Omiljeni kompozitori

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
Spino

Post by Spino » 06 Dec 2007, 20:10

Neko je gore spomenuo da je klasicizam - umjetnicka muzika. Da li to znaci da barok to nije? Da li to znaci da Cajkovski nije pravio umjetnicku muziku? Ili da danas ne postoji umjetnicka muzika? Samo poslusajte muziku iz Diznijevih animiranih filmova. Da ne spominjemo muziku Pat Metheny-ja, Lyle Mays-a i sl. Ako muzika nije pisana za simfonijski orkestar ili neki drugi klasicni sastav, to ne znaci da je ona manje umjetnicka. Ne znam koliko se slazete?

Ylvaon
MF veteran

Re: Omiljeni kompozitori

Post by Ylvaon » 18 Dec 2007, 21:31

Taj neko sam ja.

Prvo, rekoh da je klasicizam epoha u razvoju umetnicke muzike. Klasicizam uopste nije muzika. Klasicizam je epoha u razvoju umetnosti uopste, koja se u svim umetnostima sem u muzici bavila povratkom na vrednosti definisane u doba antike, pre svega u antickoj Grckoj. U muzici se radilo o konceptu potpuno razlicitom od muzike antike. Ali jesam rekao da ljudi cesto prave gresku koristeci termin "klasicna muzika" misleci pritom na "umetnicku muziku", a ta je muzika ona koja nastaje "sama zbog sebe", odnosno autor je stvara gonjen inspiracijom, formulise je da maksimalno iskaze njenu vrednost i kvalitet, pritom ostajuci veran svom umetnickom bicu. Ovo niposto nije definicija, vec prosto moj prilicno slab pokusaj da odvojim umetnicku od industrijske (komercijalne) muzike. Naravno, nije svaka umetnicka muzika nekomercijalna, niti je svaka komercijalna neumetnicka, ali granice ipak postoje. Dakle, "klasicna muzika" je u sustini termin koji, kao i "muzika klasicizma", odnosi na JEDNU KONKRETNU epohu razvoja umetnicke muzike, znaci ona je deo umetnicke muzike. Na svu srecu, ta vreca je prilicno velika, pa se u njoj nalaze i barokna muzika, muzika galantnog stila (rokoko), romantizam, muzika XX veka...

Nije mi jasno kako si mogao bilo sta od prethodno recenog mogao da protumacis kao tvrdnju koja bi osporila muziku Cajkovskog kao umetnicku. Mislim da na svetu ne postoji osoba koja bi mogla i smela tako nesto da tvrdi.

Takodje i ovo: "...Ako muzika nije pisana za simfonijski orkestar ili neki drugi klasicni sastav, to ne znaci da je ona manje umjetnicka..." Nisam uspeo da vidim zbog cega si to pomislio.

I na kraju, nije svaka kompozicija umetnicke muzike "lepa". Naprotiv. Ali to ne znaci da nije dobra. Uglavnom, u muzici postoje, po meni tri kategorije ocene: subjektivna: svidja mi se / ne svidja mi se, objektivna: uspela / neuspela (kompozicija), globalna: uspesna / neuspesna. Prva najveca greska je sto ljudi subjektivnom menjaju sve tri, a druga greska je sto misle da je umetnicka muzika jedina vredna na svetu, pa kada necemu zele da pridaju vrednost, odmah se pozivaju na asocijacije izmedju te muzike kojoj zele da pridaju etiketu vredne i neke umetnicke. Niposto. Jazz se i dalje ubraja u "zabavnu" muziku, a pogledajte samo cega tamo ima. O metalu da i ne govorim. Dakle...

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 18 Dec 2007, 23:07

Ovo sto YLvaon kaze je istina. Ja sam u skoli od profesorke "Muzikologije" cuo teoriju da je on rekvijem pisao za sebe jer je znao da mu sledi smrt svaki chas...

A, sada on-topic :
Omiljeni kompozitori...hm....pa, zavisi u kakvom sam raspolozenju, ali kako uvek volim nesto malo jache, glasnije, dinamichnije, mislim da mi je omiljeni Betoven. Posle njega definitivno ide Rahmanjinov, e a Mocart ima mnogo lepe kompozicije, samo su mu nesto mnogo bre sladunjave.....rekvijem (lakrimoza) mi se svidja njegovo...... :banana:

