Ekonomski faktor naravno stoji zato sto muzicari nisu samo oni koji sviraju na stadionima, nego i oni koji sviraju po kaficima da imaju za hleb.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Otkad je to BT provalio u elektronici, pojavila se ista stvar i u tvrđoj muzici, možda ne toliko u mainstream-u jer mešanje elektronike i metala sad nije toliko moderno. Ovaj lik to dosta arči, znači ako misliš na seckanje instrumenata, pa i gitare i pravljenje ritmičkih kerefeka sa njima:andrej] wrote:ima. evo sta se meni svidja:
u dubstepu dosta koriscena fora, al na gitari potencijalno zvuci mnogo bolje. zamolio bih vas da izdrzite malo ovoga...
ne najinovativnija stvar ikad, al neprovaljena.
Dersu Uzala wrote:
Blah, blah , blah. ti moras da shvatis ( i ja sam ti to srucio u facu vise puta) da mnogo seres. Seres, jerbo dilujes sa degenericima. Ti ces njima da objasnis? Ti? Pa ja sam NASA rocket scientist i ne mogu da im objasnim. Aj' batali to, nego seli se ovamo u civilizaciju.
sub_zer0 wrote: Matori, ti si ga garant probao pre 100 godina, sa ko zna kojim firmware-om, na ko zna kojoj pratecoj opremi. Verovatno ga nisi ni preterano podesavao nesto, nego si prebacio na fabricki Boogie patch, video kolika je razlika i doneo sud kako je sranje u odnosu na Bugija.
Vidis kakav baksuz znas da budes. Umesto da iskoristis svoje znanje i iskustvo i napravis neki kul IIc+ sa Hetfield/Petrucci modom patch i podelis to sa ostatkom sveta, ti pljujes. CcccJa reko', ti si covek otvorenih shvatanja, a umesto toga juris svoj rep, kao neki drugi. Sta je vama tamo 2000 baka, sitnina. Angazuj se malo ili idi kod nekog komsije, pa doprinesi siroj metal zajednici
![]()
Uzgred, si uzeo Mark V? Ako jesi, baci koju recenziju i uporedjivanje sa IIc+ ako ti nije cim. Ako nisi, moze da padne i u buducnosti![]()
Problem je sto je to po samoj definiciji stvari nemoguce. To je kao da kazes, e ako jednog dana automobili stignu avione u potpunosti. Al onda vise nije automobil. Niti je avion. Nesto trece je, a da li ce zaziveti vreme pokaze.sub_zer0 wrote:Jedini faktor koji je ZAISTA bitan u ovoj prici je zvuk/osecaj pravog pojacala. A ako po toj tacki digitalija stigne analogiju u potpunosti, to je kraj analogije i ona ce ostati samo u posedu muzeja i nostalgicara. Da li je stigla sa Axom ne znam.
Medju nama, ja sam u stvari vise nalik 'Kralju Majmuna' (http://en.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong).MetalFunk wrote: Sad te tek priznajemo za Cara.
odlican i opsezan opis digitalnih sprava i njihovog ponashanjaDersu Uzala wrote: Zvuk Axe-a je najveci problem. Ali to je opet toliko opsezna tema. Medjutim, uprosceno, nije toliko bitan A/B test. Kad sednes i pocnes da sviras tu spravu i onda recimo cak i da imas A/B switch prema nekom pojacalu, ja prema boogieju, ti po svom izboru, shvatis da se uredjaj 'ponasa' potpuno drukcije. Kontrolise on tebe, ne ti njega. Tesko je to recima opisati. Digitalni uredjaji ne kapiraju sve one nijanse u 'proizvodnji tona' ali ih analiziraju do smrti. I to traje neko vreme, i onda imas utisak da sve nekako kasni, ton kasni za onim sto si ti odsvirao. Ocajan je osecaj. Nemas taj immediacy, kao kad pojacalu drzis 'kragnu', kad kontrolises zvuk iz pojacala svojom svirkom. Naravno, Axe to radi bolje od ostalih digitalnih uredjaja, ali i dalje daleko od analogne tehnike, koja radi brzinom putovanja elektrona kroz vakuum i poluprovodnike, sto je blisko brzini svetlosti. Nema 'racunanja'. It just happens, kao univerzum. Kazem, tesko mi je da objasnim. Licno, ja recimo mnogo prljavije sviram (mada nesto ni ne vezbam, generalno brljam ovih dana) na digitalnoj opremi. Pocnem da razmisljam 'sta se bre sve ovo cuje' i onda kako da mu dohakam? Zasto ovaj deo fraze zvuci prakticno isto dinamicki kao onaj drugi, iako ja ne samo da sviram malo tise nego koristim trzalicu na drugoj poziciji na skali, okidam alternate umesto sweep, trza mi je pod uglom ovo i ono. Digitalni uredjaj pokusava da analizira spektar signala i nesto da mi rekreira tako sto ce ga matematicki izmasirati do bola. I onda to nije ono sto sam ja ocviro. Lampas samo prosledi ono sto ja radim zvucnicima, pa ako brljam, brljam, nista niti oduzme niti doda.
