Borko Mitic ili Bane Jelic

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Borko ili Bane?

Poll ended at 06 Dec 2010, 00:09

Borko
18
67%
Bane
9
33%

Total votes: 27

sinisake
The original one

Re: Borko Mitic ili Bane Jelic

Post by sinisake » 01 Dec 2010, 21:39

Mladi platonista? Ako, ako... :lol: :ziveli:

Dushan S

Post by Dushan S » 01 Dec 2010, 21:44

Duane wrote: čovek može da je izbaci, ali ona nije njegova i sad gledati ko ima više ili manje toga mi deluje smešno.. tojes ko ima uopšte toga, ako oćeš tako...
Nije Ljucko? :lol: Pa što ne kažeš da si religiozan, onda to menja stvari :D
Šalu na stranu, evo ako ćeš po tvom načinu razmišljanja: možda je česma samo način da voda iscuri u kadu, i česma niti stvara vodu niti se česma može meriti po kvalitetu vode: Ali ako česma ne valja ako gumica propušta itd, neće biti ni vode, ili će voda cureti gde ne treba :D

Inače, ti zaboravljaš da muzika nije samo umetnost tj možda je ti tako gledaš - ali muzika je - što je jako bitno - način komunikacije, koja je često na emotivnom nivou. Upravo je poistovećivanje fanova sa izvođačima nastalo kao posledica toga - "I ja mogu da osetim to što je on osećao". Samim tim, neki Mark Knopfler je imao svašta da kaže i da pobudi u meni, a neki hevi metal kastrato vokal koji peva o propasti sveta zmajevima demonima i koječemu nema ništa što bi mi mogao preneti niti može postojati takva vrsta transmisije. Naravno, fan takve muzike traži nešto drugo u tome. Dakle ne slušamo svi isto muziku i ne slušamo isto u muzici. Dapače, mislim da načini kako dve osobe slušaju i šta slušaju u muzici mogu toliko da se razlikuju da bukvalno nemaju ništa zajedničko. Onaj ko sluša power metal ne sluša niti jedan element koji interesuje fana Bob Dilana. Što ne znači da power metal nije validan. Mislim da to neko "unutrašnje bogatstvo" može biti nekog ljudskog, kvalitativnog tipa kap što ga imaju Nofler, Dilan, Gabriel, Waits itd, a može biti i instiktivno, strogo muzikalno. Mozart je mogao da pravi kompozicije a da nije dostigao ikakvu ljudsku dubinu. S tim što se to i čuje - u njegovim ranim kompozicima, ali to ne znači da one nemaju neku drugu vrednost. Znači ima različitih unutrašnjih bogatstava, ali mora postojati to nešto što želi da izbije napolje, i to se vidi često na ljudima. Znaš, jasno ti je kad vidiš nekoga da li ima "Kainov znak", da li ima to neko ludilo, neki specifičan gen u sebi ili nema. Retko kad se desi da neko zrači lupam kao traktorista i onda otkriješ da se radi o neviđenom eruditi.

Dushan S

Post by Dushan S » 01 Dec 2010, 21:49

Duane wrote: a što se tiče ovog drugog qoutea... ocu da kazem da je ta "duhovnost" nebitna... ona mu ga dodje kao jedan parametar koji smo mi sami izmislili, to ne da je nemerljivo nego je čak kontradiktorno osnovnoj prirodi duhovnosti govoriti tako nešto... tako da je meni nebitna struktura muzicarove licnost niti koji se epiteti pridaju njemu, niti mi je bitno šta zapravo oni označavaju u tom konkretnom slučaju, čakštaviše nije mi kod njega ništa bitno osim proizvoda, ako ćemo tim kapitalističkim metaforama, a to je muzika.... da li taj neko ima duha ili ne je irelevantno, osim ako polaziš od pretpostavke da je ta njegova "duhovnost" stvorila tu muziku, što je smešno, jer imamo toliko zen monaha koji nemaju tri čuke sa muzikom, a mogu da pojme poprilično više nego jedan malmstin, čola ili kosheen
izmenio si post pa da dodam i ovo: nemam pojma kako si stigao do ove vrste duhovnosti, nisam na to mislio. A kao drugo, tvrditi da rezultat u umetnosti može biti potpuno nezavistan od same osobe je kao da si rekao "Zašto je bitno da neko ima obe noge ili da trenira redovno da bi pobedio na maratonu, računa se samo rezultat, to je kapitalizam". Mogu da uvažim da ti ne vidiš lično, ili da te to nije interesovalo, ali rezultat nečijeg rada je neodvojiv od njega samog, osim ako ne rešimo da prihvatimo da lupam, osobe bivaju posednute demonima i onda prave muziku po njihovom diktatu.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 01 Dec 2010, 21:57

