Pa da, vratimo se temi.
Ne postoji najbolje pojačalo, najbolja gitara ili najbolji gitarista, ali postoje odlična pojačala, gitare i gitaristi. Apropo toga sinoć sam gledao koncert Indexa u Novom Sadu pa su u jednom trenutku pevali Bebek, Tifa, Aki i Dado i baš sam razmišljao kako to neko može da kaže za nekog od njih da je najbolji. Svi mi se sviđaju i ako bih se baš nategao da odaberem svog favorita možda bih se odlučio za Topića.
Ista je stvar sa pojačalima. Noj favorit bi bio VOX AC30. Pojačalo zamišljeno pre 45 godina, a još uvek aktuelno. Sigurno ima boljih i mnogo boljih pojačala, ali tako muzikalnih jako malo. Biće da je za to zaslužno nepostojanje povratne sprege, a neki kritičari tvrde da je za to zaslužan njegov obrtač faze. Treba posmatrati vreme i mesto nastanka ovog pojačala koje potpuno odgovara mestu nastanka popa i Beatlesa koji su i proslavili ovu firmu. Nažalost, jako dugo nisam imao prilike da čujem izvornog Voxa. Mnogi su ga koristili i još uvek ga koriste, pored Beatlesa tu su Queen, U2 i mnogi drugi pa sam ga susretao i u jazzu.
To je bilo u apsolutnom smislu, ali čovek je pitao za "ovozemaljska" pojačala. Nemam nekog svog posebnog favorita, ali mislim da su takozvana modelirana ili digitalna pojačala naša budućnost. Već ova sadašnja druga generacija pokazuje veliki napredak. Kao rodonačelnik bi mogla da se označi firma Roland pa su ih sledili Vox (Korg), Line 6 i ostali. Možda mi se za nijansu više sviđa Vox od ostalih, ali ako je metal u pitanju o tome ne znam ništa jer ne poznajem tu vrstu muzike. Možda bi tu bio interesantan Randall mada sam tu firmu čuo i nekada i danas u bluesu (Alman Brothers, Zona B kod nas).
Combo pojacala :: vasi favoriti?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Combo pojacala :: vasi favoriti?
Dali je neko probao Marshall AVT150(u poredjenju sa valve king 212)Taj Marshall je u Mitrosu 46000din,ima jednu lampu u predpojacanju dok Peavey ima lampe i u predpjacanju i u pojacanju.Pitam jer sam se nameracio na taj Peavey,a sad nemam vremena da idem do Mitrosa da probam i taj Marshall.
- Rocket Roll
Re: Combo pojacala :: vasi favoriti?
Nažalost, nisam! Pokušaj sa Foxom, on studio u Novom Sadu upravo oprema AVT Maršalima. Sumnjam da je nešto posebno oduševljen njima - prosto imaju dobru cenu, radiće samo u "vežbaonici" a na njih će se pržiti klinci kojima je samo bitno da je pojačalo crno i da na njemu piše "Mashala".
Dakle, zaista ne znam iz prve ruke, ali ozbiljno sumnjam da je hibridni Maršal sumnjive reputacije ozbiljna konkurencija Vollröhren Peaveyju kakav je ValveKing.
Ako je od ikakve pomoći - ->na ovom threadu na Rumskom<- kažu da AVT odvratno radi sa eksternim efektima.
Dakle, zaista ne znam iz prve ruke, ali ozbiljno sumnjam da je hibridni Maršal sumnjive reputacije ozbiljna konkurencija Vollröhren Peaveyju kakav je ValveKing.
Ako je od ikakve pomoći - ->na ovom threadu na Rumskom<- kažu da AVT odvratno radi sa eksternim efektima.