Moj prvi pokušaj izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Critical
PedoBear

Re: Moj prvi pokušaj izrade gitare

Post by Critical » 14 Mar 2008, 12:44

Chekaj nisam kuznuo sad,ova prva slika (i druga) ti je zadnja strana tela?

jel ovo gitara za levoruke ?

Verovatno cu ispasti glup ,ali ne kuzim :oops:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 14 Mar 2008, 13:57

Prve tri slike su prednja strana gitare, naravno sad preko ide top od javora koji se kasnije zaobli da se dobije onaj čuveni "stomačić" na Les Paul-u. Zadnja strana gitare ti je na poslednjoj slici gde su crni poklopci za elektroniku, nadam se da sam uspeo da objasnim... :) Gitara je za desnoruke, standardna.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 14 Mar 2008, 14:32

Tachno,hahah,totalno sam smetnuo sa uma da treba da dodje top :D

Gledam ja one slike i razmisljam ,sta uradi chovek sa gitarom ,hahahhaha (jesam debil.:=))

Odlichno je ovo svaka chast !

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 14 Mar 2008, 15:11

Hvala ti na pohvali, za sada sam i ja uglavnom zadovoljan, teži deo tek nastupa a to je vrat...

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Mar 2008, 12:03

Evo jos nekoliko slika, prve dve su lepljenje topa od javora, a sledeće tri kako to izgleda na kraju posle uspešnog spajanja i dovodjenja topa u odgovarajući oblik. Top sam doveo u istu ravan sa ostatkom tela pomoći glodalice i glodala sa lagerom. Na ove prve dve slike se vidi i deo javora od koga ću, nadam se, napraviti vrat za ovu svoju gitaru...

Image

Image

Image

Image

Image

viden

Post by viden » 19 Mar 2008, 12:57

Odlično ti ide!!!
Kol'ko vidim nabavio si dobar komad javora.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 19 Mar 2008, 13:04

Eh ovaj deo sam cekao. Znaci prvo si prilepio top pa onda sledi obrada i pravljenje "cuvenog stomacica", i tek onda busenje daljih rupa za magnete, potenciometre...?

Koji si lepak koristio, ako nije tajna? Ja sam negde procitao da ne valja koristiti obicne lepkove na vodenoj bazi, nego neke specijalne, valjda koji se pre nanosenja razgrevaju na visokoj temperaturi, mada nisam bas siguran sta ja ovo sve pricam?

Lep je i ovaj komad javora, izgleda da se cekanje ipak isplatilo.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Mar 2008, 13:39

Hvala Videne, čekao sam nekoliko meseci na komad za top i vrat, izgleda se isplatilo.

sirac-sunka kao što vidiš na slikama baš je takav postupak kao što si naveo, samo sada ću morati dalje pažljivo da osmislim sledeće korake jer ako napravim "stomačić" preko celog topa onda neću imati ravnu površinu da po njoj "vozim" glodalicu dok pravim rupe za magnete, tako da ću verovatno samo po obodima da se pozabavim "stomačićem" a ono baš na sredini kada završim sa rupama za magnete. Takođe treba i da napravim pad od oko 4 stepena od, otprilke, sredine izmedju magneta ka mestu gde se spaja vrat sa telom kako bi vrat bio pod uglom kao i kod svih gitara sa tune-o-matic mostom. Znači biće to posao malo jedno-malo drugo, videću već, to ću u hodu rešavati.
Lepak sam koristio Henkelov za drvo vodootporan ima na etiketi tri kapi vode, jako sam zadovoljan za sada, nigde nema nikakvog problema sa spojevima ni na orahu ni na javoru. Inače najbolja varijanta, tako bar svi na raznim forumima kažu, je Titebound, kažu da ga negde ima u Beogradu ja ne znam gde, a naravno možeš ga naručiti sa neta. Evo ja sam baš juče sa stewmac-a naručio truss-rod (šipka za vrat), one trake za binding, jedna za telo, druga za vrat, parce bele kosti od koje ću praviti nut (kobilicu) i plastični poklopac za truss-rod. Dobio sam mail da je pošiljka još juče popodne poslana, nadam se da će stići za 15-ak dana, toliko dugo su mi putovali katalozi sa njihovog sajta.

