Axe FX

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sub_zer0
MF veteran

Re: Axe FX

Post by sub_zer0 » 27 Jan 2011, 21:07

Nesto sto je progresivno jeste bolje, zato se tako i zove. :) Digitalija jeste progresivna i samo moze postati bolja. Mozda nam ni Axe nece trebati za nekoliko godina, nego cemo imati sve to na telefonu. Analogija stagnira i nece biti bolja. Jedini faktor koji je ZAISTA bitan u ovoj prici je zvuk/osecaj pravog pojacala. A ako po toj tacki digitalija stigne analogiju u potpunosti, to je kraj analogije i ona ce ostati samo u posedu muzeja i nostalgicara. Da li je stigla sa Axom ne znam. Znam da je jako, jako blizu i da uzimajuci i obzir druge faktore, predstavlja bolje resenje. Bar za prosecnog smrtnika. Ne nekog lika koji ima dovoljno para da kupi 28 pojacala ili endorsmente sa jakim kompanijama od kojih dobija ta pojacala besplatno da bi pricao kako je to njegov ton, koga je jurio celoga zivota.

Ekonomski faktor naravno stoji zato sto muzicari nisu samo oni koji sviraju na stadionima, nego i oni koji sviraju po kaficima da imaju za hleb.

Dushan S

Post by Dushan S » 27 Jan 2011, 23:12

andrej] wrote:ima. evo sta se meni svidja:

u dubstepu dosta koriscena fora, al na gitari potencijalno zvuci mnogo bolje. zamolio bih vas da izdrzite malo ovoga...

ne najinovativnija stvar ikad, al neprovaljena.
Otkad je to BT provalio u elektronici, pojavila se ista stvar i u tvrđoj muzici, možda ne toliko u mainstream-u jer mešanje elektronike i metala sad nije toliko moderno. Ovaj lik to dosta arči, znači ako misliš na seckanje instrumenata, pa i gitare i pravljenje ritmičkih kerefeka sa njima:

http://www.youtube.com/watch?v=6-2jNiVK86A

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6-2jNiVK86A[/youtube]

Dushan S

Post by Dushan S » 27 Jan 2011, 23:17

Dersu Uzala wrote:
Blah, blah , blah. ti moras da shvatis ( i ja sam ti to srucio u facu vise puta) da mnogo seres. Seres, jerbo dilujes sa degenericima. Ti ces njima da objasnis? Ti? Pa ja sam NASA rocket scientist i ne mogu da im objasnim. Aj' batali to, nego seli se ovamo u civilizaciju.
:bambi: :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Jan 2011, 23:03

sub_zer0 wrote: Matori, ti si ga garant probao pre 100 godina, sa ko zna kojim firmware-om, na ko zna kojoj pratecoj opremi. Verovatno ga nisi ni preterano podesavao nesto, nego si prebacio na fabricki Boogie patch, video kolika je razlika i doneo sud kako je sranje u odnosu na Bugija.

Vidis kakav baksuz znas da budes. Umesto da iskoristis svoje znanje i iskustvo i napravis neki kul IIc+ sa Hetfield/Petrucci modom patch i podelis to sa ostatkom sveta, ti pljujes. Cccc :grummel_2: Ja reko', ti si covek otvorenih shvatanja, a umesto toga juris svoj rep, kao neki drugi. Sta je vama tamo 2000 baka, sitnina. Angazuj se malo ili idi kod nekog komsije, pa doprinesi siroj metal zajednici :ziveli:
Uzgred, si uzeo Mark V? Ako jesi, baci koju recenziju i uporedjivanje sa IIc+ ako ti nije cim. Ako nisi, moze da padne i u buducnosti :)

Dobar ti je post i temeljan. Par stvari bih samo uzeo u razmatranje. Mada se plasim da ce se pretvoriti ako ne u rant ono u kilometarski post.

