Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Kristijan
Uvaženi član

Re: Zice za elektricnu gitaru... razmena misljenja i predlozi.

Post by Kristijan » 16 May 2010, 13:57

Roland Oliver wrote:A na osnovu cega ces da uradis svoj ton?
Ja kad trazim ton na odredjenoj opremi uvek pustim ove majstore i sviram uz njih da vidim koliko sam blizu.
Sam si sebi odgovorio. Ti ni jednog momenta ne tražiš svoj ton, nego juriš da ti ton bude kao nečiji ton. Što ne mora da bude pogrešno, ali ne mora da bude ni korisno.

Ako tezgariš, korisno je da znaš da namestiš ton po uzoru na nekoga. Za sve drugo je manje-više neupotrebljivo. Kapiram da neko ko se ozbiljno bavi muzikom mora u sebi da nosi neku ideju o tome kakav je to ton koji želi da proizvede, da u jednom trenutku mora da se odmakne od uzora. Biti repetitor je neizostavna komponenta učenja, a kasnije valjda treba čovek malo i sam da prti neku stazu. Učenje mora da se nastavi i kroz sopstvene pokušaje, ne stalno kroz nečije pokušaje.

Da rasprava ne bi otišla na potpuno pogrešnu stranu, predpostavićemo da je tačna izjava da su Točak i Bata u vreme kada su bili najaktivniji bili ispred svog vremena (šta god to značilo... nisam u fazonu da se sprdam, ali to je toliko rabljena, i toliko elastična fraza, da stvarno ne znam šta bi to tačno trebalo da znači), ali od vremena kada su oni bili najaktivniji, mnogo toga zanimljivog je odsvirano, onako globalno gledano, i oni nisu ispred ovog današnjeg vremena. Stalno se setno osvrtati za prošlim vremenima uopšte nije korisno. Poštovati dostignuća ljudi koji su dali svoj doprinos pre nas je jedno, a imati mešavinu strahopoštovanja i idolopokloničkog tripa je nešto sasvim drugo.

U krajnjoj liniji, poenta je bila da se ovde razmenjuju iskustva, dakle da prepričamo jedni drugima šta smo pod svojim prstima osetili, a ne da se "mlatimo" citatima, i da se pozivamo na autoritet "starina" (tuga je kada je nešto što je staro plafon 40 godina - "starina"). I muzika o kojoj pričamo, i ceo trip oko te muzike, i svi pobrojani velikani jesu deo jedne dosta obimne priče u kojoj ne postoji prestrašeno drhtanje pred gorostasnim autoritetom iz prošlosti, i čisto sumnjam da bi se njima dopalo da ih bilo ko tretira u ovom fazonu. Fuckshit, pa pričamo o žicama za gitaru, ne pričamo o sudbonosnim odlukama...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 May 2010, 14:28

Jel probao neko ovo:
http://store.guitarfetish.com/xamelinirowo.html

Jeftinije zice nisam nigde video... Hocu vec neko vreme da ih narucim i isprobam ali su uvek "sold out". :?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 16 May 2010, 15:15

Funkomat, stisla kriza? :ziveli: :mrgreen:
este, Clapton svira desetke ali na akusticnoj gitari! A sto se tice da li sam gledao SRV nekad, pretpotavljam da sam ja malo stariji (sto ne znaci i pametniji) i Srv-a sam gledao dok mnogi od vas verovatno nisu znali sta je gitara, a neki se nisu ni rodili, medjutim to nije toliko ni vazno ali SRV koliko god izgledalo da shamara po gitari to izuzetno kontrolisani pokreti. Uostalom ne zelim nikog da ucim pameti neka svako svira sta hoce kako hoce ja sve postujem. Posto se profesionalno bavim muzikom,od toga izdrzavam porodicu, samo sam pokusao na osnovu svog iskustva da ukazem na neke stvari. Nevolja je u tome sto svako misli da je najpametninji,jer ja da sam pametniji od Claptona, Satrianija i ostalih verovatno bih bio veca zvezda od njih, a posto oni tate, ja samo gledam sta oni rade i ucim od boljih i pametnijih od sebe. Uzivajte :cao: :cao: :cao:
Clapton svira I desetke na elektricnoj gitari.
http://www.xs4all.nl/~slowhand/ecfaq/guitars.html

