Konvertovanje pojačala: Američki u evropski standard

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Hillybilly

Re: Konvertovanje pojačala: Američki u evropski standard

Post by Hillybilly » 20 Oct 2008, 14:20

Samo imajte u vidu pri kupovini auto trafoa da njegova veličina mora da bude, u najmanju ruku, ista kao veločina mrežnog trafoa u pojačalu. Nemojte se obazirati na specifikacije na samom auto trafou, često su preuveličane i odnose se na kratkotrajna opterećenja. Cevna pojačala konstantno vuku veći deo struje iz izvora, pa na svirkama od koje znaju da traju više sati može doći do pregrevanja i pregorevanja.
Nisam znao da se nešto gubi premotavanjem. U praksi sam se često susretao sa premotanim trafoima koje smo po pravilu koristili za izvore napajanje za radiostanice i snažne lineare (i po par kilovata). U praksi nisam primetio nikakvu teškoću u radu takvih transformatora. Ali audio je čudo, tu je sigurno svašta moguće...
Probaj da uzmeš ispravan fabrički trafo i samo mu skini limove pa ih ponovo vrati, nemoraš ništa premotavati. Pri tome izmeri mirnu struju (koja teče kroz primar bez opterećenja) pre i posle. Videćeš da je struja neopterećenog trafoa 5 do 10 puta veća posle preslaganja limova. Osim toga sigurno nećeš uspedi da vratiš baš sve limove nazad. Uvek ostane 3-5 komada koji više jednostavno nemogu da se uglave.
Npr. ispravan trafo za Marshall JMP MV 100W ima mirnu struju reda 50ak mA, a posle premotavanja 250-400mA! Što zači da sam trafo moji nije povezan na pojačalo troši 90W!!!

Perry

Re: Konvertovanje pojačala: Američki u evropski standard

Post by Perry » 04 Nov 2008, 17:54

Pozdrav,
Novi sam na forumu, i drago mi je što sam već pronašao puno stvari koje me interesuju, i biće mi drago da nekad dam i svoj doprinos.

Budući da sam kupio pojačalo u Americi, mogu ti pomoći oko ovoga.
Kao što je Rocket roll već naveo konverter struje sa 220v na 110v će ti riješiti problem (ukucaj na googlu energy converter 220v-110v). Ono što je veoma bitno da snaga konvertera mora biti jača od snage pojačala (ako je pojačalo 100Watti, poželjno je kupiti konverter koji podnosi 200watti i više). Mislim da ne bi bilo dobro da konverter podnosi jednaku jačinu koliko daje pojačalo. Ja imam konverter koji podnosi 500Watti a pojačalo je 100Wattno, ni najmanje zujanje se ne osjeti...Sretno u kupovini i kupi prije nego što dolar skoči inače ti dođe na isto, zbog carine i ostalih gluposti.
Sretno!!!

Post Reply