Prvo, imaj u vidu da je Axe multiefektor (multi-fx unit) kao i hardveski/softverski modeler. Efekti su mu vrlo korisni i mocni, kao sto si rekao, to je one-stop-shop, sve ti je u jednom uredjaju i radi u harmoniji zajedno. Nema puno zezanja, nema kablova, ispralljaca, buffera, tru-bypassa i to. Ali pazi, to je samo preamp unit. Treba ti znai i power amp. Dalje, Petrucci koristi Axe samo za zagrevanje, a u live situaciji koristi Axe u racku samo za efekte (sve ostale efekte je izbacio ukljucujuci i legendu TC electronic 2290). Osnovno zvuk mu i dalje dolazi iz Boogieja i to Mk V ovih dana. Pogledaj na njegovom sajtu pod opremom slike najnovijeg racka. S druge strane, prilicno sam siguran da ce na klinike (ali ne i na gigove) nositi samo Axe-a u nekom omanjem racku. Ne isplati mu se da tegli kad ide solo po klinikama, nije to neka lova da potegne kamion opreme.

Sto se Marty Friedmana tice, lik je izgubljen u svemiru. Doduse, moze to i ovako da se kaze, lik je 'gear whore', reklamirace sta god mu plate. Nije to neka tajna, ali ja cak mislim da nije ni poenta u tome. Marty je upravo jedan od onih likova koji u glavi ima svoj ton, i moze da ga nasteluje i na Rolandu MicroLabu cenim. Sa jos ponekim pedalama i dilejima. On u stvari i nema neki prirodan ili komplikovan ton, sve je maksimalno isprocesirano, i gle cuda njemu digitalni procesor najnovije generacije prija ponajvise. Upoznao sam jednom davno lika na NAMM-u i cakali smo ortak on i ja jedno cuku vremena. Samo nas trojica. Imao je demonstraciju Crate Blue Voodoo pojacala (BVT 120H bese valjda), svirao je tada u Megadethu jos. Sad, ja kapirao, u ovo mora da izuva, ima sjajan ton, svira ga MArty ovo ono i to, medijska kampanja bila, sve to radi savrseno. Ali kad ga pitah, jeli a sto sad Crate (ovo nije cheap Crate, lampas je bio i real deal, skupa sprava, made in USA), i sto si promenio gitare, sta bi sa Carvinom, te ste koristili i njihova pojacala Jason i ti, pa Hurricane gitare pa ovo ono...Ma kinta bre...Namesticemo mi zvuk, ali treba nam kinta. Istekne dil, dodju neki novi ljudi, plate malo vise, nasu ziku ionako niko ne kupuje, nismo Britney Spears, daj sta das, lova treba. Neverovatno, jel? Marty je ionako Japanac, oni tamo gledaju na stvari drukcije, ioako su za neke stvari ultra-tradicionalni, za neke druge (tehniku recimo) nisu, naprotiv. Da zakljucim, taj ce da uzme sta god mu plate najvise a da mu radi posao, a ovaj Axe mu radi posao. Da mora ponovo da se vrati u Megadeth i svira po stadionima Rust in Peace, ne bi Axe proso u ludilu, obaska sto bi ga Dave unapred potpisao za neku drugu kompaniju po svom izboru.

Niti Petrucci niti bilo ko drugi na kugli zemaljskoj nema endorsement deal sa Mesa Boogiejem. Mesa Boogie ih nikad nije pravio niti ih pravi danas. Svu opremu koju vidis da koriste pojedini muzicari, platili su isto koliko ti ili ja. Ne postoji endosement deal sa Boogiejem kao takav. Sto je jos jedna od legendarnih Boogie odluka. Nasa pojacala su dovoljno dobra da ne moramo da ih dajemo ikome. Dobra je volja Andy Timmonsa i Petruccija sto tu i tamo odrade demo za Boogie. To im se naravno i plati, ali nisu obavezni ugovorom, jer nikakav ugovor ne postoji. Petrucci recimo ima deal sa EBMM. to se placa debelo. Ali ne postoji Mesa Boogie John Petrucci model, niti ce ikad postojati. Niti Andy Timmons model. Niti Keith richards model. Niti Prince model. Niti Metallica model. A svi oni sviraju Boogieje. I svi su ih platili isto koliko i ti i ja.

