Fender clan vs. Ibanez clan vs. Gibson clan

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
Z*Z*Z

Re: Fender clan vs. Ibanez clan vs. Gibson clan

Post by Z*Z*Z » 02 Mar 2008, 23:03

Ahaa... Znaci Joe Satriani, Steve Vai, John Scofield i mnogo drugi korisnici Ibaneza su gay?
Razocarali su me. Sad cu da spalim nihove albume.
Nisu oni gay, nego kao pozeri s tim stilom i tako to;
John iovako svira Ibaneza koji podseca na Gibson ES seriju iliti Epiphone semi-akustare :D
Fender Jazzmaster, zar postoji lepsa gitara ? :mrgreen:

JloveGuitar

Post by JloveGuitar » 02 Mar 2008, 23:22

Pa ne verujem da se radi samo o poziranjem. Ibanez su ipak jako kvalitetne gitare. Ako John je voleo Gipson ES formu zasto onda ne svira gipson neko svira ibanez. Mozda radi kvalitet same gitare.
Japanci su perfekcionisti. Oni ume da postignu perfektni kvalitet cak i pri serisku proizvodnu. Zbog to i su bili placeni i od americko-evropske proizvodzace auta da im usoglase seriski proizvodni proces i da im minimiziraju zagube i greske pri proizvodnju. A japanci su poceli proizvedzivati auto kasnije od evropske kompanije :D . To sto je Ibanez relativno novi produkt ne znaci da je gori od ostalih.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 03 Mar 2008, 00:19

JloveGuitar wrote:Pa ne verujem da se radi samo o poziranjem. Ibanez su ipak jako kvalitetne gitare. Ako John je voleo Gipson ES formu zasto onda ne svira gipson neko svira ibanez. Mozda radi kvalitet same gitare.
Ili je jednostavno dobio velike pare za to? Sta mislis o tome? :lol:

JloveGuitar

Post by JloveGuitar » 03 Mar 2008, 01:04

Hmm, a zato Vlatko Stefanovski dobija 2 fender gitare godisno free!!! :lol:

P.S.Zelim da kazem da svi rade to ali ne znaci da nisu kvalitetne kao modeli. Japanci imaju poseban odnos prema predmetima. Oni ili ih prave kako sta treba ili uopste se ne zamaraju.Kazi mi na pr. jedan nekvalitetan japanski proizvod.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 03 Mar 2008, 01:26

Nije poenta da li japanci prave ili ne prave dobre instrumente;
Ibanez ( shpicasti modeli ) i sl. (shpicaste) gitare definisu svoj ton maltene iskljucivo kroz drive, clean im nije jaca strana tj.
zvuce tanko i kao da je provucen transparentni chorus;

JloveGuitar

Post by JloveGuitar » 03 Mar 2008, 01:55

E to neznam. A dadi ste probali kakav zvuk se dobije kad zamenite pickupove sa neki koi su nameneti za clean? Dali je zvuk isti?

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 03 Mar 2008, 02:09

Nije da ja bas mrzim Ibanez, nego na fenderima i gibsonima mi je clean nekako
obliji i topliji :mrgreen:

Sava

Post by Sava » 03 Mar 2008, 11:25

cccira wrote:
JloveGuitar wrote:Pa ne verujem da se radi samo o poziranjem. Ibanez su ipak jako kvalitetne gitare. Ako John je voleo Gipson ES formu zasto onda ne svira gipson neko svira ibanez. Mozda radi kvalitet same gitare.
Ili je jednostavno dobio velike pare za to? Sta mislis o tome? :lol:
Verujem da si u pravu.
JloveGuitar wrote:Hmm, a zato Vlatko Stefanovski dobija 2 fender gitare godisno free!!! :lol:
Vlatko Stefanovski nije neka velicina van okvira bivše Juge pa zato ne dobija Fendere na poklon. Trebalo je pomenuti Anu Popovic koja je dobijala Ovation gitare zato sto je svirala na njima i reklamirala ih. Mislim da sada svira Takamine, nisam siguran. Ista je stvar sa Ampeg pojacalima. Mozete je videti i u Fender katalogu.

No sve ovo nije bitno. Gotovo svaki proizvodjac gitara moze da napravi vrhunski komad i da ga prilagodi odredjenom muzicaru koji ce biti time zadovoljan. To znači da je Vaiu sigurno bolje da bude br. 1 ili br.2 kod Ibaneza nego broj "n" kod Fendera ili Gibsona. Naravno da je u pitanju novac kao i reklama. Oni se zapravo uzajamno reklamiraju. Mnogi su kupili Ibaneza samo zbog ovakvih muzičara. Šta znači biti broj 1 možete videti na primeru Ane Popović koja sigurno nema status u Fenderu kao Bonnie Raitt, a one zajedno nisu ni blizun mestu koje ima Clapton na primer. Sve je ovo ipak jedan veliki biznis.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 03 Mar 2008, 22:39

Sto meni ne uleti neki endorsment deal :mrgreen: , recimo od electro harmonix-a

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 04 Mar 2008, 00:35

Z*Z*Z wrote:recimo od electro harmonix-a

To ne bih ni ja odbio...

