Procitao sam redom sve post-ove koje ste do sada napisali na ovu temu (moze se zakljuciti da sam veceras prilicno besposlen

i naisao sam na neka zanimljiva misljenja, ali i na dosta lupetanja...
Iako se moje "pametovanje" vecini nece svideti, dajem sebi za pravo da malo komentarisem (i ja bih malo da se zabavim)...
- Kod donosenja zakljucaka i sirenja "mudrosti", zapitajte se koliko ste gitara uopste probali (ne samo koliko brendova nego i koliko modela tih brendova)...
- Nadam se da neko ne misli ozbiljno da bilo koji bolje placeni i popularniji gitarista izlazi na binu sa regularnim fabrickim modelom gitare (oni koji se u medijima kunu u tako nesto samo odradjuju svoj deo poslovnog ugovora...pri tome nemojte racunati gitariste iz '60-tih i s pocetka '70-tih - tada jos uvek nije postojalo kastomiziranje kakvo poznajemo od '80-tih na ovamo)...
- Prilikom donosenja "filozofskih" zakljucaka o zvuku neke gitare, zapitajte se na kakvoj opremi isprobavate doticnu...
- Nema ozbiljnih i tacnih "generalnih" zakljucaka o gitarama i brendovima - razlicite serije razlicitih proizvodjaca, a cak i pojedini modeli iz tih serija, mogu da vas iznenade (i pozitivno i negativno) svojim zvukom...
- Niti su sve jeftinije gitare "obicne letve" niti sve skupe gitare takoreci "same sviraju"...
- Umesto komsijsko-pijacnih tracarenja tipa "ove gitare su ovakve, a one su onakve" i slicnih rekla-kazala, prvo se potrudite da se informisete o doticnoj gitari/gitarama, a potom po mogucnosti i da je probate (ne uzimam u obzir likove kojima je satisfakcija i pitanje imidza pljuvanje po nekim gitarama, a da je nisu nikada ni drzali u ruci ili culi kako stvarno zvuci)...
- Nema smisla mesati upotrebljivost razlicitih gitara za odredjene vrste muzike sa opstim karakteristikama zvuka tih gitara (konstatacija da neka gitara npr. "ubija" sa distorzijom, ne govori puno o tome kakve su opste karakteristike zvuka te gitare)...
- Donosenje sudova o najrazlicitijim gitarama na osnovu samo licnih iskustava iz jedne odredjene vrste muzike, definitivno ne doprinosi ozbiljnosti vaseg stava i misljenja o tim gitarama...
- Besmisleni su i generalni stavovi o brendovima tipa - "Fenderi su djubre, a Ibanezi su ono pravo..." (npr. meni su gitare iz Ibanezove Artist serije interesantne dok, s druge strane, za modele RG serije (sve modele ispod modela 420) smatram da su nabudzena "vesla")...
- Gitara koju bilo ko od vas svira (na jedvite jade ste dosli do nje i zbog toga ste sentimentalno vezani za istu), ne znaci da je zbog toga automatski najbolja ili da je bolja od vecine ostalih...
- Naravno da o ukusima ne vredi raspravljati...ako je tako u jelu i picu, zasto ne bi bilo i u vezi gitara...
- U vezi komentara tipa "j***s onu gitaru, ima glavu/telo/vrat/bridge/itd. ovakav i onakav", pogledati prethodnu tacku 9...
Svi komentari su dobrodosli, osim onih ciji je cilj svadja, povrsno filozofiranje i narocito pokusaj "osvescivanja i prosvecivanja" moje malenkosti...upravo iz tog razloga napominjem da nista nisam govorio napamet (nego na osnovu iskustva sa posla, prijateljstava i licnih iskustava)...
Toliko...
Ajd', laku noc ili dobar dan, zavisi kad ko bude citao...