veliki problem u izboru opreme....pomagajte ljudi...

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

majstor_pućko

Re: veliki problem u izboru opreme....pomagajte ljudi...

Post by majstor_pućko » 07 Apr 2011, 20:38

Ok sada mi je više nego jasno. Da li neko još ima neku drugu gitaru da mi preporuči osim ovog ibaneza? neki ESP možda?
Nečelno-na šta ciljam: dinky telo, 2huma, voleo bih bilo kakav tremolo, ali pošto kažete da nije zgodno, ok može i fixed. Ja na ovom jeftinom strat-u nisam imao problema sa klasičnim tremolom, što se tiče štima zamene žica itd. Ako prodam ovu moju gitaru za solidne pare i malo još pričekam 1-2 plate uštedeo bih da uz ovog ibaneza uzmem i polovan proc. pošto mi on više odgovara. Nekako mi se čini da su pedale i JCM 800 daleeeko iznad moje lige kao finansijske tako i sviračke :( tj. da trebam još dosta da guslim dokle ne dođem u taj stadijum ako ikada dođem....a dotle smatram po ovim vašim savetima da će me pristojna gitara i procesor služiti više nego dobro.

Hvala opet svima a naročito umartu i mislim_stvarno jer su mi objasnili materiju tako da sam lakše odlučio.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Apr 2011, 21:18

:ziveli:

pazi, sto se tice tremola, to nije zgodno za pocetnike, ali posto nisi totalni pocetnik i ako mislis da ti je zaista potreban, i da ces ga koristiti, uzmi gitaru sa njim, jbg, jednom ces morati da probijes led i da kupis takvu gitaru, tako da... :D nemoj da mislis da te sad generalno odgovaramo od svakog floyda, samo, ako ne znas da ga stelujes i koristis, ili ako uzmes neki los, samo ce ti zagorcavati zivot... :ziveli:

(ako i uzmes gitaru sa floydom, imas na youtubu tutorijale za stelovanje, a i ja sam ovde okacio jedan dosta detaljno napisan :) )

majstor_pućko

Post by majstor_pućko » 07 Apr 2011, 22:02

tremolo koristim za 5-10% od ukupnog sviranja, video sam kako se namesta floyd i iskreno u ovom stadijumu veliko mi je cimanje, ako postoji onakav ibanez u klasičnoj tremolo verziji.....to bi već bilo dobro, samo opet ne znam kakva je situacija. Ako hardver ne valja, na ovoj staroj kao što rekoh drži štim i ok je sve, ali se pojeo navoj pa se ručica malo klima, naravno-koliko para toliko i muzike.... :lol: mada fixed ima svojih prednosti, jer veći deo što sviram je HM riffing mnogo palm mutinga drndanja gornje 3 žice....on se bolje nosi sa tim predpostavljam...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Apr 2011, 22:26

ibanez sa "normalnim" tremolom u toj klasi je grg150 ili 170, pa ako ti znaci, probaj. (mislim da je veca sansa da kod nas nadjes taj model nego onaj grgr121, mada bih ja i dalje radije uzeo ovaj sa fixnim, ali to je zato sto su mi se smucili svi pokretni delovi na tom delu gitare :mrgreen: )

umart

Post by umart » 08 Apr 2011, 00:28

ta tremola u toj klasi tek nisu nizasta,ako bas mora tremolo onda bolje floyd zbog double locking-a,a za te pare onda najpametnije je polovno da uzmes.ja bih ganjao stare arije,one nisu odje na cijeni a pristojne su gitare,i sto je nabitnije,imaju flojd koji RADI i oce da trpi upotrebu.esp-ovi i novi i polovni za te pare su isti djavo kao i jacksoni,jednostavno se ne isplati.evo da vidimo ima li ista na kp.com:

http://www.kupujemprodajem.com/Aria-XR- ... id=2815391

zavisi kakvi su pragovi i vrat,ako je to ok/moze da se dovede u red za 30 e isplati se.dobra izrada,floyd koji radi,magneti aj i mogu da prodju.idealna gitara da se naucis floydu pa ako ode u ***** da ti ne bude zao,a trebala bi da te sluzi ok par godina.

http://www.kupujemprodajem.com/Gitara-A ... id=1918101

ako bi joj oborio cijenu za 20-30 e,uz da su pragovi i vrat ok,ovo je isto ok,slicno onoj prvoj samo mislim da je ova novija a malcice slabijeg kvaliteta mada su to nijanse svejedno nisu neki magneti,ali floyd je ok isto kao onoj gore,plus locking nut je na mjestu nut-a sto je bolje nego na onoj prvoj dje je locking nut iza nuta,mada sve je to sitno i tu.i da,taj rouzvud treba malo ljubavi.