Dushan S wrote:
Duane wrote: čovek može da je izbaci, ali ona nije njegova i sad gledati ko ima više ili manje toga mi deluje smešno.. tojes ko ima uopšte toga, ako oćeš tako...
Nije Ljucko? :lol: Pa što ne kažeš da si religiozan, onda to menja stvari :D
Šalu na stranu, evo ako ćeš po tvom načinu razmišljanja: možda je česma samo način da voda iscuri u kadu, i česma niti stvara vodu niti se česma može meriti po kvalitetu vode: Ali ako česma ne valja ako gumica propušta itd, neće biti ni vode, ili će voda cureti gde ne treba :D

Inače, ti zaboravljaš da muzika nije samo umetnost tj možda je ti tako gledaš - ali muzika je - što je jako bitno - način komunikacije, koja je često na emotivnom nivou. Upravo je poistovećivanje fanova sa izvođačima nastalo kao posledica toga - "I ja mogu da osetim to što je on osećao". Samim tim, neki Mark Knopfler je imao svašta da kaže i da pobudi u meni, a neki hevi metal kastrato vokal koji peva o propasti sveta zmajevima demonima i koječemu nema ništa što bi mi mogao preneti niti može postojati takva vrsta transmisije. Naravno, fan takve muzike traži nešto drugo u tome. Dakle ne slušamo svi isto muziku i ne slušamo isto u muzici. Dapače, mislim da načini kako dve osobe slušaju i šta slušaju u muzici mogu toliko da se razlikuju da bukvalno nemaju ništa zajedničko. Onaj ko sluša power metal ne sluša niti jedan element koji interesuje fana Bob Dilana. Što ne znači da power metal nije validan. Mislim da to neko "unutrašnje bogatstvo" može biti nekog ljudskog, kvalitativnog tipa kap što ga imaju Nofler, Dilan, Gabriel, Waits itd, a može biti i instiktivno, strogo muzikalno. Mozart je mogao da pravi kompozicije a da nije dostigao ikakvu ljudsku dubinu. S tim što se to i čuje - u njegovim ranim kompozicima, ali to ne znači da one nemaju neku drugu vrednost. Znači ima različitih unutrašnjih bogatstava, ali mora postojati to nešto što želi da izbije napolje, i to se vidi često na ljudima. Znaš, jasno ti je kad vidiš nekoga da li ima "Kainov znak", da li ima to neko ludilo, neki specifičan gen u sebi ili nema. Retko kad se desi da neko zrači lupam kao traktorista i onda otkriješ da se radi o neviđenom eruditi.
kapiram ja to, ali to da li cu se ja poistovetiti sa knopflerom je ihahaj daleko... koliko si ti pesama cuo od dire straitsa pre nego sto si poceo da se interesujes za knopflera? a moras priznati da je to pomalo nebitno...

al nekako se uvek zadrzavas na individualnim kvalitetima i to me zbunjuje, jer se vrtimo u krug... individualni kvalitet je u muzici totalno irelevantan, taj neki "kainov znak" or whateva... to je samo iskoriscavanje duhvnog potencijala, kolko se razumemo? neki su se duhovno, razvili neki ne... po nekoj biološkoj-hemijskoj predstavi svi imaju istu količinu tog potencijala... nije bitno ko je pronašao način da pluta dok se drugi trude da plivaju i dave se, posle svega, lepo je čuti pesmu bez ikakvog uticaja piščeve ličnosti... knopfler je super, al je on naspram svoje muzike niko&ništa

Dushan S wrote:
Duane wrote: a što se tiče ovog drugog qoutea... ocu da kazem da je ta "duhovnost" nebitna... ona mu ga dodje kao jedan parametar koji smo mi sami izmislili, to ne da je nemerljivo nego je čak kontradiktorno osnovnoj prirodi duhovnosti govoriti tako nešto... tako da je meni nebitna struktura muzicarove licnost niti koji se epiteti pridaju njemu, niti mi je bitno šta zapravo oni označavaju u tom konkretnom slučaju, čakštaviše nije mi kod njega ništa bitno osim proizvoda, ako ćemo tim kapitalističkim metaforama, a to je muzika.... da li taj neko ima duha ili ne je irelevantno, osim ako polaziš od pretpostavke da je ta njegova "duhovnost" stvorila tu muziku, što je smešno, jer imamo toliko zen monaha koji nemaju tri čuke sa muzikom, a mogu da pojme poprilično više nego jedan malmstin, čola ili kosheen
izmenio si post pa da dodam i ovo: nemam pojma kako si stigao do ove vrste duhovnosti, nisam na to mislio. A kao drugo, tvrditi da rezultat u umetnosti može biti potpuno nezavistan od same osobe je kao da si rekao "Zašto je bitno da neko ima obe noge ili da trenira redovno da bi pobedio na maratonu, računa se samo rezultat, to je kapitalizam". Mogu da uvažim da ti ne vidiš lično, ili da te to nije interesovalo, ali rezultat nečijeg rada je neodvojiv od njega samog, osim ako ne rešimo da prihvatimo da lupam, osobe bivaju posednute demonima i onda prave muziku po njihovom diktatu.
prave osobe muziku, ali su osobe nebitne i same osobe jesu medijum. nisam ja neki hrišćanski fanatik, a ni viking izbačen iz valhale. pričam na osnovu sopstvenog psiodeličnog iskustva svemira, što u muziki nikad nemoze da bude oftopik...

