Šta biste želeli da čujete na domaćoj sceni?!

Moderator: Trooper

Post Reply
Bach

Re: Šta biste želeli da čujete na domaćoj sceni?!

Post by Bach » 05 Mar 2010, 19:00

Nadam se da sam imalo bio jasan u postavljanju ove teme... nije postavljena da bi tu vecina rekla sta bi volela da cuje pa da ja onda tu pisem neku muziku za masu ili neko drugi ko cita sa strane pa belezi...aha, glasali su za ovo najvise i bum eto vam album! Wtf?! Ja da sam to hteo pokusao bih u grandu vec odavno... Tema je postavljena cisto da bi bila postavljena... drugi razlog ne postoji... :ziveli:

komil

Post by komil » 11 Sep 2011, 15:51

Ja sam novi na ovom forumu i sad ću vam pokazati koje je najgore predstavljanje novog člana: nakači se na staru temu, iskontrira svima na toj temi... :)

Elem, u temu gde se piše i odgovara sa jednom-dve rečenice nemoguće je odrediti o čemu tačno ljudi govore, tj. gotovo svako ima nešto drugo na umu. Ali, poželeo sam ovde da se nakačim zato što me stav 1) "radim nešto svoje i briga me za ceo svet" iritira bukvalno isto koliko i stav 2) "radim samo ono što krdo voli".
Ne mogu da verujem kako toliko ljudi ne vidi da stav 1. nema veze sa realnošću niti ljudskom prirodom.

Jedan primer iz života: dokazano je da na internet forumima ljudi češće odgovaraju na post kada se slažu sa nečim navedenim, nego kada se ne slažu. To je ljudska priroda, bili mi nje svesni ili ne. Npr. gomila ljudi na ovom forumu ne bi priznala da se tako ponaša (možda zato što jednostavno nisu svesni toga), ali kada bi neko pročešljao njihove poruke, ispalo bi da je ipak tako. Npr. mnogo su lakši na klik kada treba da napišu poruku koja u suštini govori samo "slažem se sa prethodnim govornikom". I ova tema je puna toga.

Suština stvari u vezi "scene", muzičkog biznisa i ostalog je:
nepobitno postoji:
a) umetnik
b) konzument te umetnosti

Ako te ono pod b) ne zanima, kao neke ovde, onda je najbolje da sediš u svojoj sobi i radiš to za sebe. Ako to ne radiš na taj način, pa, možeš da ignorišeš tog pod b) koliko hoćeš ali taj pod b) ne samo da i dalje postoji nego od tog pod b) vrlo zavisi hoćeš li ti od tvog rada moći da postigneš bilo šta. Stvarno je slatko ako si napisao prelepu knjigu na Zulu jeziku, ali nisi baš normalan ako je prodaješ takvu srbima (i očekuješ od toga da živiš).

Po meni, druga suštinska stvar koju ala-kako-mali-perica-zamišlja-mjuzik-biznes posmatranje stvari previđa je:
naravno da je moguće obazirati se i prilagođavati konzumentu, a bez da to imalo utiče na tvoj umetnički izraz!
Prvo, ako konzumenta svoje umetnosti posmatraš kao nekog neprijatelja ili u blažem obliku nekog "sa druge strane" onda vrlo verovatno, mašiš poentu. Možda ne smatraš da je jedna bitna uloga umetnosti komunikacija, ali mislim da je to opet jedna od stvari koja itekako postoji čak i kada je ignorišeš. Ako to što radiš ne komunicira bar sa nekim ljudima, onda to realno ima smisla samo ako to radiš za sebe između svoja četiri zida.

Publika je neraskidivi deo umetnosti, većina iole uspešnih bendova izjavljuje da publiku posmatra bukvalno kao člana benda. Realno, vrlo malo je uspešnih a na koje publika utiče samo nesvesno.

Primera, što bi klinci rekli, "prodaje", a zapravo je pozitivno prilagođavanje publici ima beskonačno:

- Najčešći primer: Naknadna svesna selekcija (pesama, ideja itd...). Recimo da neko svoje muziciranje svodi na pravljenje songova (u smislu, posmatra i svoje albume kao zbirke songova a ne kao konceptualne albume) - najčešći slučaj. Recimo da imaš 20 brzih i 20 pesama sporog tempa koje su ti podjednako drage. Ako na nekoj svirci forsiraš pesme jednog tempa samo zato što izgleda da se toj konkretnoj publici više sviđaju, da li tvoja umetnost trpi? Pa u većini slučajeva, nimalo.

