Bas gitare koje sviramo!

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Stalker
Strelok

Re: Bas gitare koje sviramo!

Post by Stalker » 20 Oct 2012, 18:31

eво зашто рекох да не паметујем :XD:

:ziveli:

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 20 Oct 2012, 19:04

moze i sa javorom :D samo premazes epoxijem :mrgreen:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 20 Oct 2012, 19:39

http://www.kupujemprodajem.com/Squier-f ... e#photoBig

Jao drugari, drugari što vas volim kada tako pametnujete, a niko nije probo ništa, al su mnogo lepe slike.

Dotični bas je kupio Milan Srdanović (bendovi "Proces", "S.O.S", trenutno "So&So" i "Danilov Doživljaj Beča" (DDB)) 1994.-te u Robnoj kući Pionir za oko 800 avramovićevih dinara, jelte to je tada bilo 800 nemačkih maraka, ali se posle par meseci to svelo na 400, pošto je i avramovićev dinar bio svojevrsna farsa. Ali da ne skrećem sa teme. Bas je bio crne boje, klasičan Squier Precision Standard, sa belom maskom. Recimo da sam ovaj bas prvi put uzeo u ruke 1995 .-te ili tako nešto. Oduvek je imao odlično istesan vrat prav kao strela, telo upakovano u crni poliuretan i toliko.

Kad smo već kod vrata, ovo:
Funkd wrote:Precision vrat je siri i ima veci profil od JB...
U slučaju squier-a ovo ne važi. Ako ste listali stare Fender kataloge uvek stoji "modern C-shpa ultra comfortable neck" ili slično, za Precision Special stoji "precision body with jazz bass neck" itd. itd., stvar je uvek ista, Squier gitare su namenjene početnicima, tako da širok precision vratu tu nije našao mesto, bar ne kod ovih osnovnijih modela, standard, affinity, special... za ove nove nisam siguran.
Funkd wrote: Ovaj rosewood ce da se trosi. Koliko brzo, to niko ne zna, ali svakako hoce. I sam Jaco je rekao da na svom freteless-u (takodje povadjeni pragovi) nikad nije vezbao..
E sinko, taj rouzvud nije mrdno od 1999.-te, ali kasnije, sići ću i do toga.

E sad da se vratimo na 1995.-tu. Cepa Srda taj bas, vežba marljivo, ide na časove, ali mu dosadila njegova neversabilnost, a i tih godina su u Nišu bili popularni Ibanez-ovi, aktivne elektronike ovo-ono... I neke 1998-me, 1999-te trampi se on sa Vladimirom Pešićem (bend "DejaVuja" i razni jazz projekti nakon toga). Peša je tad već postao ozbiljan svirač, upisao akademiju na Gracu u Austriji i trsio bas ko lud. Počeo je malo da eksperimentiše sa gitarom, prebacio je gornju polovinu p-magneta s druge strane u odnosu na donju, nešto slično kako Warwick i Ibanez postavljaju split coil magnete. Zatim je sljusko staru crnu boju, stavio bord akrilni lak u spreju, to je počelo da se skida, pa je bas dugo bio šaren i odma mu je skinuo pragove, naravno. I da tada se videlo da bas nije od punog drveta, nego je ona blažujka, laminat, šperka, kako god to neko nazvao. Ali izuzetno rezonantna gitara. Jedno vreme je imala basslines-e i to je radilo opako. Dugo je Peša radio dosta ozbiljne svirke sa tom gitarom, dodaje još jedan Squier, ovaj put jazz bass sa pragovima i to je tako bilo do 2011-te.

Evo ga jedan snimak baš sa ovom gitarom:

Snimak je malo treš, ali nema veze, čuje se ozbiljnost i kvalitet izvedbe.

I na kraju je Peša trampio obe gitare, dao ovom sadašnjem vlasniku to i uzeo Fendera meksikanca.

Pre par meseci se bas ponovo pojavio kod mene pošto ga je pozajmio Boško iz benda "Leer" za neku probu. I dalje je to jedno vrlo fino i rezonantno parče šperke. I po meni bitan deo ovdašnje istorije, ali ja sam to samo sentimentalan. Čak sam se pitao da li da nahvalim gitaru, pošto mi je nekako bilo lakše dok sam znao da je ovde u Nišu...

