Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Usred Zala

Re: Fender strato kaster 1962

Post by Usred Zala » 09 Nov 2012, 10:27

fattwang wrote:Tražio je, mislim, 5000 eur.
Pa, mislis da je malo :D?
Ja moju 72-ku ne bih dao ni za te pare iako vredi osetno manje. Problem je sto je ubedljiva vecina tih koje su jos ostale kod nas u manjoj ili vecoj meri neoriginalna. Na svakoj je ponesto menjano, dodavano ili oduzeto. Tesko da neko ima originalne certifikate itd... Krle je svoju nudio za mislim 3.500 sto je prilicno realno.

Ovako izgleda original:
http://www.flickr.com/photos/58739461@N ... 776343005/
http://www.strat-talk.com/forum/guitars ... aster.html

komil

Post by komil » 09 Nov 2012, 11:16

Kad pogledaš vrat, ispod vrata je umetano nešto, da bi se povećao ugao naleganja, jel. Nietoto. A i grožđe je kiselo.

Usred Zala

Post by Usred Zala » 09 Nov 2012, 18:39

I šta sad`!? Ti ovako na daljinu i samo na osnovu fotografija vec sumnjas u originalnost?
Ja sebe ne smatram strucnjakom, cak ni ozbiljnijim poznavaocem Stratova, ali sto se originalnosti tice meni deluje sve dobro.
No to nije ni bitno jer onaj ko ima da odvoji 16.000 za ovo sigurno ima i par stotina za pouzdano utvrdjivanje autenticnosti.
Ja sam samo zeleo da istaknem kako se pravi ozbiljan oglas za ozbiljan instrument.

Trzalica

Post by Trzalica » 09 Nov 2012, 19:13

Kad se čovek ne razume u stratove, šta ćeš. Taj umetak na vratu se standardno koristi u servisima na tim staritetima ... tek ubacivanjem tkz. micro-tilt adjustment u telo i vrat je prestala potreba za umetanjem kartona i sl. podmetača:

Image

Ovde se imbus ključem podešava zakrivljenje vrata naravno:

Image

Heb'ga, nije čovek čuo za tu falinku stratocaster gitara, bitno je samo da je "vintage" a to što se moraju gurati kartoni izmedju vrata i tela i td. je hmm ... zato ja cenim standard-a i podešavanje šipke na glavi kao kod svih modernih superstrat gitara.

Što se tiče ovog modela od 16000 to je samo eksponat za kolekcionare a ne alat za sviranje na koncertima (osim ako nisi Eric Clapton i zabole te za 16000)!

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 09 Nov 2012, 20:04

Ne znam sto se ljudi konstantno bune zbog cene ovakvih gitara. Strat iz 62 u takvom stanju jednostavno kosta toliko. Ima i mnogo glupljih stvari za koje ljudi daju neuporedivo vece pare. Bejzbol slicice i slicna proseravanja...

bancika

Post by bancika » 09 Nov 2012, 20:43

bas tako, ima ih manje nego sto ih ljudi traze...ne znaci da su dobre.

Btw, taj micro tilt pravi vise problema nego sto ih resava. Ako je gitara dobro napravljena tako nesto ti ne treba, ali jbg, lakse im je da stave sraf nego da ljudski naprave pocket.

ApplePie

Post by ApplePie » 09 Nov 2012, 21:00

Ja svirao straju '62. Nevezano za cenu, nikakav današnji straja ne može biti takav. Možda za 50 godina ..... To nešto nekom vredi ili ne vredi 15 - 20 tisuća evra ali da ostavlja jedinstven utisak ... pa ostavlja. :) Priceless

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Nov 2012, 21:38

Bio pre par godina na nekom vintage and rare guitars show u kraju, mene to generalno ne zanima ali ovo kao bilo iza coska. Uglavnom odemo mi tamo, svakakve su gitare u pitanju, bitno je samo da su ili stare ili retke. Bilo ih dosta u svirljivom stanju, ali oni najskuplji komadi (uglavnom Stradze i Telci, retko je bilo Gibsona iz nekog razloga), to je u takvom vintidj stanju da je neupotrebljivo. Jer ako bi ovi vlasnici (u stvari lihvari) dotakli ista da se to dovede u red, gitara vise ne bi bila troo. Nit su intonirane, nit su setapovane, prljave, musave , lepljive (vintidj bato), da je to bilo tako ogavno iskustvo. Prosto kapiras da nit su oni tu zbog muzicara (a bilo je poznatih faca actually, masa ovih iz LA-ja) nit su kupci vecinom muzicari nego isto neki lihvari, trejderi i 'kolekcionari'. Ja nisam neki strucnjak za to, pa mnoge stvari nisam ni kapirao, meni to nije imalo rhyme or reason, Stradze iz 50-tih recimo 40k dolara neki, i sad iz iste godine telac 15k, a u istom su stanju manje vise, ili dva telca, iz pedesetih, razlika par godina, a cena duplo veca, i tasko. Kazem, nemam pojma oko tih kolekcionarskih fora.

