Prva promena zica!

Post Reply
Sarmica

Prva promena zica!

Post by Sarmica » 18 Feb 2011, 20:19

Cao svima :cao:
Dozvolite da vam ukratko objasnim moj problem :)
Ja sam pocetnik u svemu ovome,jer sam pronasla skoro u kuci klasicnu gitaru.Rekla bih da je u dobrom stanju,ne znam bas strucno.Ali sve bi to bilo lepo da gitara nema 2 plasticne i 4 metalne zice :shock: .Posto sam cula da je bolje imati plasticne zice na klasicnoj gitari-odlucila sam ih kupiti 8) .Ali,imam par nedoumica:
1) Koje mi zice preporucujete,kao totalnom pocetniku i imaju li uopste veze plasticne zice s umecem sviraca?:)
2) Ne znam kako da promenim zice,jer moja gitara izgleda ovako Image a retko sam imala priliku da se u videima na youtubu srecem s ovim.Zelela bih da pitam nekog ko zna da li bih mogla da uradim ovako : http://www.youtube.com/watch?v=NqJ2WLfc ... re=related tj. da "zavezem" ovako zicu na kraju.Posto moja gitara ima neke metalne stvarcice na krajevima.Hvala unapred. :) ^^

guv'nor

Re: Prva promena zica!

Post by guv'nor » 19 Feb 2011, 00:52

Au kako je gadan ovaj belgijski akcenat u engleskom! :lol:

Cao :cao: !
Sarmica wrote: Koje mi zice preporucujete,kao totalnom pocetniku i imaju li uopste veze plasticne zice s umecem sviraca?:)
Tip žica nema veze sa umećem, ali tvoja gitara je predviđena za najlonske (plastične, kako god) žice pa bi bilo dobro da njih i staviš. U radnji samo tražiš light ili medium tenziju, oni će ti reći koje su najstandardnije, ja već dosta dugo nisam kupovao najlonske žice pa ne bih da lupam, ali vidi da ne uzmeš neke sa heavy tenzijom.
Sarmica wrote:Zelela bih da pitam nekog ko zna da li bih mogla da uradim ovako : http://www.youtube.com/watch?v=NqJ2WLfc ... re=related tj. da "zavezem" ovako zicu na kraju.Posto moja gitara ima neke metalne stvarcice na krajevima.
Da, možeš tako da ih zavežeš i sve će biti ok, a možeš i da kupiš najlonske žice koje već imaju ball end (te male metalne loptice na krajevima) i da sebi olakšaš posao. Mislim da D'Addario sigurno ima neke komplete za takvim krajevima.

Aj' pa javi kako je proteklo. :ziveli:

Mrav

Post by Mrav » 19 Feb 2011, 01:03

Dodao bih da se nadam da stavljanje metalnih žica nije ni na koji način oštetio gitaru, pošto obično kod takvih eksperimenata (metalne žice na klasičnu gitaru) dolazi ako ne do krivljenja vrata, onda do usecanja žica u čivije, što onda ostavlja ureze koji mogu da prave problem kod stavljanja novih žica i štimovanja.

Sledeće, da, to je pravilan način stavljanja žica na klasičnu gitaru, i taj bi trebalo da primeniš. Inače ta gitara je predviđena za plastične žice (i one namotane unutra nemaju metal nego nekakvu strunu, da se tako izrazim) i sigurno će bolje zvučati sa njima (to što je neko hteo da svira "Čorbu" na ekskurziji ne znači da te žice bolje zvuče). Još je bitno da će tebi kao početniku više odgovarati plastične žice zbog manjeg bola u prstima :mrgreen:

Piši na forumu ako treba neka pomoć, ima dosta ljudi koji će pomoći, a pitaj slobodno radnike u muzičkoj radnji do koje budeš išla šta ti preporučuju kao početniku, cenovni rang i sl.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Feb 2011, 07:14

Ovaj video koji si pronašla je dobar, ja isto tako nameštam žice na klasičnoj gitari, s tim da za žice jače tenzije, kad pričamo o 1, 2 i 3 žici (odnosno, da se držimo onoga kako su u video klipu pomenute - E, B i G), osim što ih trostruko omotam kroz petlju pre nego što kraj provučem preko vertikalne strane kobilice, ja obavezno na samom kraju žice napravim čvorić, jer su ove tvrđe žice nekako "žilave" pa bez ovog čvorića umeju da se raspetljaju sa kobilice. Nisam ovo baš najsrećnije objasnio... Sve u svemu, ako ne kupuješ hard tension žice, samo radi po ovom video uputstvu, i sve će da bude ok.

Sarmica

Post by Sarmica » 19 Feb 2011, 15:42

Au koliko dobrih ljudiJU! :lol: :) Hvala puno svima na savetima :bow: .
Naglasak je strasan ali video je dobar. :D
Nego,kupujem u ponedeljak plasticne definitivno. :) I javljam kako je proteklo,naravno. :D
Ja bih ipak da pokusam da nadjem neke s tim metalnim kuglicama na kraju,jer sumnjam da bih se snasla s ovim. :oops:
A to oko ostecenja..Nije,na svu srecu,ostetilo nista.Bar ja tako mislim.Videcemo vremenom :D.
Hvala Bogu ako ce smanjiti bol..Prsti su mi otekli ko krofne od svega ovoga. :/
Kristijane,skontala sam,lepo si objasnio. :) Ako ne nadjem s metalnim kuglicama,radim tako :).Samo da pitam,pravis cvorice na samom pocetku? :)
I,da,samo bih zamolila nekog ko je skoro kupovao zice da mi kaze koliko se odprilike krecu. :)
I hvala jos jednom ljudi na savetima,imacu na umu sve to. ^^

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Feb 2011, 15:47

Pa provučeš žicu kroz kobilicu, i onda vežeš na kraju taj čvorić, pre nego što kreneš kraj da provlačiš kroz petlju. A vežeš najprostiji švor, kao na kraju bilo koje pertle ili kanapa, nikakva filozofija. Ako nisi sigurna da si zategla čvor dovoljno, slobodno isti malkice pecni upaljačem, onda je sliven, nema više odvezivanja. I to ne treba da bude neka džoba, samo malecni čvor koji sprečava da gola najlonska žica prokliza ispod petlje.

Sarmica

Post by Sarmica » 19 Feb 2011, 15:49

Ok,tako sam i razumela. :) Hvala puno. :bow:

DaRkGuitaRist88

Post by DaRkGuitaRist88 » 20 Jun 2011, 15:50

Mene zanima ako neko moze da mi napise kako kojim redosledom da stavljam zice na gitari jer ovako ja imam akusticnu takaminu od 6 zica i nije mi problem da namontiram zice kad imam komplet od 6 zica ali sad imam neki komplet od 12tice i ne znam kojim redosledom da krenem da stavljam zice...?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Jun 2011, 16:47

Nisam siguran da sam te dobro razumeo - hteo bi da staviš žice iz seta za gitaru sa 12 žica na gitaru sa 6 žica?

Ako sam te dobro razumeo, ja bih rekao da je šteta to da radiš. Uništićeš set, preostale žice nećeš moći nikako da iskoristiš, bolje gledaj da se nekako menjaš sa nekim kome treba baš takav set.

Post Reply