Hvala na komentaru.
A što se tiče podcenjenosti Melodije generalno, nešto od toga je i zasluženo. Imao sam odavno bas kome se neverovatno iskrivio vrat, skroz nepopravljivo, a hardver i elektronika, ludilo, sve Schaller i DiMarzzio (to je bila malo realnija kopija jazz-a, napravljena 80-tih godina). Dao sam da mi majstor odelje vrat kako bi koliko-toliko bio prav i prodao sam bas baš za badava, tada nisam ni znao da kobilica, čivije i magneti vrede više nego što sam tražio za ceo bas (nije postojao ovaj forum, jbg a verovatni ni internet). Ako me sećanje služi, uzeo sam 230 DM (i to deo u mobilnom Nokia 5110). To je ubrzo moglo da se konvertuje u 115 evra, a za te pare u super stanju (kakvi su bili moji) ni danas ne mogu da se pazare takvi delovi koji su bili na gitari. Karma valjda, pa sam zbog toga sada naleteo na ovaj bas
Maksa reče da je u Leskovcu svirao isto Tajfuna na kome je kobilica bila pogrešno usađena, pa gitara nikako nije mogla da se izkotira. A originalna kobilica je zapravo loše projektovana. Sedla su mesingana (još su ova moja bez razloga nejednaka), rampa na koju naležu je čvrsta i masivna, ali sedla nemaju čvrstu vezu sa tom rampom nego klizaju napred nazad (tako se i radi tzv. setup, ukoliko je uopšte moguć) i desi se da ispadnu. Ja sam taj problem rešio tako što sam ukrojio male parčiće fine vodene šmirgle i umetnio po jedno parče ispod svakog sedla. Sad ne može da klizi. Ali biće bolje sa novom kobilicom što sam posle uzo, još je masivnija i jača.
Onda, zaključismo KOD i ja da je elektornika malkice loše izvedena, iako nije loše zamišljena. I to isto može da te ubije u pojam. Sve u svemu, imali su Slovenci svoje loše trenutke i po neki propust.
Ima takvih slučajeva sigurno još.
Ali kad naiđeš na komad, onda vredi. A i treba malo strpljenja da se bas dovede u dobar setap i da se navikneš na tu palicu od vrata i da izvučeš ton iz svega na kraju.
A Tajfun kao model me skroz privukao još kada sam video KOD-ovu sliku sa prve strane ove teme. Skroz mi bila interesantna pozicija i forma magneta (btw, magneti jesu Schaller, mogu da se pronađu isti takvi u starim katalozima na Schaller-ovom oficijelnom sajtu), pa onda ovaj originalan pick-guard, pa onda kada sam video blago rebrasti javor od koga je napravljen vrat na ovom mom Tajfunu...
I još bih dodao da ne verujem da sam bas ni underpay-ovao, niti overpay-ovao (ne mogu da se setim srpskih reči za ovo, potplatio i preplatio? nije baš...) Bas je došao u jednu nišku radnju koja prodaje i robu na staro. Vlasnik rek'o evo ovo, ne znam šta je, ali ne treba mi. Prodavac reko, to ti je Melodija Tajfun, nisu nešto na ceni, 60 evra za tebe, 15 evra za kuću. Onda vlasnik našo drugara starog basistu, pošto se osećao prevarenim, ali kada ga je i taj drugar basista probao (u gorem setapu nego što je sada, doduše), reko isto, to mu je ta vrednost, ako neko oće da ga pazari, teško da će da da više... Ni ja ne bih zaista dao više u tom momentu.
I tako mu to beše... izvinjavam se ako sam nekog smorio celom opservacijom i pričicom.