IZBOR GITARE... HELP !!!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nine97petrovic

IZBOR GITARE... HELP !!!

Post by nine97petrovic » 04 Jul 2012, 11:07

epa ovako, sviram klasicnu gitaru oko dve godine, kupili su mi je za pocetak. Sviram uglavnom domaću pop-rock muziku, ali misilim da moja gitara to ne moze da isprati, pa sam resio da kupim novu ...Nemam nikakvog iskustva u vezi sa elektricnim gitarama... za oko mi je zapala ova ...http://www.musiccentar.com/i-1918/schec ... mon-fr-sbk . Molima vas da mi pomognete i da mi objasnite sve u vezi elektricne gitare ( na sta treba da se obrati paznja, za sta sluzi ono ka mikrofon na gitari, oni kruzici, dugmici i tako to)... :| :| :| znam da izgleda malo cudno i dosadno ali jbg. molim vas ako neko moze da mi objasni i da me malo uvede u svet elektricne gitare :D ... Jos samo jedna stvar .D samouki sam gitarista ... :D po nekad dodje moj prijatelj koji svira gitaru oko 20 godina da mi ukaze na neke greske ili da mi da neki savet ...

mislim_stvarno

Re: IZBOR GITARE... HELP !!!

Post by mislim_stvarno » 04 Jul 2012, 11:50

Sto se tice delova gitare i sta cemu sluzi, pocni od ove teme:
viewtopic.php?f=20&t=36

Sto se tvoje dileme oko izbora tice, licno mislim da ova gitara nije bas najsrecniji izbor za to sto ti sviras. Ovo je primarno gitara za metal, hard rock. Nije da ne mozes da sviras pop-rock, ali u jednom trenutku ce ti zafaliti meksi zvuk, zvuk singl magneta (imas u onoj gore temi, da ne objasnjavam sada ovde). Druga stvar kod ove gitare je sto ima floyd rose (vrsta kobilice, opet, trebalo bi da ima u navedenoj temi, ako nema, vrlo lako google izbaci mnoooogooo stvari o floydu), koji je dosta komplikovan za odrzavanje, za menjanje zica, za drzanje shtima, menjanje shtimova, tako da nikako ne mislim da je dobra ideja za nekoga ko ne zna ni sta je to, da uzima.

Moj predlog je nesto stratoliko (fender stratocaster ili squier stratocaster)
npr nesto od ovoga:
http://www.mitrosmusic.com/proizvodi/k: ... .c:400-499
http://www.mitrosmusic.com/proizvodi/k: ... -By-Fender
ja nisam u tripu sviranja ovakvih gitara i te muzike, pa ne mogu mnogo vise da pomognem, ali verujem da ce se neko javiti koje pametniji od mene kad su fenderi i laksa muzika u pitanju.

Evo jos jedan predlog:
Ako ti se schecter gitare vise svidjaju, mislim da bi ti bolji izbor bilo nesto ovako:
http://www.musiccentar.com/i-4248/schec ... cna-gitara
http://www.musiccentar.com/i-4249/schec ... cna-gitara
2 glavna razloga, koja tebi nece znaciti mnogo sada, ali verujem da ce ti ustedeti dobar deo zivaca kasnije: 1. nemaju floyd rose 2. pasivni a ne aktivni magneti (opet duga prica sta i kako, kakva je razlika, u kratkim crtama, pasivni najcesce imaju slabiji izlaz, pa prave manje distorzije)

nine97petrovic

Post by nine97petrovic » 04 Jul 2012, 14:34

mislim_stvarno wrote:Sto se tice delova gitare i sta cemu sluzi, pocni od ove teme:
viewtopic.php?f=20&t=36

Sto se tvoje dileme oko izbora tice, licno mislim da ova gitara nije bas najsrecniji izbor za to sto ti sviras. Ovo je primarno gitara za metal, hard rock. Nije da ne mozes da sviras pop-rock, ali u jednom trenutku ce ti zafaliti meksi zvuk, zvuk singl magneta (imas u onoj gore temi, da ne objasnjavam sada ovde). Druga stvar kod ove gitare je sto ima floyd rose (vrsta kobilice, opet, trebalo bi da ima u navedenoj temi, ako nema, vrlo lako google izbaci mnoooogooo stvari o floydu), koji je dosta komplikovan za odrzavanje, za menjanje zica, za drzanje shtima, menjanje shtimova, tako da nikako ne mislim da je dobra ideja za nekoga ko ne zna ni sta je to, da uzima.

