Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Hotstepper

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by Hotstepper » 10 Apr 2010, 04:13

eg303 wrote: i inače sam kao nešto utripovao da je sound sada kao bolji (ovo je izuzetno subjektivna konstatacija, da bih uporedio šta je bolje morao bih ponovo da se vraćam na tri opruge a to ne da me mrzi...)
:D pa to i ja kontam.... shto da se bacam u troshak ako time nisha ne dobiVam... (shto bi ti kaz'o, shteta od koje nemam koristi! :D)

uRk[3]

Post by uRk[3] » 21 Apr 2010, 12:30

Ima li negde da se kupi kod nas intonation tool za ibanezov edge 3? Koliko kosta? Inace, ako nema, ima li neko savet kako je najbolje podesiti intonaciju sa tim mostom...mislim koja je najbolja procedura (korak po korak)?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 21 Apr 2010, 13:59

Iskreno, cisto sumnjam. Ne mogu lako da se nadju ni univerzalni postovi za floyd (a da ne pominjem ibanezove postove). Ako hoces da narucujes sa neta, vidi na stewmac-u i ibanezrules (ne znam samo da li ovi drugi salju ovde). Ako ti bas treba podesavanje intonacije, odnesi nekom majstoru.

Ako bas hoces da sam to radis, mozda bi radio i "floyd rose low profile intonation tool" (kako ovo prevesti :O.o: :mrgreen: ), mada ne verujem da ga je ista lakse naci, a isto tako, ako imas uslove, nije mnogo komplikovano ni napraviti ga...

aivazovsky

Post by aivazovsky » 26 Apr 2010, 03:47

Prijatelji dal se isplati da odem kod momaka u mitros da mi urade setup jer sam tamo uzeo gitaru pre 2 dana, taj radnik sto to radi nije bio tu. Ja sam u Nisu, e sad ne znam dal da idem tamo, dal sam da radim ili da nosim negde u Nisu? Inace vrat treba da se ispravi malo i kveci h zica, tj. odzvanja. Hvala

rock action

Post by rock action » 17 May 2010, 04:04

imam pitanje vezano za tremolo na Fender Stratu.

Fender je Amer Strat iz 1978.

na njemu su 12-56 Ernie Ball u H stimu oko godinu, godinu i po. 12-ice i H stim mi super odgovaraju na dva Gibsona i Epiphoneu, medjutim pre neki dan sam uzeo da sviram Fendera i primetio, verovatno zbog duze skale da Stratu H stim ne prija toliko, jer se zice brzo umrtve, tj. preblizu su vratu i magnetima.

digao sam stim u C# i odusevio se kako zvuci.

medjutim, kobilica se podigla i to ne bas malo - mozda oko 30 stepeni. gitara je sad tvrdja i super mi odgovara ovako, i ton i filing i sve, jedino sto me brine malo je taj ugao floating tremola - da li je previse, tj. da li moze nesto lose da se desi posle nekog duzeg vremena?

otvorio sam poklopac i gitara ima samo dva federa, u 2. i 4. poziciji da kazem (simetricno)

probao sam da stavim trecu oprugu u sredinu, i kobilica se potpuno ispravi i vrati u vodoravan polozaj, medjutim, kako se podigne stim i zice, ja vratim na C# stim i provalim da se toliko zateglo sve da mi sad taj C# stim zvuci mrtvo i "slabo" kao i onaj H sa pocetka price.

a na ta 3 federa mi se ne dize stim u D, D# ili E da bih dobio onaj isti vajb kao gore sto sam opisao, jer mi se taj C# bas svidja (ima sve, i dubinu i visoke... i sustain itd.)

zato sam skinuo taj treci feder i sad je ponovo gitara na dva. vajb mi je super, no pitanje je da li rizikujem nesto ako ovako ostavim? ona dva srafa levo od opruga su zasrafljena do kraja btw.

evo par fotki kako to izgleda:

Image
Image
Image
Image

tremolo rucicu ne koristim, jer mi je bas zgodno da mogu desnom rukom da odsetam malo levo (nize) i pun stepen desno (vise)

Haralampije

Post by Haralampije » 17 May 2010, 11:51

12ice i H stim na stratu i samo dve opruge? :lol: Kladim se da nije setovana ni za stim ni za debljinu zica. :D
Pa imas ta dva srafa koji zatezu opruge pa ih otpustaj kad stavis trecu oprugu dok ne dodje tremolo u polozaj koji zelis...onda stimaj, setuj i podesavaj intonaciju dok ne bude sve kako je Leo prorekao....inace strat nije bas zahvalan za niske stimove,akciju ces morati bas visoko da podesis(to ti se i desilo kad si podigao u cis,tremolo je skocio,jer je tenzija zica veca od tenzije opruga,a skocile i visina zica,pa nema gde da zapinje,kako budes namestao tremolo,akcija ce padati,tako da ces morati da dizes visinu na sedlima)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 17 May 2010, 12:08

Da ali kaze covek da mu se svidja sto odstoji i moze da zateze kobilicu rukom.

