Problem sa zvukom nove gitare

mandjelka

Problem sa zvukom nove gitare

Post by mandjelka » 29 Aug 2010, 20:51

Potreban mi je savet-pre 1,5 mesec sam kupila deci akusticnu gitaru (Washburn) na kojoj su, do pocetka ucenja uz strucnu pomoc koju planiramo, svirali,svakodnevno, najcesce na 2 zice. Sada se te 2 zice tesko nastimaju, nekakav ``tup`` i izvitoperen zvuk imaju i brzo se rastimaju . Da li je potrebno samo zameniti zice ili je problem sa instrumentom (civije ili sl.)

Funkomat
MF veteran

Re: Problem sa zvukom nove gitare

Post by Funkomat » 29 Aug 2010, 20:59

Najpre zameni zice. Ko zna koliko je ta gitara stajala u radnji sa istim zicama. Ako to ne sredi problem stimanja, najverovatnije su civije ali su za tup zvuk svakako krive matore zice.

mandjelka

Post by mandjelka » 29 Aug 2010, 21:17

Funkomat wrote:Najpre zameni zice. Ko zna koliko je ta gitara stajala u radnji sa istim zicama. Ako to ne sredi problem stimanja, najverovatnije su civije ali su za tup zvuk svakako krive matore zice.
Hvala za odgovor. Tup zvuk je nastao posle vise od mesec dana sviranja. Kada smo kupili gitaru zvuk zica je bio sasvim OK iako su ``matore zice``. Tacnije te 2 zice na kojima su najcesce svirali imaju nekakav zvuk koji je tesko nastimati.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Aug 2010, 21:20

Žice mogu da se doštimavaju do određene mere. Posle toga postanu veoma istegnute, izgube elastičnost, i dobiju umrtvljen zvuk. Sasvim je za očekivati da te 2 žice sada imaju loš zvuk. Posebno ako pričamo o čeličnim žicama, kod njih se ove tegobe dalkeo ranije uoče nego kod najlonskih žica.

mandjelka

Post by mandjelka » 29 Aug 2010, 21:27

Hvala vam za odgovore, ustedeli ste mi veliko setanje sa sve gitarom da bi se utvrdio uzrok problema. Prvo cu promeniti zice.

Krotka

Post by Krotka » 03 Sep 2010, 14:43

Da se nadovežem, radi se o gitari Stagg kupljenoj na brzinu. Melodijske žice zvuče nekako tupo, ali tako su zvučale od početka, naročito 4 žica. Gitara je kupljena pre mesec dana, ima najlonske žice. Koštala je oko 5000 din., a na sajtu prodavca piše ( i dalje ) da košta oko 6000 din. Pitanje je zašto su snizili cenu, moguće da su poručili veliki broj instrumenata, pa nije išlo sa prodajom i dugo su biile u skladištu. Elem, šta da se radi :?:
Gitara je jeftina, menjati žice i čivije se ne isplati, naročito ako eksperiment ne uspe.
Da dodam da digitalni štimer pokazuje da su tonovi OK i kad je tako naštimovana opet ne zvuči dobro, a da ne govorim o tome kada se raštimuje.
Druga gitara Valencia CG 150 K ( toplo preporučujem za đake ) zvuči mnogo, mnogo lepše, ovaj Stagg, uopšte ne inspiriše, kao neko veslo sa žicama :cry: .

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 03 Sep 2010, 15:55

Kakva god da je gitara, ako je koristis, vredi menjati zice. 400-500 din na svakih 3, 4, 5 meseci nije toliko puno a razlika je neuporediva.

Krotka

Post by Krotka » 03 Sep 2010, 16:40

Funkomat wrote:Kakva god da je gitara, ako je koristis, vredi menjati zice. 400-500 din na svakih 3, 4, 5 meseci nije toliko puno a razlika je neuporediva.
Hajde, ako ti tako kažeš :ziveli: , još ću razgovarati sa profesorom. Već sam pisala, uzela sam časove gitare, a onda mi se pridružio prijatelj ( profesor dolazi kod mene ). Kako je bila frka, trebalo je da ode na godišnji odmor, izabrala sam gitaru na sajtu prodavca ( drug radi, nije imao vremena ), pitala profesora da li je Stagg OK firma, on je pogledao model na svom kompu i rekao da jeste. Posle ništa nije komentarisao. Sad mi je glupo, ispada da sam zeznula druga i izabrala mu gitaru koja zvuči lošije od moje :( ( Valencia, po profesorovoj preporuci, takođe nam je preporučio da uzmemo gitare različitih proizvođača, da bi bilo zanimljivije ). Kada sam došla u radnju, kažu mi da gitara ne košta 6000. nego 5000 din. :O.o: što mi je u tom trenutku odgovaralo, naime, nismo bili sigurni kako će ići sa časovima, da li ćemo ih koliko dugo uzimati, konačno čitala sam priče ljudi koji je mrzelo da vežbaju i odustali su, pa onda bolje da zid sobe krasi, gitara od 5 nego od 10 hiljada.
Neka pouka, koju mogu da izvučem iz svega da gitaru ne treba kupovati na brzinu, mora se naštimovati i probati,što je, verovatno, prvi postulat pri kupovini bilo kog instrumenta :lol: .
Ako prođem(o) sa 500 din. škola neće biti skupo plaćena.
Zanima me hoće li se gospođa koja je pokrenula topc javiti, baš me zanima šta je uradila, odn. da li postigla željeni rezultat.
Hvala na savetu :cao:

