Što se tiče Šeff-a, nalazim da su oni izuzetno značajna firma, i meni, kao čoveku koji ima neke vojničke izvitoperenosti, uvek se dopadalo to što im pedale imaju identičan footprint, krajnje sveden dizajn, i što su onako razvrstane po bojama, što može da bude vrlo praktično u nekoj koncertnoj primeni. Takođe, imaju najgotivniji sistem za menjanje baterije. Ne samo da ih u tom pogledu kopira Behringer, nego i Digitech, s tim da ih je Behringer doslovnije iskopirao, Digitech se trudi da na onoj malecnoj raspoloživoj površini ipak ima neka grafička rešenja koja nisu samo font, i tu uglavnom naprave nešto mnogo ružno, pa bi bilo bolje da su se držali Šeff-ovog recepta.
S druge strane, Šeff ima po meni nebrojeno mnogo pedala za koje ja nikad ne bih dao nikakve pare. Previše njihovih proizvoda po meni zvuči tek onako da te nije baš sramota što imaš tu pedalu, ali uopšte mi ne ostavljaju neki posebno ozbiljan utisak. A ni jedna pedala im nije baš povoljne cene, a mnoge su u opasno skupoj zoni. Ja znam da bih te pare uvek mnogo radije dao nekom ko to pravi po porudžbini, ako sam siguran da čovek mnogo dobro zna šta radi. Konačno, ima i drugih firmi, koje samo nisu prisutne na tržištu sto godina, i nisu neke poteze odigrali tako pametno kao Šeff. Mnogo je jaka stvar, mnogo bitna je začkoljica u poznavanju ljudske psihe to što su njihove pedale prepoznatljive sa 10 m udaljenosti. Ljudi koji nikad nisu uzeli gitaru u ruke znaju da ima tamo neka firma sa šarenim pedalama prepoznatljivog oblika.
Konačno, kad je Šeff u pitanju, postoje 2 pedale oko kojih se valjda 95% ljudi slaže da su to zaista fine pedale, a to su SD i BD. E sad, kako sam u više navrata i ovde sa našim forumašima elektroničarima pričao, stekao sam utisak da je za pravljenje overdrive pedale potrebno 2 graška u glavi i lemilica, pa ne mogu sada da kažem: "Ma kenjate vi za Šeff-a, a baš su mu opasne pedale SD i BD!" Kod kompleksnijih sprava od overdrive pedale se po meni najbolje vidi kako firma stvarno stoji. Ima nekih njihovih pedala koje bih primio samo kao poklon, i odmah ih prosledio dalje.
Agresivno pljuvanje Behringera, posebno u Srbiji, je po meni čist snobizam. Zašto ne bi bilo omogućeno nekom klincu da startuje sa pedalama malo povoljnije cene? Zašto je to tako strašno što je neko napravio pristupačan proizvod? Pa nije nikad ambicija Behringera bila da se rve sa velikim igračima, nego da ljudima skromnih sredstava priušti nešto upotrebljivo a pristupačno. Van pameti je porediti Behringer i Šeff. A ako ih već poredimo, samo po kriterijumu uloženo-dobijeno, mogu reći da ima Behringer pedala koje tu izlaze kao pobednici. To su pojedinačni slučajevi, nije opšte pravilo. Sve u svemu, Behringer nije tako loša firma kako ljudi vole da je prikazuju, prosto je firma koja pravi jeftinu robu, i samo tako je treba gledati. Neće to nikad biti vanredan kvalitet, ali je svakako dobra polazna osnova za početnika. I onako malo ko zadrži i jednu pedalu koju je imao u startu, pa kad se tu muzikant toliko predomišlja, ni najmanje nije šteta da krene prvo sa nečim što ne košta previše.
Ona logika "šta će ti 3 Behringer pedale, kupi jednu da valja" uopšte nije dobra za početnike. Uopšte. To je logika za ljude koji se kreću lagano ka profi zoni. U realnosti, u guravoj i sirotoj Srbiji, to znači da će klinac da ostane sa tom jednom jedinom dobrom pedalom sve do pola studija, ili čak do prve plate. Odnosno, od prve plate će verovatno da kupi neku obuću, da ne ide više s rupom na đonu. A sve godine između kupovine te jedne jedine pedale i dobijanja prve plate će da se nervira jer mu trebaju još 2 pedale... Ili više od 2 pedale. Nemojte da gledate situaciju u većim gradovima samo, ljudi kod nas žive IZUZETNO loše. Svi se obraduju kad mogu nešto jeftinije da kupe, a da kako tako obavlja posao. I tu se Behringeru nema šta zameriti.
Konačno, od svega ja najviše cenim DIY.