Koji bass pazariti za ovu vrstu svirke?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
nebojsak

Re: Koji bass pazariti za ovu vrstu svirke?

Post by nebojsak » 20 Aug 2012, 15:56

Mrtav sam ozbiljan. Otprilike ne postoji čovek koji je prvom gitarom rešio sve svoje probleme, i iluzorno je nadati se da ćeš istovremeno dobiti ultimativni savet na forumu i pronaći tako nešto. Sviranjem jeftinijih ka skupljim i gorih ka boljim basova ćeš prosto suziti potrebe i lakše naći ono što ti treba.

parker

Post by parker » 20 Aug 2012, 16:33

ima toliko ''klasicnih'' bas gitara tipa preca, jazz, mm i slicni davnopoznati modeli, toliko je dobre muzike odsvirano na tome da je trazenje neceg mimo toga malo i hranjenje potrosackog mentaliteta ili jos pre sopstvenog ega.. kao, svi ti legendarni modeli nisu dovoljno dobri za mene (iako su bili dobri citavoj plejadi svirackih gromada kroz istoriju)..
znaci, fokusiraj se na ''osnovne'' gitare a toliko ih ima raznih, nemoguce da ti ni jedna bas ne lezi. a ako ti nijedna ne lezi onda se prilagodi onoj koja ti je najbliza.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 20 Aug 2012, 16:34

Još jedan dobronameran savet:

pre kupovine gitare, za koju očigledno nemaš nikakvu predstavu šta tačno želiš, ozbiljno bi trebao da razmotriš kupovinu KRŠTENOG POJAČALA, jer na onome što imaš kući, NIKAD nećeš saznati kako koja bas gitara zapravo radi. Sviranje na aktivnim monitorima se takođe ne računa. To treba gledati samo kao prvu pomoć, rešenje u slučaju nužde.

Jer, kao što kod el.gitare važi pravilo da je pojačalo podjednako važan faktor u krajnjem rezultatu, isto važi i kod bas gitare.

A, budimo realni - instrument ipak imaš, i to solidan, dok se ono ne može nazvati ni izdaleka upotrebljivim pojačalom. Sredi struju na gitari, lepo kupi pojačalo, i da vidiš kako će sve domah lepše da izgleda, bez mnogo nepotrebnog filozofiranja.

:ziveli:

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 20 Aug 2012, 16:40

Image

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Aug 2012, 16:46

Ма у реду је да се јури и тон и осећај и све то редом, није то увек празна прича, а није ни само потрошачка грозница. Мада могу да се сложим с тим да је највероватније да човек може да нађе у серијској производњи нешто што ће много добро да му обавља посао иако није свака цинцилбоца на идеалном месту. Коначно, да у Србији није та специфична ситуација где је када гледаш цену сасвим свеједно да ли купујеш серијски или ручно рађени инструмент, верујем да се не би ни долазило до оваквих дилема.

И наравно, ово за појачало је најкориснији савет. Дакле прво то, па све остало после тога.

karton

Post by karton » 20 Aug 2012, 16:59

Ok, hvala svima, pre svega na strpljenju sa mnom :)
Nenade, najverovatnije si u pravu za amp, ali mi kuci nije potreban (za to je dobro i ONO :), probe pravimo kod onog malog prepotentnog :) a on ima neki Laney bass amp, na svirkama opet organizatori obezbedjuju binsku...eventualno mozda onaj malecni VOX PATHFINDER - za svirke u kaficu jednom nedeljno, cisto da bass postigne jacinu akusticne gitare, klavira, violine...ili je to bacanje para....?)

sad mi nesto pade napamet - da spustim stim i stavim kapo - tako cu dobiti kracu skalu, ne? :)

parker

Post by parker » 20 Aug 2012, 17:03

teoretski ces valjda dobiti, ali cemu to?!?
nego, ja mislim da vise nikom nije jasno sta ti u stvari zelis jbg

karton

Post by karton » 20 Aug 2012, 17:05

eto - opet se vracamo na Roland Cube 60 MIJ, zar ne? :mrgreen:
msm - ja ga i dalje trazim, samo su mi ovi sa KP obrisali oglas, jer nisam obnavljao, jedno vreme sam bas bio zapustio pretragu...obnovavljam upravo! :)
btw, ko u NS moze da mi sredi struju na Y? Zna neko nekog...?