Zvuk Axe-a je najveci problem. Ali to je opet toliko opsezna tema. Medjutim, uprosceno, nije toliko bitan A/B test. Kad sednes i pocnes da sviras tu spravu i onda recimo cak i da imas A/B switch prema nekom pojacalu, ja prema boogieju, ti po svom izboru, shvatis da se uredjaj 'ponasa' potpuno drukcije. Kontrolise on tebe, ne ti njega. Tesko je to recima opisati. Digitalni uredjaji ne kapiraju sve one nijanse u 'proizvodnji tona' ali ih analiziraju do smrti. I to traje neko vreme, i onda imas utisak da sve nekako kasni, ton kasni za onim sto si ti odsvirao. Ocajan je osecaj. Nemas taj immediacy, kao kad pojacalu drzis 'kragnu', kad kontrolises zvuk iz pojacala svojom svirkom. Naravno, Axe to radi bolje od ostalih digitalnih uredjaja, ali i dalje daleko od analogne tehnike, koja radi brzinom putovanja elektrona kroz vakuum i poluprovodnike, sto je blisko brzini svetlosti. Nema 'racunanja'. It just happens, kao univerzum. Kazem, tesko mi je da objasnim. Licno, ja recimo mnogo prljavije sviram (mada nesto ni ne vezbam, generalno brljam ovih dana) na digitalnoj opremi. Pocnem da razmisljam 'sta se bre sve ovo cuje' i onda kako da mu dohakam? Zasto ovaj deo fraze zvuci prakticno isto dinamicki kao onaj drugi, iako ja ne samo da sviram malo tise nego koristim trzalicu na drugoj poziciji na skali, okidam alternate umesto sweep, trza mi je pod uglom ovo i ono. Digitalni uredjaj pokusava da analizira spektar signala i nesto da mi rekreira tako sto ce ga matematicki izmasirati do bola. I onda to nije ono sto sam ja ocviro. Lampas samo prosledi ono sto ja radim zvucnicima, pa ako brljam, brljam, nista niti oduzme niti doda.

Vecina kucnih muzicara i hobista je upravo u obrnutom fazonu, dodju recimo kod mene, ukljuce Boogieja, i krenu da sviraju i ono brljaza. Ukljucim ih u Line6, sa sve procesovanim zvukom i ubudzenim raznim efektima, i ovi se razmasu milina jedna. Ako ne gresisi preterano, digitalna tehnika te 'vadi' tako sto 'puni' praznine u tvom zvuku svojim algoritmom. Udaris isti akord na didjitaliji ili na Mk IV, i sad na didjitaliji zvucis ko Prince iz Purple Rain, ono, nije lose, samo da se pojaca, ionako je sve izmuljano sa efektima do bola, zvuci ko stadion. A Boogie se zagrcne, kao, ej bre, opali taj akord cisto do bola, ravnomerno, na pravom mestu na gitari (i leva i desna ruka) pa da vidis kako to sve zvuci. Jebiga, ne mogu da ti objasnim dok ne sednes i sviras svoju omiljenu stvar, a ja drndam switch svakih 8 taktova recimo sa didjitalije na lampasa, stavise podesenih da zvuce vrlo slicno ako ne bas 100% identicno. Pojacalo 'dise'. Sve se desava u realnom vremenu. Upravljas univerzumom direktno iz svojih 10 prstiju. Ti si taj koji pokrece elektrone. A kod didjitalije predas stafetu, pa ovaj mulja nesto, pa sta izbaci to ti je. NAravno, ovde pricamo o osnovnom zvuku, o modelovanju pojacala, ja sam totalno kul sa digitalnim reverbom i dilejom. A obzirom da reverb ne koristim od 1988, samo me digi-delay zanima anyway.