I da, znam mnogo ljudi pametnijih od Satrijanija i Claptona zajedno, a ni ne sviraju gitaru. :nixweiss: :mrgreen:

guv'nor

Post by guv'nor » 16 May 2010, 15:19

sinisake wrote:I da, znam mnogo ljudi pametnijih od Satrijanija i Claptona zajedno, a ni ne sviraju gitaru. :nixweiss: :mrgreen:
Nemoguće!!! :mrgreen: :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 16 May 2010, 15:36

:mrgreen: :ziveli:

Nego, Roland Oliver, kad prelazis na desetke?
Posto je Clapton tata, trebalo bi uciti od njega, i od Gilmoura, i od Johnsona, i jos nekih, koji, zamisli, sviraju desetke. :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 May 2010, 15:51

sinisake wrote:Funkomat, stisla kriza? :ziveli: :mrgreen:
Pa ono... Mogu kupiti 3 ova pakovanja umesto jednih erni bol koje sad koristim. :)

Roland Oliver

Post by Roland Oliver » 16 May 2010, 17:32

sinisake wrote::mrgreen: :ziveli:

Nego, Roland Oliver, kad prelazis na desetke?
Posto je Clapton tata, trebalo bi uciti od njega, i od Gilmoura, i od Johnsona, i jos nekih, koji, zamisli, sviraju desetke. :ziveli:
Znas sta, momce, ti si sve vreme cinican i provociras, a uopste neznam cime sam te to uvredio!
E pa kad si takav da ti odgovorim. Kao prvo, mislis da sve znas a nisi svestan svog neznanja jer si naveo trenutnu opremu, kojom se verovatno ponosis, a po nacinu komunikacije ti je verovatno najveci rock hit "Mile voli disko" Zeleo bih da mi napises koja su tvoja muzicka dotignuca pa ako si vec neki autoritet u muzickom svetu da malo povedem racuna kako s tobom da razgovaram, posto imas stav kao neko ko je u najmanju ruku producirao poslednji album Michael Jackson-a!
Nisi ti taj koji treba mene da uci sta ja trebam da radim
Ja volim da saslusam svakog ko ima sta da kaze ali ti se sve vreme podsmevas i veoma si negativan. Eto vidis to mogu i ja ili bilo ko!

Ja sam sasvim slucajno dosao na ovaj post i pokusao sam da malo ucestvujem u prici ali ti si jedan od onih koji samo gleda sa kime ce da se kaci!

...nego da mi zavrsimo ovu temu posto vise nema smisla i neme veze sa prvobitnom temom. Svirao sam ja i 0.9 i 0.10 i 0.11 i dalje tvrdim a promenio sam opreme mnogo i mnogo ne bih mogao sve da nabrojim a imao sam i to sto ti sada imas, da su desetke najgore zice za mene, ne mora da znaci i za tebe i za bilo kog drugog. A sto se tice ucenja, covek se uci dok je ziv i posle skoro 40 godina bavljenja muzikom, tu racunam i muzicke skole, veoma sam svestan koliko neznam koliko znam i gde mi je mesto, a moje ime ipak nesto znaci u ovom jebenom gradu Beogradu! :ziveli: :ziveli: :ziveli:

Roland Oliver

Post by Roland Oliver » 16 May 2010, 17:51

Kristijan wrote:
Roland Oliver wrote:A na osnovu cega ces da uradis svoj ton?
Ja kad trazim ton na odredjenoj opremi uvek pustim ove majstore i sviram uz njih da vidim koliko sam blizu.
Sam si sebi odgovorio. Ti ni jednog momenta ne tražiš svoj ton, nego juriš da ti ton bude kao nečiji ton. Što ne mora da bude pogrešno, ali ne mora da bude ni korisno.

