Vertikalni Humbuckeri?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Chord-Master
- MF veteran
Vertikalni Humbuckeri?
Otkad sam prvi put cuo za vertikalne humbuckere postao sam prilicno zainteresovan da saznam sto vise o njima, posto mi se cini da su neki od vas ovde imali iskustva sa njima, voleo bih da znam da li postoji razlika u zvuku izmedju vertikalnih i obicnih humbuckera?
Pretpostavljam da vertikalni imaju malo priguseniji ton, da li je moja pretpostavka tacna?
Pretpostavljam da vertikalni imaju malo priguseniji ton, da li je moja pretpostavka tacna?
Re: Vertikalni Humbuckeri?
Moje poznavanje elektonike je na veoma skromnom nivou, tako da ne mogu da ti kazem po kom principu to funkcionise i zasto. Mogu da ti kazem kako to zvuci, jer ih slusam svaki dan kada brat svira. Imaju jak sustain, sigurno jaci neko singl magneti, imaju i "masniji" ton, ali ipak ne toliko masan koliko i pojedini humbacker-i standardne konfiguracije. Sve u svemu, vrlo mocno zvuce, narocito ako sviras rock/heavy, mada i blues zvuci neverovatno lepo na magnetu koji je uz vrat...E sad, ovde ima experata za elektroniku, pa ce ti oni objasniti kako to funkcionise u teoriji, i sta sve moze sa time da se dobije. Ja cu ti samo jos recu da burazer na svakom od njih ima i push-pull pot, koji ih po potrebi pretvara u standardni singl magnet, sa kojim se dobija klasicni stratocaster zvuk
- Chord-Master
- MF veteran
Okej, hvala ti.
Moje poznavanje elektronike je ocajno, cenim da bi se Neandertalac vise razumeo u elektroniku od mene, zato i zelim da shvatim po kom principu rade, na najjednostavnji nacin.
Ali me mnogo vise interesuje zvuk koji daju, stoga me jos zanima da li bi mozda ne gitari sa sss konfiguracijom, samo jedan takav hum u middle ili bridge poziciji mogao dobro da sluzi za neki hard rock i heavy metal?
Ili bi to ipak bilo preslabo?
Moje poznavanje elektronike je ocajno, cenim da bi se Neandertalac vise razumeo u elektroniku od mene, zato i zelim da shvatim po kom principu rade, na najjednostavnji nacin.
Ali me mnogo vise interesuje zvuk koji daju, stoga me jos zanima da li bi mozda ne gitari sa sss konfiguracijom, samo jedan takav hum u middle ili bridge poziciji mogao dobro da sluzi za neki hard rock i heavy metal?
Ili bi to ipak bilo preslabo?
- Rocket Roll
USA Patent number 3,657,461, izdat dana 18.04.1972, naslovljen "Stacked single coil type pickup":

Iz tog patenta su razvijeni vertikalni hambakeri... Jezgra nisu postavljena jedno pored drugog, nego jedno iznad drugog ili jedno ispod drugog. Fenderovi "Vintage Noiseless" i "Samarium Cobalt Noiseless" magneti su urađeni tom tehnologijom, i to izgleda ovako:

Za razliku od njih, postoji i paralelni hambaker Strat-veličine, tradicionalnog položaja jezgara (jedno pored drugog), kakav je, recimo, Seymour Duncanov CoolRails:

Vertikalni hambakeri imaju problema sa basovima (za razliku od tradicionalnih hambakera, koji baš imaju previše basa) tako da je jako teško napraviti savršenu kombinaciju - i da je hambaker, i da ima dobar balans.
Sve zavisi od konkretnog vertikalnog hambakera, dakle.
Mala napomena - ti verovatno pričaš o "tradicionalnim" habakerima u singlecoil formatu, kakav je ovaj Seymour Duncanov, a ne o "pravim" vertikalnim hambakerima - pošto na tržištu, osim Fenderovih pomenutih modela, ima jako malo "pravih" vertikalnih hambakera.
No, to ne znači da su "pravi" vertikalni hambakeri retke i dobre stvari - oni su prosto jedan od koncepata, a pritom nisu jedan od najboljih koncepata.

Iz tog patenta su razvijeni vertikalni hambakeri... Jezgra nisu postavljena jedno pored drugog, nego jedno iznad drugog ili jedno ispod drugog. Fenderovi "Vintage Noiseless" i "Samarium Cobalt Noiseless" magneti su urađeni tom tehnologijom, i to izgleda ovako:

Za razliku od njih, postoji i paralelni hambaker Strat-veličine, tradicionalnog položaja jezgara (jedno pored drugog), kakav je, recimo, Seymour Duncanov CoolRails:

