Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
MIKI-DJORDJE

Re: Oprema Koju Imate

Post by MIKI-DJORDJE » 03 Nov 2017, 20:12

Ne znam momci, videćemo...sad pitanje je šta je prirodno okruženje, ni soba nekog studija 3 sa 3 ako tako gledaš ima neke nedostatke...Sama kutija u kujoj je zvučnik kada radi eto neka bude u idealnim uslovima pri određenoj snazi se vibracije prenosi na zid kutije sa zida kutije se vraća na membranu zvučnika i distorzira ga..neka moj pravac je da to smanjim ''dampingom'' mada nije to pravilan izraz za ono što nameravam, ali dobro sad...šta bude biće dok ne završim neću znati ili ću se radovati ili ne :D . Mada hvala na sugestijama i mišljenju, svkako je dobro došlo....Realan problem je što nemam kuću, nikada ih nisam voleo ali sada viđam prednosti :bambi: no to je neka peta tema...Javiću kako sam prošao...PS da imam kuću tj veliku prostoriju uopšte se ne bih glupirao sa kabinetima, izolacijom i atn...nego malo pojačalo i udri..ono nebi imalo kome onda da smeta tipa komšiluk i slično.... :-| u vikendici izvan grada se ne usudim držati opremu i tako...ovo je čisto neko dovijanje i lična tvrdoglavost da se proba. :bambi:

bancika

Post by bancika » 17 Nov 2017, 11:45

Inace nisam fan Jensen zvucnika, ali ovaj mali mi se ucinio zanimljivim za projekat mini boxa koji sam uzeo da radim. 1x10" cab koji imam je super, ali izuva koliko je glasan. Ovaj jensen ima osetljivost nizu za 6db i primetno je tisi, pa ce mi pomoci da u kucnim uslovima pojacam amp jace. Na ovim njihovim demoima zvuci pristojno, meni i bolje nego oni njihovi veci modeli koji su mi svi nekako krestavi. Videcemo, zavrsavamo uskoro cab, pa ce biti jasnije kad se stavi u kutiju. Bice closed-back, dimenzije sam racunao tako da se koliko toliko postuje ono pravilo o odnosima dimenzija tako da se minimizuju stojeci talasi. Trebalo bi da ima dovoljno basova za svoju velicinu. Sigurno ne kao 10-ka, ali opet za te uslove ce biti valjda ok.

https://www.jensentone.com/vintage_ceramic/c6v

Image

bancika

Post by bancika » 21 Nov 2017, 00:30

napokon gotov 1x6" cab. Usr'o sam se od posla oko finisiranja, mada i je i cale imao puno zaebancija oko drvenarije. Planirao sam da stavim onaj piping oko ivica gde su spojevi ovih prednjih elemenata, ali sam uspeo dovoljno pedantno da ih odradim, tako da nije ni bilo potrebno (on se ionako primarno koristi za prikrivanje neurednih ivica, zazora izmedju elemenata i slicno). Konstrukcija je od smreke debljine 16mm. Prednja ploca iz 3 dela, zadnja iz dva. Dizajn je manje-vise isti kao kod Marshall Astoria, samo prepakovan za 1x6". Dimenzije sam racunao tako da spustim F-3 na 100Hz, ispada oko 8 litara zapremine. Zadnji deo je iz dva dela da moze da radi kao kabriolet :)

Zvuci za moje potrebe odlicno. Ono sto sam se najvise bojao je da nece imati punocu (kao mali Fly 3), ali stvarno je dovoljno za sobu. Druga briga mi je bila da ne bude krestav kako mi inace Jenseni zvuce, ali ni to nije problem. Podseca ton dosta na Celestion Vintage G10 koji imam. Nekako uravnotezen i topao. Nebo i zemlja razlika u odnosu na zvucnik ovako posebno bez kutije.