karton

Post by karton » 20 Aug 2012, 17:08

parker wrote:teoretski ces valjda dobiti, ali cemu to?!?
nego, ja mislim da vise nikom nije jasno sta ti u stvari zelis jbg
pa evo Funkd je provalio: "Njemu treba jedan freted/fretless bass, 32" skala, precison vrat, maple fingerboard koji kad protrljas postane ebony. Bilo bi lepo da lici na Zenith, ali mu svakako treba dodati i licni potpis. Masina koja je muljava u Jazzu, a zarezi u Punku. Kada je u fretless rezimu rada, mora da poseduje nekakvu help opciju da se korisnik ne bi previse pogubio na vratu. Meni se i dalje cini da samo majstor moze to da resi... "
koji car! :mrgreen:

nnkvocka

Post by nnkvocka » 20 Aug 2012, 17:20

karton wrote:eto - opet se vracamo na Roland Cube 60 MIJ, zar ne? :mrgreen:
msm - ja ga i dalje trazim, samo su mi ovi sa KP obrisali oglas, jer nisam obnavljao, jedno vreme sam bas bio zapustio pretragu...obnovavljam upravo! :)
Evo ima Parker Roland Cube 100 MIJ za 350e, iskesiras i proso si ko bog 8)

parker

Post by parker » 20 Aug 2012, 17:21

karton wrote:eto - opet se vracamo na Roland Cube 60 MIJ, zar ne? :mrgreen:
hehe, ti bi trebao da se druzis samnom, izgleda da imamo iste afinitete :ziveli:
Spoiler:
Image
edit:
evo pretece me kvocka :)
nego, nije na prodaju

nebojsak

Post by nebojsak » 20 Aug 2012, 17:23

karton wrote:pa evo Funkd je provalio: "Njemu treba jedan freted/fretless bass, 32" skala, precison vrat, maple fingerboard koji kad protrljas postane ebony. Bilo bi lepo da lici na Zenith, ali mu svakako treba dodati i licni potpis. Masina koja je muljava u Jazzu, a zarezi u Punku. Kada je u fretless rezimu rada, mora da poseduje nekakvu help opciju da se korisnik ne bi previse pogubio na vratu. Meni se i dalje cini da samo majstor moze to da resi... "
koji car! :mrgreen:
Onda nema šta više da se priča na temu. Odeš kod majstora, izdiktiraš mu sve to, on ti kaže cenu, ti uštekaš te pare i platiš mu kad se nakupi cifra, on ti napravi, i imaš instrument za ceo život. Pomoć foruma ti dalje ne treba.

karton

Post by karton » 20 Aug 2012, 17:26

ParkerE, na kojoj ti je adresi oprema da te opljackam?! :mrgreen:
Salim se, di cu to cudo - i taj bass je tezak kao nadgrobni spomenik, a mogu misliti koja je prica tek sa Ronaldom(ustvari ni ne znam - koliko je tezak?... :)
Nesto malecno a matoro/dobro mi treba, da mogu da ga setam...

MetalFunk

Post by MetalFunk » 20 Aug 2012, 17:34

A da se prestaneš baviti sviranjem?

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 20 Aug 2012, 17:34

Postavio je pitanje elektronike :) Preporucujem ti mike pope preamp. Salu na stranu, sto vise para to vise muzike. Kada sam moju prvu gitaru Peavey-a Milestone od sperploce nakacio na 4x10 swr i swr sm 400 zvucao je vise nego pristojno. Ali onda kada sam na takvoj kombinaciji probao neki vrhunski bass tipa Jazz Bass iz 78-e ili 69-e onda sam cuo i video razliku. Milion puta sam probavao gitare i na gitarskim pojacalima takodje na primer gore pomenute ne cujes toliko razliku. Sad kakav bass hoces to je diskutabilno. Ali 60% basista koje poznajem uvek mi kazu da pre ili kasnije ces shvatiti da je jazz bass ono jedino sto ti je potrebno i da ces se uvek vratiti na njega. Ne kazem zato sto sviram bas njih i tekako bi voleo da imam neko hifi ludilo, ali to je ono sto vecini odgovara. Za mene najudobniji bass koji sam probao za sviranje je musicman stingray ali na primer na njemu ne mogu da izvucem dvojke :( 32 incha skala ? :S Ne vidim sta fali 34" skali ? To da li je udobna ili neudobna zavisi od instrumenta. Na losim tj jeftinim gitarama ne moze ni setup da se uradi propisno tako da ne mogu biti udobne. Ako vec hoces da pravis custom moj ti je savet da kupis nesto provereno od nekog poznatog svetskog majstora tipa marleaux ili evo ima na oglasima ken smith o_O ali opet to su cifre koje idu i do 2000eur...

Post Reply