koju klasicnu

Post Reply
ica84

koju klasicnu

Post by ica84 » 01 Feb 2009, 20:54

E ovako sviram elektricnu 4-5 god. i planiram da uzmem konacno i jednu akustaru.
Bitno mi je da ima sto bolji zvuk na suvo a ozvuka i nije presudna. Ne bih je koristio za snimanje nego za live i po kuci. Takodje da je cutaway.
Budzet mi je tu negde oko 17000din.
Dakle uzeo bi nesto ovako:
Oscar Schmidt OC11CE
http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=1354
Takamine EG124C
http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=194
Aria AK-30CE
http://www.skymusic.co.yu/prodaja/gitar ... na_gitara/
Ili neki Ibanez, mozda vi imate neki bolji predlog?

bokicasa

Re: koju klasicnu

Post by bokicasa » 01 Feb 2009, 21:04

Pa sad,nista od ovoga ti ne bi preporucio.Ozvuka na gitarama iz ovog cenovnog ranga nije kvalitetna i zvuk koji se dobija blago receno nije nista posebno.Mnogo bolja je varijanta kupiti neozvucenu,pogledaj teme na forumu,videces da vecina to preporucuje.Sacekaj da kristijan vidi temu,on ima najvise iskustva i znanja o tome sta ti hoces,a ja ti savetujem da ozvuku izbacis sa liste mogucnosti.

ica84

Post by ica84 » 01 Feb 2009, 21:28

Pa ja na ovim sajtovima nisam video ni jednu cutaway a da nije ozvucena....
Mozda mozete da mi preporucite neku eventualno MALO skuplju?
A jel ta ozvuka lose utice na zvuk kad se svira na suvo?

bokicasa

Post by bokicasa » 01 Feb 2009, 21:33

pa gledaj,te jeftinije ozvucene na suvo zvuce,meni barem,uzasno,mislim,ja jesam zahtevan i sve,ali opet mi je zvuk blagi boze,a ti sigurno nemas nameru da nosis pojacalo sa sobom gde god isao,zato bolje neozvucena,sto se tice modela,u svakom slucaju bi ti bilo najbolje da pojuris neku jamahu ili ariu,to ce ti najbolje reci kristijan,sacekaj,sutra ces sigurno imati odgovore,nisam isprobao previse modela,tj. ne pamtim modele bas najbolje pa da mogu da ti kazem koju da kupis jer je meni uletela opcija i kupio sam gitaru za 15 dana.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 01 Feb 2009, 22:32

Od ove 3 ja bih najverovatnije najdetaljnije osmotrio Aria gitaru, mada ne taj model, pa Oscar Schmidt, pa Takamine.

Oscar i Takamine imaju istu kombinaciju drveta, gornja ploča omorika, bočna i zadnja mahagoni, i to ti je vrlo česta kombinacija, i za ove jeftinije instrumente i najsrećnija kombinacija. Ako hoćeš da platiš da ti na gitari piše daleko zvučnija marka Yamaha, onda dobiješ umesto mahagonija nato, što je neki srodnik mahagonija ali za publiku sa jeftinijim ulaznicama :) Nisam svirao ovaj Takamine što si ti naveo ali sam svirao čudo nekih jeftinijih Takamine gitara, i moram da kažem da su oni nekako baš ispali stipse prema kupcima sa tanjim džepom, baš mi se nisu dopali ovi njihovi instrumenti iz niže i srednje klase. Tako da sam i ovde skeptik, prosto na osnovu iskustva koje imam, ali da ponovim - ovaj model nisam svirao.

Isprobao sam neke Oscar Schmidt gitare (huuuuuh, mogli su i zafrknutije ime da daju firmi, ubijem se dok ovo isčukam), to je ono - pristojno za te pare. Ne baca u nesvest, ali je pristojno.

