Veliki problem u izboru pojacala

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

vaskostrat

Veliki problem u izboru pojacala

Post by vaskostrat » 14 Apr 2010, 11:03

Zdravo drugari,
imam jedan ozbiljan problem a to je da nikako nemogu da nadjem odgovarajuce pojacalo.

Odlucio sam da kupim nekog lampasa manje snage i krenuo pre neki dan od prodavnice do prodavnice. Interesantna mi je bila Bugera V22 prvenstveno zbog cene od nekih 250E. Otisao sam do prodavnice i pre nje probao Peavey Classic 30, Peavey ValveKing 112 i konacno Bugeru. Bugera ih je oduvala SVE sto se tice zvuka. Neverovatno!!!!

Zajednicku stvar koju sam primetio kod svih tih pojacala a sto me uzasno iritira jeste sto nemogu da postignem nikako cristalno cist ton. Bugera jos ima najcistiji ali svima njima fali onaj "sparkly clean" da zvuci cisto ko akusticna gitara. Gitara na kojoj sam probao je neka Peavey gitara sa singlovima.

Odem u drugu radnju i tamo sad stoji gomila Fendera. Probam HOT RODE DELUXE sa fender usa stratom. Slicna prica. Opet nje kristalno cist tone ima blago zamucenja. Probam Blues Deluxe i tu dobijem po prvi put skoro pa savrsen crystal. Blues Junior se isto nije proslavio sa perfect clean-om.

Kad sam vec video da imam problema sa lampasima presao sam na tranzistorce i probao nekog princenton fendera sa par akusticnih simulacija. Clean na njemu je 5 puta bolji nego na svim ovim prethodnim pojacalima zajedo.

U cemu je problem? Ja sam ocekivao da cu od lampasa dobiti ono sto navodno nemam od solid state-a ali se opet desava suprotno :(

Molim vas za vase misljenje jer nesto moram da kupim (nisam svirao 15 dana i hvata me kriza) a ne znam sta. Bas sam se razocarao.

MUzzY

Re: Veliki problem u izboru pojacala

Post by MUzzY » 14 Apr 2010, 11:40

Neces verovati ali taj clean mozes da dobijes na Peavey JSX-u (combo, glava - nebitno). Al' kapiram da te to ne interesuje.

ognjen93

Post by ognjen93 » 14 Apr 2010, 11:43

vaskostrat wrote:Zdravo drugari,
imam jedan ozbiljan problem a to je da nikako nemogu da nadjem odgovarajuce pojacalo.

Odlucio sam da kupim nekog lampasa manje snage i krenuo pre neki dan od prodavnice do prodavnice. Interesantna mi je bila Bugera V22 prvenstveno zbog cene od nekih 250E. Otisao sam do prodavnice i pre nje probao Peavey Classic 30, Peavey ValveKing 112 i konacno Bugeru. Bugera ih je oduvala SVE sto se tice zvuka. Neverovatno!!!!

Zajednicku stvar koju sam primetio kod svih tih pojacala a sto me uzasno iritira jeste sto nemogu da postignem nikako cristalno cist ton. Bugera jos ima najcistiji ali svima njima fali onaj "sparkly clean" da zvuci cisto ko akusticna gitara. Gitara na kojoj sam probao je neka Peavey gitara sa singlovima.

Odem u drugu radnju i tamo sad stoji gomila Fendera. Probam HOT RODE DELUXE sa fender usa stratom. Slicna prica. Opet nje kristalno cist tone ima blago zamucenja. Probam Blues Deluxe i tu dobijem po prvi put skoro pa savrsen crystal. Blues Junior se isto nije proslavio sa perfect clean-om.

Kad sam vec video da imam problema sa lampasima presao sam na tranzistorce i probao nekog princenton fendera sa par akusticnih simulacija. Clean na njemu je 5 puta bolji nego na svim ovim prethodnim pojacalima zajedo.

U cemu je problem? Ja sam ocekivao da cu od lampasa dobiti ono sto navodno nemam od solid state-a ali se opet desava suprotno :(

Molim vas za vase misljenje jer nesto moram da kupim (nisam svirao 15 dana i hvata me kriza) a ne znam sta. Bas sam se razocarao.

Gledaj ako hoces savrsen klin uzmi politone, roland jazz chorus ili nesto slicno
A za Bugeru ne znam, ljudi kazu da radi koliko traje garancija

I samo jedno pitanje koj ce ti takav klin????

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Apr 2010, 11:59

Pa da bi na lampašu dobio takav clean, mora da bude pojačalo baš velike snage. Kliping kod lampaša male vataže počinje daleko ranije nego kod lampaša velike vataže. Zašto - ne umem da ti objasnim jer nisam dovoljno tehnički potkovan, ali naći će se neko ko će moći to da ti razjasni kako treba. Sve u svemu, ne gine ti kupovina povećeš pojačala ako sa lampama hoćeš da čuješ takav zvuk. Za kristalni clean na manjoj snazi će definitivno bolje da te posluži tranzistorac.

progg

Post by progg » 14 Apr 2010, 12:14

vaskostrat wrote:Probam HOT RODE DELUXE sa fender usa stratom. Slicna prica. Opet nje kristalno cist tone ima blago zamucenja. Probam Blues Deluxe i tu dobijem po prvi put skoro pa savrsen crystal.
Imam utisak da je taj Hot Rod Deluxe kao neki HIFI lampas, barem sto se clean-a tice... A Blues Deluxe imam neko vreme i clean je fantastican...