mislim podji samo od pojma ideje... da li je ona individualna? kako ona nastaje, šta je to, levo desno... a siguran sam da taj etar, tu ideju, ljudi cene više nego knopflera...

uostalom, ja bi mogao ovako do sutra, al cini mi se da nikuda nevodi ovo, a i ja sam pomalo ošamućen, pa je vrlo verovatno da te nepratim baš najbolje... stoga odoh gledat film, evo već pola sata se bahćem da namestim titl, pa ako neko zna kako u media playeru namestim sinhronizaciju titla nek se javi :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 01 Dec 2010, 22:04

E, Fenderas, malko si se zapetljao. Brkas proces stvaranja i percepciju djela (za koju uglavnom i nije bitna licnos' autora). Ako smatras da je i u procesu stvaranja, licnos' odsutna, nema problema, legitiman stav. :ziveli:
prave osobe muziku, ali su osobe nebitne i same osobe jesu medijum
Kao sto vec rekoh... ima neku cudnu draz (kao zivot u pesmi Smaka) ta ideja. :mrgreen: :ziveli:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 01 Dec 2010, 22:07

vrlo verovatno da sam se zapetljao, trenutno sam u nekom bunilu, zajebava me plejer opasno... al pojenta i jes ta da je u procesu stvaranja licnost nebitna, mislim licnost dodje kao neki filter, levo, desno, koji je najbolje ukloniti totalno... a sto se tice percepcije dela najbolje je da ona ostane nezamašćena avanturama i podvizima Marka Knoplfera ili Erika Kleptona...

mozda zvuci sekta malo taj komentar za medijum... i sam sam alergican na taj pojam, ali neznam kako drugacije da se izrazim, pa reko da nekomplikujem i uletim u baba wanga fazonu
Last edited by Duane on 01 Dec 2010, 22:08, edited 1 time in total.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 01 Dec 2010, 22:07

Zaplelo se pile u kučinu...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 01 Dec 2010, 22:09

bolje biti pile, nego star...

Dushan S

Post by Dushan S » 01 Dec 2010, 22:11

Duane wrote: kapiram ja to, ali to da li cu se ja poistovetiti sa knopflerom je ihahaj daleko... koliko si ti pesama cuo od dire straitsa pre nego sto si poceo da se interesujes za knopflera? a moras priznati da je to pomalo nebitno...
Jednu? :D Naravno, ja nisam tipičan primer, ali nije ni bitno, ti pričaš kao da ne znaš da se taj Nofler i Dilan ne obraćaju nekome kome je taj jezik maternji i ko sve razume za razliku od nekog malog klinca Dušana. Jbt, pa kad ovi u kafani pevaju kako ih ranila crna žena, u ćošku imaš nekog koga je dotaklo pa razbija čašu, sad i ti kao da ne znaš da publika reaguje na sadržinu pesme i o čemu ona govori.

