Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
tommytigh77

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Post by tommytigh77 » 26 Jan 2016, 13:58

Nakon višemesečnog ubedjivanja od strane Baba Slima, konačno sam popustio i uzeo Elixir Nanoweb desetke. Ono što me je najviše odvlačilo od njih je što sam mislio da su ultra skupe, tek skoro sam ukapirao da zapravo koštaju kao dva D'Addario pakovanja. Obzirom da sam navikao da žice menjam skoro svakih desetak dana, matematika je jasna, i debelo će se isplatiti na duže staze. Utisci su sledeći - u odnosu na D'Addario žice koje koristim čitavu večnost, zvuče malo tamnije, ali u odnosu na NOVE D'Addario žice. Obzirom da obične žice potpuno izgube taj zvonak zvuk posle tri dana, to mi uopšte ne predstavlja problem. Da snimam u studiju na nekom svemirskom budžetu i mogu da menjam žice na svakih sat snimanja, koristio bih D'Addario bez dileme. Ovako imam za dlaku tamniji ton (na obmotanim žicama), ali žice i dalje zadržavaju zvonkost i sjaj, a samim tim i moju krhku volju za svakodnevno vežbanje, što je nemerljivi plus. Još jedan od nemerljivih pluseva je što će mi bar za dlaku olakšati OCD tegobe, jer sad ne moram svaki put da temeljno perem ruke pre nego što uzmem gitaru. :) Takodje, valjda zbog one presvlake koju imaju, veoma su miloklizne, pa nema potrebe za Fast Fretom i sličnim glupostima. Jedini problem je što su, bre, tvrde u PM. Da pakovanje nije obeleženo, imao bih utisak da mi je prodavac uvalio jedanaestice, takav je osećaj u odnosu na D'Addario desetke. Morao sam tremolo iznova da setapujem, a vrlo moguće da ću i vrat morati u dogledno doba. Da sam u startu znao, uzeo bih devetke, keve mi. Ali, navići ću se vremenom, pogotovo što me, rekoh već, vuku da više vežbam, a hteo ili ne hteo, biće na gitari neko duže vreme. :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Jan 2016, 14:02

Ja sam se prilicno prenerazio pre neki dan u Mitrosu kupujuci zice koliko su skupe postale.

Ne mogu da citam ovoliku temu u nazad mozete li mi reci oprobanu semu gde sa kojih sajtova uzimate onako na pakovanje, posto cu da uzmem jedno 10 kompleta pa nek stoje, ovo nema smisla koliko su skupe postale. Isto retko menjam ali sam hteo cesce, medjutim kad videh koliko su... predomislih se.

Vreme je za kupovinu istih na netu.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 26 Jan 2016, 14:09

:1:
Da su D'Addario smešno jeftine kao u USA, ne bih ni u najludjim snovima razmišljao o Elixiru. Ovako, obzirom da su u NS došle na skoro 900 dinara, a kupujem ih triput mesečno, stvarno nema smisla više. Što se naručivanja tiče, mislim da je Bancika to pominjao, najbolja šema je da se na Strings&Beyond čekaju povremene akcije kad daju worldwide free shipping.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Jan 2016, 14:15

aha, e kul hvala, bas cu da im se pretplatim na newsletter or something

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Jan 2016, 15:17

tommytigh77 wrote:a kupujem ih triput mesečno
Au bre :| pa šta radiš sa žicama?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Jan 2016, 15:49

@Tommy - drago mi je da ti se svidjaju, samo redovno brisanje suvom krpom, nikakva sredstva, i to je to. :) Traju besmisleno dugo, i ja jednostavno vise ne razmisljam o drugim zicama. ;)
tommytigh77 wrote:...Jedini problem je što su, bre, tvrde u PM...
Ja iskreno nemam takav utisak. Koristim 10-52 komplet u standardnom stimu, i to mi je taman, na normalnoj strat/tele skali. Bas sam veoma brzo navikao na taj set jos pre nego sto sam presao na Elixir, odgovara mi i tvrdoca i tenzija, pa sad kad uhvatim bilo koju gitaru sa 10-46, bas mi bude bezveze, a ne lozim se pritom na te macho tripove "matori sto deblje zice to bolje, aaaaaargh SVEEEE".

bancika

Post by bancika » 26 Jan 2016, 16:08

meni su primetno tvrdje od ernie ball, al dobro, navikne se.

