Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

kurtrose

Re: Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...

Post by kurtrose » 30 Jan 2009, 14:17

Ne znam da li da se smejem ili da placem na ovaj tekst..

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 30 Jan 2009, 14:50

sinisake wrote:
Srpski roker će bezgranično tugovati za vremenima koja su prošla i u kojima je sve bilo bolje: muzika na radiju je bila pravi rokenrol, na koncerte rok muzike su dolazile stotine hiljada intelektualaca i humanista, za razliku od svetine sastavljene od sertifikovanih maloumnika i ratnih zločinaca koja danas Ceci puni Marakanu, narodnjaci su postojali samo u domaćim sitkomima, a jedino što je sreću umelo da pokvari bile su sarkastične kritike Dragana Kremera na račun Zlatka Manojlovića, Seada Lipovače i Radomira Mihajlovića Točka po štampi. „Točak, brate… Je l' ti znaš da je on Blekmoru jednom zadao na gitari nešto što ovaj nije umeo da ponovi?
Meni je ovo bas, bas duhovito. :)
meni je trulo... znam da svi pricaju ono kao tocak broj jedan ili sto bi ti rekao i mi konja za trku imamo... al to je covek koji se nije nimalo eksponirao u javnosti, a eto ispadne da ga prozivaju bas zbog toga sto je ostavio jak utisak muzikom, a ne recima...

ja licno mislim da bi tocak mogao svoj toj brit rok boraniji da zada domaci zadatak :) a sta sad? :D ne salim se, al ako cika u postu oce da kaze da se tocak dize u nebo zbog neceg drugog osim njegove svirke, onda to nije uredu, jer bi prethodno morao da ide okolo i prica pricu kako je on savrsen, a to naravno nije radio, kako reko, klonio se, a i dalje, medija, tako da neznam ko bi drugi osim muzicara/slusaoca/kriticara/medija mogao da napuca tu pricu, al onda nek prozivaju njih...

:) tocak objasnjava!

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 30 Jan 2009, 15:04

ajoj, ne zelim da me clanak ovog kvaliteta natera da nesto diskutujem, al cu morati, posto si istripovo s poentom, pa da te ispravim:)
dakle, nije on prozivao tocka, on je prozivao likove koji drkaju na tocka, te stoje uglibljeni u neki svoj obrazac i vrte iste price (ona prica kad si intelektualan onda si u fazonu ekv, kad si ne znam, buntovan, onda si valjda disciplina, ne secam se), tako i ta izlizana fora tocak ovo ono, kapiras? isto kao sto ce svaki metalac da smara sa suldinerom, nebitno da li je suldiner genije, poenta je u smaranju.

disklejmer:
ovo ne znaci da je tekst dobar i i dalje sam u fazonu da autora treba tuci i jebati mu zenu na njegove oci, da barem ta njegova ogorcenost dobije neki smisao.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 30 Jan 2009, 15:08

Doolio wrote:... i dalje sam u fazonu da autora treba tuci i jebati mu zenu na njegove oci
Ko je ogorcen sada? :lol:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 30 Jan 2009, 15:16

Doolio wrote:ajoj, ne zelim da me clanak ovog kvaliteta natera da nesto diskutujem, al cu morati, posto si istripovo s poentom, pa da te ispravim:)
dakle, nije on prozivao tocka, on je prozivao likove koji drkaju na tocka, te stoje uglibljeni u neki svoj obrazac i vrte iste price (ona prica kad si intelektualan onda si u fazonu ekv, kad si ne znam, buntovan, onda si valjda disciplina, ne secam se), tako i ta izlizana fora tocak ovo ono, kapiras? isto kao sto ce svaki metalac da smara sa suldinerom, nebitno da li je suldiner genije, poenta je u smaranju.
neam pojma meni je zvucalo kao... tocak ovo tocak ono... kao da je nepravedno to sto ga ljudi smatraju bogom djitre... :D

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 30 Jan 2009, 15:26

ma jok, vidis da prica o profilu ljudi koji se previse loze, ne o tocku konkretno.

