Saveti Povodom Kupovine Električne Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ssmc
Floyd

Re: Saveti Povodom Kupovine Električne Gitare

Post by ssmc » 26 Apr 2012, 20:29

Ajde kupi gitaru više zaboga :roll:

Revolver

Post by Revolver » 26 Apr 2012, 20:37

MUzzY wrote:1. 2 ista magneta ne zvuce isto u bridge i neck poziciji.
2. Nisam siguran da si ti kompetentan da ocenis sta je krsh drvo s'obzirom da si vise puta napisao da si pocetnik.
3. Od Strata i LP tesko da moze "kulturnije". Svaki drugi dizajn je "paljevina". To ne znaci da su gitare lose, kich, glupe, krsh...
4. Ni jedna gitara nece moci da ti u svakom trenutku zvuci kao 4 razlcicita. nebitno koliko magneta ima i da li su splitabilni.
5. Sve ispod 500e je "krsh". (ok, vecina) (i da, pricam o novim instrumentima)
6. EMG mi se cini da nije dobar izbor za tebe. Posto se lozis na "old skul". Bices jako neprijatno iznenadjen kad budes hteo da zvucis kao to sto ti cesto svira u usima.
7. Ne mozes da iskopiras ni jednog gitaristu. Niko ne moze. Mozes da uzmes istu opremu kao neko ali nikad neces zvucati kao on. Zasto ne bi kopirao? Ti ljudi su proveli mnogo vise vremena od tebe svirajuci sve i svasta.
8. Ne primaj se da ces zvucati kao sa nekog snimka. Zvuk gitare na ploci = svirac, mikrofon, mic preamp, mix sto, kompresori, kombinacija vise tejkova, opciono traka i mastering.
9. Ocigledno trazis nase kolektivno odobravanje da kpupis gitaru koja ti izaziva najvise emocija. Kupi je i sa srecom.

Slicnu glupost sam radio kad sam bio u dilemi za auto. Pitao sam desetine taksista za Alfu 159, bliskih prijatelja, ozbiljnih vozaca itd. Dobio 100 i 1 savet i misljenje dok mi jedan taksista nije rekao najvecu istinu: Jel' ti se dopada Alfa? Zelis da sednes u taj auto i pojavis se u grad/medju drustvom. Kpui je. Ako je losa ili te razocara - menjaj. (jbg. pare za to sam potrosio na nesto drugo :D).

Poz.
2. Brate, jel sam se ispravio povodom Jove? Ne mislim da je krs drvo. Prosto mi mahagonija vise odgovara, nekako je muska, puna, teska. A i na gomili sajtova pise kako vrlo dobro resonuje visoke i niske tonove, ove srednjake malo izoluje, sto mi se takojer svidja. A i nekako mi prirodnjije da je les paul teskas od mahagonija.
1. Znam da isti puckup ne zvuci isto u obe pozicije, nisam toliki pocetnik, pa ovi Epiji prokleti sto sto sam hteo da ih kupim ima dva ista.
3. Strat mi prosto ne odgovara, mrzak mi je, al ne mislim da je kicerski. vrat mi je neudoban, i onaj radius od 9.5 inca... (A i skupi su dosta)
4. Nisam ni mislio da ce zvucati kao cetiri gitare, samo sam napomenuo da hoce biti versatilnija od neke koja nema split coil funkciju.
5. Tu jesi u pravu...
6. Tako nekako i ja mislim, mada bi im nasao korist.
7. Kopirao? Da su oni prosto kopirali nekog, sad ne bi bili ono sto jesu. (vecina, jbg) Ali ako mislis da ucim njegove lickove i kompozicije, tj. da imam neku vrstu uzora, ne idola ili tako nesto, onda si potpuno pravu.
8. To sam i shvatio, osim ako nije neki raw black metal bend, pa snimaju albume na mobu. :)
9. Pa, ako cu iskreno, ti ima istine, hteo sam da cujem da je to dobr gitara, jer 50- 60 iljada stvarno nije mali novac za mene. Zelim da ga iskoristim u potpunosti, sta cu ako sam preterao, nikada nesto ni blizu te sume nisam kupio. Necu neku gitaru ciji ce me zvuk razocarati i smoriti posle par meseci, hocu nesto sto ce me naterati da sviram. Vi ste rekli da je ta tokai dobra za classic rock, doom, southerng rock i hard, pa i ako je od javora... Uzecu je ako mi se svidi, stiscu zube... Bolje i to nego da zazalim sa Epijem...