Vecina kucnih muzicara i hobista je upravo u obrnutom fazonu, dodju recimo kod mene, ukljuce Boogieja, i krenu da sviraju i ono brljaza. Ukljucim ih u Line6, sa sve procesovanim zvukom i ubudzenim raznim efektima, i ovi se razmasu milina jedna. Ako ne gresisi preterano, digitalna tehnika te 'vadi' tako sto 'puni' praznine u tvom zvuku svojim algoritmom. Udaris isti akord na didjitaliji ili na Mk IV, i sad na didjitaliji zvucis ko Prince iz Purple Rain, ono, nije lose, samo da se pojaca, ionako je sve izmuljano sa efektima do bola, zvuci ko stadion. A Boogie se zagrcne, kao, ej bre, opali taj akord cisto do bola, ravnomerno, na pravom mestu na gitari (i leva i desna ruka) pa da vidis kako to sve zvuci. Jebiga, ne mogu da ti objasnim dok ne sednes i sviras svoju omiljenu stvar, a ja drndam switch svakih 8 taktova recimo sa didjitalije na lampasa, stavise podesenih da zvuce vrlo slicno ako ne bas 100% identicno. Pojacalo 'dise'. Sve se desava u realnom vremenu. Upravljas univerzumom direktno iz svojih 10 prstiju. Ti si taj koji pokrece elektrone. A kod didjitalije predas stafetu, pa ovaj mulja nesto, pa sta izbaci to ti je. NAravno, ovde pricamo o osnovnom zvuku, o modelovanju pojacala, ja sam totalno kul sa digitalnim reverbom i dilejom. A obzirom da reverb ne koristim od 1988, samo me digi-delay zanima anyway.
Prepoznao sam se (mada na muljam mnogo sa efektima).Lampas samo prosledi ono sto ja radim zvucnicima, pa ako brljam, brljam, nista niti oduzme niti doda.
Vecina kucnih muzicara i hobista je upravo u obrnutom fazonu, dodju recimo kod mene, ukljuce Boogieja, i krenu da sviraju i ono brljaza. Ukljucim ih u Line6, sa sve procesovanim zvukom i ubudzenim raznim efektima, i ovi se razmasu milina jedna. Ako ne gresisi preterano, digitalna tehnika te 'vadi' tako sto 'puni' praznine u tvom zvuku svojim algoritmom. Udaris isti akord na didjitaliji ili na Mk IV, i sad na didjitaliji zvucis ko Prince iz Purple Rain, ono, nije lose, samo da se pojaca, ionako je sve izmuljano sa efektima do bola, zvuci ko stadion. A Boogie se zagrcne, kao, ej bre, opali taj akord cisto do bola, ravnomerno, na pravom mestu na gitari (i leva i desna ruka) pa da vidis kako to sve zvuci.
Kekeke, upravo mi se to skoro desilo, pošto sad imam i drugi bend, gde se svira kraut drkanje i psidža i repeticija, al sa dosta promena dinamike, od ultra tišine do buke. I nimalo mi nije bilo svejedno na Bassmanu, ono, mrdanje trzalice, sitno jači okidaj prstima, nema zajebancije. Sutra opet krećem u prvi razredsinisake wrote: Da, dodao bih da je slican slucaj i sa odnosom: tranzistorska/lampaska pojacala. Lampasa je jednostavno teze svirati, zahteva vecu preciznost i kontrolu nad instrumentom.
Vrlo lako ispadne ton, brljne se neki sustejn, narocito na nizim gejnovima (crunch mode)...
cccira wrote:@Dersu:
Moze i ne mora. Idealno bi bilo da ide direkt u PA i da dobijes sliku preko dobrog monitora ili da ga kacis na FRFR zvucnike. Kada ides na varijantu power amp + cab, vec si ogranicen njihovim tonovima (narocito ako je power amp lampaski) i ne iskoriscavas pun potencijal sprave. Naravno, proucavanje manuala i podesavanje je neophodno u svakom slucaju.Prvo, imaj u vidu da je Axe multiefektor (multi-fx unit) kao i hardveski/softverski modeler. Efekti su mu vrlo korisni i mocni, kao sto si rekao, to je one-stop-shop, sve ti je u jednom uredjaju i radi u harmoniji zajedno. Nema puno zezanja, nema kablova, ispralljaca, buffera, tru-bypassa i to. Ali pazi, to je samo preamp unit. Treba ti znaci i power amp.