http://www.kupujemprodajem.com/Kramer-B ... id=1918106

slao mi je lik svojevremeno slike kad sam drugu trazio djitru da uzmem.jedino ako budes mogao da odes sa nekim iskusnijim da iscekirate,prevelika je to budzevina da bi se ovako napamet ista moglo reci.ali kao i svi ti koreanci stari ima floyd koji radi.

majstor_pućko

Post by majstor_pućko » 08 Apr 2011, 17:52

hvala umart, ali izgleda da mi ne gine ibanez GRGR GRRRRRRRRRRRRRRRRRRR :x
a koji modeli Jackson-a sa fixed mostom valjaju? cisto da proverim njihove cene....(nada umire poslednja :D )

umart

Post by umart » 08 Apr 2011, 21:23

sva X serija je sa floydom,ne znam koliko se krece morton dominion slabiji model odje i da li ga ima,kontam isto van tvog budzeta,prije pro serije nemas nista da valja,mada su tu flojdovi dovoljno kvalitetni.mislim,moze da se desi da naletis na nesto dobro,ja sam svojevremeno svog dk2m-a uzeo za 270 e,sve tip top samo nije bio neki gigbag i nije imala floyd rucicu,ali od tad nisam cuo da je neko tako dobro prosao za jacksona.bilo je par pro fusion modela iz devedesetih sa razlicitim cijenama,ako naletis na nesto takvo postuj da vidimo sta je i kakav je.

a taj ibanez je sila,vjeruj mi,mada si mi sad opet procackao jackson zivac,nedostaju mi puno,nemam jacksona vec oko 9 mjeseci sto je puno za mene.sad se trosim na neke druge stvari pa akobogda na ljeto i ja da raspredam kakav ce jackson ili mockingbird da padne.

majstor_pućko

Post by majstor_pućko » 09 Apr 2011, 17:13

aaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

bio sam u mitrosu danas, probao Jackson crveni Warior(24k) probao Ibanez GRGR121(21k), evo utisaka:
Obe gitare super leže u ruci dimenzije vrata su sasvim ok, masa takođe, Warior me iznenadio obzirom koliko je krakat uopste ne smeta za sedece sviranje :)

J:
+ zvučao je bolje(meni jeste) da li ima bolje pickupe ili je možda zato što je prodavac stavio nove žice, pojma nemam ali je jednostavio imao više Drive-a, onako baš je režao :D
+ prsti lepo lete po vratu, nekako bolje klize
- baš, ali BAŠ se primećuje "kung-fu kvalitet" sve mi nekako deluje jeftino, čak je i moje neuko oko primetilo
- pomalo mi smeta neck pickup koji je previsoko pa zapinjem trzalicom za ćošak
I:
+mnogo kvalitetno je napravljen primećuje se razlika
+i on zvuči dobro, ali nekako kako da kažem bezlično-generički, kada sam opalio prvi power chord na jackson-u ondma sam osetio onaj metalski zvuk grub i rezak ko motorna testera :lol:
-nema baš akciju po vratu kao J.

I još sam svo vreme ubeđivao sebe da je Ibanez bolji, i opet ne vredi, znam sada da se protivurečim umart-u ali zaista mi je nekako J lepše zvučao, jeste lošiji kvalitet očigledno. Predpostavljam da je ova reskost do pickup-a, tako da mi je to još dodatni trošak za Ibenza. Da stvar bude gora, poneo sam pare za procesor i nameračio se da ga kupim kad mi prodavac reče da na HI-FI ozvučenju dosta lošije zvuči, pa me to još dodatno dotuklo :roll: ima na kraju da mi dokurči pa ću celu sledeću platu da dodam na ovo i skujem na komplet rig, pa ću da jedem samo paštete i salame naredni mesec. ::ranting::

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Apr 2011, 17:38

dzaba je svo teoretisanje ako se tebi vise dopada taj navodno losiji jackson. :D Ako ce da te tera da vise sviras, onda nije bitno da li je losiji ili ne. Kod tih jeftinijih gitara je bitan kvalitet da te ne bi smorile ili te odbijale od sviranja. (da se rastimava, da ti pragovi seku ruku, da elektronika prekida i sl) I onako, retko ko se zaustavi na toj gitari (kad te gas uhvati... :grummel_2: ) U tvom slucaju deluje da ti se dosta vise svidja taj j, pa bi ti bilo pametnije da uzmes njega, jer u suprotnom, dugo ces razmisljati, da li je bolje bilo da si uzeo njega umesto svog ibaneza (ovo kazem iz iskustva)... :D

U vezi ovog jednog minusa, neck magnet moze da se spusti, to verovatno znas i sam, tako da to i nije neki minus...

