Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi
ja sam ali apsolutno svaki set do sad uspio da *****.mijenjao sam i isprobavao kao lud,i mislim da nema brenda da ga ne uzeh.znoj+mesarenje+trze od 2.0 i 1.5mm=pucanje zica.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Dean Markley Signature 10/46 koristim povremeno, a jedno vreme sam samo njih i bio sam zadovoljan potpuno. KOtiraju, traju solidno, nisu tvrde.Cortex wrote:Nemanja Velimirovic ih koristi konstantno KRis ukoliko se ne varam i kune se u njihovu intonabilnost
a za rotosund se ja kunem da gore nikad nisam probao, nikad nikad vishe to ne ide na gibsona mojega. mada eto, chika Guthrie Govan i Alex Hutchings koriste samo rotosund. *****.
Sad sam na DiAddario 10kama, koje imaju najvecu tenziju, ali mi izgleda to prija jer svejedno su mi gitare shtreberski setapovane i cim malko se rasetapuju ja ih dotezem, tako da su ugodne za sviranje. Htedoh na 11 ali cak ni na akustari nisam mogao. 10ke all the way, ne treba mi deblje nikad

- nikolic025
Mozda ti nisu zice krive sto pucaju...Mozda preterano jako udaras,a mozda ti i sedla ili nesto drugo nije ok,pa pucaju...Obrati paznju na to...
Iz mog dosadašnjeg iskustva, znoj i/ili loša sedla, isključivo. I ja imam običaj da udaram ko nezdrav, pa ništa.
odgovorno vam tvrdim da palm mute narocito mesarskom metodom jede zice.
Ma ne bre, verovatno je do znoja ili sedala. Ono, znam gomilu ljudi koji sviraju kao sivonje (tres metal i to) i opet zice traju normalno. Jel stavljas grafit ispod sedala kad stavljas zice?
- nikolic025
Ok,i ja mlatim,tako da mi nikakav setup ne pomaze kod buzz-a,pa se ne secam kada mi je zica pukla na gitari koju ja odrzavam,desilo mi se da kad mi stigne gitara,pukne prilikom zatezanja,ali ovako,pa bar jedno 4 godine nije...A ranije mi se uvek desavalo na prvoj elektricnoj da A zica pukne na sedlu i to bukvalno pukne unutrasnja,i spoljna se razmota...Kad sam se nje resio,resio sam se i muka...Posle toga jednom puce i to na GRG270,i to pamtim jer je je to bilo stvarno jedino vreme kada su mi zice pucale...
Da li imas drugu neku gitaru,da li ti se na njoj isto desava?Koji je interval pucanja?Ako je vise od mesec dana,onda im je i vreme...Preduhitri ih,pa zameni...Da te ne iznenadjuju na svirkama...
P.S. Gde nabavljas taj grafit,ja nisam nigde video,niti znam nekoga ko to stavlja?
Da li imas drugu neku gitaru,da li ti se na njoj isto desava?Koji je interval pucanja?Ako je vise od mesec dana,onda im je i vreme...Preduhitri ih,pa zameni...Da te ne iznenadjuju na svirkama...
P.S. Gde nabavljas taj grafit,ja nisam nigde video,niti znam nekoga ko to stavlja?
Ma bre uzmes grafitnu olovku, neku finu, mekanu (HB ili 2h valjda) i zvrljnes preko sedla, da vidis da je ostao trag. Ja to i na nutu radim stalno, pomaze kod rastimavanja
ne,tonepros locking je u pitanju i nije do njegovih sjedala,ja sam uvijek imao taj "problem" na svakoj kobilici (tj. meni to i nije problem,zivim sa tom cinjenicom,jeste desava se posle par nedjelja i gledam da sto cesce mijenjam zice,naravno nikad na svirku ne izlazim sa bajatim zicama,rezervne u koferu itd).theTrooper wrote:Ma ne bre, verovatno je do znoja ili sedala. Ono, znam gomilu ljudi koji sviraju kao sivonje (tres metal i to) i opet zice traju normalno. Jel stavljas grafit ispod sedala kad stavljas zice?
cuo sam nedje za tu neku foru za stavljanje neceg,ali doduse samo jednom i stvarno gledam da izbjedavam stavljanje bilo cega na zice (cak i KK fora sa trzalicama,ok on ima top lock,ali ja imam neku odbojnost prema tome).
aj podijeli tu foru sa grafitom,mozda nekom pomogne,ja samo kazem da nema logike da mesarenje ne utice na krljanje zica.znoj sigurno takodje utice.
Pa gledajući po sebi, mesarenje ne utiče. Mesarim već preko 20 godina, i žice mi ultra retko pucaju. Ruke mi se ne znoje kad sviram. Pošto je tebi tako na svakoj kobilici, biće da je hemija znoja u pitanju, nema druge.
jel koristis dosta palm mute-a?ja zakljucih da je do mesarenja jer npr na akustarama gdje nisam koristio palm mute uopste nije bilo tih i takvih problema.jedan period nisam imao elektricnu,pa sam svakodnevno drljao po akustari,tako da nije ni do aktivnog vremena sviranja,tj kolicine znoja.i nisam primjetio da mi se u ovim kucnim uslovima nesto narocito znoje ruke lise ljeti.
ne kazem ja da znoj ne utice,tj i znoj i onaj tanki sloj masnoce koji svaki covjek ima po kozi da ne bi upijao vlagu i vodu,i prljavstina i sl,vec da ja imam utisak da pored toga i mesarenje pri palm mute-u ima takodje veliku ulogu.
ne kazem ja da znoj ne utice,tj i znoj i onaj tanki sloj masnoce koji svaki covjek ima po kozi da ne bi upijao vlagu i vodu,i prljavstina i sl,vec da ja imam utisak da pored toga i mesarenje pri palm mute-u ima takodje veliku ulogu.
Pa to ti je znoj, jednostavna stvar. Ruka ti je non stop na kobilici. Koristim ga i ja, ne non stop, ali opet ništa.
Druga stvar, ma kakvo mesarenje bilo pri palm muteu, to je udarac koji je bar 5x slabiji od otvorenog, nema teorije da je intenzitet iole približan.
Druga stvar, ma kakvo mesarenje bilo pri palm muteu, to je udarac koji je bar 5x slabiji od otvorenog, nema teorije da je intenzitet iole približan.
vidis,izgleda da je caka bas tu kad vec malo bolje razmislim.ja pri palm muteu ne drzim saku direktno na kobilici,vec malo ispod da bi ton bio malo zategnutiji,i cistiji.i posto trzam poprilicnom silom,samim tim i pritiskam zice isto velikom silom,ocigledno da zbog tog pritiska dlana i naizmjenicnog pritiskanja i pustanja fakticki lomim zicu.jos vecina znoja se koncetrise na bas tom mjestu,i eto rjesenja misterije.
Tu ti je jedino resenje da nadjes neki... roller se valjda kaze, bridz
Ima tockice one, pa ima znatno blaze previjanje zica za razliku od npr Lp TuneOMatic-a. Ili generalno, bilo kakav bridz sa malim prelamanjem
Ima tockice one, pa ima znatno blaze previjanje zica za razliku od npr Lp TuneOMatic-a. Ili generalno, bilo kakav bridz sa malim prelamanjem
el neko probao ovo http://www.mitrosmusic.com/proizvod/416 ... 52-%2A%2A/ ?
ocu da gi metnem na moju melodiju i furam neki c, drob b stim
ocu da gi metnem na moju melodiju i furam neki c, drob b stim