Ako tezgariš, korisno je da znaš da namestiš ton po uzoru na nekoga. Za sve drugo je manje-više neupotrebljivo. Kapiram da neko ko se ozbiljno bavi muzikom mora u sebi da nosi neku ideju o tome kakav je to ton koji želi da proizvede, da u jednom trenutku mora da se odmakne od uzora. Biti repetitor je neizostavna komponenta učenja, a kasnije valjda treba čovek malo i sam da prti neku stazu. Učenje mora da se nastavi i kroz sopstvene pokušaje, ne stalno kroz nečije pokušaje.

Da rasprava ne bi otišla na potpuno pogrešnu stranu, predpostavićemo da je tačna izjava da su Točak i Bata u vreme kada su bili najaktivniji bili ispred svog vremena (šta god to značilo... nisam u fazonu da se sprdam, ali to je toliko rabljena, i toliko elastična fraza, da stvarno ne znam šta bi to tačno trebalo da znači), ali od vremena kada su oni bili najaktivniji, mnogo toga zanimljivog je odsvirano, onako globalno gledano, i oni nisu ispred ovog današnjeg vremena. Stalno se setno osvrtati za prošlim vremenima uopšte nije korisno. Poštovati dostignuća ljudi koji su dali svoj doprinos pre nas je jedno, a imati mešavinu strahopoštovanja i idolopokloničkog tripa je nešto sasvim drugo.

U krajnjoj liniji, poenta je bila da se ovde razmenjuju iskustva, dakle da prepričamo jedni drugima šta smo pod svojim prstima osetili, a ne da se "mlatimo" citatima, i da se pozivamo na autoritet "starina" (tuga je kada je nešto što je staro plafon 40 godina - "starina"). I muzika o kojoj pričamo, i ceo trip oko te muzike, i svi pobrojani velikani jesu deo jedne dosta obimne priče u kojoj ne postoji prestrašeno drhtanje pred gorostasnim autoritetom iz prošlosti, i čisto sumnjam da bi se njima dopalo da ih bilo ko tretira u ovom fazonu. Fuckshit, pa pričamo o žicama za gitaru, ne pričamo o sudbonosnim odlukama...
Ti si izgleda potpuno pogreno razumeo moju interprtaciju.Naravno da svi mi imamo uvo,neko manje neko vise al ja sam prosto naveo onaj link da judi ne bi lupali glavu sta kako nego vidis sta veliki majstori svraju od opreme i tu onda sebe negde nadjees!
Sto se tice nash gitarkih legendi zalosno je to da su oni jos uvek najbolji na ovim prostorima i sto e nije nasao neko da ih zaseni bar ih ja ne znam. Ja se slucajno i poznajem sa Batom Kosticem to je jedan divan lik i cesto smo privtano jam-ovali to je svirac svetske klase, ima frazirung kao da je rodjen u Americi a ne na ovim prostorima. On covek isto svira 0.9 zice,Randja (takodje moj veliki prijatelj) svirao je desetke doskora i onda je ukapirao da mu na svirci devetke bolje zvuce i presao na 0.9.

Eto o su neka moja iskustvo te se nadam da je nekome to pomoglo da se odluci za debljinu zica Nekima na ovom forumu ne pomaze ni Sveti Petar :shock: :shock: :shock:

Stanko

Post by Stanko » 16 May 2010, 17:58

Meni samo treba jedan argument zasto 9ke zvuce bolje od 10ki.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 May 2010, 18:05

Zato.

Image

MUzzY

Post by MUzzY » 16 May 2010, 18:18

:mrgreen:

.11 !

sl0e

Post by sl0e » 16 May 2010, 18:23

Funkomat wrote:Zato.

Image
Brate, gde nalazis ove finger point slike, osm su :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 16 May 2010, 18:33

Znas sta, momce, ti si sve vreme cinican i provociras, a uopste neznam cime sam te to uvredio!
E pa kad si takav da ti odgovorim. Kao prvo, mislis da sve znas a nisi svestan svog neznanja jer si naveo trenutnu opremu, kojom se verovatno ponosis, a po nacinu komunikacije ti je verovatno najveci rock hit "Mile voli disko" Zeleo bih da mi napises koja su tvoja muzicka dotignuca pa ako si vec neki autoritet u muzickom svetu da malo povedem racuna kako s tobom da razgovaram, posto imas stav kao neko ko je u najmanju ruku producirao poslednji album Michael Jackson-a!
Nisi ti taj koji treba mene da uci sta ja trebam da radim
Ja volim da saslusam svakog ko ima sta da kaze ali ti se sve vreme podsmevas i veoma si negativan. Eto vidis to mogu i ja ili bilo ko!

