New or Old
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: New or Old
Dobro, ja sam teo da budem fin, zato sam upotrebio "zrnce" umesto "koplje". Aj da se nađemo na mačeti 

- Haralampije
Al zato su sedla i civije odvratni za medalju(doduse na telcu deluksu sam imao civije koje su slicne civijama na danasnjim fenderima).sinisake wrote:Ovo je naucno dokazano. Cak i na CBS, *****-palac serijama, hardver zakiva u poredjenju sa danasnjim. Jbg, cak su i plastiku bolje pravili nekoc...

Jbt, odmah sam pustio SRV Lenji... pure evil.

Da, interesantno je koliko varira zvuk od jedne do druge, mislio sam da je onaj iz 54te mutan i šupalj ali avaj... jasen ipak radi svoje, ili je nešto drugo, ko će ga znati...
A vidi ovo, ne daj Bože da ovi sa KP što diluju dijelove doznaju za ovaj link
http://www.eddievegas.com/store/product ... ates/1.php
A vidi ovo, ne daj Bože da ovi sa KP što diluju dijelove doznaju za ovaj link

http://www.eddievegas.com/store/product ... ates/1.php
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Pa skine se poly pa se prefarba u nitro (Guv'nor style).nenadnenad wrote:
Kako da se osushi gitara ako imas debeo polyester lak ? Ne moze ni rendgen kroz to.Ne znam dal mi je routing za elektroniku ofarban , ako nije mozda mi se skuplja kondenz na donjem delo pickguarda pa zato shushte potenciometri.

Baja telac kod mene je zatvoren recimo u poly i to debelo, ali mi je super zvucno ne bih nishta dirao, jedino u nekom momentu bi mu skinuo taj lak i ofarbao bezbojnim lakom sa toniranjem na zuto.

Ja bih rekao da je 2. snimak starije...
Ae Sinisa nemoj tako da nas drzis u neizvesnosti
Ae Sinisa nemoj tako da nas drzis u neizvesnosti

Sto se tice gitara , mislim da sve zavisi od komada do komada. Prednost starijih je Nitro finish, ostarele komponente i drvo pa zvuce rezonantnije , drvenastije i prirodnije u odnosu na novije modele koje imaju recimo Poly koji gushi drvo da radi kako treba.Ali relativno je sve.Pre izvesnog vremena sam chuo strat sa kraja 70-ih i recimo meni se ton mog vishe dopada. Znam za primer matorog Fender Deluxe 72 telecaster-a koji je savrseno radio u koji god amp da ga ubodes. Takodje primer novog Fender telecastera iz prodavnice u NS-u koji je izuo kako zvuchi. Uglavnom nije sve staro dobro , takodje i novo. Treba probati pa vidis da li ti se dopada ton ili ne. A najbolje je porediti 1:1 sa nekom drugom gitarom pa se tek tada uvidjaju mane i vrline i da li je neka vintage gitara bash mnogo bolja od recimo neke nove i obrnuto.
Sto se tice pojacala , meni se lichno vishe svidja zvuk matorih amp-ova.
Sinisake, mislim da je 10.mp3 tvoj Fender Deluxe ,a 11.mp3 taj stariji strat.
Sto se tice pojacala , meni se lichno vishe svidja zvuk matorih amp-ova.
Sinisake, mislim da je 10.mp3 tvoj Fender Deluxe ,a 11.mp3 taj stariji strat.
Moram malo da njamke. Dobro je što si ovo uradio ali imam dva "ali". Prvo, nisi svirao na približno isti način oba snimka i drugo, pitanje je da li svakoj od gitara odgovara baš takav set na amplitjubu, moguće da je jednoj više "leglo" nego drugoj iz 102 razloga (starost i vrsta žica, opšta podešenost tanbure...) no da ne njamke više, kad bih morao u mraku da dam pare za jedno od ova dva, dao bi za prvu (10) i nadam se da je to nova tanbura...
- Highway One
xD Sad provalih da zsam zaboravio da glasam.
Prva mi nekako zvuci bolje izradjeno(cistije) , rekao bih da je ona nova
Prva mi nekako zvuci bolje izradjeno(cistije) , rekao bih da je ona nova

- Haralampije
Sinisake,ne otkrivaj jos!nek traje ovo koji dan. 