Ni ne mislim drugacije, Axe mu jeste na toj Maiden turneji menjao 2290 i ostale efekte dok je vukao dist iz Mk V. Samo rekoh da je, uzimajuci u obzir da mu switch, kako je sam rekao stoji na 100w, probao mozda simulacije u nekom manjem lokalu. Znajuci kakav je on guitar gadget freak, verovatno jeste, a nisam primetio da je neko javno rekao "jao, bio sam sinoc na DT-u i zvuk Petrucavog uopste nije bio dobar, verovatno je koristio simulacije"Petrucci koristi Axe samo za zagrevanje, a u live situaciji koristi Axe u racku samo za efekte (sve ostale efekte je izbacio ukljucujuci i legendu TC electronic 2290). Osnovno zvuk mu i dalje dolazi iz Boogieja i to Mk V ovih dana. Pogledaj na njegovom sajtu pod opremom slike najnovijeg racka. S druge strane, prilicno sam siguran da ce na klinike (ali ne i na gigove) nositi samo Axe-a u nekom omanjem racku. Ne isplati mu se da tegli kad ide solo po klinikama, nije to neka lova da potegne kamion opreme.
To za lovu stoji, ali ovo je bilo pre 2 godine, kada stvari nisu bas tako izgledale. Navodno tada nisu postojali endorsmenti. Marty i Devin Townsend npr. nisu toliko velika imena da uvecaju prodaju, kao sto bi to bili Hetfield, Satriani, Malmsteen ili Vai. Doduse Marty jeste u Japanu. Sada kada vidim Vaija na njihovoj listi, mogu da promenim misljenje, izgleda su resili da krenu sa tim. Verovatno. A cena sprave je skocila.Sto se Marty Friedmana tice, lik je izgubljen u svemiru....
Hahahaha. It's funny because it's true.obaska sto bi ga Dave unapred potpisao za neku drugu kompaniju po svom izboru
Nisam to ni mislio tj ne na takav tip endorsmenta. Drugo je EBMM gde mu naprave gitaru kakvu hoce, posalju mu verovatno za dz verzije u svim duginim bojama i plus mu daju procenat od svake prodate dzitre sa njegovim imenom. Neka uzajamna komunikacija sa Bugijem sigurno postoji. Ne bi on tek tako dobijao prototipove i sl. Znam da je stajalo na Boogie sajtu da nemaju endorsmente, mozda i dalje stoji. Ali opet, mnogo je nalozenih klinaca kupilo ta pojacala zato sto na njima sviraju njihovi gitarski idoli . Sami muzicari onda imaju neke privilegije. Da li je to niza cena za koju ce kupiti, iznajmljivanje od najblizeg distributera kada je potrebno za neku svirku ili kliniku, ili mozda nesto trece.Ali ne postoji Mesa Boogie John Petrucci model, niti ce ikad postojati. Niti Andy Timmons model....
Kapiram sta pricas, ali opet generalizujes. Nije svaka digitalija ista. Axe je miljama ispred drugh procesora i narocito simulacija. Sve se da analizirati i simulirati, samo je pitanje vremena i tehnoloskog razvoja.Zvuk Axe-a je najveci problem. Ali to je opet toliko opsezna tema....
citat Dragianija:Al moram istaci da AxeFx nije jedino dobar kad je u pitanju ton koji slusalac cuje, meni puno vaznija stvar (zbog toga sam ga prvenstveno i kupio)je nacin na koji se ponasa "ispod prstiju" a to ne mozete cuti na snimkama.
I ovo što Muris kaže - osjećaj pod prstima je nešto posebno,ne da nema veze sa ostalim procesorima ili softwarskim inačicama pojačala već mi je ugodnije i "mekše" za svirku od Triaxisa...imam dojam da jednostano SVE mogu odsvirat,svaki hammer on se "lijepi" za prste,prepoznaje svaki različiti kut udarca trzalice o žicu,o dinamici da ne govorim - što su značajke najboljih pojačala (onih koje sam imao priliku probati do sada) ...ne znam kako bi vam objasnio ovako riječima,jel - treba probati
Koliko se meni cini jesu. Ali ako hoces info iz prve ruke, znas gde mozes da ih nadjes i postavis im pitanjaJa se i ne secam da su momci nesto isekli vene na spravu, u smislu zvuka...
Nisam znao, znao sam za direct out na kutijama. Inace, kod Bugija me najvise zanima filozofija mark serije, za ostalo se i nisam nesto preterano interesovao.Sto se snimanja tice, Mesa Boogie recimo ima sve moguce rabote ko i Axe. Samo se nakacis pozadi i direktno u sto za miksanje.Ne treba ti ni kutija ni mic, ako ne zelis...
Problem je sto je to po samoj definiciji stvari nemoguce. To je kao da kazes, e ako jednog dana automobili stignu avione u potpunosti. Al onda vise nije automobil. Niti je avion. Nesto trece je, a da li ce zaziveti vreme pokaze.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest