Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Sličan fazon setapa se radi i za 6-screw tremolo koji po mom mišljenju ima superiorniji zvuk. Fora je samo sledeća: najpre se skinu opruge pozadi i svih 6 šrafova zavrnu dok tremolo ne počne da se odiže od gitare, zatim se vrate da budu u nivou. Onda se unutrašnja 4 šrafa odvrnu za još po pola kruga, tako se tremolo pri hodu ''vertikalno'' oslanja samo na dva spoljna šrafa, a ostali služe samo da raspodele tenziju u ''horizontalnom'' smeru. Ostalo isto važi, tremolo treba da ''pliva'' u takvom položaju da se na G žici dobije B kad se skroz zategne. Jedino gde se ne slažem sa Verheyenom, a slažem se sa Scottom Hendersonom od kojeg sam pokupio ove savete, je da opruge ne treba da budu paralelne, nego u ''V'', dakle dve spoljne opruge se kače razdvojeno na tremolu, a jedna do druge na kandži. Pomaže da se izbegne onaj odvratni mJetal ''flutter'' efekat.Cortex wrote:meni mnogo nedostaje strat tremolo...
two point floating i carl verheyen setup, nema nista sladje na ovom svetu...
koji sam kjurac prodao onog classic vibe 60s strata nije mi jasno...
[/quote]tommytigh77 wrote: , dakle dve spoljne opruge se kače razdvojeno na tremolu, a jedna do druge na kandži. Pomaže da se izbegne onaj odvratni mJetal ''flutter'' efekat.
Bratori, pa imash ih po oglasima kolko hoces.Cortex wrote:meni mnogo nedostaje strat tremolo...
trebace mi ovaj post kad uzmem strata. treba ga uokvirit nedje.tommytigh77 wrote:Sličan fazon setapa se radi i za 6-screw tremolo koji po mom mišljenju ima superiorniji zvuk. Fora je samo sledeća: najpre se skinu opruge pozadi i svih 6 šrafova zavrnu dok tremolo ne počne da se odiže od gitare, zatim se vrate da budu u nivou. Onda se unutrašnja 4 šrafa odvrnu za još po pola kruga, tako se tremolo pri hodu ''vertikalno'' oslanja samo na dva spoljna šrafa, a ostali služe samo da raspodele tenziju u ''horizontalnom'' smeru. Ostalo isto važi, tremolo treba da ''pliva'' u takvom položaju da se na G žici dobije B kad se skroz zategne. Jedino gde se ne slažem sa Verheyenom, a slažem se sa Scottom Hendersonom od kojeg sam pokupio ove savete, je da opruge ne treba da budu paralelne, nego u ''V'', dakle dve spoljne opruge se kače razdvojeno na tremolu, a jedna do druge na kandži. Pomaže da se izbegne onaj odvratni mJetal ''flutter'' efekat.Cortex wrote:meni mnogo nedostaje strat tremolo...
Radi mi sad bez 5way-a, snalazim se ... U principu sad posto rabim na probama Lost Professors stradzu otkako sam ga napravio, skapirao sam da najvise koristim neck ili middle magnet za sviranje klina a surf sa drajvom delovi na bridz magnetu. U sustini, jako malo koristim dva magneta u isto vreme jer nekako mi tako previshe njanjav zvuk. Strat i telac u sustini imaju slican ton to sam provalio. Razlika je shto je kod strata neck magnet definisaniji i ima detaljniju separaciju, nekako se bolje probija u miksu sa bendom (imao sam puno telaca ranije) a tele ima lepsi bridz magnet i middle poziciju od stradze, mada ni na stradzi nisu za baciti. Najvece otkrovenje kod strata mi je srednji magnet u poslednje vreme. Ima basa ali ima i prodornih visokih nekako super taman za puno pesama koje sviramo.tommytigh77 wrote:@ Nemanja: E, da, ne znam da li si obratio pažnju na one šeme što sam okačio, ali ako te i dalje zanima kombinacija na stratu neck+bridge, setih se da ima vrlo prosta fora sa petopolnim prekidačem - samo zameniš mesta neck i middle magnetu.
Jbg, već sam negde pominjao da sam, kad sam stavljao novi tremolo na gitaru, usput napravio i video sa detaljnim instrukcijama za optimalni setup 6-screw tremola na stratu. Nažalost, ortak koji je to snimao je prezauzet, pa već više od godinu dana nikako da izmontira snimak... Ako bude trebalo, napisaću temu u vezi s tim, mada će to u principu biti samo prevod onoga što već ima negde u dubinama Scott Henderson Foruma...clapton wrote:trebace mi ovaj post kad uzmem strata. treba ga uokvirit nedje.
Cortex wrote:henderssona volim kao boga pa mu verujem i kao istom
Pazi nisu one zvucni nista drugacije od bilo kog strata, ono verovatno bi se likovima koji vole taj sound dopale, ali i kad sam probao jako skupe stratove, meni se nisu dojmile te pozicije.Cortex wrote:ljudi mrze srednji magnet a ja ga obozavam na primer.
a po tome kakav ti je sound na pozicijama 2 i 4 se od prilike vidi koliko je kvalitetan strat i magneti na njemu, to je neko moje iskustveno zapazanje...te pozicije mi nesto valjaju tek na skupljim primercima...
Upravo tako. Ja najvise koristim 1,2 i 4. Mid i bridz skoro pa uopste.tommytigh77 wrote:Cortex wrote:henderssona volim kao boga pa mu verujem i kao istom![]()
A što se tiče pozicija 2&4 na stratu, to je za mene THE strat tone. Ostale pozicije donekle mogu da se reprodukuju i sa drugim vrstama gitara i magneta, ali taj 'quack' ton ne postoji nigde drugde.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest