Majstor Za Telekastere (Telecasteri iz Sirmiuma)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Dersu Uzala

Re: Majstor Za Telekastere (Telecasteri iz Sirmiuma)

Post by Dersu Uzala » 06 Apr 2012, 01:07

pedja 81 wrote:Da i tackice sa gornje strane vrata se skoro ne vide na zadnjim pragovima.Neko ce reci pa to su sitnice,naravno i ne bi ih potencirao da nisam video da je cena 1300 ili 1600e.Opet napominjem kompletan prvi utisak sa slike je fenomenalan.
Ohoho, pa ovo nece promaci Rzu Brzotrzu, njegov gnev ce biti strasan. :hide:

dweezil

Post by dweezil » 06 Apr 2012, 08:31

duks wrote:Pozdrav svima :cao: kako za reči hvale, tako i na kritikama za detalje, kojih sam svestan da je moglo i bolje, kao na primer za potpise, ali sam i sam bio u dilemi, da li ih raditi pečatom, vrelim žigosanjem, katerom, nalepnicom, pa ivice nalepnice istanjiti finom šmirglom i prelakirati onda, ili ispisati iz ruke i iz prve, pa sam odlučio da "ižvrljam" iz prve i bez popravki. To nisam odlučio toliko zbog "handmade" utiska, nego više iz razloga jer sam slikar, pa volim taj ekspresionistički, spontani momenat, neponovljiv. Takođe moram napomenuti i nešto oko rupa za žice u telu, za string ferules, koje su malo smaknute zaista, ali sam i tu ortodoksan i ne bušim ih niti na mašini, niti na stubnoj bušilici, nego iz ruke namerno. Kad je reč o kapici prekidača, nju nisam radio od jasena, pa tonirao, jer je izložena velikom habanju, nego sam je izradio od kanadskog oraha, kojem je ovo autentična boja, iz komada je, iskopan borerom i nisam ga lakirao, već samo ispolirao i utrljao malo ulja. Picquard nije toliko kič, koliko je patetičan možda i fensi, čak i meni, ali svi imamo takve momente, pa i ja, a inače mi je omiljeni Ply Black 5 Hole, međutim trenutno radim i jednog telecastera, koji će biti tamno braon boje, sa debelim braon kožnim picquardom. Dok to ne bude gotovo, pa da sa vama podelim i taj deo ljubavi prema telecasterima, evo nečeg što je još u "skiciranju"...

Image
carski, mozda bi bilo cool da nadjes takav stratov 6-point bridge ali sa onim tele 3 saddle brass barelima, mislim da to neko pravi napolju, zaboravio sam link, kacio sam ovde davno, mozda nije losa ideja ...cheers :bambi:

nesto na ovaj fazon

Image

Milanares

Post by Milanares » 06 Apr 2012, 10:48

ili onaj tremking sto ima bash za telecastere ....

duks

Post by duks » 06 Apr 2012, 14:05

Oko tremola se ne dvoumim. Bigsby ne bih stavljao, jer mom stilu svirke ne odgovara, iako su neke od meni omiljenih pesama, upravo odsvirane na telekasterima sa Bigsby tremolom, koji je do maksimuma iskorišćen u nosećem solu pesme. Ovaj tremolo, kog sam nabavio, je iz nekih ranih 60-tih godina i to mu daje neku "priču", a sedla su trenutno na peskiranju, pa će na hromiranje, jer su kroz godine izjedena od znoja. Hvala za predloge u svakom slučaju...

Image
Image
Image

p.s. Na akustičnoj sam kobilicu radio u inoxu, po sopstvenom nacrtu, sa mogućnošću pomeranja ugla putem dve opruge na krajevima, kako bi se obezbedila precizna kota, kape potenciometara i strap butons sam radio iz pune alu-šipke, a pick-up je Shadows, dok su čivije Schaller. Vrat je javor, sa ružinim fingerboardom.

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 06 Apr 2012, 17:03

Uh,ucinilo mi se da sam video rupu za tremolo rucicu na bridzu akustare.Jel to adaptacija starog tela gitare ili pun rucni rad i interesuje me kakav je zvuk na suvo posto iskreno ovakvu kombinaciju prvi put vidim,televestern gitara

duks

Post by duks » 06 Apr 2012, 22:05

U pravu si. Sasvim slučajno, ni ne tražeći, došla mi je do ruku slomljena (najblaže rečeno) akustična gitara, bez vrata, a telo je bilo vrlo havarisano, međutim privuklo me oblikom i proporcijama. "Kao da je pravljeno po dužini moje podlaktice" , a unutra je imalo nalepnicu da je gitara proizvedena u Kanadi '72. ako se dobro sećam, pa sam je uzeo i vremenom sredio telo, a onda sam napravio vrat i ostalo. Već sam bio dobro "inficiran" telekasterima i podrazumevalo se kakav će oblik imati vrat, s tim da sam ga znatno stanjio, kako po širini, tako i po dubini, a što se zvuka na suvo tiče, upravo je kantri ton. Rezak, brz, razgovetan, prašteći. Tome, osim samog tela, mislim da doprinose kobilica od inoxa i nut, kog sam napravio od aluminijuma, a od žica koristim isključivo "Martin", dvanaestice u debljini.

Image

Post Reply