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 26 Apr 2012, 20:43

Tokai je japanska gitarčina!!! Gibson ih je svojevremeno i tužio za kopiranje.

rockozaurus

Post by rockozaurus » 26 Apr 2012, 20:44

Bre, i Epiphone je napravljen da bi se nekome svideo i da bi ga neko kupio da bi se njime sluzio,kao sto je i sve drugo napravljeno sa istim ciljem...Niko tebe nece na lomacu ako sutra kupis Epiphone,ma ajde!
Last edited by rockozaurus on 26 Apr 2012, 20:51, edited 2 times in total.

umart

Post by umart » 26 Apr 2012, 20:47

mahoganija ima 10001 vrsta,i nije svaki dobar.npr moj ltd dejv mastejn je od neke lakse sorte,a rijetko koja gitara koju svirah rezonuje tako i dinamicki utice na ton,kamoli bojom.isto tako,jackson cow je cak i bolt on,i to isto od nenormalno lake sorte mahoganija,i to je jedina gitara kojoj si mogao da skontas od cega je,tj da boja izlazi pored emg81ca,koji je najdominantniji magnet koji cuh.dok je na bas koji sam skoro uzeo isto od mahoganija,ali teskog kao tuc,i opet zvuci sjajno.ortak i ja smo obisli posle bozica ali sve sopove i najbolji LP za metal je bio eclipse od athagisa,a neznam drvo koje je manje cijenjeno od athagisa,a jednostavno je imao najbolji odnos tona i vrata za te pare.ja se jezim od npr basswood-a,a jedna od najboljih gitara tonski koje svirah je bio ibanez roadstar od basswood-a.

rockozaurus

Post by rockozaurus » 26 Apr 2012, 20:48

ssmc wrote:Tokai je japanska gitarčina!!! Gibson ih je svojevremeno i tužio za kopiranje.
Malo sutra!Nekad bilo.Ovi novi se prave u P.R.C.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 26 Apr 2012, 20:52

You're shittin' me?! Skoro je bio drugar od člana sl0e sa foruma u Japanu pa zato to i kažem, a i po ceni su korektni isto.

Revolver

Post by Revolver » 26 Apr 2012, 21:26

Evo, izvinjavam se jos jednom zbog Epija. Razumete se bolje od mene, u to nema sumnje, hvala vam sto ste nasli vreme za postovanje. Jbg, kad sam samotnjak i sumnjicav, tesko mi je sve. Jos tih hiljadu podsvesnih demona, kako mi govori "Kupi Epiphone, to ti je marka, covece, kupi ga!" A devojku sam zezao sto voli markiranu robu. ::ranting::
Evo, ja cu da kazem cega se ja bojim. Les Paul oblik je manji od Superstrat gitara, i zato mislim da treba da ima punije drvo. Ne, ne znam da li sam u pravu, ali tako mi izgleda. Mala gitara od laganog drveta, izgleda mi nekako, prazno, nepotpuno... Verovatno gresim... Jeste da volim da bude teska, ali vazniji mi je zvuk od teglenja ruku...
I ako sam vec prevazisao to da moram apsolutno uzeti Epi, preci cu i preko toga da mora biti Les Paul. Dajte sta date, samo da nije Jackson. (Kerry King, tolko ne volim coveka) Mozda neka sa floydom? Kad vec idem sutra, da isprobam sve opcije. Fender sa druge strane su koristili gitarisi Lynyrda... Koji je u top tri moja omiljena benda. Ali mislim da prosto nisu za ono sto ja trazim.

Revolver

Post by Revolver » 26 Apr 2012, 21:48

I da, umalo da zaboravim, koji je profil vrata na Tokaiu? Jel je kao na Epi Standard Plusu (SlimTaper) ili one bejzbol palice iz pedesetih? I radijus, ako iko zna.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Apr 2012, 22:06

Revolver wrote:Gledaj ovako. Apsolutno SVE JE PRECENJENO, jer zivimo u takvom sistemu. I pasta za zube ce te kostati vise nego sto treba, a kamoli nesto kao skuplja gitara ili ne daj boze auto. Kapital je jedino vazan. Ne kvalitet, ne usluga, ne kupac je uvek u pravu sranja, sve to postoji da bi se Kapital akumulirao. Protiv toga se (jos) ne moze. I to sam prihvatio, kao i svi mi koi na neki nakic ucestvujemo u drustvu. Naravno da ce gitara biti skuplja kod nas nego u Engleskoj ili Americi, pa cak i nekim Evropskim zemljama. Ali zar ne mislis da je 12 hljada previse? Za mene sigurno jeste. Ali ta gitara je u Madjarskoj 34000 recimo, a ona ima veci pdv od nas. (27 posto) Sto se tice tog Fendera, u vecini americkih prodavnica se cena krece oko 550 dolara. U Mitrosu je skuplja zato sto su lupuze, i hoce da zarade ni na cemu. (kao i svi kapitalisti, ali sto je mnogo, mnogo je)
Jao sine, koliko ti imas godina, tlinaest?! Sta se lozis na to filozofiranje! A nema veze, tako sam i ja kenjao u srednjoj, ali prodje to... Drugim recima, welcome to the real world! Ti mozda mislis da su gitare precenjene, ali pitaj ljude koji rade u toj kompaniji... Oni nisu zadovoljni. Mislis da je instrument samo gomila drveta i gvozdja... Ima tu bezbroj sitnih troskova koji dizu cenu, a naravno, mora da postoji i zarada, niko nije lud da radi za dz da bi tebi bilo lepo. Lepo je sto si ti mladjani filozof, komunista u povoju, umetnik sa kosicom i bradicom, ali daj osvesti se. I mitros i gibson, i fender i svi rade da bi zaradili, a ne da bi nekome cinili uslugu. Ako hoces gitaru koja kosta onoliko koliko i sirovine na njoj, uzmi neku hladnoratovsku komunisticku gitaru za par hiljada dinara. Uzivaces. :lol:

Vise puta je ovde raspravljano, i skoro uvek se zakljuci da je mitros vrlo korektan sto se cena fender gitara tice, ova cena za koju si se ti uhvatio je mozda greska, otkud znam, ali generalno, fenderi su im povoljniji od nekih prodavnica u evropi. Mozda ces sad pomisliti da sam i trostruki agent koji radi za mmc, a spijunira za mitros, ali nema veze, i gluplje stvari su ljudi pricali ovde na forumu...

Razumem ja tebe, i ja sam tako razmisljao, mora mahagoni, mora, sad sviram gitare od lipe i topole. Isto i za tripove da su gitare lozacke :lol: meni je sg bio simbol satanizma, ali prodje se to sve sa pubertetom. Ne brini se, zasviraces ti alder jackson rr3 ili strata :mrgreen:

Jos par stvari. Sto se precenjenosti tice, tu je gibson vodja kola, a i epi zajedno sa njim kao cerka firma. Sto se tice cena kod nas vs inostranstvo, ne zanosi se, jos jednom ti kazem. Ako ti vintage najbolje legne u ruku, uzmi ga, ne pokusavaj da se inatis sa firmom koja to nece osetiti, a ti ces sebe pojesti za mesec dana. Jedina realna skala za poredjenje je kad poredis sa drugim gitarama iste cene, i onda vidis koja vise vredi. Ovo poredjenje sa stranim sajtovima je stvarno previse smesno. U americi imas 1999x bolji izbor, i cene moraju biti konkurentnije, sto veca kuca koja prodaje, dobijaju bolji dil od proizvodjaca...

A tek ove zablude oko drveta... Da sviras ili slusas 10 gitara, ni jednoj ne bi pogodio od cega je napravljena. Mala gitara od laganog drveta izgleda nepotpuno... joj ne mogu vise, ovo postaje previse smesno... Pa stvarno je previse ocigledno da nisi nikad o vrat okacio neku gitaru, a kamoli da si par sati morao da stojis sa njom... Ja sam zivotinja sto se snage tice, pa me je rame bolelo posle par sati probe sa ibanezom koji je laksi od te neke tvoje fiksacije kako lp mora da bude tezak kao dzak cementa...

Kakve sad veze ima jackson sa keri kingom? :O.o: Kako sam cuo, ima jednog jacksona koga svira s vremena na vreme, ali nisam jos video sliku...

joooooooj jos jedan od onih epic tema :lol:

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Apr 2012, 22:10

Noviji LPovi su valjda uglavnom chambered body, što znači da ti ništa ne znači punoća drveta sama po sebi.

Nego, pošto vidim da smo od Epi LPa stigli i na prag stratova i čak flojda, da presečem svojom omiljenom, dok ne ode sve u kurast:

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/146 ... 00-%2A%2A/

Image

Jes da je sinbol satanizma :mrgreen: al navikne se čovek.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 26 Apr 2012, 22:14

I brate, o kakvoj razlici o velicini pricas?
Image
Ne racunajuci gornji rog, LP je dosta siri. I mnogo je deblja gitara u odnosu na strata. A ta tvoja lupanja o drvetu necu ni da pominjem. Pa kvalitetan honduras mahagoni i jeste prilicno lako drvo. Imam ja ibaneza od lipe (basswooda) koji je jedna od najtezih gitara koje sam svirao, jel to znaci da je najbolja? Zajebi sve to sto si do sad citao/cuo od nekog, sve je to gomila gluposti. Lepo ti je najbolje da udjes u prodavnicu (ako vec samo novo juris) kazes imam toliko i toliko para, sta imate od gitara sa hambakerima. I probas

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Apr 2012, 22:17

Kad smo već kod flojda i težine, može da uzne nekog od onih sportskih Ibaneza od medijapana, sa početka devedesetih, ne znam kako su se zvali modeli. To ubija koliko je teško.
Last edited by nebojsak on 26 Apr 2012, 22:22, edited 1 time in total.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Apr 2012, 22:20

nebojsak wrote:Jes da je sinbol satanizma :mrgreen: al navikne se čovek.
kao kontrateg nabavis ovo
Image
samo lefthand verziju i boli te, imas holy gitaru, i sanduk da saranis psa jednog dana :mrgreen:

nemirkv

Post by nemirkv » 26 Apr 2012, 22:22

Ali, ako je ovo gitara za desnoruke, onda je ovo obrnuti krst, pa je gitara samim tim sotonisticka?! :mrgreen:

Post Reply