Nikola Custom Guitars - Stratocaster

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

bancika

Re: Nikola Custom Guitars - Stratocaster

Post by bancika » 25 Nov 2013, 15:51

Moj cale je pravio neku vodilicu od metala ako se dobro secam za te tackice...iz ruke je zeznuto...a nezgodno je kad imas kombinaciju javota i tamnog drveta jer je linija spoja izrazena pa se i deo milimetra vidi.

ApplePie

Post by ApplePie » 25 Nov 2013, 15:57

1. Javor je fenomenalan, daska kao za CS (bar po slikama) a to ne može da zvuči loše.
2. Natopi fingerboard nekim uljem za fingerboard, na slikama deluje malo isušeno.
3. Nadam se da sloj laka nije debeo nego da samo sija kao da je debeo :)

Ajmo nastavak :) Ako treba pojašnjenje za neku od stavki kaži... ja zaveo redukciju otkucanih slova per day ;)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 25 Nov 2013, 16:45

NikolaNis wrote:Znam na šta misliš i jesi u pravu, postoje sitna odstupanja kod jedne ili dve tačkice, ali radi se o delovima milimetra. Ubija me u pojam što ne mogu da nađem burgije za drvo ispod prečnika od 3mm. Zato i moram da korisnim burgije za metal od 2,5mm, 2mm, 1,5mm i 1mm, a one nemaju na vrhu onu vođicu, zato vlakna drveta mogu da odvuku burgiju malo levo-desno ili gore-dole. Upravo se to desilo i kod tih tačkica, džabe sam ja obeležio mesto pre bušenja, kada počne burgija da ulazi u drvo malo mrdne jer nema špica koji probija vlakna drveta.

U svakom slučaju, ako je to jedina zamerka ja sam zadovoljan. Uostalom vidi se da je radio čovek a ne mašina :)

Ono što je još bitnije je da ni budućem vlasniku to ne predstavlja problem. :ziveli:
matori obicna turpija i zasiljis burgiju.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Nov 2013, 18:30

@ bancika, ja sam ovo baš iz ruke i radio, imam bolju kontrolu nego kada tako tanku burgiju stavim i stubnu bušilicu. Deluje nelogično ali meni je tako, 100 ljudi 100 ćudi, 100 žena 200... :D

@ Funkomat, hteo sam to da radim i verovatno ću nekada i probati. Samo strašno je nezgodno kada su tako tanke burgije.

@ ApplePie: 1) Javor sečen i predviđen za vratove, zato su godovi tako pravilni. :) Već suv došao kod mene i od tada proveo još 2-3 godine dok nisam rešio da ga upotrebim za ovaj vrat.
2) Ovo je slikano pre nekog vremena, redovno osvežavam fingerboard. Hvala na dobrom savetu kao i obično :ziveli:
3) Lak je baš tanak, preko samog vrata ima 3-4 "ruke" one fine maglice i to je sve. Pre toga 2 takve "ruke" osnovnog koji je šmirglan pre završnog laka. Na samoj glavi ima još 2 takva prelaza da se lepo utopi logo u lak.

Ma ja sam došao do faze lakiranja tela, treba to uskoro da počnem samo da se organizujem sa prostorom. Ako ne budem lenj postaviću večeras još neke slike, drago mi je da pratite i, kao i uvek, dajete konstruktivne kritike... :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 25 Nov 2013, 18:39

ej matori ne pitah te kako si radio logo

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Nov 2013, 18:52

Pošto još uvek nisam našao dobar decal papir, a ne znam ni gde bih otštampao logo onda sam pribegao već proverenoj varijanti. Napravljen šablon na samolepivoj foliji na kateru, zalepljeno preko osnovnog laka, povađena slova pa ofarbano preko u crno. Onda skinem foliju, proverim da li sam negde zjbo, ako je sve ok lakiram preko i to je to... :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 25 Nov 2013, 19:06

NikolaNis wrote: @ Funkomat, hteo sam to da radim i verovatno ću nekada i probati. Samo strašno je nezgodno kada su tako tanke burgije.
Ja sam bez problema napravio od 2 i 2.5mm i jos sam koristio
Image

Probaj, besmisleno je jednostavno. :wink:

Takodje cu da napravim ovo
http://www.stewmac.com/shop/Tools/Drill ... l_Bit.html

Namucih se ko budala dok sam izbusio stepenaste rupe za civije i tek se naknadno setio da jednostavno napravim burgiju..

