Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Fenderica

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Post by Fenderica » 27 Nov 2015, 10:36

zekaisapa wrote:
bancika wrote:ja skoro nikad nisam te srece da ne naplate. Zadnji put su mi naplatili carinu 500 kinte na jednu trzalicu, a izgleda da ce opet...vidim da mi je Gravity Gold trzalica danas otisla u carinsku postu nakon nedelju dana cekanja u hi-tech izmenicnoj posti u Beogradu :)
Nisu ti naplatili carinu(niti ce) vec pdv. Mene su za EHX LPB-booster rebnuli 500 dindzi pdv za vrednost 40 dolara iako je amer stavio 25.
Da pitam i ovo, kako su ti naplatili 500 dinara PDV? Ti si robu platio paypalom i kada ti je poštar doneo paket na kućni prag tražio ti je extra 500 dindzi, ti si mu nešto potpisao, i to je to? Da li ti je naplatio i POŠTANSKE USLUGE pride ili samo PDV?!? Mislim da jeste i koliko su iznosile USLUGE POŠTE?

To pitam i ostale koji robu dobijaju iz amerike i drugih drzava, koliko plaćaju pošti ili DHL-u ili nekoj kurirskoj službi koja vrši isporuku na terenu? To nema veze sa carinom i PDV-om.
Carina je inače 10% i plaća se iznad 50€ vrednosti robe, ispod samo PDV.
Postoji i caka da ako vam robu šalje FIZIČKO lice i njena vrednost iznosi ispod 70 evra, NE PLAĆA se ni carina ni PDV. ;)

Fenderica

Post by Fenderica » 27 Nov 2015, 10:38

Ej nemojte zameriti što sam ja nervozni fenderdžija, ali sa parama nema zezanja. Hoću da izračunam tačno koliko je to povoljnije iz amerike ako me kapirate. ;)

zekaisapa

Post by zekaisapa » 27 Nov 2015, 11:11

Fenderica wrote:
zekaisapa wrote: PayPal.
Neka se javi neko ko je stvarno kupovao i neka kaže utiske.
Kako misliš "neko ko je stvarno kupovao"? Pa Bancika i ja smo prijavili kupovine sa S&B, a za sebe mogu da kažem da imam stotine kupovina sa EBay-a i desetine sa Aliexpress-a. PayPal mi je vezan za dinarski račun i ne vodim računa o konverziji dinara u dolare jer je to razlika 10 dinara po dolaru a ne pravim neke ne-znam-kolike porudžbine.Za EBay i S&B koristim PayPal kao najbezbedniji a za Aliexpress deviznu internet karticu(debitnu). A za detalje koji te interesuju, najbolje da odeš u banku pa se raspitaš oko tih prebacivanja para, deviza, konverzija isl.

zekaisapa

Post by zekaisapa » 27 Nov 2015, 11:14

Fenderica wrote:
zekaisapa wrote: Da pitam i ovo, kako su ti naplatili 500 dinara PDV? Ti si robu platio paypalom i kada ti je poštar doneo paket na kućni prag tražio ti je extra 500 dindzi, ti si mu nešto potpisao, i to je to? Da li ti je naplatio i POŠTANSKE USLUGE pride ili samo PDV?!? Mislim da jeste i koliko su iznosile USLUGE POŠTE?
Pa u tih 500 dindži ti je pdv, carinski pregled +PTT(otvaranje/zatvaranje paketa i dostava)- Poštar ti donosi paket i specifikaciju-račun koji ti platiš.
Last edited by zekaisapa on 27 Nov 2015, 11:19, edited 2 times in total.

zekaisapa

Post by zekaisapa » 27 Nov 2015, 11:16

Fenderica wrote:Ej nemojte zameriti što sam ja nervozni fenderdžija, ali sa parama nema zezanja. Hoću da izračunam tačno koliko je to povoljnije iz amerike ako me kapirate. ;)
U to "tačno" nikad nećeš biti siguran jer mogu da ti nakače sve ono što sam ti već nabrojao (bez carine) a može da te ne košta ništa sem onoga što si platio elektronski. Iz mog iskustva, pravilo je da nema pravila.

bancika

Post by bancika » 27 Nov 2015, 11:19

:1: imam verovatno blizu 200 porudzbina za zadnjih 10 godina...nikad nisam uspeo da predvidim. Nekad naplate za dostavu, nekad naplate carinski pregled, nekad naplate PDV, nekad carinu, ako ides u postu da pokupis nekad naplate i uplatnicu kojom si sve to uplatio...i sve je u random iznosima :)

zekaisapa

Post by zekaisapa » 27 Nov 2015, 11:20

bancika wrote::1: imam verovatno blizu 200 porudzbina za zadnjih 10 godina...nikad nisam uspeo da predvidim. Nekad naplate za dostavu, nekad naplate carinski pregled, nekad naplate PDV, nekad carinu, ako ides u postu da pokupis nekad naplate i uplatnicu kojom si sve to uplatio...i sve je u random iznosima :)
Eto, najkraće rečeno, tako.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 27 Nov 2015, 11:28

bancika wrote:...i sve je u random iznosima :)
:XD: :XD: Ovo mi je ujedno i najsmesniji i najtuzniji i najbezobrazniji detalj koji sam i licno iskusio, nacestitam im se mile nove godine.

