Mozda je ova tema vec negde objasnjena, unapred se izvinjavam!
1. Kofer za odloziti gitaru posle sviranja...
2. Guitar polisher za uklnjanje otisaka prsiju, sake i ruke i uopste za odrzavanje laka bar jednom nedeljno... doduse sve zavisi i koliko cesto svirate
3. neki koriste i string oil ili string polisher za "odrzavanje i podmazivanje zica. (mada mislim da je to malo preterano, ipak su zice metalne i zahdjaju kad-tad a i potrosna su roba- svega 500 din... not worthed)
4. ulje za podmazivanje mehanizma za stimovanje. Ono ulje za podmazivanje sivacih masina je vrlo korisno. Tzv. masinsko ulje. Tu i tamo nije lose kad menjate zice da kapnete kap-dve na svaku od 4-7 civija tek da budu podmazane... S'tim da vodite racna da kapnete i na zupcanike i na deo koji ide kroz drvo. Ne preterivati, jer moze doci do nezeljenog efekta da se na visak ulja hvata prasina pa tako pravite vise stete nego koristi

5. Neka krpica, sto kvalitetnija, (jelenska koza, pamuk... nikako mikrofiber) za brisanje.
6. jedna najobicnija cetkica, ona za farbanje sirine oko 2-3 cm. Feeenomenalna je za skidanje prasine.
Ovo bi bili kao neki osnovni elementi, a od dodatnih moze da se koriste Neki kontakt sprej, (mada moje je misljenje bolje je kupiti novi potenciometar nego osvezavati los).
E sto se vrata tice, tu ipostoji veoma jednostavna stvar.
Kada je vrat lakiran ( maple neck) onda i nije problem obrisati ili ocistiti vrat od naslaga znoja i prljavstine, ali kad je rec o rosewood, ili drugim vrstama "golog" drvta tu dolzi do problema.
NIKAKO ne koristiti srafciger, zilet ili neki drugi alat da sastruzete tu prljavstinu.
Ili upotrebite neko sredsto koje se nalaze u prodavnici ili napravite sami.
Uzmete malo alkohola (1-2 zapusaca), u taj alkohol sipajte limontus, (cetvrtinu do trecine kesice na dva zapusaca!!!), promesajte da se limontus istopi i nanesite vatom na vrat. Polje po polje...
Sacekajte malo (da znoj i prljavstina malo popuste) a onda vatom istrljajte polja. Ponovo jedno po jedno. I to onako muski. Kada to zavrsite alkohol ce vec da ispari ali...
Alkohol hoce da presusi vrat i da na vratu pocnu da se javljaju pukotine tako da ce vam biti potrebno da kupite ili nabavite ulje za vrat. Ukoliko nemate mogucnost isti da kupite upotrebite slobodno najobicnije ulje za kosu. Cickovo ili orahovo ili bilo koje drugo SAMO DA JE PRIRODNO. Nikako neko vestacko jer ce doci dotoga da vam vrat bude lepljiv ili nesto jos gore.
Ja ovo redovno uradim kad menjam zice, vrat mi je prilicno ocuvan, sem pragova koje nikako ne menjajte ako niste strucno lice.