Moj predlog je nesto stratoliko (fender stratocaster ili squier stratocaster)
npr nesto od ovoga:
http://www.mitrosmusic.com/proizvodi/k: ... .c:400-499
http://www.mitrosmusic.com/proizvodi/k: ... -By-Fender
ja nisam u tripu sviranja ovakvih gitara i te muzike, pa ne mogu mnogo vise da pomognem, ali verujem da ce se neko javiti koje pametniji od mene kad su fenderi i laksa muzika u pitanju.

Evo jos jedan predlog:
Ako ti se schecter gitare vise svidjaju, mislim da bi ti bolji izbor bilo nesto ovako:
http://www.musiccentar.com/i-4248/schec ... cna-gitara
2 glavna razloga, koja tebi nece znaciti mnogo sada, ali verujem da ce ti ustedeti dobar deo zivaca kasnije: 1. nemaju floyd rose 2. pasivni a ne aktivni magneti (opet duga prica sta i kako, kakva je razlika, u kratkim crtama, pasivni najcesce imaju slabiji izlaz, pa prave manje distorzije)
Hvala ... :) :D :)

sta mislis o ovoj :

http://www.musiccentar.com/i-4245/schec ... cna-gitara :? :? :?
Last edited by nine97petrovic on 04 Jul 2012, 14:47, edited 2 times in total.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 04 Jul 2012, 14:45

trebalo bi da je losija od one dve koje sam ja okacio, ali je nisam svirao, pa ne mogu da tvrdim.

nine97petrovic

Post by nine97petrovic » 04 Jul 2012, 14:49

mislim_stvarno wrote:trebalo bi da je losija od one dve koje sam ja okacio, ali je nisam svirao, pa ne mogu da tvrdim.
... najverovatnije cu uzeti ovu http://www.musiccentar.com/i-4249/schec ... cna-gitara#

Moze li neki predlog za pojacalo ... ja mislim da bi mi ovo odgovaralo http://www.musiccentar.com/i-4553/rolan ... o-pojacalo

rockozaurus

Post by rockozaurus » 04 Jul 2012, 15:27

Ovaj Schecter se ubi za domacu pop i rock muziku...Narocito za Zanu i Parni valjak... :XD:@ Mislim_stvarno se izcima covek da ti objasnjava,ti svoje pa svoje...Procitaj pazljivo sve sa prvog linka...posle malo razmisli...zatim pokusaj da nadjes jos jedno 88 slicnih tema koje pocinju sa istim vapajem...Tamo isto ima brdo korisnih informacija i saveta...I onda,na kraju lepo napises:"Svirao bih domacu pop i rock glazbu(pretezno),za gitaru bih dao cirka...a za pojacalo bih dao cirka..."Pa onda:"Zivim u stanu i ne mogu da sviram mnogo glasno ili zivim u kuci i mogu da nagarim do daske...Svirao bih uz pomoc pedale ili uz pomoc procesora ili direktno u komp ili bez icega...Zelim da pojacalo ima vise kanala a po mogucstvu i neki efekat...Vise volim gitare tipa strat i tele ili tipa LP ili neke druge,itd.itd".I onda,ovde imas ljude koji su prosli sito i reseto(ne mislim na sebe),koji ce ti dati 100% dobar savet.Ali ako produzis ovako,covek ti objasnjava a ti i dalje po svome,neces stici nigde.Onda idi kupi tu sektercinu i vozi... :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 04 Jul 2012, 15:42

