Akustara ispocetka

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
komil

Re: Akustara ispocetka

Post by komil » 22 Nov 2013, 20:34

:bravo:
kako zvuči u odnosu na varijante gde je vrat od mahagonija (i zadnja ploča i telo)?

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 22 Nov 2013, 23:18

:ziveli: Opasno ovo izgleda majstore
Jedino mi se oblik glave ne svidja, al dobro, to je vec stvar ukusa

jecaisale

Post by jecaisale » 23 Nov 2013, 19:01

komil wrote::bravo:
kako zvuči u odnosu na varijante gde je vrat od mahagonija (i zadnja ploča i telo)?
Nemam kuci ni jednu od mahagonija da bi je uporedio ali mi se cini da je malo otvorenija, zvonkija :mrgreen: ... Mahagoni mi se cini da je malo tup za dreadnought, mislim velicina korpusa uradi veci deo sto se tice glasnoce i kod jedne i kod druge ali mislim da je bolja kombinacija orah za dreadnought nego mahagoni. Mozda gresim i mozda sam ja nesto umislio... I da, nije preterano basovita, taman koliko treba, ima jako dobar balans. Sve u svemu meni se svidja ali to je stvar ukusa.
Trooper wrote::ziveli: Opasno ovo izgleda majstore
Jedino mi se oblik glave ne svidja, al dobro, to je vec stvar ukusa
Hvala. :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 27 Nov 2013, 12:26

Meni je ovo prava umetnost, svaka čast, nemam šta drugo da kažem. Po meni je pravo majstostvo izrada akustičnih instrumenata... :bravo: :ziveli:

jecaisale

Post by jecaisale » 12 Dec 2013, 17:19

Poceo sam jednu klasicnu gitaru da radim pa cu da podelim radove sa vama.
Ova ce biti radjena od: ledja i stranice orah(posecen '87 god i stoji od tad kod coveka na tavanu), vrat mahagoni sa jako cudnim sarama, gornja ploca smreka...
Spoiler:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

fric

Post by fric » 14 Dec 2013, 23:16

pod 1. trebas otvorit novu temu ...
2. dao si si slobode u rasporedu gredica ...radice al nije to to ...postavio si ih kontra ...(uredu je ako je za llevorukog gitaristu)
3. ako nije kasno vadi taj oorah ispod mosta i stavi smreku

poz

jecaisale

Post by jecaisale » 15 Dec 2013, 10:21

Nisam hteo da otvaram novu temu jer u ovoj temi je izrada akusticne gitare, mozda sam trebao da razgranicim klasicnu zbog lakseg snalazenja u pretrazi ali...
Raspored gredica je dobar, nisu postavljene kontra.
A sto se tice oraha ispod mosta, nije slucajno stavljen, hteo sam da vidim kako i da li ce se odraziti na ton. Inace taj orah je debeo malo ispod 1mm.
U svakom slucaju hvala na sugestijama. Pozdrav.

Bohem

Post by Bohem » 16 Dec 2013, 00:22

Sale je u pravu i ja pravim klasičnu gitaru po istom ovom planu, raspored gredica je sasvim kako treba. Pogledaj malo kako je na drugim klasičnim gitarama, dosta su slični planovi, nijanse su u pitanju.

Bohem

Post by Bohem » 16 Dec 2013, 00:39

jecaisale wrote:
Mahagoni mi se cini da je malo tup za dreadnought, mislim velicina korpusa uradi veci deo sto se tice glasnoce i kod jedne i kod druge ali mislim da je bolja kombinacija orah za dreadnought nego mahagoni. Mozda gresim i mozda sam ja nesto umislio... I da, nije preterano basovita, taman koliko treba, ima jako dobar balans. Sve u svemu meni se svidja ali to je stvar ukusa.
Malo sam gledao i čitao po netu, razlog tome što su ti gitare od mahagonija delovale tupo nije zbog mahagonija, nego zbog kedra. Kedar nije idealna opcija za dreadnought gitaru, jer gitari koja je već glasna i sa izraženim basovima dodatno povećava bas liniju. A i sam zvuk Kedra opisuju kao malo tuplji i mutniji, smreka je po meni mnogo bolja opcija za velike gitare, kedar je dobar za klasične i gitare sa manjim telom, recimo tvoj L00 koji ima toliko dobar balans iako je malo telo.

Ali svakako je i smreka uvek dobar izbor za svaku gitaru pa i te sa manjim telom :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Dec 2013, 07:52

Гледао сам пар снимака на којима се пореде Мартинове дреднот гитаре које имају исту горњу плочу (смрека), а остатак резонатора је код једне од махагонија, а код друге од палисандра. Ван сваке сумње раскошнији тон има ова са бочном и задњом плочом од палисандра, у нижем регистру су тонови боље дефинисани. Данас је релативно тешко доћи до доброг махагонија, па имамо другачији поглед, али у време када су пројектовани ови модели који се и дан данас производе, махагони је био лако доступан и релативно јефтин. Просто су јефтинији модели имали делове резонатора од махагонија, а најјефтинији модели све три плоче од махагонија. Не кажем да је махагони лош материјал, просто ја више волим нешто друго...

jecaisale

Post by jecaisale » 16 Dec 2013, 21:05

Za kedar sam i primetio da naglasava dodatno "nedostatke". Pod ovim mislim ako se desi da je balans malo pomeren ( zbog rasporeda gredice, njihove debljine, visine, debljine rezonantne ploce...) kedar ce tu razliku dodatno pojacati, dok smreka to omeksa. Imao sam priliku da poredim dve L00 radjene "identicno", od mahagonija, osim gornje ploce. Jedna je imala smreku a druga kedar. Ova od smreke je ipak "pobedila", nekako je bila leprsavija, meksa(tonski)... Mislim dobro je zvucala i ova od kedra ali pored smreke ...
Sto se tice mahagonija, slazem se sa tobom Kristijane, ko zna sta nama donose. Verujem da moze da se nadje lepih i kvalitetnih komada ali to se razgrabi pri samoj seci. No, mi obicni smrtnici smo zadovoljni bilo kakav da kupimo, znam da nije svaka daska predodredjena da bude gitara ali trudim se da nadjem sto lepse i kvalitetnije komade i da od toga napravim instrument.

jecaisale

Post by jecaisale » 16 Dec 2013, 21:25

Evo i nastavka radova.
Spoiler:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
:ziveli:

fric

Post by fric » 16 Dec 2013, 23:31

u pravu ste osnovna shema je takva....

samo me interesuje sta je to sto vam je presudilo bas za ovaj dizajn?

poz

jecaisale

Post by jecaisale » 17 Dec 2013, 10:17

Po tom planu sam jednu od prvih gitara napravio, samo sto je ta od jasena(ledja i stranice), vrat javor, glasnjaca smreka i to sastavljana iz vise ploca. I s'obzirom da je sklepana od materijala ne bas za akusticne gitare ona sasvim lepo svira, to mi je potvrdio poznanik koji svira klasiku i koji je imao prilike da proba razne gitare iz raznog cenovnog ranga. Uh, al' sam se nahvalioooo :oops:
Posto nisam od onda radio klasicne gitare, rekoh ajde da probam po istom planu da napravim da vidim da li cu uspeti da dobijem zadovoljavajuci zvuk. Malo me plasi sto je cut verzija pa je rezonator umanjen ali videcemo...

jecaisale

Post by jecaisale » 18 Dec 2013, 20:50

Spoiler:
Image
Image
Image
Image

Post Reply