Guitar speed trainer

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

Mile

Guitar speed trainer

Post by Mile » 05 Dec 2008, 09:25

http://www.guitarspeed.com

Ovo je prvi i jedini program koji sam kupio, pa reko', da vam napisem o cemu se radi.
Program je uradjen sa dobrom idejom. Imam mnogo lepih saveta o tome sta utice na brzinu sviranja i kako tu brzinu povecati.
Sam program je uradjen prilicno skromno, interfejs i dizajn je za cistu 2, ali zbog nekih od saveta koje sam pominjao, nije mi zao tih 40-ak dolara koje sam dao.

Program u meniju ima "Course" u kome detaljno objasnjavaju metode vezbi potrebnih za napredak u brzini. Ja cu vam prevoditi deo po deo po deo a vi cete sami videti da li vam to ista znaci ili ne.

Razmislite o tome kako hodate a kako trcite. Kada hodate, uvek imate jednu nogu ili obe na zemlji. Kada trcite vi ste jednom nogom na zemlji ili sa obe u vazduhu.
Poenta je sledeca: Trcanje nije brzo hodanje! To su dva razlicita procesa.
Na primer, ako pokusate da hodate sve brze i brze, dosticicete limit i ako pozelite da hodate samo malo brze, morate stati sa hodanje i poceti da trcite.
Slicano se desava i sa brzim trzanjem (picking)

Sporo i brzo trzanje su dva razlicita procesa

Ako jednostavno ubrzavate pokret na koji uobicajeno trzate zice, doci cete do limita - isto kao sto imate i limit u hodanju.
Ako zelite da svirate brze od toga, morate napraviti bitne izmene (a mozda i nije "bitne" - 'bem li ga sta znaci "certain") - morate stati sa "hodanjem" i poceti da "trcite".

Mnogo gitarista je frustrirano jer ne mogu ili ne umeju da prdju tu liniju. Pa, jedan od ciljeva ovog kursa je da vam pomogne da tu barijeru preskocite sto je pre moguce. Ali, za sada, dovoljno je da razumete sledece: Ako zelite da povecate brzinune mozete to postici samo pukim ubrzavanjem onoga sto radite, potrebno je da napravite "certain" promene u pokretu kojim trzate zicu. O tome cemo kasnije na ovom kursu.
Idemo sada na prvi element GST trening strategije: SPEED PROFILI

Prvi element u vasoj strategiji ubrzavanja je koncept "nivoi kvaliteta sviranja". Pogledajmo sliku:
Image

Levo je brzina metronoma a desno su nivoi kvaliteta, odnosno, koliko dobro mozete da svirate muzicku frazu na toj brzini.
Sledi opis 5 nivoa, sta znace, i kako su izmereni.
Pokrenite metronom, recimo na 40bps, i pocnite sviranje jedne iste note, 4 puta po bitu (znaci, sesnestinke). Pri toj brzini, verovatno cete svirati te note besprekorno i bez napora.

To je nivo 1: "EFFOTLESS", sto ne znam sta znaci, ali pretpostavljam da bi to u nasem recniku bilo "bez po' muke", ili na heavy metalskom "smoke of the pussy". :) Ovako bi mogli da svirate ceo dan bez greske. Sada ubrzajte metronom, npr. na 50-60 i recimo da i dalje svirate tonove bez greske na toj brzini i da bi mogli da ih svirate gledajuci TV ili citajuci. To znaci da ste jos na nivou 1.
Ako tako postepeno ubrzavamo metronom, ubrzo cete doci do tacke kada i dalje svirate bez greske, ali morate biti pazljivi.
Recimo, na 90bps, morate se fokusirati ili cete poceti da pravite greske.

To je nivo 2: "EASY", ili ti, "laganica". Ovaj nivo znaci da i dalje svirate bez greske, perfektno, ali samo ako ste pazljivi i fokusirani.

Daljim ubrzavanjem, dolazimo do nivoa 3: "TIRING" - umaranje... Na ovom nivou, i dalje svirate dobro, ali samo neko vreme i onda pocinje zamaranje, pocinju greske i cak morate stati sa vezbom.

Kako povecavamo brzinu metronoma, docicemo do sledece tacke kada ce vase sviranje biti "isprekidano" - sviracete dobro nekoliko nota, onda cete nekoliko pogresiti, pa cete opet odsvirati nekoliko dobrih nota.

To je nivo 4: "BROKEN" - Nivo na kome mozete da odsvirate kratke fragmente i nekoliko nota, neko kratko vreme ali pravite i greske. Sa daljim povecanjem brzine, vase sviranje ce biti sve vise i vise "broken", da bi konacno dosli do momenta kada uopste ne mozete nista da odsvirate pri toj brzini.
To je nivo 5: "IMPOSSIBLE" - to je nivo pri kom ne mozete da odsvirate ni jednu notu bez greske. To je vas gornji limit u ovom momentu.

Program ima jedno dugme u meniju koje sluzi za odredjivanje profila u zavisnosti od NACINA TRZANJA.

