Oprema Koju Nemate
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Guitar_thrill
- MF veteran
Re: Oprema Koju Nemate
mislim da je bolje pitanje "kako vam se NE svidja" 

Stigao u Bg Gibson Les Paul Studio 50's Tribute
http://control-sound.com/shop/product_i ... ts_id=1875

http://control-sound.com/shop/product_i ... ts_id=1875

Drugar je ovog leta 2010. bio u USA, znate one studentske fore, odeš radiš 4 meseca... Pa je kupio tu gitaru, crnu varijantu sa krep P-90-kama...
Ljudi, gitara kida kako radi, P-90 su u ovoj kombinaciji super legle. Zvuk je na klinu debeo, pun, ali nije muljav, a tek drajv kad zvizneš... Super je svirljiva, doduše on još nije odradio pošten setup, ali će sve to doći na mesto. Obavezno probati.
Ljudi, gitara kida kako radi, P-90 su u ovoj kombinaciji super legle. Zvuk je na klinu debeo, pun, ali nije muljav, a tek drajv kad zvizneš... Super je svirljiva, doduše on još nije odradio pošten setup, ali će sve to doći na mesto. Obavezno probati.

- mislim_stvarno
pa, manje od 100e je razlika...
nekako ocekivano

mislim_stvarno wrote:...nekako ocekivano.

lep signaćir, baal 

Aj u ovu temu poshto mnogi verovatno zhele Gibson LP iz 59-e

Pa nek mi posle neko kazhe da vintage gitare nisu bolje od danashnjih...pfff!
koliiiiiko se samo chuje jache i bolje na suvo, boles'.
nemojte da vas naslov klipa zavara, potpuno je svrsishodno gledati ga i bez pomisli na bilo kakve pickupe..

≈6.000 dinara...mislim_stvarno wrote:pa, manje od 100e je razlika...nekako ocekivano
- Dersu Uzala
Lepo ti kaze covek da ce morati da vidi kako ova njegova 'nova' radi za 50-tak godina. Vintage gitare su usvirane 50 godina (pod uslovom da ih neko redovno svira, ako ih drze kolekcionari u vitrini onda zvuce kao kuuuur China). Ne sto je drvo odlezalo, nego je vibriralo 50 godina. Sve pore (vazdusne) su zatvorene. Guitar is sealed, i u sebi ima vazdusne pore (koje su pravili mikro-organizmi, bakterije jel) koje su sad zatvorene. To jesu mikronske pore, ali ih ima toliko da je gitara efektivno polusuplja, da ne kazem akusticna (semi-hollow). Prema tome, najcesce, takve propisno stare ali usvirane gitare su lakse od novih, pravljenih komparativnom tehnikom i istim/slicnim materijalom. Drugo, oridjidji Les Paul zaista ima mahagoni iz Hondurasa. Zaista. 50 godina usviran. Novi nemaju, pa cak ni historic re-issue.Cortex wrote:
Aj u ovu temu poshto mnogi verovatno zhele Gibson LP iz 59-e![]()
Pa nek mi posle neko kazhe da vintage gitare nisu bolje od danashnjih...pfff!
koliiiiiko se samo chuje jache i bolje na suvo, boles'.
nemojte da vas naslov klipa zavara, potpuno je svrsishodno gledati ga i bez pomisli na bilo kakve pickupe..
NIje Dzibson kupovao mahagoni iz Hondurasa onomad ne znam zasto. Nisu ni imali pojma da je najkvalitetniji. Bio im najjeftiniji iz najblizi (jok dovlacice ga iz Azije). U medjuvremenu se ispostavilo, poredjenjem da jeste najlepsi i najkvalitetniji za izradu muzickih instrumenata ali su tolike sume isecene da su onda presli u obliznji Belize (ali to nije ista familija mahagonija iako su sume udaljene par stotina kilometara ofrlje, jebiga druge pticice i insekti ih su oplodjivali, malo drukcije tlo, i drvo evoliralo u drugu familiju) a potom dalje na jug a danas u Aziju. Uzgred napomena, da poslednjih 30-tak godina velika vecina onoga sto se prodaje kao Honduras mahagoni je u stvari iz Belizea (nekadasnji Britanski Honduras, danasnji Honduras je tad bio Spanski Honduras).
Zbog restrikcija u seci poslednih 30 godina, drvo je 'presadjeno' u Aziju u iste tropske pojaseve i obzirom da nema prirodnih neprijatelja (sem coveka) raste i siri se ogromno brzinom. Tako da sad poslednjih godina moze i da se nabavi iz originalnih krajeva, polako se povecavaju dozvoljene kolicine za izvoz.
Anyway, ja imam dve djitre od tog mahagonija, drvo je kupljeno krajem 20 veka (1999. mislim) od lika koji ih je u LA-ju susio (ima papire za svaki komad, profi lik samo se time bavi) 25 godina minimum. Znaci kod njega je stiglo drvo najkasnije 1974.). Oba komada su one-piece bodies, i takvo telo te kosta 500$. 500$ za komad drveta alo. Pa ti jos treba i za vrat (na jednoj djitri je i vrat od tog mahagonija, na drugoj nije). Gitare sa tim drvetom bi Dzibson naplacivao (kao uostalom i PRS) 10,000$. Ponuda i potraznja. Nema potrebe ni da ti pricam kakva je akustika, ko god ih proba od ovih izvikanih muzicara u LA-ju odlepi od srece. Em izgleda drvo ko cokolada, oces da se degaciras i kupas u njemu. I wanna bite that shit.

Ni jedna nije farbana niti lakirana otpozadi, samo su waxirane. Greota da ih lakiras, to je kao svila pod rukom anyway.
- Dersu Uzala
Malopre nadjem sajt na webu, JustForest se zove, posto je Honduras mahagoni uvozen nangro u Britaniju stotinama godina, toliko ga je bilo da su Irci u ratovima sa Englezima koristili ploce od tog mahagonija da se zastite u bitkama od granata. Tip se raplakao kad je pronasao ogroman dump odbacenog starog mahagonija koji ga je naveo da osnuje tu organizaciju da zastiti te sume od covecanstva.
http://www.justforests.org/importance-o ... ying-wood/
Kolko (potencijalnih) djitri na otpadu. I to kakvih. Sve stari Honduras mahagoni , vredan svoje tezine u zlatu.

Autor (osnivac JustForest-a) sa jednom malcice osmirglanom plocom, da se vidi raskos:

http://www.justforests.org/importance-o ... ying-wood/
Kolko (potencijalnih) djitri na otpadu. I to kakvih. Sve stari Honduras mahagoni , vredan svoje tezine u zlatu.

Autor (osnivac JustForest-a) sa jednom malcice osmirglanom plocom, da se vidi raskos:

ubedili ste me, odsad sviram samo gitare koje imaju mikronske pore zatvorene mikroorganizmima... tu je ton!
to i muda™ !
to i muda™ !
- Dersu Uzala
Ovaj, mikronske pore su 'napravljene' (izglodane, pojedene) od tih mikroorganizama, tokom vremena kad izumru ili napuste drvo (a to traje iha-ha cak i u 'mrtvom drvetu koje je odseceno pre 20 godina recimo) onda se seal-uju.
Samo mi nije jasno sto je na obe gitare secen onaj cosak za kabal, nije valjda da toliko smeta konektor?