@nine
Ako imas neku ekipu da svirate i da se zajebavate, tj ako hoces da radis probe i eventualno jednom svirku, onda uzmi ovo pojacalo, ako ne onda bi ti za po kuci 20xl bio i vise nego dovoljan. Mada, nije da ces se zeznuti i da uzmes ovaj sto si okacio.

rockozaurus
ma nije problem da se bilo sta odgovori. Nece se zajebati ako uzme schectera ako mu se gitara bas svidja. Jedino ce malo problem biti kad pokusa da dobije bas onaj zvuk koji je skolski primer strata (ponovo pominjem strata jer taj pop se koliko mi se cini najvise na njemu svirao) sa ne znam ni ja koje pesme prljavog valjka, parne jabuke, ili crvenog kazalista...

a ovo se slazem, da bi za bilo kakvu pomoc bilo dobro da se napisu neke bitne informacije
npr za gitaru
-budzet
-muzika koja se svira
-kakve gitare preferira (sto izgledom, sto konstrukcijom i zvukom)
-uzore
...

i za pojacalo
-budzet
-muzika
-kakav zvuk juri
-namena (kucno vezbanje/probe i svirke)
-da li namerava da u njega bode procesor, pedale, da li hoce modeling
...

nine97petrovic

Post by nine97petrovic » 04 Jul 2012, 15:53

rockozaurus wrote:Ovaj Schecter se ubi za domacu pop i rock muziku...Narocito za Zanu i Parni valjak... :XD:@ Mislim_stvarno se izcima covek da ti objasnjava,ti svoje pa svoje...Procitaj pazljivo sve sa prvog linka...posle malo razmisli...zatim pokusaj da nadjes jos jedno 88 slicnih tema koje pocinju sa istim vapajem...Tamo isto ima brdo korisnih informacija i saveta...I onda,na kraju lepo napises:"Svirao bih domacu pop i rock glazbu(pretezno),za gitaru bih dao cirka...a za pojacalo bih dao cirka..."Pa onda:"Zivim u stanu i ne mogu da sviram mnogo glasno ili zivim u kuci i mogu da nagarim do daske...Svirao bih uz pomoc pedale ili uz pomoc procesora ili direktno u komp ili bez icega...Zelim da pojacalo ima vise kanala a po mogucstvu i neki efekat...Vise volim gitare tipa strat i tele ili tipa LP ili neke druge,itd.itd".I onda,ovde imas ljude koji su prosli sito i reseto(ne mislim na sebe),koji ce ti dati 100% dobar savet.Ali ako produzis ovako,covek ti objasnjava a ti i dalje po svome,neces stici nigde.Onda idi kupi tu sektercinu i vozi... :ziveli:
E hvala ti do neba :ma bravo: :ma bravo: ...bas si mi pomogao,nije mi samo jasno zasto si uopste i postovao nesto ako nisi hteo da pomognes. Ja nisam sisao veslo pa da ne kapiram neke stvari, ali ako pažljivo procitas covek je dao 2 predloga: 1) fender 2)Schecter extreme 6 ... A posto sam se ja zaljubio u schecter zato sam i izabrao drugu kombinaciju. A da je mene majka rodila, kao tebe, sa urodjenim iskustvom za gitaru ja ne bih ni trazio pomoc ... ali OK :ziveli: :ziveli:

nine97petrovic

Post by nine97petrovic » 04 Jul 2012, 15:58

mislim_stvarno wrote:@nine
Ako imas neku ekipu da svirate i da se zajebavate, tj ako hoces da radis probe i eventualno jednom svirku, onda uzmi ovo pojacalo, ako ne onda bi ti za po kuci 20xl bio i vise nego dovoljan. Mada, nije da ces se zeznuti i da uzmes ovaj sto si okacio.