Licno, i nemam neka velika iskustva sa Axe-om. Probao sam ga vise puta, ali mi to nije to, sem ako se profesionalno ne bavim muzikom, gigujem okolo po studijima i to cudo mi pravi pare. Onda bih ga i ja koristio i trubio okolo klijentima da je ovo vrh vrhova, i da dalje bolji zvuk od svih pojacala do sada izmisljenih a za manje pare, pa cu eto i njima malo manje da naplatim jer ne moram da cimam svu tu opremu. Pass the savings to the client. A kad sviras u studiju likovima poput Britney Spears ili ovima sa MTV-ja, jebe se njima sta sviras, sve se to ispegla preko studijske opreme vredne milion dolara, pa onda jopet u masteringu jovo nanovo. Nema potrebe da ganjas neki strasan zvuk, ionako ce te utisati tamo a pojacati Britney kako dahce i sapce 'joj al sam nevaljala'.

Nes ti videti taj Axe skoro uzivo na 99% stadionskih svirki, ili svirki vecih od 300-400 ljudi. Za Murisa i Dragiannia nisam merodavan da pricam, ne znam cime se bave ovog momenta, ali opet nekako imam utisak da i oni gledaju sto vise da zarade normalno. ne isplati im se da imaju rig od 10,000$ koji ce da sipce po Balkanu (cime, ko ce to da tegli, treba platiti roudije), ovako spakuju Axea i eventualno poweramp za ne daj boze (Dragianni je vec imao TriAxisa pa zna kako to ide) i kad stignes na gig samo pitas gde je kutija (kabinet) i/ili PA. Mozda covek nosi i neki svoj kabinet kao monitor. Druga stvar bi bila da imaju godisnje 80 svirki pred 4000 ljudi minimum. to je 320,000 ljudi, puta 10 Eura recimo (ili 30 ko Dream Theater) znaci 3,2 miliona Eura alo. Trust you mi da bi uzeli lika da im tegli okolo po 4 lampasa i 4 kutije i sve sto treba. Ovako, kiselo je grozdje. Ja se i ne secam da su momci nesto isekli vene na spravu, u smislu zvuka, nego je do bola upotrebljiva i isplatljiva sprava. Mali format pri tome, relativno jeftino. Ej bre, pa Eventide je 7000-8000$ nov. Polovan 5,500$. Alo. Nije ovo skupa sprava.

Sto se snimanja tice, Mesa Boogie recimo ima sve moguce rabote ko i Axe. Samo se nakacis pozadi i direktno u sto za miksanje. Ne treba ti ni kutija ni mic, ako ne zelis. Imaju to vec cca 20 godina na vecini pojacala. I tako dalje i tako dalje, kazem, generalno ti je post na mestu. Jedino ako covek trazi beksompromisan kvalitet zvuka, onda bacis Axe-Fx i uzmes Boogieja ili sta ti vec prija uhu, ne pravim pitanje. A za mnoge muzicare i dan danas, one koji zaradjuju sasvim pristojno, kompromis je i dalje poslednja stvar na koju bi pristali. Ono, i Ferrari je samo malo brzi od Stojadina ili Yuga, eventualno duplo. Mozda i trostruko. Od neke Tojotice recimo Celica Turbo je brzi 10-15%. A kosta 30 puta (3000%) vise od Stojadina i Yuga, i 7-8 puta vise (700-800%) od Celice. Kad stignes na odredjeni nivo performansi, svaki daljnji minijaturni pomak u kvalitetu se placa basnoslovno takoreci.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 28 Jan 2011, 23:09

