Zemlja Telecaster-a

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
velemajstor

Re: Zemlja Telecaster-a

Post by velemajstor » 01 Feb 2014, 22:03

nesharm wrote:Telac je upotrebljiva stvar. To sto ne znas da ga upotrebis, druga prica. 1/4 brit-popa je na Telcima napisana. Brit pop je ipak malo kvalitetnija muzika od countryja sa kojim se toliko sprdas.
obicno ne volim da komentarisem postove ali ovo me je toliko pogodilo da nisam mogao

najgluplja izjava ikada!

nesharm

Post by nesharm » 01 Feb 2014, 22:14

Elaboriraj pre nego sto pljunes. Pljuvati preko tastature najlakse.

velemajstor

Post by velemajstor » 01 Feb 2014, 23:46

Odosmo u off ...

Sta da elaboriram?

Stvar je u tezini sviranja i samom stepenu gitarskog umeca, vestini cemu god.

Pitaj bilo god ozbiljnog dzez , bluz gitaristu (koga god, ko se gitarom bavi duze, ozbiljnije) sta misli o top gitaristima jedne i druge strane.
Cuces i sam sta ce ti reci za napr. Brent Mason-a, Danny Gatton-a, James Burton-a ..., ove novije tipa Brad Paisley-ja, a sta za ove druge ako su ikad culi za njih, samo nemoj da raspravljamo o ukusima.

Usporedio si breeee Star Wars i Blejkovu Sedmorku (ne mogu cak ni da nadjem adekvatnu paralelu).

Msm meni ni jedna ni druga vrsta muzike nisu fav, volim od svega po nesto ali jednostavno stvar u najmanju ruku nije za poredjenje.

Izvinjenje bio sam malo grub ali jednostavno nisam mogao da precutim.

nesharm

Post by nesharm » 02 Feb 2014, 00:34

Mislim da ti nisi bas shvatio poentu prethodne price, i zasto sam to Trzalici napisao. Procitaj diskusiju iznad mog posta prvo. Ovako ako pogledas izvuceno iz konteksta, moze pogresno da se shvati :). Daleko od toga da potcenjujem country, pomenuo sam brit-pop da upotpunim praznine u njegovom znanju, kad vec toliko forsira da je Telac gitara upotrebljiva jedino u muzici koju on nipodastava. No, da ne idemo dalje u off...daleko da je to samo jos brit-pop, no covek ima samo preuske vidike za mnogo sta.

P.S. A o ukusima, ja kompleksnost/kvalitet nisao gledao sa tehnickog aspekta sviranja gitare, vec pogled nekog autorskog pristupa svemu tome, ali to nije tema ovog topica.

Trzalica

Post by Trzalica » 02 Feb 2014, 01:55

nesharm wrote:Mislim da ti nisi bas shvatio poentu prethodne price, i zasto sam to Trzalici napisao. .... kad vec toliko forsira da je Telac gitara upotrebljiva jedino u muzici koju on nipodastava.
Ako ti nazivaš "Telecaster" gitarom nešto što ima humbucker x2, onda i ja mogu ovu moju lopatu za sneg da nazovem Les Paul. Shvataš? Telecaster kakav jeste, je stvorena gitara za američke narodnjake i nema tu velike mudrosti. To što je neko ubacio humbuckere i drugu elektroniku na isto telo više nije "telecaster", već neki novi "SUPERcaster" ili nazovi po želji. Comprende? ... eh sad, ... to što danas razmaženi maloumni klinici usled besnila u bukvalnom smislu, koketiraju sa tradicionalnim instrumentima koje ubacuju u metal pravce, ne znači da to vredi za metal i da je sa tim single magnetom toliko "verzatilno da sve moze", ... to samo znači da neko telecaster gura NA SILU u taj pravac da bi se kao fora razlikovao od većine (možda i sama Fender kompanija doprinosti teoriji zavere). ... Možeš i metlu da ozvučiš i privežeš na sijaset modernih pedala, dobićeš taj traženi "dž, dž" zvuk ... ali to je i dalje metla.

