Stavi.NikolaNis wrote:Ako nekom treba link rado ću ostaviti ako sme ovako javno...?
Moj prvi pokušaj izrade gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rocket Roll
Re: Moj prvi pokušaj izrade gitare
Ove je link do proizvođača glodala, firma iz Italije http://www.cmtutensili.com/viewdoc.asp?pars2=1~18~1
Ovo je link do firme Filos iz čačka koja je predstavnik za Srbiju http://www.filos.rs/
Moj savet vam je da se telefonom čujete sa njima ukoliko nešto naručujete da vidite da li trenutno imaju na lageru to što vam treba. Nadam se da nekome znače ove informacije
Hajde sada meni malo pomozite, znam da je već negde na forumu pisano o farbanju, kupio sam danas poliuretansku podlogu sa odgovarajućim katalizatorom i razređivačem. Kada završim sa tim idem dalje na boju. Može li neko ko je imao iskustva da mi opiše proceduru farbanja. Zanima me ono šmirglanje između slojeva, koliku gradaciju šmirgle koristim, koliko čekam da se sloj osuši i sve već redom. Izvinite ako davim ali nemam baš nikakvog iskustva u tome, ovo mi je prvi put da ću koristiti kompresor i pištolj. Osećam se kao nekada davno kada sam prvi put radio ono...

Ovo je link do firme Filos iz čačka koja je predstavnik za Srbiju http://www.filos.rs/
Moj savet vam je da se telefonom čujete sa njima ukoliko nešto naručujete da vidite da li trenutno imaju na lageru to što vam treba. Nadam se da nekome znače ove informacije

Hajde sada meni malo pomozite, znam da je već negde na forumu pisano o farbanju, kupio sam danas poliuretansku podlogu sa odgovarajućim katalizatorom i razređivačem. Kada završim sa tim idem dalje na boju. Može li neko ko je imao iskustva da mi opiše proceduru farbanja. Zanima me ono šmirglanje između slojeva, koliku gradaciju šmirgle koristim, koliko čekam da se sloj osuši i sve već redom. Izvinite ako davim ali nemam baš nikakvog iskustva u tome, ovo mi je prvi put da ću koristiti kompresor i pištolj. Osećam se kao nekada davno kada sam prvi put radio ono...

- mislim_stvarno
Paint your own guitar. Ta knjiga do detalja objasnjava farbanje gitare. Stavio bih rapidshare link, ali gazde tje se ljute... 
Kucaj u guglu "paint your own guitar rapidshare.com" (bez navodnika) idi na drugi link i tu imas 35.9M da skines fajl

Kucaj u guglu "paint your own guitar rapidshare.com" (bez navodnika) idi na drugi link i tu imas 35.9M da skines fajl

Hvala lepo, živ bio. Idem da probam da skinem tu knjigu. Nadam se da imaju tamo uputstvo i za farbanje poliuretanom a ne samo nitro bojom... 

- Highway One
Hvalamislim_stvarno wrote:Paint your own guitar. Ta knjiga do detalja objasnjava farbanje gitare. Stavio bih rapidshare link, ali gazde tje se ljute...

- mislim_stvarno
On tu objasnjava princip rada sa konzervama, koliko slojeva, koliko smirglanja... Ali mislim da moze da se koristi za bilo koju tehniku, samo je prilagodis sebi, negde mozes i po svom ukusu da odredis da li si dovoljno farbe naneo...
Aj u zdravlje
pa da lepo ofarbas ovu lepoticu pa da krene da se svira 
Aj u zdravlje

Hvala ti još jednom, evo polako redom čitam ove PDF fajlove, svaka čast ovom tipu šta sve radi, moraću detaljno sve da pručim.
Redovno ću slikati sve što radim i podeliti sa vama ovde, nadam se da neću praviti puno grešaka i da će sve biti gotovo relativno brzo.
Redovno ću slikati sve što radim i podeliti sa vama ovde, nadam se da neću praviti puno grešaka i da će sve biti gotovo relativno brzo.

Za vikend sam nanosio slojeve poliuretnaske bezbojne podloge, evo dve slike kako to izgleda nakon poslednjeg sloja pre nego sam ga ošmirglao i matirao. Nisam baš uspeo lepo da "uhvatim" odsjaj sa gitare, moraću malo da vežbam fotografisanje...

Ako neko želi da pomogne neka mi kaže kako nanosim boju, da li čekam između slojeva da se suši pa šmirglam ili nanosim nekoliko slojeva na mokro pa onda sve to šmirglam? Koliko vremena čekam između slojeva boje. Još jednom da napomenem, u pitanju je poliuretan. Hvala unapred...

Ako neko želi da pomogne neka mi kaže kako nanosim boju, da li čekam između slojeva da se suši pa šmirglam ili nanosim nekoliko slojeva na mokro pa onda sve to šmirglam? Koliko vremena čekam između slojeva boje. Još jednom da napomenem, u pitanju je poliuretan. Hvala unapred...
jedan sloj, susnes, smirglas i samo cepaj 
edit: cekaj stani, kakvu boju?

edit: cekaj stani, kakvu boju?
Pa boju preko podloge, konkretno leđa i bokovi gitare idu u crnu boju, a prednja strana u neku tamnu nijansu crvene. Čitao sam negde da se šmirgla između svakog sloja (kao što sam radio sa podlogom), a negde sam video da se nanose slojevi boje u razmaku od po pola sata i onda se posle sve zajedno šmirgla... 

Ja debil se tamo raspitujem o gitarama od orasa, citam po internetu, a ti ovde pravis gitaru od istog i to je privodis kraju
Sad jos nestrpljivije iscekujem ishod tvoje gradnje
Sve u svemu

Sve u svemu

Orah sam izabrao kao zamenu za mahagoni po savetu jednog majstora za gitare, rekao mi je da su to drva slične gustine i osobina uopšte. Budi strpljiv još malo, videćemo šta će biti na kraju... 

- sirac-šunka
- vragolan
Orah jeste zamena za mahagoni i po prici nekih stolara sa kojima sam pricao. Kazu da je jako slican po gustini i da ga i oni koriste za neke namene gde bi dobro dosao mahagoni.
A da dodam, kada sam se skoro raspitivao za drvo za gitare, jedan stolar mi je rekao:
"Mozda ce da ti zvuci cudno, ali ja ti preporucujem krusku. Jeste, ljudi ne znaju sta je kruska, to je mnogo lepo i fino drvo i od njega su se ranije radili duborezi i gusle."
A da dodam, kada sam se skoro raspitivao za drvo za gitare, jedan stolar mi je rekao:
"Mozda ce da ti zvuci cudno, ali ja ti preporucujem krusku. Jeste, ljudi ne znaju sta je kruska, to je mnogo lepo i fino drvo i od njega su se ranije radili duborezi i gusle."
I ja sam čuo za neke voćke da su jako dobre za izradu instrumenata...
Nego javi se ti za onu kafu i za ono drvo što smo pričali i pohvali me malo kako mi do sada ide posao, pomisliću da ništa ne valja
Nego javi se ti za onu kafu i za ono drvo što smo pričali i pohvali me malo kako mi do sada ide posao, pomisliću da ništa ne valja

- sirac-šunka
- vragolan
Evo sad cu da te zovnem...
I da naravno, odlican posao, cimacu te da mi lakiras nesto po kuci, makar i samo osnovnim lakom
I da naravno, odlican posao, cimacu te da mi lakiras nesto po kuci, makar i samo osnovnim lakom