Je l' ovo najduzi post na svetu, ili samo na ovom forumu?
Jbt, Dersu, ownovao si pwnovao si, i sve te Jeet Kune Do reci. Ovo ni kide nije mogao da napise.
Sad te tek priznajemo za Cara. :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Jan 2011, 23:12

sub_zer0 wrote:Jedini faktor koji je ZAISTA bitan u ovoj prici je zvuk/osecaj pravog pojacala. A ako po toj tacki digitalija stigne analogiju u potpunosti, to je kraj analogije i ona ce ostati samo u posedu muzeja i nostalgicara. Da li je stigla sa Axom ne znam.
Problem je sto je to po samoj definiciji stvari nemoguce. To je kao da kazes, e ako jednog dana automobili stignu avione u potpunosti. Al onda vise nije automobil. Niti je avion. Nesto trece je, a da li ce zaziveti vreme pokaze.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Jan 2011, 23:22

MetalFunk wrote: Sad te tek priznajemo za Cara. :mrgreen:
Medju nama, ja sam u stvari vise nalik 'Kralju Majmuna' (http://en.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong).

dweezil

Post by dweezil » 28 Jan 2011, 23:23

Dersu Uzala wrote: Zvuk Axe-a je najveci problem. Ali to je opet toliko opsezna tema. Medjutim, uprosceno, nije toliko bitan A/B test. Kad sednes i pocnes da sviras tu spravu i onda recimo cak i da imas A/B switch prema nekom pojacalu, ja prema boogieju, ti po svom izboru, shvatis da se uredjaj 'ponasa' potpuno drukcije. Kontrolise on tebe, ne ti njega. Tesko je to recima opisati. Digitalni uredjaji ne kapiraju sve one nijanse u 'proizvodnji tona' ali ih analiziraju do smrti. I to traje neko vreme, i onda imas utisak da sve nekako kasni, ton kasni za onim sto si ti odsvirao. Ocajan je osecaj. Nemas taj immediacy, kao kad pojacalu drzis 'kragnu', kad kontrolises zvuk iz pojacala svojom svirkom. Naravno, Axe to radi bolje od ostalih digitalnih uredjaja, ali i dalje daleko od analogne tehnike, koja radi brzinom putovanja elektrona kroz vakuum i poluprovodnike, sto je blisko brzini svetlosti. Nema 'racunanja'. It just happens, kao univerzum. Kazem, tesko mi je da objasnim. Licno, ja recimo mnogo prljavije sviram (mada nesto ni ne vezbam, generalno brljam ovih dana) na digitalnoj opremi. Pocnem da razmisljam 'sta se bre sve ovo cuje' i onda kako da mu dohakam? Zasto ovaj deo fraze zvuci prakticno isto dinamicki kao onaj drugi, iako ja ne samo da sviram malo tise nego koristim trzalicu na drugoj poziciji na skali, okidam alternate umesto sweep, trza mi je pod uglom ovo i ono. Digitalni uredjaj pokusava da analizira spektar signala i nesto da mi rekreira tako sto ce ga matematicki izmasirati do bola. I onda to nije ono sto sam ja ocviro. Lampas samo prosledi ono sto ja radim zvucnicima, pa ako brljam, brljam, nista niti oduzme niti doda.

Vecina kucnih muzicara i hobista je upravo u obrnutom fazonu, dodju recimo kod mene, ukljuce Boogieja, i krenu da sviraju i ono brljaza. Ukljucim ih u Line6, sa sve procesovanim zvukom i ubudzenim raznim efektima, i ovi se razmasu milina jedna. Ako ne gresisi preterano, digitalna tehnika te 'vadi' tako sto 'puni' praznine u tvom zvuku svojim algoritmom. Udaris isti akord na didjitaliji ili na Mk IV, i sad na didjitaliji zvucis ko Prince iz Purple Rain, ono, nije lose, samo da se pojaca, ionako je sve izmuljano sa efektima do bola, zvuci ko stadion. A Boogie se zagrcne, kao, ej bre, opali taj akord cisto do bola, ravnomerno, na pravom mestu na gitari (i leva i desna ruka) pa da vidis kako to sve zvuci. Jebiga, ne mogu da ti objasnim dok ne sednes i sviras svoju omiljenu stvar, a ja drndam switch svakih 8 taktova recimo sa didjitalije na lampasa, stavise podesenih da zvuce vrlo slicno ako ne bas 100% identicno. Pojacalo 'dise'. Sve se desava u realnom vremenu. Upravljas univerzumom direktno iz svojih 10 prstiju. Ti si taj koji pokrece elektrone. A kod didjitalije predas stafetu, pa ovaj mulja nesto, pa sta izbaci to ti je. NAravno, ovde pricamo o osnovnom zvuku, o modelovanju pojacala, ja sam totalno kul sa digitalnim reverbom i dilejom. A obzirom da reverb ne koristim od 1988, samo me digi-delay zanima anyway.
odlican i opsezan opis digitalnih sprava i njihovog ponashanja :bambi: svaka chast :1: uz subjektivan osecaj da posle duzeg sviranja pocinje da te boli glava od toga sto one izbacuju kao zvuk