Čika-Čeda

MetalFunk

Post by MetalFunk » 21 Oct 2012, 00:33

sirac-šunka wrote:

Čika-Čeda
:metal:

Bozha

Post by Bozha » 21 Oct 2012, 12:27

Cika Ceda dostojan Broja 1!
sirac-šunka wrote:Ako ste listali stare Fender kataloge uvek stoji "modern C-shpa ultra comfortable neck" ili slično, za Precision Special stoji "precision body with jazz bass neck" itd. itd., stvar je uvek ista, Squier gitare su namenjene početnicima, tako da širok precision vratu tu nije našao mesto, bar ne kod ovih osnovnijih modela, standard, affinity, special... za ove nove nisam siguran.
Svi skvajeri i vecina novih fendera su utanjili da ne moze odvratnije. Izuzetak je par fenderovih vintage reissue/classic serija, uglavnom najskupljih u klasi. Jazz bass iz 75te ima masivniji vrat od svih novih precisiona.

michabass

Post by michabass » 21 Oct 2012, 18:48

Jel čika Čedo jel znaš neku mudrost da podeliš s nama o ovom basu:
http://www.kupujemprodajem.com/Fender-P ... id=5770048

:bow:

Petar900

Post by Petar900 » 21 Oct 2012, 18:56

Ovo je Foto flame finish ? ruzno :(

11080

Post by 11080 » 21 Oct 2012, 20:34

Realno

nnkvocka

Post by nnkvocka » 24 Oct 2012, 00:03

Kvockara je kao i proslog oktobra bio na Euroblast festivalu u Njemackoj i opet svratio do MusicStore-a da ispita trziste. Bilo je novih predrkanih Prestige Ibaneza, a bogme i onaj Premium izgleda ko lutka samo sto zvuci ko stara SR baba. Nego, ono sto je bilo prosle godine, bilo je i ove, a to su oni famozni FAME basevi. Izgledaju kao Ibanez/Mayones, ali zvuce bolje od oba! Konkretno sam probao ovaj komad:
http://www.musicstore.de/de_DE/EUR/Baes ... 004931-000

Trenutno najotvoreniji i prijatno (stakleni) praskavi zvuk koji moze da se dobije. Dosta me podseca na MusicMan-a u nekoj default poziciji, s tim sto ovaj Fame ima naravno 2 magneta pa tu moze da se izvuce i neki prec zvuk. Malo sam takodje bacio oko na konstrukciju i premetio da furnir koji se nalazi izmedju tela i topa nije bas najsjajnije odradjen...ali kada se uzme u obzir kakve Yamahe, Warwicke, Ibaneze i MAYONESE prodaju za 1200eur, ovaj se bukvalno israo po svima njima. Nasa tragedija je sto cak ni ovih anonimusa nema kod nas, ali bitno je da Rooster, Roytek i HelloKitty imas odmah na ulazu u muzicku radnju

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 24 Oct 2012, 00:06

Ne diraj ruster, ruster sabija, da ima kod nas njihov LP uzeo bi koliko sutra po onoj ceni :mrgreen:

nnkvocka

Post by nnkvocka » 24 Oct 2012, 18:11

nnkvocka wrote:Kvockara je kao i proslog oktobra bio na Euroblast festivalu u Njemackoj i opet svratio do MusicStore-a da ispita trziste. Bilo je novih predrkanih Prestige Ibaneza, a bogme i onaj Premium izgleda ko lutka samo sto zvuci ko stara SR baba. Nego, ono sto je bilo prosle godine, bilo je i ove, a to su oni famozni FAME basevi. Izgledaju kao Ibanez/Mayones, ali zvuce bolje od oba! Konkretno sam probao ovaj komad:
http://www.musicstore.de/de_DE/EUR/Baes ... 004931-000

Trenutno najotvoreniji i prijatno (stakleni) praskavi zvuk koji moze da se dobije. Dosta me podseca na MusicMan-a u nekoj default poziciji, s tim sto ovaj Fame ima naravno 2 magneta pa tu moze da se izvuce i neki prec zvuk. Malo sam takodje bacio oko na konstrukciju i premetio da furnir koji se nalazi izmedju tela i topa nije bas najsjajnije odradjen...ali kada se uzme u obzir kakve Yamahe, Warwicke, Ibaneze i MAYONESE prodaju za 1200eur, ovaj se bukvalno israo po svima njima. Nasa tragedija je sto cak ni ovih anonimusa nema kod nas, ali bitno je da Rooster, Roytek i HelloKitty imas odmah na ulazu u muzicku radnju
Ovako nesto, ali jos bolje, punije! Ja sam napanjio ceo preamp na max + Markbass combo 1x12" i radi un fantastik.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 Oct 2012, 22:56

jel znate neshto o ovom bassu http://brochures.yokochou.com/guitar-an ... p0203.html
http://www.flickr.com/photos/stewyh/443 ... /lightbox/

oce moja basistkinja da ga uzme. valjda oko 150e trazhi lik, shta mislite jel vredi? po netu chitam samo hvalospeve za ovaj bass.

Petar900

Post by Petar900 » 27 Oct 2012, 23:08

s obzirom na godinu ta yamaha je 99% made in japan ( sto je dobro ) i sigurno je instrument odlican , ne znam da li na nju idu double ball zice , kod nas se tesko nabavljaju , vjerovatno ih gore ima...sve u svemu za te pare tesko da ima bolji bass

Bozha

Post by Bozha » 28 Oct 2012, 10:30

taj dizajn 80ih... :grummel_2: samo ako sviras uvrnute metal fuzije i ako si sladjana milosevic

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 28 Oct 2012, 11:48

Odvratno izgleda slazhem se...

Post Reply