Aria, ovaj model koji si ti naveo po meni je problematična zbog drveta. Po meni je javor dobar za jazzy gitare, a kad ga vidim na gitari koja ima i ozvuku, to mi obično govori da taj instrument na suvo daje dosta ugušen ton. To je verovatno dobro zarad scene, da ne poludi basovitost akustičnog trupa sa ozvukom, ali je takođe i caka kojoj se pribegava da se sakriju nedostaci koje neki kvalitetniji instrument nema. Jer eto, AK80CE, koji je više nego duplo skuplji, ipak ima gornju ploču od omorike, a ima i ozvuku. Dakle onaj u visokim tonovima reski, i u basu mukli javor samo je tu da zabašuri nedostatke jeftine ozvuke. Tako gledano, zaista jeste priličan promašaj kupovati ozvučen instrument iz ove cenovne klase. Od klasičnih Aria gitara, iz ove cenovne kategorije vredi gledati AK 35-53, A 40, A 50... Samo one nemaju izrezan trup.

Klasična sa izrezanim trupom, a bez ozvuke, kod nas teško da može da se nađe. Evo sad gledam neke kataloge, i da ti pravo kažem, slabo ja inače vidim takvu kombinaciju. Pri tom, eto recimo kod Yamaha gitara i nema u nižoj kategoriji tih ozvučenih, valjda računaju da je to ipak varijanta za profesionalca koji izlazi na scenu.

Jeftina ozvuka daje dosta prštav ton, po meni dosta neprijatan. Da ti ne pričam koliko to malo ima veze sa pravim zvukom te gitare. Snimiš na mikrofon na suvo gitaru, pa je posle snimiš preko ozvuke, i imaš utisak da je ovo drugo samo solidan sint koji glumi akustičnu gitaru. Čak mi se čini da je klasična tu još zafrknutija od western gitara sa čeličnim žicama. Možda ima manje percussion momenta na klasičnoj, ali baš zvuči sintetički sa tom lošijom ozvukom.

Nisam u fazonu da te obeshrabrujem, ali posebno ako ćeš koristiti gitaru uživo, bolje gledaj da skupiš još koju kintu, pa uzmi nešto koliko toliko pristojnije. Druga varijanta je da razmisliš koliko ti je bitan taj izrezani trup... ako nije od presudnog značaja uzmi ovo u obzir - kupiš što bolju klasičnu bez ozvuke, a kako je vrat klasične mnooooogo drugačiji od vrata električne i kompletno sviranje klasične traži neko privikavanje, taman dok je rabiš kod kuće, sakupiš neku kintu da kupiš neku upotrebljivu ozvuku, pa to naknadno dodaš na gitaru. To je po meni dobitna kombinacija. Jer vidi, na klasičnoj imaš 12 polja van trupa, i na grifplatni na trupu još 6... dobro razmisli koliko ćeš svirati po tih 6 polja, sve i da imaš izrez, imaš samo nešto bolji prilaz tim pozicijama, ali ne i dobar oslonac leve ruke. Ono malo što sviram po tim poljima ja sviram tako što izvučem ruku što više mogu i palac oslonim na bočnu ploču tik uz vrat, i to radi sasvim ok. I nemoj da me kapiraš pogrešno, nisam sad u fazonu da ti namećem moj trip, samo bih da ti pomognem da pare što pametnije potrošiš. Eto razmisli malo o ovome, pa da pretresemo još malo ovu situaciju.

ica84

Post by ica84 » 02 Feb 2009, 14:38

Meni ostaje samo da tamo posle 15-og. odem i probam sve ove gitare.
Ako ne bude bash nijedna valjala onda cu verovatno da jurim neku sa metlnim zicama i ako sam ja hteo malo da probam da sviram i Flamenco...
Evo video neke takamine gitare
http://www.youtube.com/watch?v=0SgL2H1F ... re=related
ps.ovo bash i nije neki flamenco
Hvala na odgovorima.