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Jan 2016, 16:13

Dobro je, taman sam pomislio da ih probam, međutim jebiga :ziveli:

bancika

Post by bancika » 26 Jan 2016, 16:43

nije nista drasticno, nemoj zbog toga da ih izbegavas...mis'im jesu malo tvrdje, al meni su i XL tvrdje od EBMM. Sve ostalo im ide u korist. Posle dva dana prsti ionako zaborave kakve su bile prethodne zice.

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Jan 2016, 16:56

Pa ti reče primetno tvrđe, a meni je to dosta bitno. Oću reći, nisam u fazonu da se sad privikavam na žice samo zato što duže traju, to mi je ko da nosim neudobnu obuću zato što će se raspasti 6 meseci kasnije od udobne. Nije mi strašno da dam 900 kinti na 3-4 meseca.

bancika

Post by bancika » 26 Jan 2016, 17:02

nije toliko drasticno...kazem ti, sad ne primecujem nista da su tvrde...bendujem kako god si hocu, ne zuljaju, cak su i "udobnije" za prste jer imaju taj kondom preko. Kad sam ih stavio bio je utisak da su tvrdje i to je to.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 26 Jan 2016, 19:16

nebojsak wrote:
tommytigh77 wrote:a kupujem ih triput mesečno
Au bre :| pa šta radiš sa žicama?
Jbg, dosta sviram ''kilometarske'' tezge, od jutra do sutra, a pritom mi se i znoje ruke, tako da obične žice ako mi potraju 3 svirke, to je bonus. Baš ću da vidim koliko će Elixir da mi potraje pa ću prijaviti rezultate.

d-e-x

Post by d-e-x » 26 Feb 2016, 21:50

Ja danas kupih Curt Mangan žice. Jel imao neko iskustva sa njima?

Rockatansky

Post by Rockatansky » 28 Mar 2016, 20:35

Rockatansky wrote:http://www.ernieball.com/products/elect ... ckel-wound

Kupio danas ove, prvi put, pa sada videcemo kako ce biti... Ona 3. je bas 'ebeno cudno debela, video sam da se ljudi na to zale. I ima neko slovo u oznaci, jel zna neko sto je tako?
Na prvi pogled nije problematicna za bendovanje...
Rezultat - necu skoro kupiti ove zice :) ipak mi je predebela 3. moze da se benduje, ali malo ipak smeta i jako umara na duze staze...

Tako da sada probam malo umereniju varijantu:

http://www.ernieball.com/products/elect ... und-3-pack

Skinny Top Heavy Bottom 10-52

Do sada sam imao problem, uvek sam kupovao razlicite setove, nisam obracao paznju i onda mi nekad naleti set koji mi se svidja super, ali dok to skontam prodje neko vreme, i ne secam se koje su zice, i kod proizvodjaca... Tako da sada uvek fotografisem, pa mogu nekad da pogledam... :D

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 29 Mar 2016, 13:13

tommytigh77 wrote:Baš ću da vidim koliko će Elixir da mi potraje pa ću prijaviti rezultate.
Evo, posle dva meseca, Elixir žice su na samrti. Na golim žicama se ogulila zaštita na par mesta duž vrata i počele su da rdjaju, obotane rade potpuno tupo već mesec dana, i potpuno su izašle iz kote, E1 sedlo nemam gde više da pomerim unapred. Prvih tri nedelje su bile super, sve posle toga je bilo bičevanje rage, čisto da vidim koliko će da izdrže. Ono što me je najviše frapiralo je da su mi iŽjele pragove za dva meseca k'o što obične žice nisu za godinu dana. Na prvih 5 pragova se napravili oni kanalići k'o na akustari, to pre ovih žica nisam imao na gitari. Užas. Srećom, ove godine sam svejedno u planu i programu imao nivelaciju pragova, samo što će zbog ovoga nivelacija morati da bude malo dublja. Takodje sam, valjda zbog te presvlake, imao problema sa povremenom zujkom tokom pauza u sviranju, ako se ne napravi baš solidan kontakt sa žicama, kao da izgube masu, nije ih dovoljno samo ovlaš dotaći. Umelo je da bude baš frustrirajuće. Jbg, to su moja iskustva, možda drugi budu imali više sreće.
Ipak, za mene je D'Addario majka Mara. Jedini eksperiment koji mi je ostao je da sačekam kad bude free shiping akcija na Stringsandbeyond, pa da isprobam http://www.stringsandbeyond.com/drstlilipost.html

Post Reply