- Recimo da imaš dva idejna rešenja za omot albuma koja su ti podjednako draga. Recimo da od ta dva izabereš onaj koji bi bolje komunicirao sa publikom (aka "privukao više publike"). Da li je to neiskrenost i prodaja? Naravno da nije.

...
nebojsak wrote:Najlakse je titrati jajca svima i biti sa svima dobar.
Najlakše? Nemoguće je biti sa svima dobar! Takav se nije rodio, niti će.
Najlakše je naći jednog čiji ti se stav sviđa, i složiti se sa njim (čak tog jednog ne moraš do kraja ni da razumeš). Sad, ako ima više ljudi koji će se složiti sa istim stavom, bolje ćeš proći u životu :D
U svakom slučaju, "going with the flow" je svakako nešto za šta je potrebno manje energije a uspeh/neuspeh se može i predvideti. Ali to svakako nije isto što i "biti dobar sa svima" (nešto što zapravo garantuje neuspeh)! Tu se radi o nalaženju jednog segmenta društva, grupe ljudi i slično, sa kojima bi trudio da se identifikuješ. Tu grupu svakako mnogi npr. i mrze, pa će tako mrzeti i tebe.

nebojsak

Post by nebojsak » 11 Sep 2011, 16:29

Sasvim legitiman stav, ali ja se ne slažem.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 11 Sep 2011, 16:40

Neki hit.

Ako se ovi ponovo okupe (a prica se da hoce!) to bih zeleo da cujem. Meni dosta. :mrgreen: :ziveli:

nebojsak

Post by nebojsak » 11 Sep 2011, 16:52

Ti si slaninar, mislim da se ova tema nije odnosila na takve.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 11 Sep 2011, 16:59

Jasta, necemo valjda ove beogracke folirante da slusamo? :P :wink: :ziveli:

Audio

Post by Audio » 11 Sep 2011, 17:21

Ja bih voleo da čujem srpsku muziku, u bilo kojem žanru.
Pun mi je k...c više poistovećivanja Guče, Kusturice,Bregovića i ostalih
sranja sa našom tradicijom.
Galija, YU grupa, Smak, Kerber itd. su bendovi koje smo upropatili slušajući i prateći
trendove umesto da ih negujemo kao nešto naše, nešto sa ovih prostora.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 11 Sep 2011, 18:02

što se bre neosnovano napadate?

pa valjda mi beogradjani i mi vojvodjani možemo da koegzistiramo u miru

evo pite u obliku srca za sve:
Spoiler:
nema je
Spoiler:
zezam se, evo fotke:

Image]

nenadnenad

Post by nenadnenad » 11 Sep 2011, 18:33

sinisake wrote:Neki hit.

Ako se ovi ponovo okupe (a prica se da hoce!) to bih zeleo da cujem. Meni dosta. :mrgreen: :ziveli:
ovo pevanje je neki mix popaja i tom vejca :mrgreen:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Sep 2011, 19:36

Više je Popaj :)

Ne sastavih se ja nikad sa Muminom. Ovako kad priča o onome što radi, meni je sasvim simpatičan čovek, i kapiram da je sa takvim ljudima uvek lepo popiti pivo, ali kad je muzika u pitanju, nismo se susreli ni na 2 sekunde. Sto ljudi, sto ćudi.

A što se tiče teme... Pa kod nas pre svega fali šarenolikost ponude. Postoje bendovi neke hard i hevi, a i pank i grandž orijentacije, da sad ne cepidlačimo oko podžanrovskih podela, neka ih za ovu priču svi ovi sa malo tvrđim zvukom u istom taboru. Postoje bendovi one slinavo-kvaziintelektualne orijentacije, i svakojaki bendovi kod kojih varira nivo slinavosti i kvaziintelektualizma, koje neki vole da svrstaju u hipstere. I... To je to. Ne menja stvar što ima po jedan predstavnik neke stvarno drugačije orijentacije. Dosadna je scena. Treba ti 3 nedelje (i to ako imaš i razne druge obaveze) da čuješ uživo sve što ima smisla da se sluša uživo, da nije da ideš samo da podržiš ortake, ili ortake ortakovih poznanika, iako smatraš da im je bend kanta.