al nekako se uvek zadrzavas na individualnim kvalitetima i to me zbunjuje, jer se vrtimo u krug... individualni kvalitet je u muzici totalno irelevantan, taj neki "kainov znak" or whateva...
Brate. Ti to zaista ozbiljno misliš, ono, najozbiljnije? Te pesme koje voliš nije napravila neka individua, sa svojim krajnje individualnim kvalitetima?
to je samo iskoriscavanje duhvnog potencijala, kolko se razumemo? neki su se duhovno, razvili neki ne... po nekoj biološkoj-hemijskoj predstavi svi imaju istu količinu tog potencijala... nije bitno ko je pronašao način da pluta dok se drugi trude da plivaju i dave se, posle svega, lepo je čuti pesmu bez ikakvog uticaja piščeve ličnosti... knopfler je super, al je on naspram svoje muzike niko&ništa
Ja jesam religiozni ateista :lol: , ali mislim da odlaziš u domen gde se priča o tome kako Manitu ulazi u svirače i pravi pesme umesto njih pa oni nemaju nikakve veze sa njima. Ako ti lično doživljavaš da ako si ikada napravio neku pesmu - to u stvari nisi bio ti nego duhovni potencijal, koji je napravio tu pesmu uprkos tebi samom, šta da ti kažem :mrgreen: I nemaju svi isti potencijal za sve, daleko bilo. Brate vidi se. Sećam se da sam otišao pre više godina na jednu svirku, a godinama nisam pratio domaći rock pa nisam znao ljude, i čim sam ušao u salu u kojoj je bilo nekih 50-ak ljudi, pitao sam devojku "Ko je taj", za nekog lika u ćošku. Ispostavilo se naravno da je aj klinja bio jedina osoba u celoj sali koja je dobro znala da svira gitaru, i danas ga neki smatraju viđenijim gitarošem. Posle su me zezali, kao "E vi se kao kerovi međusobno namirišete". Brate, vidi se to, pa sad, možemo pričati o tome kao o genetskom potencijalu, kao o spiritualnoj predodređenosti, iz kog ugla hoćeš, ali jednostavno, nisu svi isti. Inače ne bi se ova tema ovako zvala - jer tu je i kvaka, koliko god radio trudio se i ložio se, ako nemaš "to", ni hiljadu foto sešna i swirl gitara ti neće pomoći.

Dushan S

Post by Dushan S » 01 Dec 2010, 22:12

Duane wrote:
uostalom, ja bi mogao ovako do sutra, al cini mi se da nikuda nevodi ovo, a i ja sam pomalo ošamućen, pa je vrlo verovatno da te nepratim baš najbolje... stoga odoh gledat film, evo već pola sata se bahćem da namestim titl, pa ako neko zna kako u media playeru namestim sinhronizaciju titla nek se javi :)
Nikad media player, samo VLC! :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 01 Dec 2010, 22:12

mozda zvuci sekta malo taj komentar za medijum..
Pa ako je Platon bio sektas, onda i jeste sektaski. :D

KM player toplo preporucam. :)
A i Bane bi voleo da je oplodjen Duhom Svetijem, evo dokaza:

:ziveli:
Last edited by sinisake on 01 Dec 2010, 22:18, edited 1 time in total.

Dushan S

Post by Dushan S » 01 Dec 2010, 22:16

Duane wrote:vrlo verovatno da sam se zapetljao, trenutno sam u nekom bunilu, zajebava me plejer opasno... al pojenta i jes ta da je u procesu stvaranja licnost nebitna, mislim licnost dodje kao neki filter, levo, desno, koji je najbolje ukloniti totalno... a sto se tice percepcije dela najbolje je da ona ostane nezamašćena avanturama i podvizima Marka Knoplfera ili Erika Kleptona...

mozda zvuci sekta malo taj komentar za medijum... i sam sam alergican na taj pojam, ali neznam kako drugacije da se izrazim, pa reko da nekomplikujem i uletim u baba wanga fazonu
Pazi, može da ti prođe ta teorija samo ako stojiš iza toga da je onda sve "božje delo", ne samo muzika, i da je svaki čovek, i svaka fizička, materijalna, energetska, bilo kakva pojava samo prelamanje božasnkog kroz prizmu materijalnog univerzuma. Ne da ja to tvrdim ili mislim, ograđujem se :mrgreen: nego bi ti onda trip bio koherentan. A ako je sve tako, onda bi opet mogli da napravimo upoređenje između nekog tamo Đoke Pavlovića i nekog nadarenog i da kažemo da je njegova prizma daleko, suštinski bolja u "prelamanju" božanskog na materijalnu ravan, i to bi opet bio lični pečat pa se vraćamo na isto. Slažeš se?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 01 Dec 2010, 22:18

Duane wrote:bolje biti pile, nego star...
Jašta.

Ma simpa ste vi pilići, samo je nevolja što se vazda zafurate sa tim frazicama s kojima muvate ribice u neke ozbiljnije priče, pa onda pokušavate sve redom da ubedite da treba zaneseno da trepću kao ribice. Sve u svoje vreme, naravno... Ali je opet smešno.
Duane wrote:knopfler je super, al je on naspram svoje muzike niko&ništa
Eto, recimo o tome pričam. Go fly a kite.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 01 Dec 2010, 22:20

Ma simpa ste vi pilići, samo je nevolja što se vazda zafurate sa tim frazicama s kojima muvate ribice u neke ozbiljnije priče
Ih, drtino matora, ima li svetijeg cilja citanja i razmisljanja? :lol: :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 01 Dec 2010, 22:22

Naravno da nema.

Ali ne videh nekog na ovoj temi ko bi bio valjan objekat muvanja :)

Post Reply