Ako imate još neko pitanje ili savet tu sam da saslušam... :D

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 26 Mar 2008, 20:19

Svaka čast za dosadasnji rad, izglea bas doobroooo :smil_guitar: !

Imam za tebe i dva pitanja, a prvo je čemu služe one dve rupe u telu gitare (ispod top-a, gde se drzi podlaktica desne ruke)?
A drugo je da li ti je stigla isporuka prve pošiljke sa stewmac-a i kako je to sve prošlo na carini?

Hvala, nadam se novim slikama uskoro. Pozdrav!

tupsy

Post by tupsy » 26 Mar 2008, 22:28

NikolaNis wrote:... samo sada ću morati dalje pažljivo da osmislim sledeće korake jer ako napravim "stomačić" preko celog topa onda neću imati ravnu površinu da po njoj "vozim" glodalicu dok pravim rupe za magnete, tako da ću verovatno samo po obodima da se pozabavim "stomačićem"
nemoj ni po obodima
najprije napravi rupe za pickupe, za bridge , kanal za binding i sve ostalo
trbuščić (stomačić) radi najzadnji

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 27 Mar 2008, 12:08

@ b-looser Hvala ti na pohvalama, a sad da ti odgovorim na pitanja. Ona dva otvora u telu koliko sam se ja informisao imaju dve funkcije, jedna je da oalakša malo samu gitaru jet je Les Paul jedna od težih gitara inače, a druga bi trebalo da ima veze sa akustikom, daje bolji ton naročito kod sviranja "na suvo".
Što se tiče pošiljke sa stewmac-a još mi nije stigla, dobijao sam kataloge od njih i trebalo im je 15-ak dana da stignu, tako da ako rok isporuke bude isti trebao bih možda u toku sledeće nedelje da dobijem robu, pa ću videti šta će biti sa carinom, nisam baš za neku veliku svotu novca naručio delove, pa se nadam da neće ni biti carine. U svakom slučaju napisaću kako sam prošao kada sve stigne.

@ tupsy (tak nik koristiš ovde :) ) ne znam kako ću tačno, još razmišljam, ionako sada nisam u mogućnosti da se pozabavim konkretnim radom pa planiram, videću kako ću na kraju.

viden

Post by viden » 27 Mar 2008, 13:12

b-Looser wrote:Imam za tebe i dva pitanja, a prvo je čemu služe one dve rupe u telu gitare (ispod top-a, gde se drzi podlaktica desne ruke)?
A drugo je da li ti je stigla isporuka prve pošiljke sa stewmac-a i kako je to sve prošlo na carini?
Mislim da si se malo zbunio.
Nijedna rupa ne dolazi ispod podlaktice desne ruke. To na slici je zadnja strana tela i u tim otvorima se smeštaju delovi "struje": preklopnik i potenciometri za ton kontrole.

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 27 Mar 2008, 14:32

@Viden: Ovde?

Image

Teško.

PS. Nikola je odlično razumeo pitanje i dao pravi odgovor. Thanx.

viden

Post by viden » 27 Mar 2008, 16:24

b-Looser wrote:@Viden: Ovde?
Teško.
PS. Nikola je odlično razumeo pitanje i dao pravi odgovor. Thanx.
A, to! Mislio sam da se radi o otvorima na poslednjim slikama.
Moja greška :oops:!!!

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 31 Mar 2008, 12:12

Evo preko vikenda sam imao nešto malo slobodnog vremena pa sam se pozabavio početkom izrade vrata. Pokušao sam da napravim ugao izmedju vrata i glave gitare pa evo na slikama možete videti kako je to prošlo. Na prve dve slike je proces lepljenja:

Image

Image

A evo i konačnog rezultata, sad sledi šmirglanje i doterivanje...

Image

Image

Post Reply