Još jedno tele
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Još jedno tele
Jel ima neko ideju kako najlakse iskriviti vec secene pragove?
Ona skalamerija sa tri tockica ne bi funkcionisala jer je prag prekratak.
Ona skalamerija sa tri tockica ne bi funkcionisala jer je prag prekratak.
napravis dva sablona po radijusu koji ti treba. jedan sablon je izboceni i u njemu napravis urez kao da ces utisnuti prag u njega samo malo siri sa jezik praga komotnije ulazi u njega , a drugi sablon je kontra tj sa udubljenjem i njega koristis kontrolno a mozes ga korisiti i za utiskivanje pragova. onda oko celjusti klesta obmotas platnenu traku da nebi ostetio prag tj da nebi napravio zareze na njemu i polako ga savijas sa stalnim ubacivanjem u sablon radi kontrole radijusa. dosta dugotrajniji posao ali nemas druge kod isecenih pragova.
ima fora i sa sirokim kombinerkama kojima iscrtas radijuse i brusilicom ih dovedes na meru tako da se gornja i donja klesta ukope po radijusu i u donju celjust ureses kanal za jezik praga. onda samo ispritiskas prag celom duzinom i dobijes radijus. samo to je bas poslic dok napravis ta klesta. ja planiram da napravim jedna takva za 12" ali mrsko mi se upustiti u brusenje a i moraju se rastaviti kombinerke.
ima fora i sa sirokim kombinerkama kojima iscrtas radijuse i brusilicom ih dovedes na meru tako da se gornja i donja klesta ukope po radijusu i u donju celjust ureses kanal za jezik praga. onda samo ispritiskas prag celom duzinom i dobijes radijus. samo to je bas poslic dok napravis ta klesta. ja planiram da napravim jedna takva za 12" ali mrsko mi se upustiti u brusenje a i moraju se rastaviti kombinerke.
ja sam do sada samo takve pragove i postavljao, i pricao sam ti kako se radi prosli put, ja koristim kljesta za vadjenje pragova, neznam kako iz zovu, i sa njima hvatam donji deo praga koji ulazi u drvo i savijam ih dok ne dobijam zeljeni radijus, da li je radijus dobar proveravas direktno na vratu, i to na poziciji gde ide prag i nema greske, ali rekoh ti i prosli put, kad to budes radio dodji do mene i gotovo za sat vremena sve
Hvala na savetu. Mislim da su kljesta i rucno jedino resenje...oboss wrote:napravis dva sablona po radijusu koji ti treba. jedan sablon je izboceni i u njemu napravis urez kao da ces utisnuti prag u njega samo malo siri sa jezik praga komotnije ulazi u njega , a drugi sablon je kontra tj sa udubljenjem i njega koristis kontrolno a mozes ga korisiti i za utiskivanje pragova. onda oko celjusti klesta obmotas platnenu traku da nebi ostetio prag tj da nebi napravio zareze na njemu i polako ga savijas sa stalnim ubacivanjem u sablon radi kontrole radijusa. dosta dugotrajniji posao ali nemas druge kod isecenih pragova.
Kontao sam da dodjem na zavrsno sredjivanje i nivelisanje za sta nemam nikakav alat (a i pohvalili te ljudimajtimika wrote:ja sam do sada samo takve pragove i postavljao, i pricao sam ti kako se radi prosli put, ja koristim kljesta za vadjenje pragova, neznam kako iz zovu, i sa njima hvatam donji deo praga koji ulazi u drvo i savijam ih dok ne dobijam zeljeni radijus, da li je radijus dobar proveravas direktno na vratu, i to na poziciji gde ide prag i nema greske, ali rekoh ti i prosli put, kad to budes radio dodji do mene i gotovo za sat vremena sve

Everything for you baby
Ipak napravih skalameriju za savijanje pragova.
Nekih 150 din me izasla cela stvar tako da kontam da se isplati. Bio sam malo skeptican oko savijanja vec secenih pragova ali radi sasvim fino i jednako s tim sto se prag mora propistiti vise puta da bi se dovoljno savio.

Jedno pitanje... Koliko jos da savijam prag pre ukucavanja? Ovo ispod praga je radius fretborda.

Nekih 150 din me izasla cela stvar tako da kontam da se isplati. Bio sam malo skeptican oko savijanja vec secenih pragova ali radi sasvim fino i jednako s tim sto se prag mora propistiti vise puta da bi se dovoljno savio.

Jedno pitanje... Koliko jos da savijam prag pre ukucavanja? Ovo ispod praga je radius fretborda.

tako je dobro, treba da bude malo vise savijen, aj napravi i meni jedan leba ti dacu ti 200 dinara 

Dacu ti ovu moju skalameriju kad posavijam.
Hajd na osnovu razmaka sa fotografije izmedju krivine fretborda i donje ivice praga mi reci otprilike koliko.
Sad je nekih mm na sredini. Jos toliko ili vise?
Hajd na osnovu razmaka sa fotografije izmedju krivine fretborda i donje ivice praga mi reci otprilike koliko.
- mislim_stvarno
jel' to samo za jedan radius ili moze razlicite da savija?
ovo koliko si savio je sasvim ok, vec sam ti napisao. savija se vise samo zato da bi krajevi legli kako treba zato sto oni imaju tendenciju da izlecu, ako nisu savijeni koliko treba.Funkomat wrote:Dacu ti ovu moju skalameriju kad posavijam.
Moze koji god zelis. Rupe u ploci za dva manja valjka su za 2 mm vece od potrebnih pa ih pomeras kako ti se svidja.mislim_stvarno wrote:jel' to samo za jedan radius ili moze razlicite da savija?
Aha... nisam dobro razumeo. Mislio sam da si ono 'treba da bude malo vise' mislio za ovo moje. Nebitno. Hvala brate, jos jednom.majtimika wrote:ovo koliko si savio je sasvim ok, vec sam ti napisao.Funkomat wrote:Dacu ti ovu moju skalameriju kad posavijam.
Nabavio sam neki jeftini jasen pa sam napravio jos jedno telo a prosli vrat sam s'ebao pa sam napravio jos jedan.

Odradio sam vecinu posla ali me ujutro docekalo ovo sranje:

Ne znam sta je moglo da se desi preko noci da tako pukne...To je zadnji deo vrata sa strane koja se srafi u telo.
Jel imete neki predlog sta da radim?
Nemam vise javora a ne nalazi se bas prelako + ovu dasku sam platio 20e pa mi se ne baca. Voleo bih da moze nekako da se sredi...
Ne znam da li vredi da ojacam nekako pa se nadam da nece dalje pucati ili mozda ne vredi raditi bilo sta...?
Sta mislite?

Odradio sam vecinu posla ali me ujutro docekalo ovo sranje:

Ne znam sta je moglo da se desi preko noci da tako pukne...To je zadnji deo vrata sa strane koja se srafi u telo.
Jel imete neki predlog sta da radim?
Nemam vise javora a ne nalazi se bas prelako + ovu dasku sam platio 20e pa mi se ne baca. Voleo bih da moze nekako da se sredi...
Ne znam da li vredi da ojacam nekako pa se nadam da nece dalje pucati ili mozda ne vredi raditi bilo sta...?

Sta mislite?
- Hotstepper
ja mislim da je to ko bareno jaje... vishe tu nema pileta.. 

Moguce ali onda opet, ljudima se prepolomi vrat ili otpadne glava pa je zalepe i nikom nista. ***** li ga... valjda ce i ovo moci nekako da se sredi.