prva el gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Milky

prva el gitara

Post by Milky » 12 Jan 2007, 14:47

Evo, ovako. Prvo da pozdravim sve clanove ovog foruma, moderatore i admine :D Zadnjih par dana svakodnevno citam teme sa ovog dela foruma i mogu vam reci da sam dosta naucio uopste o elektricnoj gitari(zbog cega se nerviram, jer sad pravim razliku izmedju dobre i lose gitare:lol: ) I svidja mi se atmosfera na forumu, zelja korisnika da pomognu svakome noobu itd.

Enivej, klasicnu gitaru sviram zadnjih par godina, nista ozbiljno, akordi, nekoliko rifova, nesto improvizacije i to bi bilo to. To znaci da moja prva gitara ne bi morala da bude vrh vrhova, ali da mi koristi makar par godina.
Koristio bih je za kucnu upotrebu, znaci, neko sitno pojacalo(10, 15w) i to uglavnom za neke mekse stvari. Neki rok, recimo, G'n'R, Zeppelinsi, Stounsi, Aerosmith, Eagles... You got teh point, right? Magneti, ne znam, mozda dva singla i jedan ham(za eventualno paljenje ortaka i ortakinja, u meri kojoj jedan ham moze da izvede, opet, nista specijalno). Izgled mi nije preterano bitan, ali po mogucnosti da ima Strat look(nekako volim taj dizajn).
Finansije su the tricky part, u startu bih imaojedno 150, ali se moze dici i na 200 evra. Mozda bih sacekao neko vreme za pojacalo, ali s obzirom kakvo mi treba, to i nisu neke pare :)
I da se izvinim sto po X-ti put neko pravi istu temu, ali bi mi znacilo da na jednom mestu kazete sve svoje sugestije.
Pozdrav!
P.S: Jedan lik iz oglasa mi nudi Sqier Stratocaster '83. godiste, Japanac, za 500 evrova(znam da je to najcenjenija serija Sqier Strata, ali mi se cini da neko oce da me odere)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 12 Jan 2007, 14:59

pa ja imam yamaha pacificu 112j koja me odlicnu sluzi mada bi sad vec trebao da uzmem nesto bolje ali za pocetak je savrsena
dodao sam jos jedan humbucker tako da sad ima 2 hum i 2 singla
odlicna je za sve od bluza do hard rocka............
oko 200-300 eura tako da za te pare ne verujem da ces naci nesto mnogo bolje a pogotovo ako zelis strat oblik

a za sqiera nikad ne bi dao 500evra jer za te pare mozes uzeti japanskog ili mexickog fendera

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Jan 2007, 15:14

Za japanskog Squiera treba dati 500 evra, svakako, to je ili bolje ili bar toliko dobro kao američki Fender. Ali ti ne bih nikada predlagao da spucaš 500 na prvu gitaru - ko zna šta ti se dopadne da sviraš...

Zato još jedan glas za Pacificu 112 ili 012 (malo jeftinija). Dobićeš sve što tražiš, Strat look, jedan hambaker i dva singla, plus kvalitet koji je ipak malo veći nego (indonežanski) Squieri. Nema mnogo šire ponude od te... Ili Yamaha, ili Squier, ne znam kojeg Ibaneza ili Jacksona možeš da uzmeš za te pare - nekog možeš, pa proveri i njih za svaki slučaj.

Trebalo bi da svratiš i u SkyMusic da overiš Aria kopije Strata. Svi nekako odmah zaglave u Mitros zbog najvećeg izbora, ali mi se čini da bolje dealove van Squiera i Fendera imaju Sky i LyraStyle (na Novom Beogradu, odmah posle Gazele, preko puta Sava Centra, oni drže SXove koji su vrlo ok i još trista svašta).

Al' generalno, uzmi Yamahu u Mitrosu ili, još bolje, u ProMusici (državna firma, pa je malo jeftinije) i ne brini. ProMusica ti je blizu Slavije, možeš da u isto vreme uzmeš i Pacificu i MicroCube pojačalo (preporučujem).

Samo me ne pitaj za tačne adrese, znam gde su ali sam jako loš sa imenima ulica.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 12 Jan 2007, 15:15

Kao prvo (ovo me najviše dojmilo) - Squier 500 evara !!! :shock: :shock: :shock: Fuck that man!!!