MetalFunk

Post by MetalFunk » 28 Jan 2011, 23:24

Dobro, Care Kralja Majmuna. :mrgreen: :lol:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 28 Jan 2011, 23:44

Lampas samo prosledi ono sto ja radim zvucnicima, pa ako brljam, brljam, nista niti oduzme niti doda.

Vecina kucnih muzicara i hobista je upravo u obrnutom fazonu, dodju recimo kod mene, ukljuce Boogieja, i krenu da sviraju i ono brljaza. Ukljucim ih u Line6, sa sve procesovanim zvukom i ubudzenim raznim efektima, i ovi se razmasu milina jedna. Ako ne gresisi preterano, digitalna tehnika te 'vadi' tako sto 'puni' praznine u tvom zvuku svojim algoritmom. Udaris isti akord na didjitaliji ili na Mk IV, i sad na didjitaliji zvucis ko Prince iz Purple Rain, ono, nije lose, samo da se pojaca, ionako je sve izmuljano sa efektima do bola, zvuci ko stadion. A Boogie se zagrcne, kao, ej bre, opali taj akord cisto do bola, ravnomerno, na pravom mestu na gitari (i leva i desna ruka) pa da vidis kako to sve zvuci.
Prepoznao sam se (mada na muljam mnogo sa efektima). :mrgreen:
Da, dodao bih da je slican slucaj i sa odnosom: tranzistorska/lampaska pojacala. Lampasa je jednostavno teze svirati, zahteva vecu preciznost i kontrolu nad instrumentom.
Vrlo lako ispadne ton, brljne se neki sustejn, narocito na nizim gejnovima (crunch mode)... recimo - neki legato pasaz (narocito legato), koji se bez po muke ocvira na simulaciji ili trandzi, ne zvuci tako dobro i kremasto na lampi, ako bas, bas, niste zagrejani. Zapravo, sviranjem na boljim pojacalima i instrumentima (paradoksalno, jbg), postaje muzikant svesniji tehnickih nedostataka svoje svirke.

I tako, treba vedzbati. :bambi: :mrgreen:

nebojsak

Post by nebojsak » 28 Jan 2011, 23:53

sinisake wrote: Da, dodao bih da je slican slucaj i sa odnosom: tranzistorska/lampaska pojacala. Lampasa je jednostavno teze svirati, zahteva vecu preciznost i kontrolu nad instrumentom.
Vrlo lako ispadne ton, brljne se neki sustejn, narocito na nizim gejnovima (crunch mode)...
Kekeke, upravo mi se to skoro desilo, pošto sad imam i drugi bend, gde se svira kraut drkanje i psidža i repeticija, al sa dosta promena dinamike, od ultra tišine do buke. I nimalo mi nije bilo svejedno na Bassmanu, ono, mrdanje trzalice, sitno jači okidaj prstima, nema zajebancije. Sutra opet krećem u prvi razred :)

cccira
MF veteran

Post by cccira » 29 Jan 2011, 01:52

@Dersu: :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Jan 2011, 05:04

cccira wrote:@Dersu: :ziveli:
:1:

MUzzY

Post by MUzzY » 29 Jan 2011, 12:37

Nisam imao nekih (tj. nikakvih) problema da sviram na lampasu posle digitalie... a provodim 85% vremena za digitalnom spravom (siroma' sta ces...). Sta vise, kad god imam prilike da svirkam na doktorovom tasmanu legato na cleanu i blagom crunchu mi izlazi preciznije i muzikalnije nego kod kuce.