DV

Post by DV » 04 Feb 2009, 09:58

Kristijan wrote:Aria, ovaj model koji si ti naveo po meni je problematična zbog drveta. Po meni je javor dobar za jazzy gitare, a kad ga vidim na gitari koja ima i ozvuku, to mi obično govori da taj instrument na suvo daje dosta ugušen ton.
Samo da dam pravu informaciju:
Na sajtu Skymusic-a zaista piše da je prednja ploča kod AK 30 CE od javora ali to je verovatno njihova omaška.
Na ovoj gitari je prednja ploča (provereno) od čamovine, iliti spruce-a, tj smreke (i omorika spada u ovu grupu).Neverovatno je, ali su leđa, bokovi i vrat zaista od mahagonija, doduše onog afričkog, plantažnog...ali ipak mahagonija.
Inače, što se tiče javora, potpuno se slažem. Užasan je za ozvučene gitare a posebno ako su sa najlon žicama.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Feb 2009, 10:07

E, vidiš vrlo korsna informacija... Hvala! Jesi li imao prilike da sviraš ovaj model? Eto kad se već čovek raspituje, da li možeš da daš još informacija o ovj gitari? Bio sam juče u Sky Musicu, i nisam video ovu gitaru, a i mene zanima nešto više o istoj.

DV

Post by DV » 04 Feb 2009, 11:27

Kristijan wrote: Jesi li imao prilike da sviraš ovaj model?
Između ostalih, posedujem i ovu gitaru. Pravo je čudo da se za tako malo para može kupiti sasvim solidan instrument.
Na suvo zvuči zaista korektno - pun i jasno definisan ton, dosta dobro izbalansiran.
Za mene je prijatno iznenađenje bio zvuk "na struju". Ni nalik gitarama iz te cenovne klase. Daleko prirodniji i gotovo identičan tonu gitare na suvo.
Kada sam malo pročeprkao ( :) ) postalo mi je jasno zbog čega je to tako.
Naime, u Ariji su pribegli jednom (uslovno rečeno) triku pa su piezo pickup smestili u samo kobilicu, baš na onom mestu gde se ona spaja sa gornjom pločom (kod mnogih skupljih rešenja i instrumenata pickup je odmah ispod sedla - a negde i ispod žica pa je tako dobiveni ton preoštar i zahteva dosta "elektronske obrade").
Na taj način je postignuto da se u većoj meri hvataju vibracije gornje ploče (što u suštini daje karakter zvuku) a opet se preko sedla (koje ipak dodiruje pickup) hvata i dovoljno "dinamike" sa žica. Osim toga "prsti se manje čuju" i uopšte, na ovakav način je sa sasvim jednostavnim pickup-om postignut zaista dobar rezultat.
Još jedna stvar koja mi se dopala je šipka u vratu (koje nema kod tako jeftinih modela) a kojom se može korigovati vrat ako se drastično menja tenzija žica.
Inače sama gitara je izuzetno mekana i udobna za sviranje.
Ostaje jedino da se napomene opšte poznata stvar - TREBA IZABRATI DOBAR KOMAD jer su razlike zaista ogromne ali ista je stvar kod svih jeftinih gitara.
Moram da napomenem da sam svojevremeno probao 5-6 gitara dok nisam izabrao i sve su zvučale prilično različito.

ica84

Post by ica84 » 15 Feb 2009, 18:11

Evo ja samo da javim da sam kupio konacno gitaru :D
Dakle na kraju sam uzeo ovu:
Oscar Schmidt OC11CE
http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=1354
Gitara je za te pare i vise nego dobra. Zvucno je recimo primetno bolja od Yamahe c40, a ima i bolji finish,shpku u vratu, bolje civije...
Ozvuka na gitari je onako, nisam josh siguran, nije me neshto odushevila na pojacalu za akustare u radnji, dok recimo na ovom mom pojacalu zvuci bolje, ustvari zvuci porilicno slicno kao kad je sviram na suvo shto meni i odgovara.
Eto ako nekog josh neshto interesuje tu sam.
poz.

Post Reply