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 04 Mar 2008, 01:02

Pfff.... ja ni Stagg ne bi odbio :)

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 04 Mar 2008, 03:13

KnightOfDoom wrote:Pfff.... ja ni Stagg ne bi odbio :)
Hehehhe, ne bi ni ja... :mrgreen:

yu_raider

Post by yu_raider » 04 Mar 2008, 08:20

Hm... A Bakers endorsment deal :lol:?

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 10 Mar 2008, 11:14

KnightOfDoom wrote:Pfff.... ja ni Stagg ne bi odbio :)
Kad razmislim, ne bi ih odbio, treba babi na selo da posaljem nesto za potpalu :twisted:
Braco muzicari, pravi gitaristi bi uvek potpisali jedinu firmu koja je realno obrazovala gitariste
ove rasparcadane zemlje - Jolana :mrgreen:

(Old)Fisherman

Post by (Old)Fisherman » 21 Mar 2008, 02:47

Procitao sam redom sve post-ove koje ste do sada napisali na ovu temu (moze se zakljuciti da sam veceras prilicno besposlen :) i naisao sam na neka zanimljiva misljenja, ali i na dosta lupetanja...

Iako se moje "pametovanje" vecini nece svideti, dajem sebi za pravo da malo komentarisem (i ja bih malo da se zabavim)...

- Kod donosenja zakljucaka i sirenja "mudrosti", zapitajte se koliko ste gitara uopste probali (ne samo koliko brendova nego i koliko modela tih brendova)...
- Nadam se da neko ne misli ozbiljno da bilo koji bolje placeni i popularniji gitarista izlazi na binu sa regularnim fabrickim modelom gitare (oni koji se u medijima kunu u tako nesto samo odradjuju svoj deo poslovnog ugovora...pri tome nemojte racunati gitariste iz '60-tih i s pocetka '70-tih - tada jos uvek nije postojalo kastomiziranje kakvo poznajemo od '80-tih na ovamo)...
- Prilikom donosenja "filozofskih" zakljucaka o zvuku neke gitare, zapitajte se na kakvoj opremi isprobavate doticnu...
- Nema ozbiljnih i tacnih "generalnih" zakljucaka o gitarama i brendovima - razlicite serije razlicitih proizvodjaca, a cak i pojedini modeli iz tih serija, mogu da vas iznenade (i pozitivno i negativno) svojim zvukom...
- Niti su sve jeftinije gitare "obicne letve" niti sve skupe gitare takoreci "same sviraju"...
- Umesto komsijsko-pijacnih tracarenja tipa "ove gitare su ovakve, a one su onakve" i slicnih rekla-kazala, prvo se potrudite da se informisete o doticnoj gitari/gitarama, a potom po mogucnosti i da je probate (ne uzimam u obzir likove kojima je satisfakcija i pitanje imidza pljuvanje po nekim gitarama, a da je nisu nikada ni drzali u ruci ili culi kako stvarno zvuci)...
- Nema smisla mesati upotrebljivost razlicitih gitara za odredjene vrste muzike sa opstim karakteristikama zvuka tih gitara (konstatacija da neka gitara npr. "ubija" sa distorzijom, ne govori puno o tome kakve su opste karakteristike zvuka te gitare)...
- Donosenje sudova o najrazlicitijim gitarama na osnovu samo licnih iskustava iz jedne odredjene vrste muzike, definitivno ne doprinosi ozbiljnosti vaseg stava i misljenja o tim gitarama...
- Besmisleni su i generalni stavovi o brendovima tipa - "Fenderi su djubre, a Ibanezi su ono pravo..." (npr. meni su gitare iz Ibanezove Artist serije interesantne dok, s druge strane, za modele RG serije (sve modele ispod modela 420) smatram da su nabudzena "vesla")...
- Gitara koju bilo ko od vas svira (na jedvite jade ste dosli do nje i zbog toga ste sentimentalno vezani za istu), ne znaci da je zbog toga automatski najbolja ili da je bolja od vecine ostalih...
- Naravno da o ukusima ne vredi raspravljati...ako je tako u jelu i picu, zasto ne bi bilo i u vezi gitara...
- U vezi komentara tipa "j***s onu gitaru, ima glavu/telo/vrat/bridge/itd. ovakav i onakav", pogledati prethodnu tacku 9...

Svi komentari su dobrodosli, osim onih ciji je cilj svadja, povrsno filozofiranje i narocito pokusaj "osvescivanja i prosvecivanja" moje malenkosti...upravo iz tog razloga napominjem da nista nisam govorio napamet (nego na osnovu iskustva sa posla, prijateljstava i licnih iskustava)...

Toliko...
Ajd', laku noc ili dobar dan, zavisi kad ko bude citao...

Post Reply