Jedna zajebancija sa ovako malim cabom je sto je ovaj prednji centralni element koji nosi zvucnik dosta uzak, pa nije imalo mesta za kruzni prorez za zvucnik. Ako se zvucnik montira iznutra uz prednju plocu, kod vece glasnoce i nizih tonova membrana izadje dovoljno ispred da zakaci u ivicu i izaziva distorziju. Lako je resivo, uzecu sutra u obucarskoj radnji u blizini neki deblji komad ili gume ili mozda koze od 3-5mm, izrezati prsten koji ide oko zvucnika i tako cu da udaljim zvucnik od ploce.

Par fotki ispod. Nadam se da cu uskoro okaciti neki klip, uzeo sam ga primarno da mi olaksa i sviranje, ali i snimanje svih spravica sa kojima se zaebavam.

Image
Spoiler:
Image

Image

Image

clapton

Post by clapton » 21 Nov 2017, 02:50

prelijepo! :1:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 21 Nov 2017, 10:55

divno izgleda :metal:

brankisha

Post by brankisha » 23 Nov 2017, 11:10

ides u pishu :D :D :D
ovo ko novo :mrgreen: bas lepo izgleda :metal: :metal:

metalstringer

Post by metalstringer » 23 Nov 2017, 11:20

Ekstra :bravo:

bancika

Post by bancika » 23 Nov 2017, 11:29

Tnx momci.

Sredio sam problem sa zujanjem na vecim glasnocama. Malo sam bio pustio duze onaj grill iza savijen i zakacao je u membranu. Skratio sam to i za svaki slucaj sam napravio gumeni prsten debljine oko 3mm i instalirao izmedju zvucnika i prednje ploce. Sad je super, nikakvo zujanje, samo fini, topli ton :)

Ono, totalno se ne isplati finansijski raditi ovako nesto i treba isto truda maltene kao da pravis 4x12", ali mi bio merak, pa 'ajde. Poznat sam po tome da radim projekte koje ne vredi raditi :)

Probacu veceras da usnimim nesto. Zanimljiv test je poredjenje Blackstar Fly3 sa svojim zvucnikom, pa sa 6", pa sa 10".

:ziveli:

bancika

Post by bancika » 25 Nov 2017, 13:16

Nova rukotvorina. Palo mi na pamet da napravim neko iole bolje stereo pojacalce za zvucnike koje koristim kao monitore u spavacoj sobi. Koristio sam neki 2x1W sto sam pravio ali nije neki kvalitet samog cipa, cak i na tako maloj snazi ima puno distorzije. Naleteo sam u radnji na NOS Philips TDA1521A chip iz 90h koji daje 2x6W u 8 oma i sluzio je za "hi-fi" uredjaje. Na papiru ima mnogo bolje performanse, pa rekoh da ga iskoristim. Ispao mi na KP za sitne pare i trafo Holden&fisher koji se koristi u nekim besnim pojacalima, pa sam uzeo i to. Kolo sam uzeo manje-vise iz data-sheeta, povecao malo kondenzatore u filter sekciji (tj stavio po 3 komada po grani) i podesio ulazne kondenzatore na malo manje vrednosti, nema potrebe da pojacavam frekvence ispod 70Hz kad mi zvucnici jedva teraju i 100. Plocicu sam nacrtao u DIYLC, napravio mi neki lik sa KP, zajedno sa lakiranjem i stampom (opet za sitne pare). Kutija je neka interesantna (isto sa KP), svaki element se posebno srafi na dva unutrasnja "rebra", pa moze lepo da se pristupi elektronici sa svih strana. Hteo sam malo vecu, jer uvek kuburim sa mestom, ali imali trenutno samo ovu pa sam nagurao nekako. Trafo jeste blizu plocice ali sam pazio da zice koje vode signal idu sto dalje od njega, a i elektroliti su takticki stavljeni izmedju trafoa i kola da sluze kao zastita od zracenja. Nema nikakvih kontrola posto ga vezujem direktno na interface koji ima na sebi ogroman volume pot.

Odlicno se cuje. Probao sam ga i na zvucnike, ali i kao power amp za gitaru. Za male pare (oko 30e ako se ne varam) je ispalo super.