Drugo, previše je ljudi koji čekaju da neko drugo povuče potez. Ponajmanje sam sreo ljude koji rade neku svoju muziku, imaju neku svoju pesmu koju hoće da urade sa nekim, ili makar da umeju da razmišljaju kreativno u okviru benda, pa da mogu onako da ponude svašta kad je njihov instrument u pitanju. Ne da ponude virtuoznost, nego da pinude strast, zainteresovanost, vreme, prisutnost... To sam video mnogo puta, to sam čuo od drugih ljudi koji pokušavaju da furaju neku autorsku priču, to definitivno jeste problem. Sa takvom situacijom, jako je teško da se razvije gorepomenuta šarenolikost scene.

Takođe, voleo bih da čujem solidan broj mainstream bendova. To je strašno bitno, jer dok nemaš mainstream scenu koja je jaka, jednostavno ne možeš da imaš ni ozbiljnu alternativnu scenu. U odnosu na šta si alternativa, ako nemaš mainstream scenu? Ne znam zašto se ovde doživljava da si pravi baja samo ako nisi nikad zaradio ni gajbu piva. Ne daj Bože da je neko zaradio od svoje svirke, onda nikako nije tr00. Dok se ne prevaziđu te dečije bolesti, alternativna scena će da bude samo gomila anonimusa koja se muva po garažama.

A u dečije bolesti spada i razmišljanje o tome koliko je nešto cool. Dokle god ima previše ljudi koji razmišljaju o tome, neće biti ništa od raznovrsnosti scene. Samo će svi da se cooliraju i da prevrću očima kad vide nekoga ko nije dovoljno cool.

Konačno, dokle god se stalno raspredaju priče o tome kako je pre 40 i 50 godina sve bilo do jaja, a kako sada ništa ne valja (i još to priča neko ko ima 20 godina ili manje), i dokle god se ljudi više bave kolekcionarstvom u domenu vintidž opreme nego sviranjem, neće se formirati scena. Eto, pogledajte malo šta su glavne teme ovde na forumu. Totemizam i idolatrija. Tu takođe nema zdrave osnove za raznovrsnu scenu.

parker

Post by parker » 11 Sep 2011, 20:23

zeleo bi prvenstveno da postoji scena... ovo sto postoji lici ali bas i nije to...
a ako je pitanje kakav bend, u tom slucaju neki koji cepa muski i ne filozofira previse
sad se sve zove r'n'r ali realno sve ga je manje

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 11 Sep 2011, 23:59

@Kristijan @Parker - otvorili ste pandorinu kutiju!
ne znam odakle da pocnem..
imamo mnogo muzicara (uopste umetnika) a scena nam je tesko njesra.. kao da niko ne zna da napravi pesmu,aranzman,da ubode rif... imam utisak da su ostali na nivou kada su okupljali bendove samo da bi imali devojke. naucio sam da sviram,nema razloga da napredujem
Kristijan wrote: jer dok nemaš mainstream scenu koja je jaka, jednostavno ne možeš da imaš ni ozbiljnu alternativnu scenu. U odnosu na šta si alternativa, ako nemaš mainstream scenu?
kris, ja mislim da nema brojno dovoljno mainstream muzicara (+ podmladak) da napravi jaku scenu. sve sto krene tim putem brzo se pretvori u one najgore narodnjake

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 12 Sep 2011, 00:23

Zar nije neko ko je alternativac alternativan svetskoj mainstream sceni? Mi smo direktno alternativni na globalnom nivou, a ne lokalnom :lol:

Stanko

Post by Stanko » 12 Sep 2011, 00:29

Kristijan wrote:Takođe, voleo bih da čujem solidan broj mainstream bendova. To je strašno bitno, jer dok nemaš mainstream scenu koja je jaka, jednostavno ne možeš da imaš ni ozbiljnu alternativnu scenu. U odnosu na šta si alternativa, ako nemaš mainstream scenu?
amin. sve receno.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 12 Sep 2011, 00:33

Šta biste želeli da čujete na domaćoj sceni?!
Neku alternativu? recimo ovo?

:mrgreen:
Ili pak neki od Bogradskih sarloakrobata.

Post Reply