Ja sam sasvim slucajno dosao na ovaj post i pokusao sam da malo ucestvujem u prici ali ti si jedan od onih koji samo gleda sa kime ce da se kaci!
Nisi me uvredio nicim, samo su mi smesne tvoje tvrdnje (koje iznosis vrlo sigurno i samouvereno, kao jednu neopozivu istinu, a ne kao neko tvoje licno iskustvo; kako te godine iskustva, koje stalno pominjes, nisu naucile da budes bar malo manje samouveren, btw) kao i jos nekim ljudima ovde, kako mi se cini... :ziveli:
"Mile voli disko'' je vrhunac etno-pop zanra, u pravu si, i ako zelis, mozemo da analiziramo harmoniju i aranzman. Mada, ti si, kao tezgaros, tu ipak potkovaniji, ja bas i ne pratim nesto tu scenu. :)

Evo, da ne bih bio vise cinican, posto vidim da ti smeta, reci cu, potpuno otvoreno, bez uvijanja, da ne pises vise gluposti, i da ne pokusavas da ih potvrdis kojekakvim linkovima, na kojima se, inace, moze naci mnogo informacija koje ti ne idu u prilog.

Aj, ziv bio! :ziveli:

Roland Oliver

Post by Roland Oliver » 16 May 2010, 18:34

Stanko wrote:Meni samo treba jedan argument zasto 9ke zvuce bolje od 10ki.
Pa evo pokusacu da ti navedem moje misljenje, ogradjujem se i kazem to je samo moje misljenje jer ovde ima mnogo pametnijih i koji mnogo vise znaju!

Evo ovako ako sviras rock muziku devetke imaju ono ludilo prilikom zavrtanja zice tj. bendovanja
mnogo bolji i precizniji vibrato mozes da proizvedes duzi sustejn i lepse citaju dasku gitare
devetke deluju pomalo slinavo u odnosu na desetke pogotovo ako se sa 0.10 vratis na 0.9 tj. sa desetkama imas utisak da ti gitara zvuci krupnije i masnije a to uopste nije tako pricam za rock svirku a Malmsteen svira 0.8 i ne moze se reci da nema masan ton. Ja sam isto koristio desetke i one su super ako sviras neku drugu vrstu muzike npr. narodnjake e onda mozes da sviras onako tamburaski a tu opet 0.11 odnosi pobedu.

Ja posto sam prinudjen da sviram sve i svasta posto zivim iskljucivo od muzike morao sam da kombinujem pa recimo na jednoj gitari sam drzao 0.10 kad idem da sviram svadbe sa nekim sviracima koji sviraju siledzijski da bih mogao da se cujem, jer 90 posto muzicara nema kulturu u svirci i niko nikog ne slusa svi sviraju iz sve snage a lepote tona nigde nema samo oranje po instrumentima, a kad idem sa mojim bendom da sviram pop rock varijante onda nosim drugu gitaru gde sam stavio 0.9.

Ako pricamo o normalnoj svirci gde se neces muciti da zavrces zice i sve ono ostalo sto sam naveo onda je to 0.9. Ne bih hteo da budem iskljuciv,ali to je moje neko misljenje.
Mozda neko misli drugacije i ja to postujem, ali ne treba se prepucavati, kao pojedinci na forumu! 8) 8) 8)

U zadnje vreme sam stavio na obe gitare 0.9 posto izbegavam da sviram sa bilo kime sa svojim bendom imam dovoljno svirki da ne moram da sviram bili sta.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 May 2010, 18:54

sl0e wrote: Brate, gde nalazis ove finger point slike, osm su :D
Gugl imiдж. :D
Roland Oliver wrote:mozes da proizvedes duzi sustejn
Kako bi mogao sa tanjim zicama da proizvedes duzi sustain? Bas je obrnuto.

Sve u svemu, muskarci sviraju 10ke i deblje. :mrgreen:

Post Reply