P.S. Daleko od toga da ja nipodaštavam Country muziku kao pravac ... ali u u Americi i za amerikance. Ja NIPODAŠTAVAM srpske skorojeviće koji u SRBIJI glorifikuju tudju novokomponovanu narodnu muziku (country - u ovom primeru, a ima se i nekih Irskih pravaca za spomenuti) a STIDE SE (fore radi valjda) i pljuvaju po svojoj novokomponovanoj narodnoj. Doli Parton i Džoni Keš muzičari a Dragana Mirković i Keba "seljaci", ... eeee To su za mene licemeri i stoka bez korena.
Ako ste se prepoznali, živite sa tim!
Poštuj prvo svoju muzičku baštinu pa zvala se folk, turbofolk ili grand, ... , odsviraj neku pesmu iz tog žanra (shvatićeš da nije to tako prosto i jednostavno kada pokušaš), iskomponuj je u svom stilu, ... slušaj šta radi porodica Srtarčević recimo, ... pa onda sviraj i predstavljaj i tudju i njihove muzičke instrumente.
Odsviraj ovako akorde za jedan srpski narodnjak pa se hvataj country-ja:

ili ovako nešto tradicionalno srpsko narodnjačko:

Ako i ovo nisi shvatio, mani se foruma i muzike, čuvaj ovce u prirodi i sviraj frulu.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Feb 2014, 02:33

Daj smirite strasti. Ja mrzim sve forme etno i narodne muzike i bio shta shto ima veze sa tradicijama nekog naroda , a volim zvuk telecastera i nikad ga ne bih mogao svrstati u iskljucivo americki folk, tj Leo je tu gitaru smislio zahvaljujuci havajskim slajd gitarama od kojih je komplet ideja i pokrenuta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fender_Telecaster
Folk u ono vreme jeste u USA imao neku vrstu uticaja cak i na novonastali blues, ali telecaster je gitara kao i svaka druga jedino shto je jedna od prvih, ako ne i prva sa punim telom. Svako vodu na svoju vodenicu iako svi su pomalo upravu a i nisu, tako da...iskulirajte svi. Mir mir mir niko nije kriv, ...sudija je krava. :mrgreen: :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 02 Feb 2014, 10:53

Јесте прав која је ушла у производљу. Било је прототипова других конструктора, али ни један се није примио, вероватно зато што није већи број музичара имао прилике да се сретне с њима. Код Леа је нулти примерак био шасија за испробавање магнета, будући да се он пре свега бавио појачалима и магнетима, па су музичари који су свраћали код њега имали прилике да чују то чудо, и многи су, увидевши да таква гитара има далеко мање проблема с микрофонијом, од њега тражили да после радног времена позајмљују гитару за свирке. Ако је 1949. имао спреман модел који ће следеће године да уђе у серијску производњу, тај тренд позајмљивања његовог прототипа је сигурно почео бар годину дана раније.

Свакако у то време рокенрол није још увек био најдоминантнији жанр у популарној музици, па би било неозбиљно трвдити да је Телекастер прављен баш по мери рок музичара. Стицајем околности су кантри музичари били први којима је тај тон био пријемчив, али је истина да је Есквајер, први модел који је имао магнет само код кобилице, био прављен по угледу на лап стил гитаре, и да је основна идеја била да се ухвати тон хавајске слајд гитаре. Пре неку годину је Џорџ Едвард Смит имао доста занимљив осврт на ту тему када је представљао свој модел Телекастера. Дакле рећи да је Телекастер прављен за кантри свирку је потпуна небулоза. Пре може да се каже да је стицајем околности Телекастер обликовао звук модернијег електричног кантрија, будући да пре појаве Телекастера није постојала ни једна гитара сличног тона и карактеристика. Да је Фендер хтео да прави гитару баш за кантри музичаре, просто би правио шупље гитаре, које ни дан данас нису нестале из употребе у кантри музици, а свакако су у то време биле једине електричне гитаре које су се у жанру користиле, просто није било других. Коначно, Чет Еткинс, који је гитарско умеће у кантри музици дигао на сасвим други ниво и отворио нека нова поглавља у америчкој музици није никад одустао од шупљих гитара, иако су гитаре од пуног дрвета постојале током већег дела његове каријере.

