Axe FX

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ssmc
Floyd

Re: Axe FX

Post by ssmc » 01 Feb 2011, 15:54

andrej] wrote:pa da, ovoga se nismo odavno setili:

hands down, najbolja digitalna sprava za gitaru.

Ah, te pedale bazirane na ovome čipu http://www.banzaimusic.com/HT8950.html

Isto je mislim i Robot od Death by audio :)

andrej]

Post by andrej] » 01 Feb 2011, 15:55

@duane: kacen je vise puta, cini mi se, pa da se podsetimo najbolje digitalne pedale koja se ne stidi toga sto je digitalna.
kad nekad budem imao para, uzimam je sigurno, jer totalno razbija, ni malo ne smeta sto je digitalna. najinteresantnija dist (u stvari je waveshaper) pedala zadnje 2 decenije.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 01 Feb 2011, 17:14

Super pedala. Mislim da je ta priča digitalno/analogno prenaduvana što se tiče efekata. Ako sam za pojačala sto posto u fazonu, lampa i trafoi, što se tiče efekata, pogotovo dilejeva (dileja :D ) uopšte se ne gadim digitalije, šta više, nikada ne bi prodao svoj SPX90II pa makar crko od gladi, a voleo bi jednog dana da imam neku rekčinu iz snova, hehehe, ono da sevaju eventidi i leksikoni 8) Uvek bi ubacio na pedalbord čak i ovako neko digitalno ludilo od drajva i tripova, iako sam generalno protiv digitalnih drajvova, fazeva i wahova. Mora kao ova pedala da ima svoj neki trip, a ne da bude kopija nekog faza ili emulacija namunjene Maršalčine.

Line6 Echo Park, digitalni dilej koji imam, mi ima kristalnija i psihodeličnija ponavljanja od Roland DC-30 (Boss DM-300) analognog ehoa, iako je ovaj analogni i topao, ali nekako ne može da se probije lepo kao ovaj digitalni i mnogo više me podseća na matore uber fensi eho sprave tipa Binson Echorec (koji isto imam btw, ali je kod Pece na ožičenju još uvek ::ranting:: :D )

Kao što sam rekao, ja bi ovaj Axe FX koristio kao procesor za efekte na keca.

@Dushan S: Već smo pričali o tome, i ti si u pravu za skoro sve stvari koje si napisao, samo mislim da si u zabludi što se tiče jedne, a to je o broju muzičara koji snimaju na trake. Mislim da veliki broj profi faca snimaju ili provlače snimak kroz trake, i to ni jedan plagin ne može da simulira do kraja jer jednostavno u nekim frekvencijama se digitalija uvek čuje, ili je to do onoga što je Dersu pisao, do nepredvidljivosti analogije koju algoritmi digitalnih sprava nemaju.

andrej]

Post by andrej] » 01 Feb 2011, 17:23

ja najvise volim digitalni delay. al sa analognim dry pathom (boss dd-2, dsd-2, rani dd-3, dsd-3), sa sve komplet analognim kompanderom. kad to probas, slabo ti je koji delay dobar posle. konkretno, dl-4 je u najmanju ruku bled posle ovoga. znate kako se oseti razlika!

cccira
MF veteran

Post by cccira » 01 Feb 2011, 18:01

Dushan S wrote:a možda će se pojaviti i neke digitalne sprave koje neće emulirati ništa, već će tražiti neka svoja rešenja i svoj zvuk.
To se trazi :ziveli:
+Hopkins+ wrote:Kao što sam rekao, ja bi ovaj Axe FX koristio kao procesor za efekte na keca.
:1:

Btw. sto me podsetiste na gajgera, taman sam ga potisnuo iz secanja :(

dweezil

Post by dweezil » 01 Feb 2011, 18:47

ljudi sve je to lepo sto ste izneli i iznanalizirali, veoma temeljno i analiticki, studio i snimanje je totalno druga prica, ja sam samo hteo da kazem da je i dalje najbolja solucija za zdrav sound elektricna gitara + tube amp, sutra ce taj Axe FX mzoda da zameni neka jos savrsenija sprava od nje, i mozda ce svi i zaboraviti na nju, kao sto su zaboravili na mnoge procesore i stvari koje su se redjale sa razvitkom tehnike, ali starog dobrog Marshalla i Les Paula (ili bilo koju drugu legendarnu gitaru i pojacalo) sumnjam da ce iko ikad zaboraviti, uostalom sve sto se nalazi u tim kutijama koje ljudima prodaju maglu su upravo samo emulacije tj blede kopije legendarnih zvukova. Za neki napredniji digitalni procesor ili kako ce se vec to zvati,koji ce verovatno doci morace da smisljaju i novu elektricnu gitaru, ovoj nema nista da se vise doda i oduzme vec zadnjih 50 godina. Jbg tako stoje stvari :bambi: odavno postoji parno grejanje pa i dalje neko zali da nalozi vatru :bambi: to ti kaem

