Civije za akusticnu gitaru???

Post Reply
BluesBoy

Civije za akusticnu gitaru???

Post by BluesBoy » 07 Jan 2011, 08:39

Pozdrav dobri moji :D Imam konkretan problem, i treba mi konkretna pomoc. Dotrajale su mi civje na akusticnoj gitari, i trebam da ih promenim. U pitanju su vintage civije bas ovakve, http://www.musiccentar.com/i-3229/catfish-lp-33-civije e sad ne stavljaju mi se ove jer nekako imam utisak da nisu kvalitetne, jer ima je takva cena, ako gresim neka me neko ispravi i odmah cu ih kupiti, razmisaljao sam o gibson civijama, vintage, one sto imaju u liri da se uzmu, cena ima je oko 8000din, jedino sto nije isti raspored rupa, a to mi malo smeta, tako da ne znam sta da radim. To mi je zadnja opcija, nije problem u parama, ne bih bas dao 150e za civije, ali do 70-80e mi je ok, naravno nije mi problem ni da platim 2500din ali ako ce to da radi, znaci treba mi kvalitet! Ako mozete da mi pomognete puno bi mi znacilo. Hvala :ziveli:

andrej]

Re: Civije za akusticnu gitaru???

Post by andrej] » 07 Jan 2011, 09:08

nadji na netu, mozes uzeti sigurno neke mnogo dobre za 80e (sa postarinom), a da odgovaraju 100%.

BluesBoy

Post by BluesBoy » 07 Jan 2011, 09:17

Hm... trazio i nista, ili ne umem da trazim...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Jan 2011, 12:38

Ne znam kakva je gitara u pitanju, i da li je ikad nosila čivije koje su iz "jače lige", ali ja imam utisak da ove čivije iz ekonomske klase nisu uopšte za bacanje. Ne mislim samo na ovaj model, generalno imam utisak da nije nikakav bedak staviti neke od takvih čivija, imao sam prilike da koristim razne instrumente sa no name čivijama i bio sam poprilično zadovoljan kako to radi. Moja je predpostavka da i ove što treba da se zamene nikad nisu spadale u neku jaku ligu, jer su te sa poklopcima uvek važile za jeftinije. U krajnjoj liniji - pogledaj cene ostalih Catfish čivija, i videćeš da su ove među skupljim modelima. To naravno ima veze i sa tim što se ove teže nađu, pa se malo i na to nabja cifra, ali opet... Nisu najjeftiniji set iz prodavnice.

BluesBoy

Post by BluesBoy » 07 Jan 2011, 15:44

U pitanju je kopija Humingbirda-a gitaru sam skoro kupio, sa losim civijama, tacnije njenim fabrickim. Stare su 20 godina, krajnje vreme je da se zamene. Ima logike Kristijane to sto sto pricas, priznajem da sam bio malo skeptican, gitara radi lepo i bilo bi mi zao da stavim lose civije na nju. Ali posto nemam nekog izbora kupicu njih, pa cu videti kako to radi, i napisacu ovde svoje utiske! Samo jos i da se desi da ih nemaju na stanju! :D

Imam li pravo na jos 2 pitanja, da ne otvaram novu temu, tacnije jedno cu postaviti ovde a drugo ipak zasluzuje sopstvenu temu...

1. Po cemu mogu da vidim da li je gitara od punog drveta ili ne? Crn je finis ako to nesto znaci.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Jan 2011, 17:34

Za gornju ploču se inače gleda presek na zvučnom otvoru - ako se godovi lepo pružaju na preseku, celom debljinom preseka - to je puno drvo. Ako je onako doooobro zalakirano crnom bojom, to najverovatnije nećeš moći da vidiš. A za ostale ploče... pa kod njih je i inače teže utvrditi. Zadnja ploča, ako je solid, obično ima bookmatch šare na levoj i desnoj polovini ploče, a iznutra je duž spoja postavljena tanka i oko 2 cm široka lajsna. Opet, to nije uvek siguran pokazatelj. Osmatraš šare na unutrašnjosti ploče, pa gledaš da li imaju sličnosti sa šarama spolja... što opet nije izvodljivo da vidiš kad ima crni finiš. Ako imaš mogućnosti da potražiš proizvođačke specifikacije - to bi bilo idealno. Nisam baš sretao slučajeve gde se o tome bezočno laže.

BluesBoy

Post by BluesBoy » 07 Jan 2011, 18:24

Eh, meni je taj crni finis na gitari i nista od toga ne mogu da vidim, cak ni na preskeu otvora.... :cry: Ali u svakom slucaju ce ovo biti od ogromne korist za neki drugi put :ziveli:

Post Reply