Image

Image

Image

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 25 Nov 2017, 16:16

imao si gotov kit kod braće Kineza baš ta šemsa košta sa svim zezalicama pri 5 $ , hajd pri sličan sa 3 pota dodata...Vidiš zadirkivao si za Kineze sad verujem kod njih si našao inspiraciju ..slučajno izguglah i ladno mi prvo to izašlo...http://www.yyvtc.cn/picrd/?hn99168yyvtc182.html ...Šalim se malo :D ..simpatično izgleda. Nek te služi in zdravlje.

vde sam video sličan Kit za te sitne pare https://www.yoycart.com/Product/7868256 ... 521A_part/ na aliju je nešto skuplji https://www.aliexpress.com/item/Diy-kit ... 7ac05692-0 mada ima zannimljiv DIY sa svim zezalicama i plavim zubom pri 20$ uračunato i kućisšte u cenu.....

jeste glomazno rešenje ali može se naći stari sa kraja 80 ili početka 90ih neki risiver sa pojačalom za max 30e...naravno nije DIY gušat ali radi......

bancika

Post by bancika » 25 Nov 2017, 16:43

'ebali te Kinezi :) a i nemaju taj cip. Hteo sam nesto bolje sa boljim delovima. Shoot me :)

MIKI-DJORDJE

Post by MIKI-DJORDJE » 25 Nov 2017, 18:35

Pa kako nije kad je isti čip...TDA 1521 osim hajd nije novo stari....nisam ja te sreće da 'ebu Kineskinje :D ...ebg ja uvek zaboravim da Vas iritiraju naši žuti prijatelji, oglušujete se o Tarabićevo proroćanstvo :) ..odoh :bambi:

pisac

Post by pisac » 25 Nov 2017, 19:01

Image
Image
Image
Art Lutherie Cedar,placena 300 evra(morao sam!),cena nove varira od 480 do nesto preko 550,kako gde.Stranice divlja tresnja,top-zaboravio sam,vrat srebrni javor.Jako lepo i definisano zvuci,akcija-tu i tamo,dobra,stimer izvrstan(naobicno patiniran fabricki),civije neverovatno dobro drze stim.Na slici je i sa Hagstromom,gde se vide dimenzije u poredjenju sa elektricnom gitarom.Zgodna za svirku.
Zvuci raskosno,bas odlican,samo mi nedostaje middle pomalo...mozda je do zica,imam nove Martin zice u fioci,ali ne stizem da zamenim...inace,zadovoljan sam kupovinom,mada sam je platio mozda malo vise(ili u prevodu-bila bi dobra kupovina da sam platio malo manje),ali svejedno,jos uvek se pitam da li je bilo bolje kupiti Sigma 000mc-15e,cela od mahagonija,single cut...
Inace Art lutherie je izradjena u Kanadi,i pripada Godin Guitars,kao i Norman,Seagull,Simon&Patric.Da sam mogao da biram izabrao bih sunburst;crna jeste elegantna,ali je malo sumorna...

pisac

Post by pisac » 25 Nov 2017, 19:43

Top je od kedra(ne znam kako se to tumaci tacno na srpskom jeziku),i svirka prstima ne moze bas da odusevi,osim ako se zica ne okida noktima ili se koriste finger picks.Sigma koju sam prvobitno gledao na oglasu je bila mozda za nijansu pozeljnija,ali buduci da je prodavac bio daleko,Holandjanin,i trebalo je putovati do tamo,a sama Sigma je malo vise zvucala twangy,za blues,onda se nekako ova kupovina nametnula sama od sebe-prodavac u blizini,gitara skoro nova(on tvrdi-potpuno nova),bez ogrebotine,torba trzalica stimer idu uz instrument,plus je nekako mnogo svestranija i univerzalnija...

Mozda nekom ovaj opis i video budu od koristi u slucaju da se sretne sa ovom gitarom.

zek

Post by zek » 25 Nov 2017, 20:13

bancika wrote:
25 Nov 2017, 13:16
... Kutija je neka interesantna (isto sa KP), svaki element se posebno srafi na dva unutrasnja "rebra", pa moze lepo da se pristupi elektronici sa svih strana.....
Super kutijče, jel' to od aluminijuma prednji i zadnji blok - gde si to našao, možda bi mi trebalo nešto tako za DAC. :idea:

Post Reply