StaggUser

Post by StaggUser » 21 Jan 2008, 15:09

Bah, Betoven, Mocart, Paganini i Vivaldi :) Ne slusham aktivno klasiku, ali ove kompozitore sam zapamtio.
A shto se tiche kompozicija:
-Toccata & Fugue (valjda se tako pishe :)) od Baha
-Rage over a lost penny od Betovena
-Four seasons od Vivaldija
-Prvi, peti i 24. kapricho od Paganinija
-In the hall of the Mountain King, nisam siguran chija je to kompozicija

NinaDarkAngel

Post by NinaDarkAngel » 03 Feb 2008, 14:45

po meni najbolji kompozitori su:
J.S.Bach,W.A.Mozart,L.v.Beethoven,F.F.Chopin,Pachelbel i S.Joplin :D
a kompozicije:
Moonlight Sonata-L.v.Beethoven
7th Symphony-L.v.Beethoven
Canon in D major-Pachelbel
Valse op.64-2-F.F.Chopin
Nocturne op.9-2-F.F.Chopin

i valjda je to to,mislim da sam sve nabrojala :mrgreen:

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 23 Mar 2008, 23:42

Vivaldi,Beetoven,Bach,Mozart,Paganini....

Kompozicija,pa...cela 4 godisnja doba.Ja njih smatram za najbolji koncepcijski album ikada :) .Genijalna stvar.Slusam ih stalno... :)

Nale

Post by Nale » 05 Apr 2008, 09:33

Meni omiljeni kompozitori su Mozzart,Riding,Hasse,... Zna li neko gde sa neta mogu da skinem Ridingove kompozicije, posto mi trebaju za skolu.

EVH

Post by EVH » 01 Jul 2008, 16:42

ne slusam klasiku toliko, ali definitivno Paganini, zbog njegovog uticaja na rock i metal...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 02 Jul 2008, 00:13

betoven i sopen... njih sam sluso kad sam bio mali uzivo...hahahahahahah se palma for frdr info...

friedman

Post by friedman » 02 Jul 2008, 01:08

goodlikesweeper wrote:Vivaldi,Beethoven,Bach,Mozart,Paganini....
'De me nadje :D
Tacno kako bi moja lista izgledala, samo sto bi Baha stavio na prvo mesto :)

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 05 Jul 2008, 15:53

Franc List i Betoven

kadenca

Re:

Post by kadenca » 13 Jul 2008, 09:26

Ylvaon wrote:Hvala Nastasja, ako fige rade retroaktivno, onda su uspele... :) Upisao sam se petog jula...

Detalj: klasicizam je period (priblizno) 1750 (godina smrti Bacha) - prve decenije XIX veka, i to je samo jedno doba razvoja klasicne muzike, odnosno umetnicke muzike, sto je mnogo zahvalniji termin, buduci da ljudi cesto mesaju klasicnu muziku i klasicizam. Znaci, klasicna muzika - umetnicka muzika, klasicizam - epoha razvoja umetnicke muzike...
Bravo za ovo umetnička muzika, ne ni klasična već baš umetnička muzika.

daemon's_smile

Post by daemon's_smile » 15 Oct 2008, 14:38

Obozavan klasiku, mada moram da priznam da nisma neki poznavalac. Nekako me je uvek mrzelo da uzim muzicko :) Medjutim slusam je rado, bar ono sto sam prikupio. E sad posto vidim da ovde ima dosta ljudi koji se razumeju, u ovu oblast postavio bih vam neko pitanje.
Naime sta bi ste mi preporucili od domacih kompozitora klasike.... ima li tu neceg kvalitetnog, nadam se da ima .

Antilopa

Post by Antilopa » 16 Oct 2008, 16:00

@deamon's_smile:
marko tajcevic ima zanimljive stvari ... za violine i za klavir ...
i po meni, mokranjac ima takodje zanimljive stvari ... kozak (skerco...), i rukoveti, i turske igre i madjarske igre (igre su za klavir ...)
iskreno, ostatak kompozitora je uglavnom komponovao crkvene stvari ... note mogu da se nadju u matici srpskoj u ns-u ... a skoro svi snimci znam da postoje u biblioteci na beogradskoj akademiji ...

Jimmy page

Post by Jimmy page » 16 Oct 2008, 19:37

Meni su omiljeni Vivaldi, Mussorgsky,Mozart,Bah,Mendehlson,Bethoven,Grieg,Albinoni, paganini...

Od vivaldia four seaseons, concert for bassoon and orchestra E-mol
Mozart requiem
Mussorgsky Pictures at the Exhibition
Beethoven-ove simfonie
Albinoni adagio G-dur
Bah toccata and fugue in D-molu , E duru i C duru
Mendehlson pesma bez rechi
grieg concerto for piano and orchestra a minor op.16
Paganini prvi i poslednji caprice

Post Reply