Neces nista ostetiti. Mnogi tako drze tremolo. Nove fenderove kobilice sa 2 oslonca su verovatno pogodnije za to ali ni ovako se nece nista desiti.
Na kobilici sa 6 srafova se cesto radi to da se srednja 4 srafa malo otpuste, a 2 sa strane pritegnu. Naravno ne toliko da ti se kobilica zabada u drvo, vec toliko da moze da se pomera ali ne previse. U sustini, ne smeju srafovi da pribijaju kobilicu uz telo, vec je to posao federa. Ako razumes sta govorim.

Kucaj floating strat bridge u gugl.

Haralampije

Post by Haralampije » 17 May 2010, 12:21

Funkomat wrote:Da ali kaze covek da mu se svidja sto odstoji i moze da zateze kobilicu rukom.

Neces nista ostetiti. Mnogi tako drze tremolo. Nove fenderove kobilice sa 2 oslonca su verovatno pogodnije za to ali ni ovako se nece nista desiti.
Na kobilici sa 6 srafova se cesto radi to da se srednja 4 srafa malo otpuste, a 2 sa strane pritegnu. Naravno ne toliko da ti se kobilica zabada u drvo, vec toliko da moze da se pomera ali ne previse. U sustini, ne smeju srafovi da pribijaju kobilicu uz telo, vec je to posao federa. Ako razumes sta govorim.
Da,da,znam,ni ja ne koristim tremolo,al ga drzim da pluta,bas zbog toga
Pa zatezao bi je on i dalje,ne bi morao da spusta kobilicu do kraja,nego dokle zeli,ali mora se podesiti,

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 17 May 2010, 12:32

Haralampije wrote: Pa zatezao bi je on i dalje,ne bi morao da spusta kobilicu do kraja,nego dokle zeli,ali mora se podesiti,
Aha, ok. Nisam dobro razumeo. :ziveli:

Ja bih jako voleo tako da drzim tremolo ali jednostavno ne mogu da predjem preko toga da se pomera kod jaceg zavijanja zica. ::ranting::

rock action

Post by rock action » 17 May 2010, 12:51

hvala na savetima :ziveli:

probacu ovako da sviram jedno nedelju-dve, pa cu videti sta se desava, da li mi sve odgovara i tako to ^^

Haralampije

Post by Haralampije » 17 May 2010, 14:38

Funkomat wrote:
Haralampije wrote: Pa zatezao bi je on i dalje,ne bi morao da spusta kobilicu do kraja,nego dokle zeli,ali mora se podesiti,

Ja bih jako voleo tako da drzim tremolo ali jednostavno ne mogu da predjem preko toga da se pomera kod jaceg zavijanja zica. ::ranting::
Ista frka....ali sam vremenom uspeo da kontrolisem tremolo desankom.
Koliko opruga imas?Ja imam 5(doduse ne moze u potpunosti da drzi tremolo kod jakog bendovanja,ali mnogo olaksava pos'o-kuca kuca pos'o. :D )

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 17 May 2010, 14:52

Haralampije wrote:
Funkomat wrote:

Ista frka....ali sam vremenom uspeo da kontrolisem tremolo desankom.
Koliko opruga imas?Ja imam 5(doduse ne moze u potpunosti da drzi tremolo kod jakog bendovanja,ali mnogo olaksava pos'o-kuca kuca pos'o. :D )
3 opruge. Jednu onu fenderovu crnu koja je jako slaba i 2 jace. Srafovi nazad podeseni tako da federi vuku taman do same granice pre podizanja kobilice pri mom najjacem bendingu. Ovako tremolo rucicu mogu lepo da kontrolisem a kobilica se ne pomera kod zavijanja zica.
U sustini, teoretski nije moguce podesiti tremolo tako da odstoji a da se ne pomera kod bendinga... Kad odstoji od tela, znaci da je potpuno ista tenzija zica i opruga. Cim dodas malo tenzije na jednu stranu (bend), kobilica ce se pomeriti... zar ne?

Haralampije

Post by Haralampije » 17 May 2010, 15:08

Da,mada kod manjeg bendinga se ne pomera(doduse zbog 5 opruga) ,a kod jaceg plozim desnicu na tremolo,pritisnem ga koliko treba da se stim ne menja

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 17 May 2010, 15:11

Haralampije wrote:Da,mada kod manjeg bendinga se ne pomera(doduse zbog 5 opruga) ,a kod jaceg plozim desnicu na tremolo,pritisnem ga koliko treba da se stim ne menja
To sa desnom sakom je verovatno najbolja pomoc za tako nesto al nem pojma... nije mi nesto prakticno za nekog ko puno zavija zice. :)

rock action

Post by rock action » 18 May 2010, 18:05

ipak sam stavio treci feder u sredinu.

juce mi je gitara bila pretvrda, tj. kao da se jos podigao tremolo, ili je vrat odreagovao u medjuvremenu ili nesto...

sad sa trecim federom se tremolo vratio u normalu (vodoravno), pa cu svirati sa tremolo rucicom verovatno...

Post Reply