Sto se procesora tice, ne verujem da prodavac prica iz iskustva, vise na pamet (nisu ni oni u mogucnosti da isprobaju svaki komad opreme koji im dodje pod ruku). Mislim da jeftini procesori bolje rade na muzickom stubu, kompjuterskim zvucnicima ili slusalicama nego na gitarskom pojacalu (bar kad ih koristis za drive tj sviranje po kuci)

inace, taj j nije "kung-fu" vec "apu nahasapimapetelon" kvaliteta :mrgreen:

majstor_pućko

Post by majstor_pućko » 09 Apr 2011, 18:33

Nisam jos nista kupio :) ...pitao prodavca, kaže da jacksoni stižu krajem meseca, pa će biti da se bira, taman kada legne plata :lol: Znam za p/u da se šteluje po visni, nego se mislim, hoće li biti problema ako ga odmaknem(slabiji zvuk)? Mada moje mišljenje je da je sve to stvar navike, i kada se ruka privikne da je to manje bitno.
Što se tiše proc - hvala ti, i da znaš da ću ga pazarim zajedno sa gitarom, kada stignu ostali Jacksoni, nego imam još jednu stvar na umu - kako da muzički stub koristim i kao zvučnike za komp i kao ozvučenje za proc? Znam da imaju račve, ali da li su one ok rešenje, jer kako spajaju procesor i HIFI tako spajaju proc i zvučnu pa se plašim da će zvučna odvući deo signala... :roll:

p.s. znam da smaram, ali zaista ću pući mnogo para, pa bar želim da dobijem maksimum za svoje pare, nadam se da me razumete.... :wink:

majstor_pućko

Post by majstor_pućko » 09 Apr 2011, 18:34

mislim_stvarno wrote: inace, taj j nije "kung-fu" vec "apu nahasapimapetelon" kvaliteta :mrgreen:
he he good one..... :mrgreen:

majstor_pućko

Post by majstor_pućko » 17 Apr 2011, 13:56

Jos sam malo istrazivao u medjuvremenu, pa sam nabasao i na Schecter gitare, moze li mi neko reci gde se ova kotira u odnosu na Ibaneza i Jackson-a cisto da znam da li da idem i nju da probam ili da ne gubim vreme? Cena je slicna.
http://www.schecterguitars.com/Products ... men-6.aspx

a ako mislite da je i ova dobra, zrtvovacu procesor, pa cu nju kupiti, pa posle tek proc.
http://www.schecterguitars.com/Internat ... mon-6.aspx
telo od mahagonija + SD puckupi zvuci obecavajuce :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 17 Apr 2011, 14:21

ova druga sto si okacio je isto kao i prva sto se tice specifikacija, lipa za telo (basswood), a magneti nisu sd, nego dd tj duncan designed, navodno uradjeni po tacnim sd specifikacijama, ali u koreji/kini/gdevec... Meni nisu losi, sasvim fino rade (doduse, moji nisu aktivni kao ovi na ovoj sto si okacio).

generalno o schecteru, ja nemam neko posebno misljenje, ok je kvalitet onoga sto sam probao, mada mi se nije svidelo sto su im sve one koje su me zanimale imale duzu skalu. Fine specifikacije, ali su mi njihove gitare dosadne i ruzne... sta znam, jednostavno mi nisu zanimljive... Probaj, mozda se tebi dopadnu. Bije ih glas da su im vratovi nesto deblji, mesnatiji...

Tenji

Post by Tenji » 17 Apr 2011, 17:15

Evo mene iz tabora Schectera! :mrgreen: Ja imam omen 6 extreme koji je nasminkana mahagoni verzija omen 6, kod mene je vec 2 godine. Vrat je dosta drugaciji od vecine drugih shred gitara, ima vise mesa, i nije satin finis kao vecina Ibaneza (ako sam pogresio nesto ispravite me) nego je lakiran. Ali je opet drugaciji nego na Les Paul-ikim gitarama. Neke je taj vrat odbio, mene je upravo on privukao na Schecteru. Sve zavisi kakva ti je saka i na sta si navikao. Nista te ne kosta da probas u svakom slucaju. A sto se tice izrade, meni je nedavno crkao preklopnik za magnete, nisam ga stedeo, al' nije bas ni morao da rikne. I to je jedina zamerka, nigde nema niti jednu primetnu ogrebotinu, cuknuo sam ga par puta, finish kao nov, headstockom sam drugaru napravio rupu na plafonu kada sam skidao gitaru, nikakav trag nije ostao na istom. Pragovi su vrlo, vrlo malo poceli da se trose, posle dve godine svakodnevnog visesatnog sviranja. Civije su okej, drze stim fino, nista spektakularno. To su onako neka iskustva iz eksploatacije, ako te zanima jos nesto detaljnije, zvuk i to, pitaj slobodno, da ne duzim sad.

Born_Dead

Post by Born_Dead » 17 Apr 2011, 17:46

shceter ako ti se dopadne vrat,svirao kod ortaka neki omen 6,tako nesto,nbt,samo znam posle malo manje od godinu dana sviranja dean-a vrat na shecteru mi je iskreno bio oklagija u ruci,znaci toliko nisam mogao da ga "uhvatim" da je strasno. inace zvuk je bio do jaja

Post Reply