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 01 Feb 2011, 19:48

joooj, koje je zlo ovaj geiger. Me want

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Feb 2011, 22:29

Dushan S wrote: Ma nije samo fora da li je skuplji. Evo ortak mi ima ovde na raspolaganju jako dobar magnetofon i jako dobar analogni sto pa je prešao na to da radi in the box većinu stvari. Jednostavno nema smisla. Ljudi ne čuju razliku, između nekog plugina i komada hardware-a, između digitalno snimljene sprave i originala. Nije mu niko došao sa žalbom "e matori, zvuče ti sad lošije miksevi nego ranije" Jednostavno, retko kada se u stvarnosti snima nešto gde analogija zaista znači. Moraš da imaš dobro snimljene instrumente u rukama dobrih svirača, i da imaš skroz "analog path" do kraja. U praksi, miksaš sve i svašta, snimke gde je analogni sto nepotrebno maltretiranje. A inače, magnetofon je prva žrtva, još uvek se puno miksa u analognom stolu, sa analognim outboard-om, ali se ploče pripremaju u kompu i čak i ako su analogno snimljene prođu opet kroz PT. U suštini, jedino što sam ZAISTA mogao čuti golim uvetom je razlika kad su kanali sumirani kroz sto i u kompu, zato su i postale popularni ovi "analog summing boxes". Znači danas ti je uglavnom varijanta - radimo aranžman u kompu, snimamo žive instrumente u komp, editujemo, bacamo na trake samo zato ako želimo tu farbu, onda ide kroz C.L.Alge-a Wallace-a ili tako nekog Mixing ubice, i on to onda miksa kroz analogni sto sa dosta analognog outboard-a. Ali to ti je samo neki vrh ledenog brega u muzici, a imaš na jedno takvo izdanje 50 drugih gde budžeta i vremena nema. Evo recimo pogledaš spisak uradaka ovog lika:

http://en.wikipedia.org/wiki/Joey_Sturgis

Sve snimano direkt u komp, gitare i bas u POD (svtogrđe, ništa lampa), miksano i masterovano in the box. Da li bi bilo bolje da se ima para pa da čovek snima bendove drugačije? Kaže i on da možda bi, ali ko će to da plaća? On radi posao, bendovi zadovoljni, diskografska kuća još zadovoljnija.
Ili da sumiramo, sve je 1000 puta skuplje. Bas zbog svega toga sto si opisao. Te analog path, te mnostvo traka za snimanje i miksanje, kopiranje, bekap, te specijalna oprema za pripremu signala na traku (desetine hiljada dolara) te servicing svega toga, glava za snimanje (i brisanje mada to profi niko ne radi), capstan, pinch rollers a ne daj boze da rikne neki od motora iili konzola sa upravljackom elektronikom ili neko audio kolo (kanal). Kosta brale, a narod je ionako sve gluplji.

Mrzelo me da se rasplinjavam jer znam da sve ionako kapiras, digitalizaciju su uvele upravo te diskografske kuce a sad im se sve to olupalo o glavo i ne znaju kuda bi. Rezonovali su, ej imamo (ukupno, na zapadu recimo) 50-tak studija da valjaju, komplet analogija (pricamo od 60-tih do kraja 80-tih) svaki ima po nekoliko fasilitija (opet studija znaci u okviru kompleksa) znaci brale, industrija raspolaze sa 1000 24-kanalnih trakasa vrh vrhova. Svaki studio kosta milione dolara da se samo opremi, kamo izgradnja i ostala infrastruktura. Znaci, mozemo da snimamo Marvin Gaya, Jethro Tull, Abba, Beatlese, i to. Nema vremena tu u schedulu za neku boraniju koja ce prodati par stotina hiljada nosaca zvukova. I onda si imao kvalitet. Samo mega carevi idu da snimaju u studio. Onda se neki novopeceni MBA (Master Of Business Administration) dosetio, 'daj da snimamo sve sto stignemo, ove metalce, punkere, new wave, grunge, alternativu i tako redom, mozda se nesto i proda, a nas nista nece ni kostati, niti cemo im dati ugovor na 5 ploca niti ih smestamo u Electric Ladyland, daj taj Pro Tools (onu prvu varijantu u softveru na Atariju) pa ako se to proda mozda i dobiju za sledecu plocu termin u kulturnom studiju na trakasu sa kompletnom analognom putanjom. I naravno, MTV, svaka shusha dobila po pet minuta slave, one hit wonders, i ovi sad sta ce, snimaj sve sto ti padne saka, ko ce to da snima, inzenjeri koji se time bave 25 godina nece se bakcu sa didjitalijom, skupi su, i onda su tu uleteli neki novi klinci i sad je od svega toga nastala fama. Medjutim, kao sto rekoh, popusili su, jer su upravo forsiranjem digitalnih formata (jeftino) dosli sebi glave (download mjuzak besplatno). Sad jedu muda od muke, da prostis. Bankrotiraju. Zaradjuju za 300 izdanja godisnje manje kinte nego na 5-6 onomad.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Feb 2011, 22:38

