Metal gitara - šta skidati, šta vježbati, literatura...

Moderators: dejankuki, Reverse

Dushan S

Re: Metal gitara - sta skidati, sta vjezbati, literatura...

Post by Dushan S » 21 Jul 2008, 19:24

friedman wrote:Pa uglavnom ritam gitaru, naravno :)
Hvala ti na savetu, sad idem na "skidanje" master of puppets-a :)
@ KOD
Je l' ti to ozbiljno? :)
Pesma mi zvuci pretesko :)

Nego, interesuje me koja vam je pesma bas pomogla da savladate neke tehnike i da poboljsate sviranje?
Skineš prvih 6-7 albuma od Iron Maiden, možeš i melodije i ritam gitare, to je dobro za početak.
Skineš sve od Metallice od Kill'em All do Black albuma, sve gitare sem solo gitara.
Skineš ritam gitare sa prva dva Ozijeva albuma sa Zakk-om.
Skineš možda još poneku pesmu od Pantere recimo
I na kraju skineš nešto od ovih nu metal i metalcore bendova gde imaš dosta rifova sa praznim žicama, puno ritmičkog sviranja sa korišćenjem pauza u rifu, tu ima interesantnih stvari.
Koristiš metronom kad sviraš sam, pod OBAVEZNO. A sviraš i sa muzikom u pozadini i sam cele pesme. Paziš na tehniku desne ruke, da je sve čisto, da nema nikakvih zvukova, pištanja škripanja.

Za to ti treba između godinu i dve dana, bez nekog užasnog truda, i kad to uradiš, ako si radio pažljivo, nisi bio popustljiv i preskakao dalje iako u stvari nešto grešiš, postao si sjajan metal ritam gitarista.
Za solo gitare je druga priča, to traje ceo život, uvek može nešto novo i bolje.
To ti je to.

friedman

Post by friedman » 22 Jul 2008, 15:51

Hvala svima na iscrpnim odgovorima i savetima! :)
Puno ste mi pomogli, sad mi ostaje samo da uzmem gitaru u sake :)

Psoriasis

Post by Psoriasis » 17 Oct 2008, 22:56

Dushan S wrote:
friedman wrote:Pa uglavnom ritam gitaru, naravno :)
Hvala ti na savetu, sad idem na "skidanje" master of puppets-a :)
@ KOD
Je l' ti to ozbiljno? :)
Pesma mi zvuci pretesko :)

Nego, interesuje me koja vam je pesma bas pomogla da savladate neke tehnike i da poboljsate sviranje?
Skineš prvih 6-7 albuma od Iron Maiden, možeš i melodije i ritam gitare, to je dobro za početak.
Skineš sve od Metallice od Kill'em All do Black albuma, sve gitare sem solo gitara.
Skineš ritam gitare sa prva dva Ozijeva albuma sa Zakk-om.
Skineš možda još poneku pesmu od Pantere recimo
I na kraju skineš nešto od ovih nu metal i metalcore bendova gde imaš dosta rifova sa praznim žicama, puno ritmičkog sviranja sa korišćenjem pauza u rifu, tu ima interesantnih stvari.
Koristiš metronom kad sviraš sam, pod OBAVEZNO. A sviraš i sa muzikom u pozadini i sam cele pesme. Paziš na tehniku desne ruke, da je sve čisto, da nema nikakvih zvukova, pištanja škripanja.

Za to ti treba između godinu i dve dana, bez nekog užasnog truda, i kad to uradiš, ako si radio pažljivo, nisi bio popustljiv i preskakao dalje iako u stvari nešto grešiš, postao si sjajan metal ritam gitarista.
Za solo gitare je druga priča, to traje ceo život, uvek može nešto novo i bolje.
To ti je to.

Hvala na listi za skidanije po sluhu...ali...el mozes da navedes koje pesme tacno sa gore navedenih albuma posto iskreno nemam volje da bash svaku pesmu radim...i sto se tice nu-metala el moze ovako>

Slipknot:
1.Pulse of the maggots
2.Eyeless
3.Surfacing
4.Left behind
5.Psychosocial

Disturbed:
1.Stricken
2.Stupify
3.Indestructible
4.Game

Tnx unapred =)

vasko

Post by vasko » 17 Oct 2008, 23:33

od knota nisu lose i spit it out i sic i diluted i wait and bleed ali treba ti i gaina da bi to svirao

a nije lose i neki fear factory i mudavayne

recimo ako bi svirao malo roots album sepulture poceo bi malo drugacije da gledas na rifove...

cccira
MF veteran

Post by cccira » 18 Oct 2008, 00:08

Slipknot ces malo teze da sviras bez bariton gitare ili podebelih zica

Psoriasis

Post by Psoriasis » 18 Oct 2008, 10:17

ma kupim zice sa tenzijom 11 i odem u drop b...to nije prob nego sve pesme ovde navedene mi se cine nemogucim posto sam do sada isao po principu transcribinga sa sajta www.justinguitar.com .Lik je dao listu nekih pesmica za skidanje akorada i do sada sam sa njegove liste uradio>
1.Wild thing-Troggs
2.Knocking on heavens door-GnR
3.Neka retardirana(sve su)-Blink 182
4.Song2-Blur

i sad bih zeleo da znam da li da prvo zavrsim njegov program(u planu sam imao jos hey joe-jimmy hendrix,hate to say I told you so-hives,hold on-green day,polly-nirvana,teenage kicks-undertones) ili da se odmah bacim na gore navedenu listu

metalni_head

Re: Metal gitara - šta skidati, šta vježbati, literatura...

Post by metalni_head » 14 Mar 2009, 00:23

Molotov wrote:Pored mnogih skola i lekcija za metal gitariste s vremena se treba oprobati i u svirci uzivo ili bar na probi. Tako ima nekoliko metal klasika gdje gitariste dolaze do izrazaja.
Po meni 2 pjesme koja ako se odrade kako treba i odsviraju kako treba, tada se moze slobodno reci da je gitarista spreman za bilo sta.
Te dve pjesme su:

Annihilator - Fun Palace
Megadeth - "Tornado of Souls"

Ima jos, ali ako moram da biram, to su ove dve.

death-flesh and the power it holds
coroner-masked jackal

to su dvije, po nekome mom misljenju

balanso
MF veteran

Re: Metal gitara - šta skidati, šta vježbati, literatura...

Post by balanso » 24 Mar 2009, 13:27

Dream Theater - Instrumedley

kad se ova stvar kvalitetno uvezba i odsvira, mislim da se moze s gitarom i u rat ....

Post Reply