Fenderica

Post by Fenderica » 27 Nov 2015, 11:39

Hajde onda da izračunamo:
da ti prilikom konverzije uzmu 10 dinara po dolaru, to je opet 500 dinara na 50 dolara, + 500 dinara PDV iz carinske ispostave, + 500 dinara kurirska služba..ladno u vazduh baciš u startu 1500dinara zbog tri pakovanja zica jer si hteo da ih naručiš iz amerike putem sajta. Još na tih 1500 dinara dodaš cenu žica tih 8.99dolara ( i to SAMO u periodu kada je FREE SHIPING za celu planetu), što je za mene DEVET dolara * 114 dinara što iznosi nešto preko 1000 dinara i + onih 1500 minimum za troškove carine pdv poštare,sirijske izbJeglice ...pa za 2500 dinara i kod nas ćeš da biraš tri paketa žica i da se ne maltretiraš toliko već dostojanstveno upadneš u radnju i biraš.
Ovako treba da čekaš FREE SHIPING, i isto ti na kraju ispadne. Još ako nema pravila kao što pišete već nabadamo da li će da
mi naplate samo PDV ili i CARINU uz PDV,i koliko će da mi rebnu PDV da li 3000 ili samo 500 dinara.. svaka čast na majci hrabrost. Ja mislim da neću tako da naručujem.Verovatno se ISPLATI samo na većim porudžbinama za celo društvo, 20 pakovanja na snizenju uz free shiping, ali to nećeš da nadješ 10 ljudi da učestvuju u zajedničkoj kupovini, jer ja nisam trojicu mogao da ubedim da naručimo sa S&B, ljudi kažu meni je dosta jedan par zica u par meseci što da ih lagerujem da rdjaju u fioci.
Svako izgleda ima svoju računicu.

Fenderica

Post by Fenderica » 27 Nov 2015, 11:47

zekaisapa wrote:
Fenderica wrote:
zekaisapa wrote: Da pitam i ovo, kako su ti naplatili 500 dinara PDV? Ti si robu platio paypalom i kada ti je poštar doneo paket na kućni prag tražio ti je extra 500 dindzi, ti si mu nešto potpisao, i to je to? Da li ti je naplatio i POŠTANSKE USLUGE pride ili samo PDV?!? Mislim da jeste i koliko su iznosile USLUGE POŠTE?
Pa u tih 500 dindži ti je pdv, carinski pregled +PTT(otvaranje/zatvaranje paketa i dostava)- Poštar ti donosi paket i specifikaciju-račun koji ti platiš.
Imaš neku deklaraciju koju si dobio od tih stotinu kupovina koju si obavio? Slikaj mi jednu sa tim specifikacijama baš da vidim šta su ti obračunali. Detalje poput broja računa zamagli i svoje podatke, samo one stavke koje stoje u dokumentu carina, PDV, ptt troškovi, troškovi otvaranja zatvaranja, lokalna pošta taksa, ostavi da vidim, baš me zanima. Hvala.

bancika

Post by bancika » 27 Nov 2015, 11:49

Bemliga, pogledaj moju racunicu za elixir. U radnji su 1600 za elektricnu, 2200 za akusticnu. Ja sam u proseku placao 900din komplet zajedno sa svim zaebancijama. To je bolje nego dupla usteda. A sigurno znam da su sveze i da nece da se izljuskaju ili da zardjaju posle dva dana. Najbolji scenario je da ne naplate nista, najgori je da naplate oko 40%...kad porucujem uvek gledam ovaj najgori i porucujem samo ako mi se isplati i taj slucaj. Tako sam uvek u dobitku i ako naplate manje bude jos bolje :)

Btw, deklaracije bacim uvek, a tu mislim da samo stoji pdv i eventualno carina. Ostalo valjda ne navode tu. Uzalud trazis pravilnosti u haosu :)

Fenderica

Post by Fenderica » 27 Nov 2015, 12:25

bancika wrote:Bemliga, pogledaj moju racunicu za elixir. U radnji su 1600 za elektricnu, 2200 za akusticnu. Ja sam u proseku placao 900din komplet zajedno sa svim zaebancijama. To je bolje nego dupla usteda. A sigurno znam da su sveze i da nece da se izljuskaju ili da zardjaju posle dva dana. Najbolji scenario je da ne naplate nista, najgori je da naplate oko 40%...kad porucujem uvek gledam ovaj najgori i porucujem samo ako mi se isplati i taj slucaj. Tako sam uvek u dobitku i ako naplate manje bude jos bolje :)
Kod nas u radnji tri paketa 4800 dinara.
Ako naručiš 3 pakovanja trenutno na S&B, izadju te uz 15% popusta:

Image

oko 3800 dinara, 1000 dinara jeftinije. to je sirova cena bez PDV-a, carine, bez onih 10 dinara po dolaru koliko ti odbija banka prilikom konverzije valuta, bez PTT troškova.

To što te je nekada komplet sa svim dažbinama izašao 900 dinara total, je bilo verovatno u periodu kada si za 1€ mogao da dobiješ 1.4 dolara jel tako? Danas kada je dolar stigao EU teško da ćeš moći da nabaviš te žice iz amerike sa svim troškovima za 900 dinara.

bancika

Post by bancika » 27 Nov 2015, 12:29

porucio sam pre mesec dana, kurs je bio otprilike isti. Imali su ona pakovanja od 3 kompleta za cenu 2 za elixir, verovatno ih i dalje ima.

Fenderica

Post by Fenderica » 27 Nov 2015, 12:36

bancika wrote:porucio sam pre mesec dana, kurs je bio otprilike isti. Imali su ona pakovanja od 3 kompleta za cenu 2 za elixir, verovatno ih i dalje ima.
Ima, izlaze 25 dolara sa 15% popusta i šipingom. Samo na to da se doda koliko se ugradi naša carina i pošta. To može da prodje, lepa cena, ispadne jeftinije nego kod nas. ;)

bancika

Post by bancika » 27 Nov 2015, 12:40

kad se uhvati free ship promocija, uzmes 2-3 pakovanja od 3 kompleta i miran si neko vreme :)

Post Reply