Kao drugo (ustvari je ovo trebalo biti prvo): Welcome to our little family!!!!

Kao treće: ako si pročitao dosadašnje postove u vezi kupovine nove gitare, onda ti je manje-više sve jasno. Nema tu neke preterane mudrosti. Kolega ti je u prethodnom postu predložio Yamaha gitaru i to je sasvim OK za tu cifru. S tim da mislim da ta Yamaha nema humbuckera al dobro sad... u can`t have it all...

Naravno, od PRESUDNOG značaja je OTIĆI I PROBATI GITARU :!: :!: :!: (sve što ti se čini zanimljivim) i kada pomisliš "e to je to..." onda lepo izvadiš buđelar and the rest is the history...

Kada dođe do sviranja, preseli se na podforum "Teorija & tehnike" :D :D :D

Cheers and keep on rockin `

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 12 Jan 2007, 15:39

ovako je nekada davno izgledala moja cisto da vidis o cemu pricamo:

Image

Image[/img]

Milky

Post by Milky » 12 Jan 2007, 16:19

Prvo da se zahvalim na dobrodoshlici:)
E, reklo bi se da sam nasao odlicnu gitaru za sebe:) Ako bude, bice Yamaha 112. Samo, malo me cena kopka, 200-300 evra, malo je mnogo za mene(kinta se izdvaja iz shteka jednog 15-ogodishnjaka, mislite o tome;)) Mozda ni 012 nije losa ideja, koliko je ona jeftinija?

@Funkomat: Ti rece da 'oces da menjas svoju gitaru, da ne bi mozda ostavio ponudu za nju? Vidim da ima tremolo, plus taj ham shto si chuknuo, koliko bi to izashlo?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 12 Jan 2007, 17:51

pa sam humbucker sam platio 100 evra tako da je ne bi dao za manje od 300evra...........

ako te zanima mogu da posaljem neke slike ali tek tokom sledece nedelje
a na vasi radovi mozes da je cujes

Milky

Post by Milky » 12 Jan 2007, 18:06

A recimo da ga odlemish :lol:
Ne znam, trenutno nemam toliko para, a ni potrebu za nekim tvrdim zvukom, a samim tim ni za hambakerom. Kad malo bolje razmislim, JA NEMAM NI ELEKTRICNU GITARU!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Jan 2007, 18:12

Aha, jel' vidite sada kako su Pacifice cool stvar?

Hvala na slikama, Funkomat! Btw, kada si je otvarao da menjaš magnet - imaš li neke slike iznutra? Ako ne, možeš da mi je opišeš? Ima li jedan duboki usek kao bazen po sredini u koji dođu magneti (swimming-pool route) ili svaki magnet ima svoju "šupljinu"?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 12 Jan 2007, 19:15

pa mogao bih da ga odlemim ali bi onda ostala jedna rupa u pickguardu koju sam ja isekao da bi dodao magnet a i da ga odlemim ne bi mi trebao jer cu ako budem uzimao uzeti fender strat koji nema humbucker
inace i bez njega imas jedan humbucker i 2 singla...............
ide humbucker-humbucker-i dva singla koji rade zajedno kao humbucker i sve ovo je povezano na 5-way switch tako da mozes da ih kombinujes
poslacu slike pa ces videti

Rocket Roll

jedan dubok usek za magnete i jos jedna tanja grana za potenciometre i switch

Milky

Post by Milky » 12 Jan 2007, 20:30

Znash kako, poshalji ti slike, pa cu uzeti u obzir i tvoju Yamahu :)
A u medjuvremenu, shta bi bila alternativa ali u nizem cenovnom rangu? Zvao sam Mitros i kazu da imaju 120 i 112, nemaju 012. Gde bih josh mogao da proverim? Pomagajte, ne bih zheleo da se *****, ili da se zavrshi na squier bulletu...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 12 Jan 2007, 22:07

pa ako ti je yamaha skupa ostaje samo squier ali ja bas nemam najbolje misljenje o njima
svirao sam nekoliko squier telecastera ali oni su bili jako jadni ne znam
najbolje je naravno da odes i probas sve gitare koje imaju ali ako se bas ne razumes nemoj da se zaleces da kupujes prvu koja ti se svidi
a brate ako uzmes sad neku gitaru za recimo 200 evra za najvise god dana ces morati da uzimas novu jer ces je prevazici a pogotovo ako sviras nekoliko god ko sto kazes tako da je jos bolje da se strpis jos malo i uzmes nesto bolje
inace pac 120 ima kao neki oblik telecastera ne znam kakva je nisam je nikad svirao

ja jedino sto smem da ti preporucim je pac 112 i siguran sam da je bolja od svih squiera za tu cenu distorzija je mnogo bolja sustain clean pa sve prakticno i mozes da sviras bukvalno sve vrste muzike na njoj sto je jako dobro ako si pocetnik.......
ima odlicnih squiera naravno ali ne za 200 evra

Milky

Post by Milky » 12 Jan 2007, 22:46

Da, da, odustao sam od Sqiera i verovatno cu nabaviti Yamahu 112j. Gitara ce mozda morati malo da priceka, a mozda i nece. U Mitrosu je 23k dinara, neko snizenje kao(my ass :D ). Ali, znate kako, vec imam oko 10000 a mojima valjda nece biti problem da izdvoje josh toliko, plata 'n' stuff. A za pojacalo nisam siguran, mozda neko malo x brand za 30-40 evra, NECU da sad dajem 10k dinara za microcube, ionako sam preshishao fond za 150 evra(xex).
U svakom slucaju, hvala sto mi otvoriste oci i u glavu mi pamet uceraste. Mogao sam da uzmem bulleta pa za par meseci da pravim jos jedan ovakav topic, ali se sada nadam da se necu z473b471. PROBACU sve sto mi padne pod prste i izabrati ono sto mi najvise odgovara
Sinsirli yorz, Milky

P.S: Javljam se najkasnije sutra :lol:

Milky

Post by Milky » 15 Jan 2007, 23:06

Ljudi, HELP ME! Nasao sam polovnu Pacificu 112 za 170-190 evra, ali je trip shto je to nekakva internet aukcija. Vidim da niko nije davao ponude, pa imam shanse da je pazarim za 170 evra. Ima i opcija Byu now for 190, ali mislim da niko nece dizati cenu(valjda). Da li je neko probao ovako neshto i da li je to ustvari nekakva prevara? Dacu link tek kad potvrdite da se necete nadmetati :lol:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Jan 2007, 23:49

To ti je eBay, i to ne možeš da kupiš, možeš da radiš što i mi, odnosno da gledaš i da se živ jedeš... ustvari možda bi nekako i mogao, ali bi trebalo da znaš kako da uhvatiš mnogo "krivina" i na kraju bi opet verovatno izvisio...

Prvo, novac ne može da se legalno pošalje iz Srbije. Drugo, ni PayPal ne radi za Srbiju. Treće, plaćanje karticom zavisi od toga da li je u pitanju čovek ili firma, a pošto je ovo 99% čovek, teško. Četvrto, ocarinili bi ti gitaru sigurno, to ne možeš da izbegneš, a to znači još 33% na tih 190 evra, a to onda izađe 255 evra. Onda na to idu troškovi shippinga, oni su izuzetno veliki ako je taj prodavac u Americi - a ako je Evropljanin, ipak su još uvek veliki. I još onda na to dođu troškovi ležarine, otkupa listića, itd... Imaš o tome dug tekst na E-Dućanovom sajtu...

A peto, poslednje, i ono što bi te najverovatnije zaustavilo da i prođeš sve ove Skile i Haribde i da imaš sve te pare, jeste to što bi 89% verovatno kupac odbio da ti proda gitaru jer si iz Srbije. Nema to veze sa bombardovanjem, eBay osiguranje i PayPal ne osiguravaju robu koja se shippuje za Srbiju (i slične zemlje sa lošim međunarodnim kontaktima), i što bi ti onda taj prodavac verovao na reč da si ti dobar dečko, kada je bilo mali miliJon prevara od strane srpskih kupaca? Ljudi prosto naruče robu - za vreme 90tih - i shvate da ih nikakav međunarodni zakon ne obavezuje da je zapravo i plate, plus nikakav zakon ih ne goni ako je ne plate, i... dalje ti je jasno.

Nemam ja nameru da ti prodam kiselo grožđe pa da ti gitaru kupim iza leđa - proveri sam kod ljudi koji će tačno da ti kažu kako to ide. Savetujem ti da počneš sa Edućanom ili možda tvoj tata zna neku firmu koja posluje sa inostranstvom, ili kako god.

Post Reply