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 29 Jan 2011, 14:18

Prvo, imaj u vidu da je Axe multiefektor (multi-fx unit) kao i hardveski/softverski modeler. Efekti su mu vrlo korisni i mocni, kao sto si rekao, to je one-stop-shop, sve ti je u jednom uredjaju i radi u harmoniji zajedno. Nema puno zezanja, nema kablova, ispralljaca, buffera, tru-bypassa i to. Ali pazi, to je samo preamp unit. Treba ti znaci i power amp.
Moze i ne mora. Idealno bi bilo da ide direkt u PA i da dobijes sliku preko dobrog monitora ili da ga kacis na FRFR zvucnike. Kada ides na varijantu power amp + cab, vec si ogranicen njihovim tonovima (narocito ako je power amp lampaski) i ne iskoriscavas pun potencijal sprave. Naravno, proucavanje manuala i podesavanje je neophodno u svakom slucaju.

Petrucci koristi Axe samo za zagrevanje, a u live situaciji koristi Axe u racku samo za efekte (sve ostale efekte je izbacio ukljucujuci i legendu TC electronic 2290). Osnovno zvuk mu i dalje dolazi iz Boogieja i to Mk V ovih dana. Pogledaj na njegovom sajtu pod opremom slike najnovijeg racka. S druge strane, prilicno sam siguran da ce na klinike (ali ne i na gigove) nositi samo Axe-a u nekom omanjem racku. Ne isplati mu se da tegli kad ide solo po klinikama, nije to neka lova da potegne kamion opreme.
Ni ne mislim drugacije, Axe mu jeste na toj Maiden turneji menjao 2290 i ostale efekte dok je vukao dist iz Mk V. Samo rekoh da je, uzimajuci u obzir da mu switch, kako je sam rekao stoji na 100w, probao mozda simulacije u nekom manjem lokalu. Znajuci kakav je on guitar gadget freak, verovatno jeste, a nisam primetio da je neko javno rekao "jao, bio sam sinoc na DT-u i zvuk Petrucavog uopste nije bio dobar, verovatno je koristio simulacije" :mrgreen:

Sto se Marty Friedmana tice, lik je izgubljen u svemiru....
To za lovu stoji, ali ovo je bilo pre 2 godine, kada stvari nisu bas tako izgledale. Navodno tada nisu postojali endorsmenti. Marty i Devin Townsend npr. nisu toliko velika imena da uvecaju prodaju, kao sto bi to bili Hetfield, Satriani, Malmsteen ili Vai. Doduse Marty jeste u Japanu. Sada kada vidim Vaija na njihovoj listi, mogu da promenim misljenje, izgleda su resili da krenu sa tim. Verovatno. A cena sprave je skocila.
Nemoj misliti da je sada kao neki bitan argument sto neko poznat koristi ovo. Vise onako uzgred. Svi se secamo Foresta Gampa i scene sa teniskim reketom :lol:

obaska sto bi ga Dave unapred potpisao za neku drugu kompaniju po svom izboru
Hahahaha. It's funny because it's true.
Inace, Broderick sada po stadionima svira Axe sa Dejvom, mada zbog gazde mora da ga vuce preko Marshall power ampa. Gledao sam onaj novi RIP dvd kod ortaka i zvuk mu je bio super. Na stranu sto to nije to i nikada nece biti Marty, sto se same svirke tice :)

