Materijal za nut

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
VlaK

Materijal za nut

Post by VlaK » 18 Sep 2007, 19:33

OK sada će svi da graknu uzmi kravlju kosku, pa pravi nut, jer svi prave od toga, ali mene zanima da li postoje još neki materijali od kojih se to može napraviti. Našao sam na netu da mnogi hvale mesing/bronzu, ugljenik, pa neke veštačke materijale čudnih imena. Jel može recimo nut od aluminijuma (srebra, platine, zlata)? I ako ne može zašto ne. Kakva je razlika u zvuku kod koske i kod metala? I takva slična pitanja me zanimaju, jer vidim po netu da su od toga napravili nauku i da je barem 100 ljudi doktoriralo na tome.
Pa unapred hvala na obaveštenjima.

viden

Post by viden » 18 Sep 2007, 21:35

Pretpostavljam da može i od metala.
Na kraju krajeva neke gitare imaju nulti prag (običan prag ispred nut-a) koji ustvari (donekle) preuzima ulogu nut-a.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Sep 2007, 15:34

Pa, meni se najviše sviđa ona teorija po kojoj razlika između dva DOVOLJNO gusta materijala za nut (koske i, recimo, mesinga) igra ulogu u tonu samo kada se sviraju "otvorene" žice, inače je stvarno (našim smrtnim ušima) nebitna i ima hiljade drugih stvari koje više utiču na zvuk - trzalica, recimo.

Što se metala tiče, uobičajen je mesing, cink i ista legura od koje je Floyd Rose (što zavisi od proizvođača Floyda). Znaš ono kada gitare sa Floyd Roseom imaju umesto nuta onaj top-lock? Isti mateijal kao Floyd.

Mogao bi, svakako, i čelik i gvožđe, ali kako da ih oblikuješ u nut? To bi bilo grdno mnogo turpijanja, ako nemaš fabriku.

kozomora

Re: Materijal za nut

Post by kozomora » 01 May 2008, 21:10

U sustini je stvarno najbolje od govedje koske kuvane u krecu. ali ako imas pleksiglasa mozes odraditi i od njega. cvrst je materijal, lak za obradu i dobro odrzava sustain.

VlaK

Post by VlaK » 01 May 2008, 21:44

Malo kasniš sa ogovorom jer je taj nut bio gotov negde krajem septembra prošle godine, U stvari napravio sam dva komada. Jedan od kosti a drugi od aluminijuma. I više mi se svideo ovaj od aluminijuma, pa tako da sam njega stavio na gitaru, a ovaj od kosti mi je tu u fioci. Zlu ne trebalo... Ipak hvala.

kozomora

Post by kozomora » 02 May 2008, 01:05

izvinjavam se, tek sam se danas registrovao. :hide:

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 19 May 2008, 23:38

Ja sam kupio Corian, veoma komprimovanu i tesku plastiku. Taj materijal se koristio na nekim modelima
Martin gitara. Ja sam napravio nut za mandolinu i veoma sam zadovoljan. Daje bas puno visokih. Na drugom instrumentu imam nut od koske i sada sam u nekom tripu da stavim nut od sedefa. Civije su mi od sedefa, vrat nema ni tacku, samo cist abonos i mislim da ce da ce nut od sedefa izgledati veoma lepo.
Nego, gde si nabavio turpijice?

VlaK

Post by VlaK » 20 May 2008, 08:11

Misliš sa čime sam turpijao ležišta za žice? Pa sa samim žicama. Imao sam neki stari tanki komplet za akustičnu gitaru, pa sam sa G žicom isturpijao ležišta za prve tri žice,a za ove deblje sa ostalima. A sam oblik sam radio sa davno kupljenim ruskim turpijicama.

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 20 May 2008, 12:01

ok, hvala. nisam siguran da bih uspeo zicom da turpijam sedef...
mislim, mozda i bih, ali sa teskom mukom bi dobio ravnu i preciznu povrsinu ka civiji

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 20 May 2008, 12:37

Mozda to i nije tako losa ideja. Tacno sam zamislio kako bi radilo, ali da se dobra zica za gitaru dobro razvuce na neki manji ram za bonsek... To bi bila malo preciznija alatka.

VlaK

Post by VlaK » 20 May 2008, 17:15

Pa ja sam te žice stavio na onaj stolarski ram za testerice što se koristio u osnovnoj školi za tehničko...

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 20 May 2008, 18:05

Moram priznati da sam ispao glup u drustvu, brze sam kucao nego mislio!
Odlican trik! Svaka cast!
Imam testericu i porucujem sedef, xe xe.

Post Reply