Gde okinuti zicu?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

KirilStipsa

Re: Gde okinuti zicu?

Post by KirilStipsa » 13 Nov 2008, 00:30

Pronalazenje pravog tona je prilicno metafizika...
To samo ti cujes... okida se gde ti dobro "fonira"... od note do note, od ritma do groove-a... tu negde izmedju lezi svirka!

LazaRocker

Post by LazaRocker » 19 Nov 2008, 23:20

Na moje sviranje ima dosta veliki uticaj mesto okidanje zice... Na primer, kad soliram, okidam trzom sto blize kobilici, zato sto se dobija mnogo ostriji, temperamentniji zvuk. Kada sviram power chordove, sviram uglavnom iznad srednjeg magneta, jer se dobija puniji zvuk. Kada sviram akorde, sviram iznad prvog magneta, jer akorde volim da sviram palcem, a ako postavim ruku dalje palac mi udara u switch i potenciometre.

dweezil

Post by dweezil » 19 Nov 2008, 23:24

mislim da debilniju temu nisam procitao ni na jednom muzickom forumu na netu

xspaceman

Post by xspaceman » 19 Nov 2008, 23:42

dweezil wrote:mislim da debilniju temu nisam procitao ni na jednom muzickom forumu na netu
heheheeh.. mada ona tema koja obradjuje drzanje , visinu i polozaj gitare direktno preti da joj ugrozi mesto na lestvici debiliteta! :)

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 20 Nov 2008, 00:05

xspaceman wrote:
dweezil wrote:mislim da debilniju temu nisam procitao ni na jednom muzickom forumu na netu
heheheeh.. mada ona tema koja obradjuje drzanje , visinu i polozaj gitare direktno preti da joj ugrozi mesto na lestvici debiliteta! :)
Ocekujemo temu "Koriscenje palca za akorde - da ili ne" ili recimo "Koliko cesto svirate gitaru iza glave" ili cak "Koja je bolja gitara - elektricna ili akusticna?" :fu2:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 20 Nov 2008, 00:07

hmmm acc. vs. el. smo imali negde... nesto je neko slicno pitao...

a da ja podelim ovu temu i da joj dam naziv "Potencijalno najdebilnija tema na forumu? A?"

guv'nor

Post by guv'nor » 20 Nov 2008, 00:16

Ma kakva ova tema bila, verujem da bi to bila cista nepravda, jer uz jedno posteno glasanje, ne verujem da bi se ova nasla ni u prvih 20. :mrgreen:

P.S. Nepravda , naravno, prema drugim temama, koje bi sigurno sa mnogo vecim ponosom nosile tu titulu. :)

dweezil

Post by dweezil » 20 Nov 2008, 00:47

i onaj ko ju je postavio bi trebalo da sebe zapita da li uopste zeli da okine zhicu?! :D

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 20 Nov 2008, 00:59

mozda je decko paranoik(sto neznaci da ga ne prate) pa se pita onako panicno "GDE OKINUTI ZICU? iza kuce? u dvoristu? gdeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee? "
;)

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 20 Nov 2008, 01:01

dweezil wrote:i onaj ko ju je postavio bi trebalo da sebe zapita da li uopste zeli da okine zhicu?! :D
ocigledno je covek odlucio da okine, tako da je pravo pitanje "da li zice zeli da bude okinuta?"

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 20 Nov 2008, 15:58

Guitar_thrill wrote:
dweezil wrote:i onaj ko ju je postavio bi trebalo da sebe zapita da li uopste zeli da okine zhicu?! :D
ocigledno je covek odlucio da okine, tako da je pravo pitanje "da li zice zeli da bude okinuta?"
E ovo je prava Hamletovska dilema koja poprima kafkijansku paranoju na Orvelovski nacin :wink:

Goja

Post by Goja » 20 Nov 2008, 20:50

dejankuki wrote:hmmm acc. vs. el. smo imali negde... nesto je neko slicno pitao...

a da ja podelim ovu temu i da joj dam naziv "Potencijalno najdebilnija tema na forumu? A?"
ja sam pitao ali je bilo pitanje sta je od ove dve lakse svirate I TO SAM STAVIO NA FORUM GDE SU POCETNICI TAKO DA... :D

Fiber

Post by Fiber » 23 Nov 2008, 12:06

Ima dosta velike razlike u mestima okidanja zice. Ako se okida blize vratu ili na vratu dobija se mek ton, a sto se zica okida blize kobilici zvuk dobija "metalniju" boju, a takodje je i osecaj drugaciji zbog zategnutosti zice i vibriranja, sto se blize kobilici zica je zategnutija. To se najvise oseti kod klasicne i akusticne gitare. Al svako svira kako njemu odgovara i kako on voli, tako da nema pravila gde se mora svirati. :) Skolski je da se svira negde na sredini izmedju pocetka vrata i kobilice, bar sto se tice akusticnih i klasicnih gitara.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Nov 2008, 20:41

Fiber wrote:Skolski je da se svira negde na sredini izmedju pocetka vrata i kobilice, bar sto se tice akusticnih i klasicnih gitara.
Ne bih se slozio. Ako si mislio na poziciju od koje se krece kad se zapocinje proces ucenja, onda si u pravu. Inace se taj razlicit karakter tona koji se dobija okidanjem blize kobilici ili blize vratu dosta koristi u klasicnoj muzici, posebno kod kompozicija koje imaju molski i durski deo - molski se vrlo cesto svira okidanjem blize kobilici, tako se dobija i ostriji ton, ali i ton kod koga se bolje cuje vibrato leve ruke, gitara dobije onaj "jecajuci" zvuk, neko drhtanje "glasa", a durske deonice, koje obicno zvuce nekako optimisticnije, najcesce se sviraju blize vratu, da se dobije vise reverbacije. Jedino sto je skolska praksa je da se gotovo nikad ne okida iznad grifplatne, ne ide se toliko daleko.

karabatak

Post by karabatak » 17 Jan 2009, 22:10

vbraca wrote:To je Pastorius rekao u svojoj video skoli.
jeste VBraco,Jaco Pastorius - Bog bas gitare
ti si prosao njegovu skolu a ostali imate na ju tjubu njegovih 8 lekcija,ako se ne bojite... :lol:

Post Reply