Finish gitare, gde i kako?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
culis

Finish gitare, gde i kako?

Post by culis » 09 Dec 2010, 10:57

Pozdrav svima,

Pre mesec dana sam kupio polovnu Jackson gitaru kako bih je sredio. Za sada sam pomerio fretboard kako bih imao mesta za locking nut. Takodje sam ismirglao ceo vrat i izlakirao ga (osim headstock-a) Lussolac lakom (polu-mat). Skinuo sam veci deo boje sa gitare. Pa kako sam sve to zavrsio dolo je vreme da se razmislja o finishu gitare.

Zelim da gitara bude siva sa 2 crne pruge koje se nalaze malo iznad/ispod centralne ose gitare. Definitivno nije tesko izvesti. Ali tu nailazi sledeci problem zbog koga se obracam vama. Nisam uspeo da nadjem ni jednu CRNU boju za drvo na bazi vode, jedino preko stewmac.com pigment za lak na bazi vode, koji bih rado uzeo samo ako je ok.

1)Da li je lak na bazi vode ok za finish gitare? I da li je bitno koju marku uzimam ili je samo vazno da je lak na bazi vode?
2)Takodje ako vodeni lak nije dobar finish za gitaru, da li ce akrilni lak moci da ide preko vodenih boja? I isto pitanje, da li je marka bitna?
3) I ako postoji negde ta crna boja, gde ima da se uzme?

Nadam se da vas nisam udavio, stvarno bi mi bilo od pomoci kada bi neko pomogao :)
Unapred hvala :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Re: Finish gitare, gde i kako?

Post by NikolaNis » 09 Dec 2010, 11:54

Za finiš električnih gitara se najviše koriste poliuretanske boje i lakovi ili oni na nitro bazi. Kod gitarista je cenjeniji nitro lak, ali trenutno 99% fabričkih gitara se finišira poliuretanom. Za šta god da se odlučiš nije problem da nađeš bilo koju boju, u boljim farbarama daće ti i katalog pa sam izabereš nijansu koju želiš, oni ti to lepo smućkaju i tvoje je da radiš dalje.
Samo da znaš, rad sa nitrom zahteva duže vreme, odnosno treba mu 3-4 nedelje da se osuši pre završnog šmirglanja i poliranja, kod poliuretana taj proces sušenja ide brže. Imaš na forumu nekoliko puta već objašnjene razlike u finišu poliuretanom i nitrom pa malo pogledaj.
Inače, i akrilne boje će ti završiti posao, ali to je više neki "amaterski" finiš, ljudi koriste i one boje u speju jer im je tako lakše.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Dec 2010, 12:10

Ne mogu da pomognem oko bojenja, ali
culis wrote:Pre mesec dana sam kupio polovnu Jackson gitaru kako bih je sredio. Za sada sam pomerio fretboard kako bih imao mesta za locking nut.
Pomerio si fretbord? Ako si to uradio, a nisi pomerio zajedno sa time i bridge, intonacija i skala nisu tacne i gitara je manje vise neupotrebljiva...

culis

Post by culis » 09 Dec 2010, 18:35

@NikolaNis: Hvala :) Ali problem je u tome sto gde god da odem i trazim crnu boju na bazi vode svi me gledaju kao marsovca. Tvrde da se sve te boje na bazi vode prave iz osnovne tj bele boje i da je zbog toga nemoguce dobiti cistu crnu. Ali to mi ne pije vodu. Trazio sam u ROMA i HELLIOS radnjama u beogradu i svi me gledaju kao cudaka. Ali potrazicu u jos par radnji. :ziveli:

@mislim_stvarno: Istina, ali posto je bridge skinut i tu ce ici floyd (tj licencirani floyd) on ce biti pomeren kako bi razdaljina od XII do I praga bila jednaka razdaljini od XII do floyda. Ali hvala u svakom slucaju :) :ziveli:

Stanko

Post by Stanko » 09 Dec 2010, 18:49

culis wrote:@NikolaNis: Hvala :) Ali problem je u tome sto gde god da odem i trazim crnu boju na bazi vode svi me gledaju kao marsovca. Tvrde da se sve te boje na bazi vode prave iz osnovne tj bele boje i da je zbog toga nemoguce dobiti cistu crnu. Ali to mi ne pije vodu. Trazio sam u ROMA i HELLIOS radnjama u beogradu i svi me gledaju kao cudaka. Ali potrazicu u jos par radnji. :ziveli:
Trazi crni bajc, postoji potpuno crni pigment :ziveli: Mada bajc nikad nece biti "potpuno" crn, tj bice zift crn ali ce se i dalje nazirati tekstura drveta (sto je meni jako pozitivno) :ziveli: (nek me neko ispravi ako gresim)

Evo je moja buduca gitara, i glava je bajcovana kao i ostatak tela ;) pitaj oboss-a za detalje oko ovog farbanja, jer ga je on radio :ziveli:

Image

Driver

Post by Driver » 09 Dec 2010, 19:09

@mislim_stvarno: Istina, ali posto je bridge skinut i tu ce ici floyd (tj licencirani floyd) on ce biti pomeren kako bi razdaljina od XII do I praga bila jednaka razdaljini od XII do floyda. Ali hvala u svakom slucaju :) :ziveli:[/quote]
Ne od XII do I, nego od XII do nut-a, vodi racuna :ziveli:

Post Reply