1. Single (trzanje samo u jednom pravcu, na dole ili na gore)
2. Double (alternate picking - trzanje gore dole)
3. Chromatic (sviranje hromatske skale)
4. Scale (kada svirate skale ili delove skala na gore i nadole)
5. Pattern (Kada svirate delove skale koji imaju istu strukturu ponavljanja, na gore i dole)
6. Random (nasumicno izabrane note i brzina kojom odmah, bez vezbanja mozete da ih svirate)
7. Burst speed & special drills

I sad, program vam otvori slicnu sliku kao ova gore, samo je jednobojna, i onda vam zadaje svaki od ovih nacina trzanja pri razlicitim brzinama. Na vama je da pokusate da sto tacnije odredite onih pet nivo dok svirata to sto vam je zadao. Kada ste to sve uradili, dobicete 6 razlicitih, da kazem "slika", vasih gitarskih sposobnosti, za svaki nacin trzanja po jednu.
Image (za burst nema jer je to samo za manijake :))

Ako zelite, nastavice se ...
Pozdrav

Danielt

Re: Guitar speed trainer

Post by Danielt » 05 Dec 2008, 11:37

lepo lepo
btw certain znaci odredjene
kao moracete da napravite odredjene promene

Mile

Post by Mile » 07 Dec 2008, 18:38

Danielt, hvala za "certain", zapamticu... Uskoro cu nastavak, videces, ima zanimljivih stvari.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Dec 2008, 18:45

Sporo i brzo trzanje su dva razlicita procesa
A, vidis, MAB kaze da mnogi gitaristi grese kad MENJAJU tehniku trzanja, pri prelasku sa sporih na brze deonice i obratno. :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 07 Dec 2008, 18:57

sporo i brzo trzanje su jedno te isto trzanje samo sto je sporo malo sporije... OZBILJAN SAM ;) shou.... nema razlike i netreba da ima jer bi to onda narusavalo ritmiku... bar tako ja kontam ;) tojes ova tehnika koju ja pocinjem da praktikujem, skidam se sa mog signature "ubij me boze pre nego sto me stigne svabo" ;)

Mile

Post by Mile » 07 Dec 2008, 19:48

Bas mi je drago da vas je zainteresovalo. Duane, ne misle ovde na promenu ritmike ili tako nesto, misle na nacine drzanja trzalice, koji je pokret dominantan (iz lakta, zgloba ili sami prsti) itd. Cim budem nasao malo vremena, pisem dalje... Nije mi problem kucanje (kucam brze nego sto sviram :( ) nego mi je problem prevod. A ne mogu copy/paste jer tekst u programu ne moze da se selktuje...

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 07 Dec 2008, 19:57

Ili jednostavno da svi skinu program i vide dal' im se svidja... A svako ko iole zna da koristi internet znace da skine doticni program u full varijanti :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Dec 2008, 20:05

...(k)od istocnoevropskih i ruskih distributera, sto bi reko dejankuki. :mrgreen:

Mile

Post by Mile » 07 Dec 2008, 20:10

Naravno, ima i trial verzija. Probajte ga, ali sem kursa (a to je ovo sto prevodim) samih vezbi klasifikovanih u grupama (sto mi takodje nece niti problem a ionako se vec duze vremena nakanjujem da te iste prepisem u GP) i krive, nema nista sto se ne moze naci u Gitar Pro-u... Ja cu rado prevoditi dalje cisto da komentarisemo i da malo razmenimo misljenja.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 07 Dec 2008, 20:47

ja sam ga vec nabavio kod jednog istocnoevropskog distributera i fin je program, mada nista revolucionarno, ovo se moze uraditi i manuali samo sto bi zahtevalo dosta bah'canja s' metronom... mada super program... lepo mi je doso u lep trenutak, bas kad sam se uvatio da vezbam alternate picking for serious ;)

Danielt

Post by Danielt » 07 Dec 2008, 20:55

pa naravno downloadovacemo ahem...˝trial˝...

Mile

Post by Mile » 07 Dec 2008, 21:26

Rax-e, tebi ne treba ovaj program, ti vec sviras brzo. Malo sam poslusao tvoje snimke i moram reci da sam impresioniran. Kakav ces tek biti kad porastes. :)

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 08 Dec 2008, 00:19

Mile wrote:Rax-e, tebi ne treba ovaj program, ti vec sviras brzo. Malo sam poslusao tvoje snimke i moram reci da sam impresioniran. Kakav ces tek biti kad porastes. :)
Hehe,.. vezbatui se uvek mora!!! nije losh program... Nemoj previshe da me hvalish, pocrvenecu :oops:

:wink:

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 12 Dec 2008, 11:07

"Kupio" sam program jos kad sam tek kupio prvu gitaru,tamo sam prvi put video da trzalica moze da se trza i gore-dole :lol:

Barem 3 puta nedeljno po 20-30 minuta cepam vezbe tamo,i napredak se stvarno moze primetiti,svake 2-3 nedelje uradite test opet i videcete koliko se lako i brzo napreduje sa minimalno vremena sviranja.

Sto se tici pickinga uvek koristim alternate.

Danielt

Post by Danielt » 14 Dec 2008, 23:47

igorpan wrote: Sto se tici pickinga uvek koristim alternate.
u nekim slucajevima je bolje koristiti single
npr. papa roach - last resort
kad se svira onaj solo ali muted
bar je meni lakse

Post Reply