Suviše je širok pojam "nova" ili "stara" gitara.. Kad malo razmislim ja imam samo stare, sve nove me nekako brzo napuste. Probaću da odgovorim činjenicama bez nekih zaključaka ili ličnih stavova...1. Stare gitare su imale vise vremena da se osushe i da drvo izbaci svu vlagu iz sebe i samim tim boje vibrira i rezonuje, tojest prenosi drvenastiji zvuk na magnete. Postoji i hemijski dokaz da drvo od vibracija dobija neki takozvani "MOJO" jer uporedo sa susenjem gitara od razlicitih uslova, kolicine sviranja i svega, dobija svoj unikatan karakter. (Ovo mi je malkomada sigurno ima i tu istine).
2. Neki od starih magneta se razmagnetishu toliko da taman budu zvucno mnogo bolji od novih, a neki jednostavnu otkazu i pocnu da prave probleme (mikrofonija i sl - ja sam imao ovaj primer)
3. Kod starih vratova manja je mogucnost da se vrat iskrivi jer je pomenuto drvo osuseno kako treba.
4. Stari pragovi su duze trajali zbog kvaliteta metala od kog su izradjeni.
5. Lak je bio kvalitetniji u staro vreme i vecina gitara je bila finisirana u nitro lak koji bolje rezonuje.
6. Usvirane gitare bolje zvuche.
ali s druge strane znam i ovo:
1. Kod starih gitara pogotovo 70/80's je bilo i dosta djubreta kod svih proizvodjacha.
2. Postoji puno nacina da se isfejkuje originalnost instrumenta, shto se sve cesce radi.
3. Postoji psihoakusticki momenat kod isprobavanja matorih gitara gde je sam mozak u ocekivanju da cuje neshto shto dosad nije i raspameti se...
4. U vecini slucajeva ko ima kvalitetan instrument, jako se tesko odvaja od njega i vecina "vintage" primeraka po netu su instrumenti sa skrivenim falinkama ili menjanim delovima.
5. Kod novih gitara moze se naci "komad" vrlo cesto koji ce zazvucati kao milion dolara, samo treba strpljenja
6. Da li je lepshe svom instrumentu dati svoj shmek, a ne kupovati gitaru koja je pripadala nekome 30-40 godina.
1. Nije problem u novom ili starom drvetu nego u profitu ... Nekada su gitare pravljene od biranog drveta kojeg je na trzistu bilo više nego danas i po povoljnijim cenama. Produkcija je bila manja pa je to bilo izvodljivo. Danas se takvo drvo nudi kao opcija, "family reserve" ili po nekim custom shopovima. Nekada su gitare pravili ljudi koji ih sviraju tako da MOJO krece još od fabrike, danas Koreanac glanca lak a ne zna ni šta glanca. Uopšteno je previše ali svaka ozbiljnija firma je koristila bolje drvo za standardne modele nego danas.
2. Novi magnet će se isto tako razmagnetisati posle nekog vremena.. Ako popije jači šamar razmagnetisaće se i novi i stari ..
3. Kao i pod 1, samo nekada se drvo sušilo prirodnim putem a danas za to nema vremena. Koliko god da su sušare savremene i dobre za neke stvari je potrebno vreme. Problem je sto se danas deblo sece na daske da se izvuce sto vise vratova a nekada se iz debla vadilo samo ono sto je potrebno za vrat da bi on mehanički bio što bolji.
4. To nije sasvim tačno. I danas se mogu naći čelični pragovi ali u pitanju je profit.. ako na gitari uštediš dolar na 1000 komada je to jedna plata, a ćape oni na svemu po neki dolar.
5. O finišu može posebna tema