xspaceman

Post by xspaceman » 14 Apr 2010, 12:21

probaj nekog twin reverba! imao sam ga i pojacalo je skroz do kraja clean! od tranzistora naravno roland jazz chorus...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Apr 2010, 13:17

Sušta istina, ali Twin Reverb je već ozbiljna snaga, i podrazumeva se da gura clen kako treba. Ipak, kad pogledaš cenu Twin Reverba i cenu ovih pojačala koja je čovek već probao... Opasna razlika. Predpostavljam da je čovek gledao pojačala koja su mu trenutno u dometu.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 14 Apr 2010, 13:21

Koliko dugo ti sviras?
Ako mozes da kupis lampasa - kupuj, posle ce ti se vec kasti samo zasto je to bolje. :)

xspaceman

Post by xspaceman » 14 Apr 2010, 13:22

tako je...ali za taj budžet od 250 eur, tesko da se naci nesto kvalitetno i clean...pogotovo od lampaša, a bogami i od trandži jer i njima sada po oglasima cepaju cene ko da su lampaši! :)

vaskostrat

Post by vaskostrat » 14 Apr 2010, 13:37

E ljudi hvala vam na javljanju.

Sviram tacno 26 godina. Imam Fender Stratocastera Contemporary is `87 (japanac). Hteo sam nesto da imam za stan sto ce da zvuci fenomenalno al da ne bude opet neki patuljak od pojacala. Nesto tako od 20 - recimo 40, 50w. Sto se tice love, nisam ja spremio 250e. Isprsio bih se ja recimo do 500e nije problem ali da kupim nesto sto nece da mi muti na clean-u. To me uzasno iritira. A narocito cinjenica da se to desava na pojacalima u rangu do 1000e. Sta ti ljudi rade? Dal neko ima sluha?

Sve u svemu, malo sam izgubio nadu da cu pronaci nesto sto mi odgovara. Blues Deluxe stvarno zvuci super nego je pre nov 740E za kes. Bas mi se ne daje tolko para. Da ga nadjem polovnog za 500 (kompletan budzet), verovatno bih ga uzeo. Al to retko ko prodaje. Najvise me razocarava cinjenica da tranzistorci koje sam probao imaju daleko bolji clean od svih ovih lampasa (izuzev blues delux-a). Doduse, ja ih nisam odvrnuo vise od 2 podeoka da ne bih bio izbacen iz radnje. Da nije mozda fora u tome da treba da se pojacaju da bi dali sve od sebe? U svakom slucaju videcu da dalje istrazujem da vidim sta ima.

Vidim na forumu da imamo nase domace graditelje pojacala i prica se da su prilicno dobrog kvaliteta. Ali koja im je kasnija re-sell vrednost to je malo problematicno. Ljudi se kod nas pale na BRAND.

vlobrk

Post by vlobrk » 14 Apr 2010, 13:52

Ja sam imao isti problem kao ti i moram da ti priznam da gospodin Tasman veoma uspesno resava ovakve probleme.
Prodaja handmade pojacala jeste veliki problem ali i to da zvuk moze biti odlican ili cak bolji je takodje istina.

vaskostrat

Post by vaskostrat » 14 Apr 2010, 13:54

vlobrk wrote:Ja sam imao isti problem kao ti i moram da ti priznam da gospodin Tasman veoma uspesno resava ovakve probleme.
Prodaja handmade pojacala jeste veliki problem ali i to da zvuk moze biti odlican ili cak bolji je takodje istina.
Kakav problem si imao? I ko je Tasman i kako je resio taj problem? :D

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 14 Apr 2010, 14:16

Kupi polovan Twin Reverb, mozes ga naci po oglasima ili Vox AC30 ako nadjesh, bio je jedan za 700e u oglasima... I to je to...

vlobrk

Post by vlobrk » 14 Apr 2010, 14:36

Da ne ispadne reklama za Tasmana.
Imas ovde i temu o njemu.
Meni trenutno radi pojacalo a trazio sam clean clean i samo clean ha ha.

S'obzirom sa dugo sviras cudno mi je da si isao da trazis clean kod Peavey-a ili Bugera-e?
Daleko od toga da su losa pojacala samo ono sto ti trazis je ipak u osnovi Fender ili H&K.

vaskostrat

Post by vaskostrat » 14 Apr 2010, 14:41

vlobrk wrote:Da ne ispadne reklama za Tasmana.
Imas ovde i temu o njemu.
Meni trenutno radi pojacalo a trazio sam clean clean i samo clean ha ha.

S'obzirom sa dugo sviras cudno mi je da si isao da trazis clean kod Peavey-a ili Bugera-e?
Daleko od toga da su losa pojacala samo ono sto ti trazis je ipak u osnovi Fender ili H&K.
Ma ko ce ga znati. Danas ima milion proizvodjaca na svetu i covek vise nemoze da pohvata sta je dobro sta je lose jer svi za sebe tvrde da su oni najbolji. Skoro sam probao jedan JCM 900 hteo da ga uzmem. I zivot mi se zgadio kako se mutno i sterilno cuje. Eh:(

Ajd potrazicu temu o Tasmanu da vidim sta pise.

Post Reply