Vertikalni hambakeri imaju problema sa basovima (za razliku od tradicionalnih hambakera, koji baš imaju previše basa) tako da je jako teško napraviti savršenu kombinaciju - i da je hambaker, i da ima dobar balans.
Sve zavisi od konkretnog vertikalnog hambakera, dakle.
Mala napomena - ti verovatno pričaš o "tradicionalnim" habakerima u singlecoil formatu, kakav je ovaj Seymour Duncanov, a ne o "pravim" vertikalnim hambakerima - pošto na tržištu, osim Fenderovih pomenutih modela, ima jako malo "pravih" vertikalnih hambakera.
No, to ne znači da su "pravi" vertikalni hambakeri retke i dobre stvari - oni su prosto jedan od koncepata, a pritom nisu jedan od najboljih koncepata.
- Chord-Master
- MF veteran
Rocket Roll wrote:Mala napomena - ti verovatno pričaš o "tradicionalnim" habakerima u singlecoil formatu, kakav je ovaj Seymour Duncanov, a ne o "pravim" vertikalnim hambakerima - pošto na tržištu, osim Fenderovih pomenutih modela, ima jako malo "pravih" vertikalnih hambakera
Ma da, na to sam mislio, nego sam se ja, idiot, lose izrazio. Znaci, oni humbuckeri koji mogu da se ugrade umesto single coil-a, kao ovaj Seymour Duncan sa slike.
Da li je to dobra zamena za obicni humbucker?
Pa ako bas hoces humbucker a nemas mesta za redovan nema ti druge...Chord-Master wrote: Da li je to dobra zamena za obicni humbucker?
- Rocket Roll
Yep, ako ti gitara nije "bušena" za regularni humbucker, onda - možeš samo takav da ugradiš.
Singlecoil-form humbucker nikada neće moći da zvuči kao "pravi" humbucker. To nema veze sa kvalitetom izrade, ili tako nečim - prosto je u pitanju fizika. "Pravi" humbucker je vrlo širok - koliko dva singlecoil magneta. Njegovo magnetno polje hvata mnogo više žice, i (između ostalog) zato humbucker zvuči tako "debelo".
Singlecoil-form humbucker može da zvuči slično "pravom" humbuckeru, ali samo donekle.
Ipak, zvučaće "deblje" nego singlecoil magnet (punije, "pitomije", "buckastije", "zadimljenije"), drugačije će reagovati na overdrajv (ostaće više "forme" i pored teške distorzije), i biće bitno tiši (tako da ćeš moći da koristiš bitno više gaina i više distorzije).
Singlecoil-form humbucker nikada neće moći da zvuči kao "pravi" humbucker. To nema veze sa kvalitetom izrade, ili tako nečim - prosto je u pitanju fizika. "Pravi" humbucker je vrlo širok - koliko dva singlecoil magneta. Njegovo magnetno polje hvata mnogo više žice, i (između ostalog) zato humbucker zvuči tako "debelo".
Singlecoil-form humbucker može da zvuči slično "pravom" humbuckeru, ali samo donekle.
Ipak, zvučaće "deblje" nego singlecoil magnet (punije, "pitomije", "buckastije", "zadimljenije"), drugačije će reagovati na overdrajv (ostaće više "forme" i pored teške distorzije), i biće bitno tiši (tako da ćeš moći da koristiš bitno više gaina i više distorzije).
Ti Duncani tj. Hot ili Cool Rails mozes da cujes na albumima YU Grupe, jer Dragi Jelic ima hot rails na stratu. On je karakteristican po tome sto ima cistocu singlecoila-a, a pritom "upija" vise gaina kao humbucker. Jos jedan karakterisican primer je Richie Kotzen, koj na svom Telecasteru drzi hot rails i dobija bolji taj "drive" koji telecasteru nedostaje i ton koji moze da potera iz hard rocka u fusion jazz. Malmsteen koristi nesto slicno tj. 2 "minibuckera" na neck-u i bridge-u. Medjutim taj magnet koliko god davao pojedine karakteristike koje npr. Strat nema, taj magnet po meni ne pripada toj gitari, jer joj dodaje neki histerican ton koji nije stratocasterski. Strat je u pricnipu "lenja" gitara koja drazi preciznost i moras dosta da je "teras" za bi zapevala kako ume.
- Chord-Master
- MF veteran
Iz ovoga izvlacim zakljucak da nije bas dobar za hard rock i heavy metal, znam da Maideni koriste takve na svojim gitarama, ali oni zato imaju i pojacala i efekte i sta-sve-ne, uz ciju pomoc dobijaju takav zvuk, kakav imaju.
Bolje je od singla ali nije bolje od humbuckera (za heavy metal)
Ja sam pokusao da se zadrzim na primerima po zvuku bliskim FenderuChord-Master wrote:Iz ovoga izvlacim zakljucak da nije bas dobar za hard rock i heavy metal, znam da Maideni koriste takve na svojim gitarama, ali oni zato imaju i pojacala i efekte i sta-sve-ne, uz ciju pomoc dobijaju takav zvuk, kakav imaju.

- Chord-Master
- MF veteran
Ok, hvala vam mnogo, prosvetlili ste me