rockozaurus
ma nije problem da se bilo sta odgovori. Nece se zajebati ako uzme schectera ako mu se gitara bas svidja. Jedino ce malo problem biti kad pokusa da dobije bas onaj zvuk koji je skolski primer strata (ponovo pominjem strata jer taj pop se koliko mi se cini najvise na njemu svirao) sa ne znam ni ja koje pesme prljavog valjka, parne jabuke, ili crvenog kazalista...

a ovo se slazem, da bi za bilo kakvu pomoc bilo dobro da se napisu neke bitne informacije
npr za gitaru
-budzet
-muzika koja se svira
-kakve gitare preferira (sto izgledom, sto konstrukcijom i zvukom)
-uzore
...

i za pojacalo
-budzet
-muzika
-kakav zvuk juri
-namena (kucno vezbanje/probe i svirke)
-da li namerava da u njega bode procesor, pedale, da li hoce modeling
...
Tebi stvarno hvala sto se trudis... bar sam neke stvari razjasnio :) :)
Priznajem, kriv sam sto nisam naveo te bitne stavke , al sta da radim kad nikad nisam držao u ruci el. gitaru ... nema ovamo kod mene u Surdulici ... uslova za muziku :oops:
Ja sam ovako zamislio i mislim da bi mi ovo odgovaralo :

http://www.musiccentar.com/i-4553/rolan ... o-pojacalo

pa sta mi bog da ...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 04 Jul 2012, 16:09

to je super kombinacija, malo bolje bi radila za tvrdju muziku, ali bice ok i za ovo sto tebe zanima. :ziveli:

nine97petrovic

Post by nine97petrovic » 04 Jul 2012, 16:21

mislim_stvarno wrote:to je super kombinacija, malo bolje bi radila za tvrdju muziku, ali bice ok i za ovo sto tebe zanima. :ziveli:
U suštini ... meni nije problem da sviram i hard ... sve zavisi kako se dogovorimo s ortacima ... ali ja preferiram domaći pop-rock ovako "za moju dusu" hvala u svakom slucaju ...

parker

Post by parker » 04 Jul 2012, 21:07

Nisam hteo da se petljam i predlažem gitare jer i nisam neki ekspert za gitare.. Al znam jedno, ako dečku srce kuca za ovo što je naveo a mi ocenimo da to nije loše onako uopšteno gledano, neka kupi. Važnije je to što je pala ljubav na prvi pogled nego neki model striktno podesan za "domaći pop rok" šta god to bilo :D
Tako da - srećno i vežbaj dok ti prsti ne otpadnu, to je važnije od svega :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 04 Jul 2012, 21:10

Exactly

Tenji

Post by Tenji » 04 Jul 2012, 21:37

Imam ja tu gitaru sto si se ti zaljubio, meni radi posao fenomenalno. To ne znaci da ce i tebi. Probaj i nju, i sve sto je u cenovnom opsegu kojim raspolazes. Schecter ima debeo vrat, to je prva stvar, meni to odgovara savrseno, tebi mozda nece. Druga stvar, po meni, za taj tvoj pop/rock ce ti bilo koja gitara sa singlovima (hss idealno) raditi bolji posao. Sa Schecterom ne mozes omanuti sto se kvaliteta tice, ali je ipak gitara za metal u pitanju, dobro ispitaj da li ti zvuk odgovara, a narocito vrat.

nine97petrovic

Post by nine97petrovic » 04 Jul 2012, 21:44

parker wrote:Nisam hteo da se petljam i predlažem gitare jer i nisam neki ekspert za gitare.. Al znam jedno, ako dečku srce kuca za ovo što je naveo a mi ocenimo da to nije loše onako uopšteno gledano, neka kupi. Važnije je to što je pala ljubav na prvi pogled nego neki model striktno podesan za "domaći pop rok" šta god to bilo :D
Tako da - srećno i vežbaj dok ti prsti ne otpadnu, to je važnije od svega :ziveli:
I ja mislim da je tako ... :ziveli: :ziveli:

Post Reply