6. Ja tvrdim da setapovane gitare bolje zvuče od razdrndanih

A za drugi stranu ...
1. I danas je još gore. Danas poznati brendovi prave u Kini, gde ćeš većeg djubreta...
2. Iste su mogućnost za fake onda i sada, samo sad su dostupniji i bezobrazniji metodi koje koriste .. opet Kitajci %!/&\@
3. A to je individualno ... posle nekog vremena ipak popusti taj momenat.
4. Tačno. A što bi se odvajao od dobrog instrumenta ako ga muka ne natera... Ako su delovi adekvatnim zamenjeni, ja nemam ništa protiv. Ako su stavljeni loši džaba ti da li je gitara nova ili stara..
5. Verovatno misliš medju jeftinim gitarama.. Skupe bi trebalo i kad su nove da zvuče kao milon baksa.
6. Lepo je imati gitaru na kojoj znaš svaku ogrebotinu, gde i kako je nastala, to instrument čini tvojim

I za kraj .. Imam jednu gitaru koja je kod mene 23 godine, uzeta kao dve godine stara. Tada sam je uzeo zato jer sam je doživljavao kao instrument kroz koji mogu da se izrazim, leži mi neverovatno i danas je referenca za sve gitare koje kupujem. Nekada je bila nova a danas je posmatram kao "vintez" i poredim sa novima .. Kao što rekoh na početku .. nove se nešto ne zadržavaju kod mene

- nikolic025
Ja sam za nove u bar 65% slucajeva...Staru bih rado imao,ali opet...Cena je veliki problem,da li je kradena,niko ne zna i da li je kopija,to takodje tesko moze da se provali kad dobar majstor odradi...
Sto se tice pragova kod starih,to je meni najvece sranje...Mislim sranje mi je sto su te stare gitare koje su poprilicno svirane,izdrzale 30 godina bez menjanja (dobro,ne sve),a sada kad kupis Takamine ili ne znam ni ja sta,posle dva meseca napravis useke...I to ne bilo koja Takamine,nego EF serija,japanska itd...Bruka...
Sinisa,ja bih rekao da je snimak pod imenom 10 nova gitara,ako je u pitanju tvoj American Deluxe (ako ga jos imas),jer oni imaju kristalan ton,bez zujanja i puckanja.Kad sam ja svog bivseg deluxa ubo u Marshall JCM900 4100,gain na max i volume na 5,pojacao gitaru do daske i ostavio je na stalku,mogao sam komotno da zaboravim da je upaljen...A onaj drugi snimak da je ta stara gitara,cuje se zujanje magneta,koji su verovatno single,nekako je zamuceniji ton itd...Svi ste primetili vec te razlike...
Znaci 10-nova 11-stara...
Sto se tice pragova kod starih,to je meni najvece sranje...Mislim sranje mi je sto su te stare gitare koje su poprilicno svirane,izdrzale 30 godina bez menjanja (dobro,ne sve),a sada kad kupis Takamine ili ne znam ni ja sta,posle dva meseca napravis useke...I to ne bilo koja Takamine,nego EF serija,japanska itd...Bruka...
Sinisa,ja bih rekao da je snimak pod imenom 10 nova gitara,ako je u pitanju tvoj American Deluxe (ako ga jos imas),jer oni imaju kristalan ton,bez zujanja i puckanja.Kad sam ja svog bivseg deluxa ubo u Marshall JCM900 4100,gain na max i volume na 5,pojacao gitaru do daske i ostavio je na stalku,mogao sam komotno da zaboravim da je upaljen...A onaj drugi snimak da je ta stara gitara,cuje se zujanje magneta,koji su verovatno single,nekako je zamuceniji ton itd...Svi ste primetili vec te razlike...
Znaci 10-nova 11-stara...

Jes, svi su skontali, uglavnom, da je prvi snimak nova gitara, i to deluks, a drugi je matori, almost vintez ™ strat... Na matorom su jedanaestice, uzgred.
Sta ja znam, matori zvuci mudovitije na solu, ovaj novi malo vise zvoni, kad se razlaze... Pa tko sta voli...

Meni je matori kulji, novi mi zvuchi previshe ispeglano, almost compressed. Naravno, ne bih se bunio da mi neko deluxe-a da na poklon svirao bih ja to i pevao...ali ono, pod rizikom da ispadnem vintage-only prdezh, ipak biram dvojku