Sve u svemu, jedno od najgrdjih iskustava related to instruments, u zivotu. Kapiram da bi neki momci tamo proveli ceo dan u transu, mi smo zapalili sa gadjenjem posle jedno sat i po dva u vr' glave.

ApplePie

Post by ApplePie » 09 Nov 2012, 22:35

Pih ... Pa sta rade sa tim gitarama ? Pokazuju ih tako kad bude neki freak show ? Za svaku gitaru važi da je dobra onoliko koliko joj je dobar setup, pre svega. Taman da je Leo Fender zubima grickao telo ko dabar ili da su Hendriksovi otisci još na njoj gitara vredi onoliko koliko vam pričinjava zadovoljstvo dok je svirate. A to podrazumeva da je setapovana :) Nekako me rastuži priča da tako neki komadi čuvaju rđu samo zato što su "vintez". Ako ih ne sviraju šta su ih pa donosili ... mogli su i postere isto tako. Bzvz

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Nov 2012, 22:57

Evo par slicki sa show-a, ali ne mogu da nadjem one Fendere (ovo je sa lespaul foruma, pa jel, samo djibsoni).

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

ApplePie

Post by ApplePie » 09 Nov 2012, 23:10

Zlo i naopako .. "Please ask before touching". Ovi kod mene što ih ja iz milošte zovem "gitarska mafija" manje više svakodnevno donesu neki takav primerak al da se svira, proba, opanjkava... Jedan od većih kolekcionara kod nas (više desetina komada) znam da ih je svirao, voleo, zato ih je i uzimao. Ovi bre u fazonu operi ruke pa kod higijeničara na pregled pre nego ti dam ...

bancika

Post by bancika » 09 Nov 2012, 23:35

pa dobro, u nekim nasim radnjama je jos uvek tako i to za gitare od 300e. Par puta kad sam kupovao pedale/pojacala u nisu i beogradu nisu hteli da mi daju gitaru nego prodavac nesto kao demonstrira kako to radi :) Mozda je sad drugacije, to je bilo pre recimo 6-7 godina.

ApplePie

Post by ApplePie » 10 Nov 2012, 00:27

U radnjama je sad još gore, dešavalo se u Mitrosu da klinci skidaju gitare pa zvekne o pod a klinci kud koji. Sad prodavci imaju strogo naredjenje "iz moje ruke" od kad je jedan LP stradao... Ne bih ni ja dao klincima da mi brljaju po gitarama al opet isticati cenu pa ti sad zaključi kakva je gitara, to mi je suludo. Ženu ne bih dao nikom al gitaru ... pa ponosim se kad vidim kez kad neko proba neki zalutali unikatni komad. Što reče jedan stalni posetilac :) (neprepričljivo je njegovo izlaganje, al probaću) "ti okineš akord ... a ono biseri .. na sve strane.. " :)

jagoda

Post by jagoda » 10 Nov 2012, 01:26

Usred Zala wrote:I šta sad`!? Ti ovako na daljinu i samo na osnovu fotografija vec sumnjas u originalnost?
Ja sebe ne smatram strucnjakom, cak ni ozbiljnijim poznavaocem Stratova, ali sto se originalnosti tice meni deluje sve dobro.
No to nije ni bitno jer onaj ko ima da odvoji 16.000 za ovo sigurno ima i par stotina za pouzdano utvrdjivanje autenticnosti.
Ja sam samo zeleo da istaknem kako se pravi ozbiljan oglas za ozbiljan instrument.
:1:

Usred Zala

Post by Usred Zala » 10 Nov 2012, 09:59

komil wrote:Kad pogledaš vrat, ispod vrata je umetano nešto, da bi se povećao ugao naleganja, jel. Nietoto. A i grožđe je kiselo.
Samo još nešto da dodam na ovo. Nisu svi stari Fenderi niti drugi modeli bili savršeni što je Dersu uostalom nenamerno i potvrdio u svom izveštaju sa prezentacije. Vratovi sedam i četvrt su već sami po sebi zeznuti na donjim pragovima za bendovanje što može da se pročita i u knjzi Dana Erlewina (valjda se tako piše!) koji detaljiše o tome. Ne znam koliko si komada starih gitara imao prilike da vidiš, ali ima ne mali broj komada kod kojih su vratovi "radili" pa dobili malu "skakaonicu" na kraju vrata što izaziva mrtve tonove. To se rešava na više načina. Mogu da se podignu žice, ali tada gitara postaje neudobna. Može nešto da se podmetne kao što je ovde urađeno da bi se promenio ugao pa se cinculiranjem šipke i visine žice dobija nekakav optimum. Najbolje rešenje je da se skinu pragovi i obradi-izravnja fingerboard pa se stave novi pragovi. Vlasnik sigurno sve ovo zna bolje od nas, ali takođe zna da bi time drastično smanjio vrednost instrumenta. Odabrao je solidno rešenje situacije.

Za one koje interesuje kako izbliza izgleda stari Strat neka odu u radnju Vlade Negovanovića i pogledaju Strat iz 1965,g, i neka stara pojačala.

Post Reply