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Nov 2013, 19:17

Probaću definitivno, samo uvek teško nađem vremena za to dorađivanje alata, mnogo više volim da utrošim vreme za rad na soj gitari.

Ako si obratio pažnju i ovaj vrat koji sam pravio ima te stepenaste rupe za čivije. Ja to radim na sledeći način, izbušim tanke rupe, recimo 2mm skroz kroz drvo. Naravno pazim da bude lepo izbušeno. Onda te rupe koristim kao vođicu, sa gornje strane bušim koliko treba širom burgijom za one prstenove. Sa donje strane bušim tanjom burgijom za čivije.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Nov 2013, 22:39

Propustio sam da slikam odmah kad sam počeo da pravim otvore za elektroniku pa sam se setio kad sam već završio deo za potove i preklopnik. Uz to sam velikim burgijama za šarke skinuo materijal da olakšam kopanje otvora za magnete i jack. Tako sam isto pripremio i ovaj prvi otvor...

Image

Evo i tih šablona koji su mi završili posao za sve na telu, počev od kontura pa do otvora. Tu je i telo, još uvek bez džepa za vrat...

Image

Image

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Nov 2013, 22:55

I tek sada sam se setio da sam propustio jedan bitan detalj za ovu gitaru ::ranting:: Ovaj "Strat" neće imati tremolo kao većina Stratova već fiksiran most. Možda je ovo i pravi momenat da pokažem šta će se od delova montirati...

Image

Image

Image

Navešću bitnije stvari...

Čivije: Wilkinson DeLuxe
Most: Gotoh
Magneti: GFS 1963 Strat Professional Series
Potovi: CTS 250 K-ohm
Jack: Switchcraft
Preklopnik: CRL petopoložajni

Ostalo se vidi na slikama...

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Nov 2013, 23:04

Usledilo je pozicioniranje mosta i bušenje rupa kroz telo za žice. Zatim postavljanje "burića" pozadi...

Image

Image

I onda prva proba kako bih ustanovio da li sve to lepo stoji kako je predviđeno...

Image

Image

Image

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 26 Nov 2013, 23:28

O kako sve ovo lepo izgleda. Svaka cast.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 27 Nov 2013, 12:30

Hvala ujače Mo :D

Evo nastavka, napravljen džep za vrat...

Image

Image

A onda je red da se vidi i kako vrat stoji...

Image

Image

Sad već liči na gitaru :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 27 Nov 2013, 12:42

Pošto sam završio sa svim otvorima na telu i više se ne koriste šabloni, mogao sam da krenem sa obaranjem ivica...

Image

Image

Onda turpije i šmirgla dolaze do punog izražaja, vidi se sve sa slika...

Image

Image

Image

Image

Nisam slikao ali samo da napomenem da sam koristio šmirglu zalepljenu na parče mediapana koje je dovoljne veličine da u isto vreme mogu da šmirglam celu ovu konturu za ruku. Tako se dobije ravna površina i podjednako skidanje drveta... Kontura inače nije ravna kao da je testerom odsečena već je zaobljena ka i na svakom Stratu. Tu sam se već pozabavio još jednim detaljem, oblikovao sam ivice džepa za vrat.

bancika

Post by bancika » 27 Nov 2013, 15:31

mnogo lepo parce. Jel onaj tezak jasen kao tuch?

Post Reply