jcm 800 wrote:Nisam u potpunosti blokirao Floyd. Samo zatezanje je blokirano.tyler durden wrote:Pa zasto si blokirao floyd? Tj, ako ti vec ne treba, zasto nisi uzeo neki model bez floyda? Ovako samo gubis vibracije, i sustain, i punocu tona. Tj, ako ga ne koristis, treba si uzeti neku stoptail verziju, imala bi mnogo, mnogo bolji ton.
A da se vratim na temu. Dugo sam svirao Jackson gitare, razne modele. Ali mislim da u tom rangu je daleko bolji ESP LTD. Jacksoni su odlicni, ali amerikanci. Nadje se i poneki solidan japanac. Ali mislim da su za pomenuti cenovni rang daleko bolje ESP LTD gitare....
Razlog? Ako je FR najmesten na plutanje (tzv. floating) onda se on samo na dvije tacke naslanja na ostatak tijela gitare. Tj. vibracije sa mosta na tijelo se prenose samo kroz dva srafa kojima se montira FR. A uz to ide i citava peripetija sa nestabilnostcu mosta i teskocom stimanja, slabijim sustainom itd itd itd.
Da bih se rijesio mnogih od ovih nevolja jednostavno sam dva noseca srafa na kojima lezi floyd sam DO KOSKE zavrnuo u drvo. Dalje, opruge koje zatezu Floyd su takodje do MAXIMUMA zategnute, a da usljed maximalnog zatezanja (zbog opruga) FR ne bi bio povijen unazad, iza bloka sam mu iznutra umetnuo parce drveta koje je prije toga pazljivo obradjeno da bi oblikom i dimenzijama odgovaralo prostoru u koji je smjesteno. Na taj nacin sam dobio visestruki benefit:
1. floyd je stabilan prilikom palm mutinga, ni za svu silu svijeta ne mozes ga pomjeriti nazad.
2. stoji stabilno vertikalno i nije povijen unazad tako da je player comfortable (numb)
3. eliminisanja je nestabilnost prilikom stimanja jer opruge sa straznje strane daju maximalnu tenziju i cvrsto prikivaju Floyd uz tijelo gitare koliko god da zatezes zice...tako da je omoguceno i quick detuning gitare (sto inace ne bi bilo moguce)
4. Mozda i najvaznije...umjesto na samo 2 tacke floyd se naslanja na tijelo gitare citavim dnom plus blok floyda se unutra naslanja cijelom duzinom na umetnuti dio drveta koji se dalje naslanja na drvo gitare...Time je povrsina spoja izmedju trupa gitare i mosta povecana visestruko. Sto ima fantastican efekat na povecanje sustaina gitare.
Uz sve to gitara nije izgubila dive bomb sposobnost. Dakle floyd i dalje radi jednako dobro za OPUSTANJE zica, i perfektno vraca u stim.
Jedino sto se vise ne moze raditi sa Floydom je zatezanje zica, ali imajuci u vidu sve benefite mislim da je to beznacajna stvar. Takodje, zbog maximalne zategnutosti opruga floyd je pomalo tvrd na akciju ali meni tako upravo i odgovara jer bolje kontrolisem stepen opustanja zica...
Sto se tice kupovine gitare sa fixiranim mostom, razmisljao sam i o tome. Zapravo, to mi je bila i prvobitna namjera ali posto Jackson nema gitaru sa fixiranim bridgeom i maple fretboardom...What the hell...Ovo nije prvi Floyd koji sam ovako sredio. Tako sam dobio najbolje iz dva svijeta...Imam floyd a bez svih onih problema koje on stvara...plus sam znacajno popravio sustain...I jos imam maple fretboard...
he he he
Cool, znam o cemu pricas. Bas zbog toga je jedna od super stvari koje mi se svidja na PRS-u, njihov one way tremolo..... Koji malko vise zategnes, i onda mozes i malo da zatezes zice. A nema top locka, rastimavanja, i sl.... Ali zato kosta ta gitara boga oca....