Телекастер је имао своје изузетно значајно место у блуз музици, и данас се још како користе Телекастери са сингловима у блузу. И исти ти модели са сингловима су коришћени у рок музици врло успешно, и користе се и данас. Не тврдим да је то ванредно универзалан модел гитаре, и да на њему може да се свира шта год хоћеш, али свакако сматрам да је тврдња да је Телекастер кантри гитара одраз потпуног непознавања материје и једног ванредно скученог погледа на музику.

Коначно, ево једног клипа који је тешко могао да вам промакне последњих месеци. Интро, па 1:51, па 2:49... Кантри? Тешко.

Могао бих сада да затрпам ову тему са разним звучним примерима употребе Телекастера у различитим жанровима, али нема потребе. Знам ја да Трза просто воли да прави чарламу, па тако баци реч-две да се људи побију, и вероватно није он то баш тако озбиљно мислио...

komil

Post by komil » 02 Feb 2014, 12:55

Kristijan wrote:Јесте прва која је ушла у производљу...
Malo preciznije: prva koja je ušla u serijsku proizvodnju. Leo je gitare sa punim telom video kod luthiera, graditelja, nije on to izmislio. Toga je bilo, nisu samo prototipovi. Leo je, očigledno, fantastičan inžinjer, a dobar je i biznismen, ali mu se pripisuju i zasluge koje nisu njegove (kao uostalom i Jim Marshall-u). Najveća razlika između njega i graditelja je potpuno drugačiji poslovni model: on je pucao na serijsku proizvodnju pojačala i gitara, pravio je fabriku. To se naravno odrazilo i na proizvode. Recimo, to je razlog za bolt on vrat. Kad je vrat bolt on lakše je podeliti proces, lakše je servisirati proizvod (prodaš kupcu novi vrat itd). Leo je serijskom proizvodnjom postigao to da se za njegov brend daleko jače čuje nego za manje shop-ove koji su se bazirali na dobrim majstorima graditeljima.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 02 Feb 2014, 13:48

Јесте, на то сам и мислио, па се нисам довољно прецизно изразио. Хвала на допуни.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 02 Feb 2014, 19:51

Nesto za Dvizla.

hipihill

Post by hipihill » 02 Feb 2014, 19:53

Pomalo je detinjasto vezivanje određenog modela za neki muzički pravac. Džef Bek fantastično svira rok i kantri sa Gibsonima 175 i Les Pol, a Bil Frisel džez sa Telekasterom.

dweezil

Post by dweezil » 03 Feb 2014, 00:13

Dersu Uzala wrote:Nesto za Dvizla.

:1: :bambi: drazesno indid, jel to sad sa NAMM-A? :) Da ste mene zvali tamo vise ljudi bi okolo stajalo :bambi:

hipihill

Post by hipihill » 03 Feb 2014, 11:56

Dersu Uzala wrote:Nesto za Dvizla.

Šteta što svirač ne zna da na preklopniku postoje još najmanje dve kombinacije, a ima i dva pota :D ! Da je to koristio možda bi smo čuli gitaru u punom sjaju, ovako... šteta.. gitara izgleda interesantno...

merk

Post by merk » 03 Feb 2014, 23:21

ja mislim, da je taj, kako ti kažeš - svirač - tako dobar, da mu ostale dve pozicije uistinu ne trebaju!
svirka na nivou (ili iznad nivoa svetskih gitarista), zvuk više nego odličan, ... oblik i dizajn gitara mi više toliko i ne znače, jer mi je bitan SAMO zvuk.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Feb 2014, 04:31

dweezil wrote:esno indid, jel to sad sa NAMM-A? :) Da ste mene zvali tamo vise ljudi bi okolo stajalo :bambi:
Kad svratis, bice :kokice: . Sinoc ga on i njegov bend neki pokidase u klubu nekom.

Post Reply