cira:
hehe, nisam ja ogorcen iz prostog razloga sto me nista od ovoga ne pogadja, stavise, ne uklapam se u isprozivani profil ama bas nimalo, tako da ne bi bio ogorcen ni da je tekst ultra kvalitetan, a autor aleksandar dima otac. samo me nerviraju takvi likovi, sto je razlicito od ogorcenost, koji prenose frustracije, to mi je u top3 najgore osobine koje covek moze da ima.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Jan 2009, 15:40

sinisake wrote: Je l' tako, Rocket? :)
Nije tako. :lol:

Ali slažem se sa tobom, čovek ume da piše. To je najbitnije za tekst, da je dobro napisan. Svakako, ima i bolje napisanih tekstova na temu rokenrola (ovaj, recimo, nikad ne bi prošao u novinama, građanske tužbe bi pljuštale na sve strane) ali čovek dobro barata vokabularom i sintaksom.

Nema, recimo, puno članova Foruma koji bi mogli da napišu tekst o bilo čemu na tom nivou (elokvencije, detaljnosti, kozerije).

Prednost teksta je njegova strasna duhovitost. Čovek prelazi u ostrašćenost i to je uvek loše (ostrašćenost sužava vidno polje i puni ubilačkom mržnjom), ali tekst kipti od fokusirane energije, nije mlitavi traktat. Takvog pisanja kod nas ima suviše malo, suviše malo...

Argumenti su mu većinom truba, naravno (nedostaje mu širi pogled) ali to je za tekst najmanje bitno.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 30 Jan 2009, 15:45

dobro, predajem se. drzacu da ste se dogovorili i da me zajebavate ne bih li poludeo. covek nabraja besmislena poredjenja i izandjale fraze kroz najizlizaniji stil urbanog kvaziintelektualca ikad. ako je vama ovo tehnicki i stilski dobar tekst, jebiga, onda sam ja potpuno lud i ne umem da citam i treba da idem u prvi osnovne, a to cu i da uradim, jer se tamo cita nesto drugo.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 30 Jan 2009, 16:44

Nije tako. :lol:
A, pa ne smes da kazes da se slazes, pa da tebe onda svi napadnu, razumem... :)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 30 Jan 2009, 16:46

Chrissie Hynde je bila rock kriticar (novinar) kaja je kritikovala nekoliko bendova, koji su joj na to odgovorili..." Pa hajde ti napravi neki bend i dokazi sta je muzika" ... I onda je ona napravila The Pretenders (tako sam cuo)...Koliko ja znam, taj lik nema bend..ili ima ali ja neznam za isti. Toliko o rock kriticatima i novinarima.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 30 Jan 2009, 16:50

Doolio wrote:ma jok, vidis da prica o profilu ljudi koji se previse loze, ne o tocku konkretno.
nisam citao sve... samo ovaj delitj... jbg... greshi covek... mozda sam i ja nekad bzmvzmzmmz :D
nemanjavelimirovic wrote:Chrissie Hynde je bila rock kriticar (novinar) kaja je kritikovala nekoliko bendova, koji su joj na to odgovorili..." Pa hajde ti napravi neki bend i dokazi sta je muzika" ... I onda je ona napravila The Pretenders (tako sam cuo)...Koliko ja znam, taj lik nema bend..ili ima ali ja neznam za isti. Toliko o rock kriticatima i novinarima.
sto nije napravila grateful dead? :D jedan je garsija(rip) 8) ... exhibit A :lol:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 30 Jan 2009, 17:08

Radi se samo o nečijem blogu. Svi mi znamo da hartija sve trpi, a blog i ono što bi i pakao izbljuvao napolje, pa bih rekao da ovo ne treba da bilo pogađa toliko.

Meni ovaj tekst nema neke istaknute kvalitete, posebno me je zbunilo to što se čovek pohvalno izrazio o Kremerovom pisanju, a ni jednog momenta mi nije bio zabavan kao Kremer. Opet, istini za volju, ja sam poslednji put čitao nešto što je Kremer napisao kad sam bio u osnovnoj, a ima tome 20 godina, pa može biti da bi mi danas i Kremer bio dosadan. Ko zna...