Ramirez

Post by Ramirez » 04 Sep 2010, 08:47

Realno, kupili ste dva vesla... 8)

Krotka

Post by Krotka » 04 Sep 2010, 11:31

Hvala na iskrenom odgovoru, ostaje samo da se otisnemo na pucinu :lol: i drugi put pamet u glavu :idea: , ipak probacu sa zicama, ima li jos neko misljenje ?

Krotka

Post by Krotka » 04 Sep 2010, 13:10

Ramirez wrote:Realno, kupili ste dva vesla... 8)
Žao mi je što nema opcije EDIT, nije mi namera da šaljem post za postom.
Ako si mislio na Washburn i ovaj Stagg, Stagg zaista zvuči grozno, a Valencia baš onako lepo i toplo, naravno za moje početničke uši.
Nego palo mi je nešto na pamet, možemo da skinemo žice i da ih stavimo na udice umesto silka, tako ćemo pecanjem i prodajom ribe uštedeti za novu gitaru :XD: .

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Sep 2010, 13:11

Problem je iscrpljen - menjaj žice, i sledeći put kupuj instrument pametnije.

A žice se menjaju redovno na bilo kojoj gitari.

Krotka

Post by Krotka » 04 Sep 2010, 19:19

Kristijan wrote:Problem je iscrpljen...
Problem je rešen :mrgreen: , ali ne menjanjem žica. Upravo je završen čas. Izgleda da nema tačnijeg instrumenta od uva profesionalca. Džabe digitalni štimer, profesor je naštimovao obe gitare po sluhu tako da zvuče kao sestre :lol: . Sad sam ih testirala, odn. stavila štimer i gledala, npr. žica E6 se na pokazuje, nego se crveni, ali gitara zvuči OK :ziveli: .
Da završim, naravno da ću menjati i da ćemo menjati žice kada za to dođe vreme, ali na jednog gitari je svirano 2 meseca, a na drugoj ( ovoj nazovi problematičnoj ) svega mesec dana, pa profesor kaže da žice nisu "legle".
To možda može biti i savet gospođi sa početka topica, ako čita, piše da "planira stručnu pomoć", možda štimuje pomoću štimera, da zovne profesora i vidi šta može da se učini.
Ostajemo na kopnu .
Pozdrav :cao:

Tenji

Post by Tenji » 04 Sep 2010, 19:53

Krotka wrote:... Melodijske žice zvuče nekako tupo... :cry: .
Hmm, ovo mi je malo cudno, jer ako jedini problem bio to sto gitara nije nastimovana, gitara ne bi zvucala nekeko tupo, zvucala bi nekako rastimovano, zar ne? No, nebitno ako je problem resen...

Krotka

Post by Krotka » 04 Sep 2010, 21:59

Tenji wrote:
Krotka wrote:... Melodijske žice zvuče nekako tupo... :cry: .
Hmm, ovo mi je malo cudno, jer ako jedini problem bio to sto gitara nije nastimovana, gitara ne bi zvucala nekeko tupo, zvucala bi nekako rastimovano, zar ne? No, nebitno ako je problem resen...
Ne znam kako to drugacije objasniti nego alhemijom :XD: , naravno i dugogodisnjim iskustvom profesora.
Mozda je zvucala rastimovano, ali posle 6 dvocasa, tesko je reci, ja sam apsolutna pocetnica, ako sam nesto lupila :hide: ne zamerite. Moja je kupljena pre 2 meseca i zice su 'legle', a ove tek treba da dodju na svoje. Eto jos jednog objasnjenja zasto se ova rastimovala / tupo zvucala, a moja nije ili nije u toj meri.
Najvazinje je da je sad OK i da se moze nastimovati da zvuci kako treba :music-smiley2: .

Post Reply