Ali ne postoji Mesa Boogie John Petrucci model, niti ce ikad postojati. Niti Andy Timmons model....
Nisam to ni mislio tj ne na takav tip endorsmenta. Drugo je EBMM gde mu naprave gitaru kakvu hoce, posalju mu verovatno za dz verzije u svim duginim bojama i plus mu daju procenat od svake prodate dzitre sa njegovim imenom. Neka uzajamna komunikacija sa Bugijem sigurno postoji. Ne bi on tek tako dobijao prototipove i sl. Znam da je stajalo na Boogie sajtu da nemaju endorsmente, mozda i dalje stoji. Ali opet, mnogo je nalozenih klinaca kupilo ta pojacala zato sto na njima sviraju njihovi gitarski idoli . Sami muzicari onda imaju neke privilegije. Da li je to niza cena za koju ce kupiti, iznajmljivanje od najblizeg distributera kada je potrebno za neku svirku ili kliniku, ili mozda nesto trece.

Zvuk Axe-a je najveci problem. Ali to je opet toliko opsezna tema....
Kapiram sta pricas, ali opet generalizujes. Nije svaka digitalija ista. Axe je miljama ispred drugh procesora i narocito simulacija. Sve se da analizirati i simulirati, samo je pitanje vremena i tehnoloskog razvoja. :)
Ne znam, rekoh nemam licno iskustvo, ali videh da ljudi odgovorno tvrde da osecaj pojacala postoji. Da li do te mere koju pominjes ne znam.
citat Murisa:
Al moram istaci da AxeFx nije jedino dobar kad je u pitanju ton koji slusalac cuje, meni puno vaznija stvar (zbog toga sam ga prvenstveno i kupio)je nacin na koji se ponasa "ispod prstiju" a to ne mozete cuti na snimkama.
citat Dragianija:
I ovo što Muris kaže - osjećaj pod prstima je nešto posebno,ne da nema veze sa ostalim procesorima ili softwarskim inačicama pojačala već mi je ugodnije i "mekše" za svirku od Triaxisa...imam dojam da jednostano SVE mogu odsvirat,svaki hammer on se "lijepi" za prste,prepoznaje svaki različiti kut udarca trzalice o žicu,o dinamici da ne govorim - što su značajke najboljih pojačala (onih koje sam imao priliku probati do sada) ...ne znam kako bi vam objasnio ovako riječima,jel - treba probati
Ja se i ne secam da su momci nesto isekli vene na spravu, u smislu zvuka...
Koliko se meni cini jesu. Ali ako hoces info iz prve ruke, znas gde mozes da ih nadjes i postavis im pitanja :)
Sto se tice stadiona, rekoh Broderik, za ostale ne znam, mozda ih ima. Mada, cini mi se da je vreme stadionskih svirki proslo, sada su popularne neke druge stvari. Ostala je ova gerijatrija na stadionima, ali nece ni oni dugo. Jbg, zao mi je, ali sta da se radi.

Sto se snimanja tice, Mesa Boogie recimo ima sve moguce rabote ko i Axe. Samo se nakacis pozadi i direktno u sto za miksanje.Ne treba ti ni kutija ni mic, ako ne zelis...
Nisam znao, znao sam za direct out na kutijama. Inace, kod Bugija me najvise zanima filozofija mark serije, za ostalo se i nisam nesto preterano interesovao.

Za mene, koji volim da sviram "tudje" pesme i kome je potrebna versatilnost, Axe izgleda kao super resenje. Da imam neki svoj veliki bend i svoj zvuk, verovatno me ne bi interesovalo nista van toga za zive svirke. Sa druge strane, kod kuce radi eksperimentisanja bi mi legla uz svu opremu i ovakva sprava.

Problem je sto je to po samoj definiciji stvari nemoguce. To je kao da kazes, e ako jednog dana automobili stignu avione u potpunosti. Al onda vise nije automobil. Niti je avion. Nesto trece je, a da li ce zaziveti vreme pokaze.

Nista nije nemoguce :) Nikada simulacija nece biti pojacalo, ni ne treba da bude. Poenta je da bude kao ili bolja od pojacala.

Post Reply