Dushan S wrote:Evo recimo pogledaš spisak uradaka ovog lika:

http://en.wikipedia.org/wiki/Joey_Sturgis

Sve snimano direkt u komp, gitare i bas u POD (svtogrđe, ništa lampa), miksano i masterovano in the box. Da li bi bilo bolje da se ima para pa da čovek snima bendove drugačije? Kaže i on da možda bi, ali ko će to da plaća? On radi posao, bendovi zadovoljni, diskografska kuća još zadovoljnija.
Koje bendove? snima muziku za filmove. Sam ili sa iznajmljenim likovima cenim. Nema tu nijednog banda ili solo artiste na listi.

andrej]

Post by andrej] » 01 Feb 2011, 22:39

a sta ti dersu velis za ovaj geiger counter?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Feb 2011, 22:43

Useless piece of shit. Za mene. Zanima me muzika. Dok sam se bavio razlicitim talasnim oblicima signala, imao sam osciloskope i ton generator. :bambi:

Al verovatno si to i pretpostavljao. :ziveli:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 02 Feb 2011, 00:07

mada kapiram da za ljude koji su odrasli svirajuci gitaru na kompu i modeling pojachalima, da im je zvuk Axe FX-a sirov i masan
Takvi su jos zeleni, nije to tako rano krenulo. ;)
Pricao sam o ljudima koji su gubili sluh i krivili kicmu sa npr. Marshallima i ukapirali da postoje i druga resenja, koja nisu toliko losija i koja ce samo napredovati.

hands down, najbolja digitalna sprava za gitaru.
A sto spamujes temu :mrgreen:
Zanimljiva je ta pedala, kada hoces da se podsetis kako je zvucao atari i da pravis buku. Za ostalo, odnosno muziku, tu je masterkard :) :hide: :mrgreen:

a možda će se pojaviti i neke digitalne sprave koje neće emulirati ništa, već će tražiti neka svoja rešenja i svoj zvuk.
Koliko mi se cini, ne moras ti striktno da kopiras/emuliras neciji zvuk sa Axom. Ima sasvim dovoljno parametara da nadjes svoj zvuk, a svaka naredna sprava ce samo imati bolje opcije.

sutra ce taj Axe FX mzoda da zameni neka jos savrsenija sprava od nje...
Hoce, ali Axe ce i dalje imati svoju primenu, zato sto je dovoljno dobar. Kao sto neko sada drzi G-Force u reku. A garantujem ti da ce vecina zaboraviti sta je to Marshall pojacalo (u onom obliku kakvim ga danas poznajemo) To je neminovno, pre ili kasnije. Fetisisti mogu da pisaju uz vetar koliko hoce, to nece promeniti situaciju.
Meni licno je bitno da mi radi posao. U kojoj formi ce biti, ne zanima me.
Sto se gitare tice, najbolje bi bilo da imam samo jednu koja ce mi ergonomski odgovarati i na kojoj cu imati sve zvuke u univerzumu a i sire. A mozda bi bilo kul i da mogu preko dugmeta da promenim finis ili inlay ili tako nesto. Da na drugo dugme menjam stimove. Ili tako neke zajebancije. Krenuo je kao neki game changer, ovo ono. Polako, ali sigurno i tu se napreduje :)

odavno postoji parno grejanje pa i dalje neko zeli da nalozi vatru
Hoces da kazes da je logicnije da neko nabavlja ugalj, iscima se da sve to utovari u podrum, svakog se dana u toku zime budi u hladnom da bi zalozio pec i lozi je jos jednom ili 2 puta u toku dana NEGO da kada stigne grejna sezona jednostavno pritisne dugme i ne razmislja o tome. U mom selu ono prvo obicno rade ljudi koji zele da ustede kintu. Mozda mislis da to rade tradicionalno, zato sto su to radili njihovi ocevi i ocevi njihovih oceva itd. :mrgreen:

MUzzY

Post by MUzzY » 02 Feb 2011, 01:40

Dersu Uzala wrote:Useless piece of shit. Za mene. Zanima me muzika. Dok sam se bavio razlicitim talasnim oblicima signala, imao sam osciloskope i ton generator. :bambi:

Al verovatno si to i pretpostavljao. :ziveli:

:1: i to boldovano. Al' dobro za neku alternativu gde moras biti kul da bi te neko slusao ovo je idealna sprava. Bas smo se pre par dana igrali sa osciloskopom na institutu, luuudilooo.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 02 Feb 2011, 01:45

MUzzY wrote:Al' dobro za neku alternativu gde moras biti kul da bi te neko slusao ovo je idealna sprava.
:bambi: :bambi: :bambi: :bambi: :bambi:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 02 Feb 2011, 01:54

cccira wrote:
MUzzY wrote:Al' dobro za neku alternativu gde moras biti kul da bi te neko slusao ovo je idealna sprava.
:bambi: :bambi: :bambi: :bambi: :bambi:
:1:

Post Reply