@ivanfromblace
Koliko sam video ti sviraš klasični gitaru, tj.gitaru s najlon žicama.
Po nekakvom (nepisanom) pravilu nju bi trebao svirati prstima (naročito ako sviraš klasičnu muziku).
Naravno da možeš koristiti trzalicu, naročito ako sviraš neku drugu muziku (zavisi od tvojih afiniteta).
Inače, ne svira se isključivo noktima. Možeš koristiti prst (tj. "meso") podupreto malo dužim noktom.
Ako sviraš noktima postoji čitava "nauka" oko oblikovanja noktiju, oko njihove optimalne dužine...međutim, u suštini sve je to individualno.
Sviranje prstima na najlon žicama ima niz prednosti: brže se svira, dinamičnije, možeš menjati karakter tona upotrebom "mesa" ili menjanjem ugla nokta, odlično se svira i ritam i solo deonice (u popularnoj muzici)...sve u svemu imaš pet trzalica (koristi se i mali prst ponekad).
Ja npr. često, kada je to potrebno, tj. kad sviram solo deonice koje zahtevaju istrzavanje koristim nokat kažiprsta kao trzalicu (dobija se zaista interesantan ton), mada se to isto može izvesti i "klasičnom" tremolo tehnikom. Ovaj "štos" nigde nisam video niti mi je neko pokazao. Jednostavno sam probao i dopalo mi se-znači eksperimentiši.
Da zaključim: sviraj kako ti je zgodno. Vežbaj i trzalicom i prstima pa ćeš vremenom izgraditi svoj stil i tehniku.