Jedna stvar je meni tu značajna. Eto može recimo Mira Adanja Polak na prvom programu nacionalne televizije da kaže za Bajagu da je on roker intelektualac, i nema ko da je spreči, i onda mi je nekako ok da isto tako ima prostora i da neko kaže nešto sasvim, sasvim drugačije. Nije da mi se dopalo kako je to rečeno, nije da se sasvim slažem sa autorom (a da sam posebno loše naelektrisan od Bajage - jesam...), ali neka postoji i to. Meni je zaista muka od tog mita kako su naši rokeri nekakva elita koja je gurnuta u zapećak. Mislim, da ne lažem nikoga, meni je stvarno drago što jako retko mogu da vidim "Riblju čorbu" na televiziji, ja ne vidim u tome nikakav gubitak. Da sad ne nabrajam dalje, ali ima još kandidata koji su me obradovali svojom medijskom odsutnošću. I neka se i o tome piše, ali ako može sa više stila, ili ako ništa druge - daj da bude stvarno smešno...

Inače ne smatram da sme da kritikuje samo onaj ko je iz branše. Pa to bi dovelo do totalnog ludila! Kakav to sumanuto sujetan čovek hoće da čuje kritiku samo od boljeg iz sopstvene branše? Šta, kao muziku slušaju samo muzičari? Kada bismo to "napravi ti bolji bend" transponovali u bilo koju drugu sferu života, to bi izazvalo oooozbiljne posledice... "Zašto vam je umro pacijent na operacionom stolu?" "Paraziti, specijalizujte hirurgiju, pa vi operišite bolje ako umete!!!" Ne radi ta logika nikako...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 30 Jan 2009, 19:37

Jedna stvar je meni tu značajna. Eto može recimo Mira Adanja Polak na prvom programu nacionalne televizije da kaže za Bajagu da je on roker intelektualac, i nema ko da je spreči, i onda mi je nekako ok da isto tako ima prostora i da neko kaže nešto sasvim, sasvim drugačije. Nije da mi se dopalo kako je to rečeno, nije da se sasvim slažem sa autorom (a da sam posebno loše naelektrisan od Bajage - jesam...), ali neka postoji i to. Meni je zaista muka od tog mita kako su naši rokeri nekakva elita koja je gurnuta u zapećak. Mislim, da ne lažem nikoga, meni je stvarno drago što jako retko mogu da vidim "Riblju čorbu" na televiziji, ja ne vidim u tome nikakav gubitak. Da sad ne nabrajam dalje, ali ima još kandidata koji su me obradovali svojom medijskom odsutnošću.
Pa to, Kristijane, to je kljucno! A meni je zao (koliko mi je drago zbog medijske odsutnosti pljuca koje si pomenuo) sto neko, i to bas ovakvim - nebiranim recima ne kaze nesto slicno, i to na recimo onom zlu od nacionalne televizije!

(Kao sto je svojevremeno bas pomenuti Kremer, javno, na teveju iscepao omot onog smeca od albuma Bijelog dugmeta i posteno izruzio tada aktuelni Ujed za dusu Riblje corbe, ako se ne varam)

Jer, u zemlji u kojoj Mira Adanja Polak, ciji je realni novinarski domet uredjivanje pijacnog barometra, predstavlja novinarsku velicinu, mora da se cuje i glas zdravog razuma i elementarnog ukusa.

dweezil

Post by dweezil » 31 Jan 2009, 00:01

odlicno je napisao sve ovaj lik, haha ono za Galiju i decu u Africi, bash me nasmejao. :) ima u svemu onome bash dosta istine i mnogi bi trebali da se zapitaju sta su i gde su, mada neki nikad nisu ni bili nigde.

MUzzY

Post by MUzzY » 01 Feb 2009, 04:39

Heh :)
Da ne ne idem u sitna crevca, recicu samo jednu cinjenicu sa kojom se slazem - rock u Srbiji nikad nije bio ... dovoljno dobar, realno. Bilo je fenomenalnih pesama, dobre produkcije 80ih, jakih tekstova, ali to je bas kratak period. 90e na koje se ljudi masovno loze kao i ovaj period neke totalne alternative u svakom jebenom pravcu (osim kod narodnjaka, tu nema mnogo dileme :D) su po meni jako neinspirativne. Slazem se sa generalnim stavom da je u tom periodu zbog svih sranja koja su uzela maha tada nastao jedan mediski cistac koji su prilicno losi muzicari i jos gori profiteri iskoristili za proboj. Svi znamo ko, kako i zasto... Steta.

Jedino gde je preterao su te njegove zelje za raznim egzekucijama. Veoma neukusno.

Post Reply